Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Nem jutok szóhoz, komolyan, ilyet soha az életemben nem láttam! Őszintén gratulálok mindkettőtöknek! :D
Hogyan oldjátok meg, hogy sosem hipózik? Egy kis plussz mozgás, ami olyan hirtelen történik, hogy nem lehetett vele kalkulálni, nem csinál hipót egy 4 körüli értékből (mert, ha jól látom, inkább 5 alattiak a cukrai, ennyire stabil 5 alatti cukrokat soha nem láttam senkinél még!)? Nekem ez nem megy sosem, ha 5 alatt van folyamatosan a cukrom, akkor egy picike nem várt energiaráfordítás és hipó lesz...

Köszi Molli!
Kis plusz mozgás állandóan van... Akkor pumpa megfog, TBR vissza 70-80%-ra, attól függ, itthon, vagy kint a szabadban van a rohangálás. És egy kis Ch... Nem sok, kb. 5-7g. Ezt meg ledolgozza...
Néha már nekem is kezd olyan érzésem lenni, amikor ránézek a letöltés eredményekre, hogy az én gyerekem nem is cukorbeteg... :-D De aztán ápr. 6.-án este sikerült magamat meggyőzni... Akkor ugrott fel a cukra 16-ra, ugyanis egyéb okok miatt túl volt terhelve az agyam, és egyszerűen elfelejtettem beadni a bólust a vacsihoz... Szégyenlem is rendesen... És itt figyelhető meg igazán, hogy mennyire is fontos, hogy jól eltaláljuk az adott Ch-hoz az inzulin mennyiséget, ugyanis, így már tudom, hogy a vacsi 30 g Ch-ja inzulin nélkül ilyen magasra dobja inzulin nélkül a cukrát, és ki lehet számolni, hogy 1 E inzulin hány mmol/l-t csökkent, ill. tart szinten.
Egyébként a %-os állítgatással "játszadozok" egész nap... ;-) Eszméletlen, mennyire jó dolog!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hát Máté görbéjét én Máté egyenesének mondanám. Irigylésre méltó ez a szuper eredmény, én a blogban is többször megnézem.
Tímeácska, minden elismerésem a tietek, Máté eredményei nevezhetők etalonnak is.
Molli, a te eredményednek már a fele is jó lenne nekem, nagyon fegyelmezett kismama vagy.
Na csak figyeljetek, amikor már az én görbém sem lesz hullámvasút. Persze szombaton sikerült megint egy 2,4-est, és utána egy 18-ast produkálnom. De nem adom fel.

tímeácska

Őstag
Köszi Kata! Néha (a körülményeim miatt) nagyon nehéz árgus szemekkel lesnem a gyereket... Az, hogy ilyen egyenletes a cukra, nem azt jelenti sajnos, hogy nyugodtan hátra dőlhetek... Sajnos... Iszonyatos sok energiámba kerül, amit mostanában úgy érzek, hogy egyáltalán nincs... 2 napja szó szerint éjjel-nappal dolgozok, de sikerült határidő előtt elvégeznem a (nem kis) feladatomat... És ma pihi... No akták, no kapcsik, no semmisemnem... :-D

pusimelu

Őstag
Sziasztok!Gratulálok Máté eredményeihez.Ha egyszer nekem is pumpám lesz már pedig lesz akkor ti lesztek a példa hogy igenis működik.2 évig 1-es típusú diabetes után meg lehet próbálni a pumpaigénylést szakorvos segítségével?Meli

vighkata

Tímeácska, pihizzél rendesen, de én tudom, hogy elveszíteném a fogadást, ha arra fogadnék, hogy 2 percre mozdulatlanul, szótlanul le kéne ülnöd. Hátradőlni...? Az nekünk már kész büntetés lenne. Megvonási tünetünk lenne.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Mira, én már 3-4 között megérzem a közeledő hipót. Persze ez igen sok megfigyelésen alapszik, tehát 8 év után ne legyen semmilyen görcs benned azért, mert esetleg Te csak alacsonyabb cukornál veszed észre. De mivel én sem vagyok egy különleges ember, nincsenek különleges adottságaim, ezért merem feltételezni, hogy más is képes megfigyelései alapján időben észlelni a közelgő veszélyt.
Ez azért lényeges, mert akkor még időben és kellő eredménnyel tudsz tenni a negatív következmények elkerülése érdekében.
Ma reggel pl. ébredéskor éreztem, hogy közeleg a hipó, gyorsan, minden mérés nélkül bekaptam 2 db szaloncukrot, ami már hónapok óta az éjjeli szekrényemen volt. Utána kb. 5 perccel mértem, és 2,8-at mutatott a műszer. De a somogyit így is sikerült elkerülnöm.
És ami lényeg: tudd visszatartani az evési kényszert, illetve magadat attól, hogy többet egyél, mint ami feltétlenül szükséges.
A pumpa tényleg nagyon jó dolog, biztosan jobban fognak alakulni a cukraid, mint eddig. De ezt is ki kell tapasztalni, természetesen.

tímeácska

Őstag
Köszi Neked is Meli az elismerést!;-)
3 év diabetes tartam kell a pumpa igényléséhez...
De tudom, hogy Neked is jó eredményeid lesznek!;-) Szorítok! És mindenkinek szorítok, hogy rendben legyetek!;-)

H

hypohonder

Vendég
Kedves Pusimelu, 2 év betegség - amennyiben a szakorvosod is javasolja - elvileg elegendő ahhoz, hogy pumpás lehess. Próbáld meg, van esélyed rá, hogy megkapod.

Sani

Új tag
Gratulálok Hypohonder!

Láthatóan javulnak az értékeid, biztosan jobb lesz a HbA1C-d.:)

Kedves Tímeácska!

Ti meg példák vagytok nekem, ha olyan anyukákkal beszélek, akiknek cukros a gyermeke. Névtelenül, de mindig Mátéval jövök elő, hogy igenis lehetséges szuper értékeket elérni. Gratulálok hozzá!

bomon

Új tag
Sziasztok!Kérnék egy kis segitséget mert már nem tudom mit tegyek.Amikor dolgozom gyönyörüek a cukraim 4-6 közöttiek de amint hazaérek és kb.eltelik 2 óra a cukraim elkezdenek felfele menni főleg este 9 után ugrik meg pedig a vacsorám 5 órakor van utánna nem eszek reggelig és a 7 órási vc érték is esetleg 1-2 mmol-lel megy feljebb maj meglódul.Van hogy éjfélre 10 fölé megy és reggel már mértem 14-16 -ot is.Ha újbol dolgozom jók de ha szabadnapos vagyok egész nap magas még mozgás után is.Az orvosom állitott a bázisokon 0,1 egységgel kell többet adnom minden órában.Tudtok tippet adni?

vighkata

Szia Bomon!
Ehhez így nehéz hozzászólni, olyan, mintha otthon lenne valami feszültséged, de lehet, hogy csak így éled meg, hogy visszamehettél dolgozni, és ott van valami másféle pozitív stressz, vagy csak a munka másképp vonja el a figyelmedet.
Az is lehet, hgoy a munkahelyeden teljesen másképp étkezel, hiába számolod pontosan a CH-t, más a melóhelyen bekapkodott kaja, mint az otthoni.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Bomon, javaslom, hogy este mondjuk 8-tól kétóránként mérj vércukrot, egy alkalommal legalább, és akkor meglátszik, hogy hol (mikor) ugrik meg a cukrod. Abban, és az azt egy órával megelőző időszakban kell emelni a bázison.
Korábban leírtam, hogy én hogy jártam: valamikor februárban csináltam ezt meg, mivel reggelente nekem is tízes felettiek voltak a cukraim. 23 órakor 7, 24 órakor 7,2, 2 órakor már 10 felett voltam. 23-24-1-2-3 órai bázist 0,1-gyel emeltem, és minden rendben van azóta.
Próbáld meg, biztosan megtalálod a megoldást.

bomon

Új tag
Kedves hypohpnder én még nem voltam tag februárban de kikeresem amit irtál és az is jó hogy sűrün nézzem a cukrom.Annyi biztos hogy régen 21-kor adtam az inzulint és még most is néha keresem .Katának is igaza lehet a munkahelyem pörgős folyton izgek mozgok.Otthon azért én is leeresztek de ez a cukromnak nem jó.Volt hogy 2x is adtam be korrekciós 2-2 egységet és mintha nem adtam volna semmit felfelé mentek a cukraim.Somogyi sem lehet mert a munkahelyen is nézegetem soha nem hypoztam,azt megérzem már előre apró jelekből.Köszi ,aki tud még valami okosat szivesen veszem.

vighkata

Szia Bomon!
Azt se felejtsük el, hogy egy-két hónapja állították be a pumpát nálad, lehet, hogy a szervezeted még mindig a megváltozott, egyenletes inzulin ellátáshoz alkalmazkodik. Azt viszont nem tudom, hogy a pumpa beállítás, és a dolgozóba visszamenetel mennyire esik egy időbe. Tényleg hasznos lehet, ha a kérdéses időben többet mérsz, hogy ne csaka pillanatnyi cukrot lásd, hanem egy folyamatot. Ezt legalább 3 egymást követő napon kell megtenned, hogy lásd, mennyire azonosak a kilengések.
A korrekciónál pedig az az orvosi javaslat az, hogy 2-3 órán belül ne korrigáljunk rá az előző korrekcióra, még akkor sem, ha nem jön a kívánt eredmény. Könnyen hipot válthatsz ki, ami esetleg 4-5 óra múlva, de elképzelhető 10-12 óra múlva jelentkezik, és te már nem is sejted, hogy a hipo oka nem diéta hiba, hanem a több órával azelőtti túlkorrigálás miatt van.
Ha a pumpát jobban kiismered, egyre több funkcióját fogod bátran használni, pl. a %-os emelést-csökkentést, vagy a kiterjesztett bólust.

Ezeket csak nagy vonalakban tippként lehet egymásnak ajánlani, mindenkinek saját magának kell "kitalálnia". Aztán ha beválik egyik, vagy másik tipp, azt érdemes itt a fórumon megemlíteni, mert a többiek tudnak a technikákból, praktikákból szemezgetni.

Én is lestem már el használható ötletet, meg olyat is, ami másnál bevált, de nálam nem.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Bomon, én csak azt tudnám javasolni Neked, hogy csináld meg ezt a késő délutántól reggelig terjedő időre vonatkozó méréssort. Ott ki kell buknia annak, hogy mikor ugrik meg a cukrod, és ha figyeled magad és elsősorban az étkezésedet, akkor világos lesz előtted, hogy mi a baj és mikor "jön elő". Hidd el, hogy óránként 1-1 tizedes bázis-emelés is csodákra képes. Régi igazság ugyanis, hogy a vércukor emelkedését néhány tizednyi egység plusz inzulinnal meg lehet előzni, amit utólag több egységnyi plusszal is csak nehezen tudsz korrigálni.

Sani

Új tag
Sziasztok!

Azt hallottam, hogy van olyan pumpa, ami a 4 év lejárta után egyszerűen leáll.:confused: Ez tényleg így van? Be van programozva, hogy csak 4 évig lehet használni?
És utána újat kell igényelni, venni?

szucsa

Tag
Kedves Bomon!

Hypochonder állítására, miszerint "óránként 1-1 tizedes bázis-emelés is csodákra képes" illusztrációul szeretném megmutatni jelenlegi cukraimat. 3 pdf: 04. 28-30.-ai napokról.
Tegnap (04.29) voltam kontrollon orvosnál (most folyik a beállítás, 1 hónapja van rajtam a pumpa) és a bázison 0,1E/h módosítás történt, amit 11-kor állítottam be a pumpán. Szerintem a grafikonok magukért beszélnek.

Régi bázis:
00:00 - 03:00: 0,3 E/h
03:00 - 07:00: 0,9 E/h
07:00 - 16:00: 0,5 E/h
16:00 - 18:00: 0,7 E/h
18:00 - 23:00: 0,5 E/h
23:00 - 00:00: 0,4 E/h

Ú bázis:
00:00 - 03:00: 0,3 E/h
03:00 - 07:00: 1,0 E/h <-- változott
07:00 - 16:00: 0,6 E/h <-- változott
16:00 - 18:00: 0,7 E/h
18:00 - 23:00: 0,5 E/h
23:00 - 00:00: 0,4 E/h

Attila

Csatolások

• diab080428.pdf
    30.5 KB · Olvasás: 16
  • diab080429.pdf
    30.6 KB · Olvasás: 13
  • diab080430.pdf
    28.5 KB · Olvasás: 15
H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, én csak azt tudom, hogy a Spirit négy év után is működik, nem áll le, mint anno a H-Tron Plusz két év után, de nem célszerű tovább használni, mert addig van rá jótállás. Ennyi idő után megkophatnak alkatrészek, aminek a pontatlan inzulin-adagolás is lehet a következménye...
Régen a H-Tron Plusz két év után leállt, tehát nem lehetett tovább használni sem.

Oldal tetejére