Insulinpumpa

bogesz

Új tag
bogesz tegyél szenzort és kérj segítséget olyan orvostól aki ért a pumpához!
19.-én rakják fel,most tartok ott hogy elegem van! Elküldtek minden felé,hogy segítenek most meg nincs senki aki megmondja végre,hogy mit csináljak a bázisommal,mert nagyon nem jó! Már szinte ott tartok,hogy enni sem merek,pedig a dietetikus azt mondta a napi ch kötelező!

blaci

Őstag
Hát Laci én azt hittem jobb ha a kórházi kosztot eszem ch ügyileg ,de nem!
Hiába mondtam a ch bevitelemet mert nem számolták ki!
Mindenkinek úgyan annyit adtak de ch-t nem tudtak mondani pontosan!
Ma már kcsit jobban odafigyeltem!Vettem saját zsömlét meg gyümölcsöt meg paradicsomot!
egyébként a körözöttet kivéve egész ehető volt vagy nagyon éhes voltam!:laz:
A dietetikus rendes volt látta hogy napra kész vagyok és utána nem kérdezősködött csak hozott egy mérleget de főtt rizst nem tudtamleszámolni rajta meg a gyümölcslevesből sem jöttem rá hogy édesítőszeres vagy cukros!(Megmondni sem tudták tutira!)
Az orvosi ellátás tökéletes és hibátlan volt a kórházi külső belsőre jó sok zseton kéne de nincs!:mad:

Kedves Meli!
Köszi a rövid "élménybeszámolót", tanulságos volt!
Igen, elsőre nekem is a kórházi menü tűnne logikusnak de, hogy őszinte legyek éppen a képeken látható kőrözött miatt gondolkodtam el a dolgon, hogy talán mégse. Sose ettem meg, valószínű már nem is fogom! Viszont a pontos CH adag nagyon fontos lenne, ezért gondoltam arra, hogy azt valamivel pótolnom kéne, mivel ők precízen kiszámolják a CH adagokat… Erre keretük pedig nincs, tudom én.
Az már érdekes, hogy nem veszik figyelembe az eddigi, megszokott CH adagokat, sőt mi több nem is számolnak vele…
Mindenki ugyanazt kapja sablonszerűen és még a pontos CH tartalmat se tudják megmondani, ez még érdekesebb…
Akkor már inkább a saját, megszokott kajáim, aminek nem mellesleg tudom a CH tartalmát is! Meg is tudnám mondani, ha esetleg megkérdeznék...tartok tőle, hogy nem...
Többiek! Mit szóltok Ti ehhez…?! Nálatok, hogyan ment az átállás?! Kíváncsi lennék rá!
Köszi előre is a válaszokat!:dr_24:
Üdv.,
Laci …aki, a mai napom apró öröme, hogy sikeresen vetted az első "akadályt"…!:cool:;):D

Ui.: Javaslom, menjünk át pl. az "Inzulinpumpa" topikba és vigyük át a témát, persze csak ha van kedvetek beszélgetni…;)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!Végre itthon!
Mai cukik:4,3. 5,1.5,0. 5,4. 5,6.
de 10 kor:8,8. majd 11,7. a tegnapi hypo somogyija a dokim szerint valószínű.
Délután:5,4. 7,3. 6,1.Délután nem megy fel!!!!!!!!!
Még szükség van finom állításokra de egyenletesebb mint pennel.

A bázisomat honap megírom meg hogy hogy alakult az éjszaka!
Üdv itthon!!! Nagyon ügyi vagy, és szépek a cukraid. Hamarosan a finombeállításokkal se hipo, se somogyi. :):):)

vighkata

19.-én rakják fel,most tartok ott hogy elegem van! Elküldtek minden felé,hogy segítenek most meg nincs senki aki megmondja végre,hogy mit csináljak a bázisommal,mert nagyon nem jó! Már szinte ott tartok,hogy enni sem merek,pedig a dietetikus azt mondta a napi ch kötelező!
Nagy levegő, kifúj, nagy levegő, kifúj. Nyugi, a szenzor sokat fog segíteni.
A doktor az alapján jól be fogja lőni a bázisodat.

Itt a fórumon, hidd el, senki nem vállalhatja felelősséggel, hogy kititrálja a bázisodat. A doktor is látni fogja a naplódat és a szenzor eredményét. Anélkül ő sem tudná megmondani, hogy milyen bázist adj.
Egyikőnk sem orvos, ilyet nem is tehetünk. Annyit tehetünk, hogy tanácsot adunk, de te tehetsz a legtöbbet. Törekedj arra, hogy a minimum ismereteket elsajátítsd, és megértsd a cukorbetegég mibenlétét, és a szervezeted működését.

vighkata

megjött a hypo!!!!!!!!!hagyjam utána 120-on?
Bogesz, itt egy példa. Azt meg tudtam mondani, hogy jönni fog a hipo, de azt nem, hogy mikor. És nem azért tudtam, mert ez olyan baromi nagy tudást igényel, hanem mert szinte törvényszerű. És ha törvényszerű, akkor nincs miért kiakadni.
Azt, hogy mikor, azt meg azért nem tudtam, mert nem vagyok jós.

vighkata

megjött a hypo!!!!!!!!!hagyjam utána 120-on?
Na ez az, amihez te kellenél, mármint te saját magadnak, a tudásoddal.
Hogy hagyd-e 120-on? Valószínű nem. De ennek annyi minden lehet a hátterében.
Pl. mitől volt hipo? Volt egy vacsi, amihez sok volt az inzulin? Akkor hipo rendezése után mehet 120-on.
Vagy mégis inzulinfelhalmozás volt és a szervezetednek már elég lett volna a 100%? Akkor nem mehet tovább 120-on.
Ilyenkor a legcélszerűbb 100-ra venni, és lehetőleg kevés CH-val rendezni a hipot. Szükséges lehet 2-3 óra is (cukorméréssel együtt), hogy el lehessen dönteni, hogy 100-on, vagy 120-on menjen.

De megmondom őszintén, baromira nem tudom megmondani innen a távolból, hogy mit kéne tenned. Nem tudom mennyi volt a hipod, mennyit ettél rá, és mennyire lett erős a somogyid. Sejtésem van, de csak a somogyira. Jó erős lesz. Vagy további jó erős hipo, ha túlinzulinoztad magad.
Láthatod, hogy mennyire esetleges ez az egész. Te vagy magaddal a nap 24 órájában, neked kell megtanulnod mindent. Nem állhat melletted egy doki, vagy valaki, aki látja mit eszel, mennyi a cukid, és megmondja, hogy éppen mennyi bólust adj, vagy mennyivel változtasd a bázist.

vighkata

Többiek! Mit szóltok Ti ehhez…?! Nálatok, hogyan ment az átállás?! Kíváncsi lennék rá!
Köszi előre is a válaszokat!:dr_24:
Üdv.,
Laci …aki, a mai napom apró öröme, hogy sikeresen vetted az első "akadályt"…!:cool:;):D

Ui.: Javaslom, menjünk át pl. az "Inzulinpumpa" topikba és vigyük át a témát, persze csak ha van kedvetek beszélgetni…;)
Persze hogy van kedvünk, érdekes téma, és köszi, hogy átirányítottál.

Én Győrben voltam átállításon és én is kórházi kaját kaptam, de megmondom őszintén, én már arra nem is emlékszem.
Arra viszont emlékszem, hogy én is hipoztam első éjszaka. Hogy annak mennyi köze lehetett a kajához nem tudom, de az biztos, hogy a pumpára való átálláskor nehéz elsőre eltalálni, hogy mennyivel kell csökkenteni az inzulint. Nekem 20%-kal csökkentették, 2. éjszaka még abból is levettek kb. 10%-nyit.
Melinek sokkal többet csökkentettek, de majd ő elmondja.

Én is kérdezném a többiektől, hogy az átállás mennyire ment zökkenőmentesen, és hogyan zajlott.

bogesz

Új tag
na ez az, amihez te kellenél, mármint te saját magadnak, a tudásoddal.
Hogy hagyd-e 120-on? Valószínű nem. De ennek annyi minden lehet a hátterében.
Pl. Mitől volt hipo? Volt egy vacsi, amihez sok volt az inzulin? Akkor hipo rendezése után mehet 120-on.
Vagy mégis inzulinfelhalmozás volt és a szervezetednek már elég lett volna a 100%? Akkor nem mehet tovább 120-on.
Ilyenkor a legcélszerűbb 100-ra venni, és lehetőleg kevés ch-val rendezni a hipot. Szükséges lehet 2-3 óra is (cukorméréssel együtt), hogy el lehessen dönteni, hogy 100-on, vagy 120-on menjen.

De megmondom őszintén, baromira nem tudom megmondani innen a távolból, hogy mit kéne tenned. Nem tudom mennyi volt a hipod, mennyit ettél rá, és mennyire lett erős a somogyid. Sejtésem van, de csak a somogyira. Jó erős lesz. Vagy további jó erős hipo, ha túlinzulinoztad magad.
Láthatod, hogy mennyire esetleges ez az egész. Te vagy magaddal a nap 24 órájában, neked kell megtanulnod mindent. Nem állhat melletted egy doki, vagy valaki, aki látja mit eszel, mennyi a cukid, és megmondja, hogy éppen mennyi bólust adj, vagy mennyivel változtasd a bázist.
szia! Azt nem gondoltam,hogy egy óra alatt 15-ből 3 lesz,úgy hogy még eszek is. Mikor már éreztem ettem egy rudit,szerintem az nem sok,aztán mikor elindult felfelé 120%-on,1 órát ment,lekapcsoltam 100-ra mert nem láttam értelmét 14-ig ment. Aztán elaludtam!most megint 14,2!

pusimelu

Őstag
Éjszaka csak kétszer tudtam felkelni mert az elmúlt két napban nem sokat aludtam! Mind a kétszer 4,9.-et mértem reggeli előtt 4,1. és 10 kor pedig 6,9.-et.
A bázisom nagyon alacsony valószínű még fog emelkedni:00-04-ig 0,2.
04.-08.-ig 0,4.
08.-15.-ig 0,3.
15.-18.-ig 0,4.
és 18.-tól 00.-ig 0,3.
Először nagyon alacsony bázison kell működni mert akkor a hypok elkerülhetőek valamennyire és inkább magasabb legyen!
Egynlőre a ch/inzulin igényem 0,5/10.ch.
Viszont reggel biztos több az inzulinigényem de egyenlőre nem nyúlok hozzá majd holnap este hívom a kezelőorvosomat!Addig sokat mérek bár a kórházi napok alatt összes mérések száma:55.
Mint a szita olyan az újjam de megéri!
Kata légyszi mozgad át a pump topikban mert én már megint rossz helyre írtam!Köszi

pusimelu

Őstag
Bevallom az első este nem kellett Lantust adni örömömben sírtam mert sokszor csípett de már észre sem veszem!Pedig csak pár napja!

manocs

Új tag
Kórházi kaja ügyben:

Amikor cukros lettem és kórházba kerültem, kaptam szépen a cukros menüt, a megállapított ch adagoknak megfelelően, minden alkalommal egy kis cetlivel, amin rajta volt, hogy mi mennyi a kajában.
Az átállásnál: én nem voltam kórházban, csak egy napot a rendelőben, ahol a saját kajámat ettem, miután dokinéni szemrevételezte. Aztán itthon pedig csak az volt a kérés, hogy fix időben, fix mennyiség legyen az első időben.

blaci

Őstag
Sziasztok!
Újabb kérdésem volna / lenne…
Csak úgy elméleti szinten kérdezném, hogy ha valaki OEP támogatás nélkül, teljes áron vásárol egy ilyen inzulinpumpát (mondjuk szerintem kicsit túlzott érte az az egy milla…) annak a szerelékeket is teljes áron kell megvásárolni, arra külön nem lehet támogatást kérni? Ezeknek mennyi az ára támogatás nélkül? Mivel OEP támogatott ezért akciózni nem igen lehet… Kéne valamelyik forgalmazónak egy olyan típust bevezetni külön amit adnának kedvezményesen, ahol nem maga a pumpa lenne a biznisz hanem a hozzá való szerelék és egyebek, mint pl. a szenzor…stb. Mint a vércukormérőknél a tesztcsík! Ez csak egy ötlet. Nem tudom milyen kereslet lenne rá, csak úgy eszembe jutott. Viszont elérhetővé válna esetleg olyanoknak is akiket az OEP ezért vagy azért elutasít, de a mai horror árnál kevesebbért esetleg megfizetné és a havi szerelék költséget is betudná vállalni…
Köszi a választ előre is!
Üdv.,
Laci …aki csak kérdezi, ennyit tuti nem adna ill. nem tudna adni érte!:(

Ui.: Ez a magas ár csak arra jó, hogy jól lehúzzák az OEP-et…szerintem.

Blonde

Új tag
A korrigállás alapjai

Hogy ne szaladjon el a cuki az alábbi dolgokat kellene tennetek:
Alacsony érték esetén 15 gr Ch bevitele és 30 perc mulva cuki kontroll s ha kell ismételten 15 gr Ch bevitele és ismételt kontroll.
Ha nagyon alacsony akkor 15 gr Ch tartalmu cukrozott folyadék vagy szöllőcukor és 15 gr tartos Ch és természetesen a 30 perc utáni kontroll.
Magas cuki esetén:1 E inzulin és 1 óra mulva cuki kontroll.Ezt a kivánt eredmény eléréséig ismételjük.Ha extrém értéket szeretnénk csökkenteni és a cuki 20 mmol vagy a fölött van akkor abból levonunk 10-et és a fen maradó részt osztjuk 3-mal s az igy kapott eredményt adjuk be xE inzulinként és természetesen kontroll 1 óránként.Valamint folyadék bevitel és lehetőleg csökkentsük a mozgást is mert 16 mmoltól az aktiv mozgás is emelheti a cukit.
Ezzel csökkenthető a cuki ingadozás és nem kell állandóan oda vissza korrigálni.És a bázisba bele nyulkálni.

Oldal tetejére