Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia szucsa!
Megnéztem a diagramot, és a változtatás után ami szembetűnt, az az, hogy %-os arányban jobban közelíti egymást a bázis és a bólus. Az ajánlások az 50-50 %-ot javasolják, és ettől lehet eltétni a 40-60% és a 60-40% irányába. Nálad hasznos volt az arány közelítése, gratula az eredményért.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bomon!
Ha módosítasz a bázison, akkor csináld úgy (persze ez csak javaslat), hogy beállítod a változtatást a 2-es bólusra (alapritmus). Hiszen a melóhelyen jók az értékeid, otthon borul fel. Ha csak az 1-esen állítod át a bázist, akkor a melóhelyen nem lesz jó a cukrod. A két alapritmus beállítással tudsz váltani aszerint, hogy dolgozol, vagy otthon vagy.

Sani

Új tag
Sziasztok!

Most is kiderült, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy rendben legyen az anyagcsere-háztartásunk, hogy a bázis adag jól be legyen állítva.
Az én pumpámon ( Animas IR 1200 ) olyan kis adagolási módra van lehetőség, hogy az óránkénti adagokat 0,025 E -gel lehet növelni vagy csökkenteni. (Tehát nem 0,1-el! )
Ez nagyon jól jöhet gyermekeknél, hiszen nekik kevés az inzulin igényük ill. azoknál, akiknek nehezen lehet beállítani a megfelelő bázis adagot.
( Lehet, hogy nekem pont -e pumpa funkció miatt ilyen könnyű kezelnem magamat? ;))
Ezzel a lehetőséggel szerintem eléggé kitűnik a többi pumpa közül az Animas terméke....és ez nem a reklám helye, csak aki most gondolkodik pumpában, annak mindenképpen érdemes meggondolni.;)

Mira

Új tag
Sziasztok!
Van rajtam kívül valaki, akinek nagyon változó az inzulinigénye? Értem ezt úgy, hogy jól beállított bázis+étkezési bólusok, jó vc-ok (mondjuk) 4 napig, aztán itt egy hypo, ott egy hypo, ellenreguláció...Nagyjából rendbe jön, működik a rendszerem valameddig, majd újabb borulás. Akár le, akár fel...Én tudom, hogy az inz.igény változik, de hogy ennyire és ennyiszer?

Mira

Új tag
Sani!
Ezek szerint elégedett vagy az Animas pumpával. Én Medtronic Paradigm 522-es pumpát használok, igazából a többit nem ismerem. Az Animas pumpát egy bemutatón láttam, kissé bonyolultnak tűnt a menűje, de az tetszett, hogy vízálló és talán még az enyémnél is kisebb. Persze én a Medtronic pumpát ismertem meg először, természetes, hogy az a legegyértelműbb számomra. Az Animas a pumpát szintén 4 évre adja? Egy pumpád van, v. van tartalék?

Mira

Új tag
Kedves Bomon!
Ha valaki kibírja-és miért ne bírná-a bázisbeállítás korrigálásához lehet CH-mentes napot tartani, amikor nem kell bolus inzulint adni. Tavaszal ez könnyebb, hiszen van paradicsom, retek, karalábé, stb.., és lehet enni húst, így nem leszel éhes. Vc.mérés 2 óránként, de legalább minden bázisütem változásakor. Így kiderül, hol van a gond. Persze fontos, hogy előző nap ne legyen hypo. 2 napig legalább csinálni kell, és látni fogod, hogy megy fel, vagy le a cukrod...Amúgy mit dolgozol?(Lehet, hogy írtad, bocsi!) Ahogy a Kata írta, valóban lehet, hogy 2 bázibeállítást kell,hogy használj.

Mira

Új tag
Kedves Mira, én már 3-4 között megérzem a közeledő hipót. Persze ez igen sok megfigyelésen alapszik, tehát 8 év után ne legyen semmilyen görcs benned azért, mert esetleg Te csak alacsonyabb cukornál veszed észre. De mivel én sem vagyok egy különleges ember, nincsenek különleges adottságaim, ezért merem feltételezni, hogy más is képes megfigyelései alapján időben észlelni a közelgő veszélyt.
Ez azért lényeges, mert akkor még időben és kellő eredménnyel tudsz tenni a negatív következmények elkerülése érdekében.
Ma reggel pl. ébredéskor éreztem, hogy közeleg a hipó, gyorsan, minden mérés nélkül bekaptam 2 db szaloncukrot, ami már hónapok óta az éjjeli szekrényemen volt. Utána kb. 5 perccel mértem, és 2,8-at mutatott a műszer. De a somogyit így is sikerült elkerülnöm.
És ami lényeg: tudd visszatartani az evési kényszert, illetve magadat attól, hogy többet egyél, mint ami feltétlenül szükséges.
A pumpa tényleg nagyon jó dolog, biztosan jobban fognak alakulni a cukraid, mint eddig. De ezt is ki kell tapasztalni, természetesen.

Kedves Hypochonder!
Az én gondom az, hogy már 3.5-ös értéket is sokszor Somogyi követ. Hogy előzzem meg? Azt már tudom, hogy kb. 12 óra múlva van vc. emelkedés hypot követően, de ez sem törvényszerű. Előre nem adhatok korrekciót, mert az egy :twisted:-i kör! Sőt! Somogyi sem mindíg van...Illetve olyan események is vannak, hogy a 9.1-es vc-ból 40 perc múlva 3.4 lesz. Se mozgás, se front, se semmi....??????????????????????????????????

tímeácska

Őstag
Van itt valakinek Camit Pro programmal kapcsolatos tapasztalata? Ez hasonló progi, mint a Smart Pix adatlatöltő... Nagyon érdekelne a dolog...

Sani

Új tag
Kedves Mira!

Teljesen meg vagyok elégedve az Animas IR 1200-as pumpával. Tényleg 24 órán keresztül 3,6 m-ig vízhatlan...van olyan ismerősöm, aki pumpával együtt zuhanyzik. ....Én le szoktam venni fürdésnél, mert szeretek a forró vízben pihenni, de a lényeg, bírja a vizet.
Úgy tudom, hogy ez a legkisebb méretű pumpa és úgy láttam, hogy ennél a legvédettebb a patron. Jól össze van rakva.
Nem utolsó sorban szólok az inset-től, amiben egyben van a belövő és az infúziós szerelék. Csak egy pillanat, és már bent is van a tű.
Ha bármi gond adódna, a pumpacentrumban van tartalék pumpa és a cég munkatársai azonnal útnak indulnak.
4 évig garanciális, bármi probléma merül fel, kicserélik.
Nagyon szeretem, és legfőképpen azért - mint már írtam az előbb, - mert olyan kicsi adagokat tud változtatni, hogy akinél nagyon nehezen lehet beállítani a bázis adagokat, annál - szerintem - ez biztosan megoldaná a helyzetet.
Nagyon egyszerű kezelni. Kb. úgy működik,mint egy mobiltelefon. Memóriája nagyon nagy, mindent megjegyez...ez pl. kisgyerek esetében jó, hiszen a pumpa mindent elárul, még ha a gyermek mást is mond.
Csak ajánlani tudom..nekem ez nagyon bevállt.

zsuzsa

Új tag
Nekünk Metronikos pumpánk van, meg vagyunk vele elégedve, de annak ideén én is az Animast néztem ki magunknak, pont azért mert kicsi, vizálló, és a többi funkciója is nagyon tetszett. Csak annak idején még a Metronikot ajánlották nekünk, azt mondták, velük érdemes kapcsolatba kerűlni, és mint cég a legmegbízhatóbbak stb... Most már másképp gondolom, és valószínű másképp is csinállnám. Mindenhol azt ajánlják, amivel dolgoznak, mi pedig úgy gondoltuk, hogy eléggé körbejártuk a témát, és tényleg sokan viselik, elégedetten. Nekünk sincs vele mármint a pumpával gondunk, és minden igényünknek megfelel, de a céggel már voltak problémáink. És még nincs fél éve hogy pumpázunk. Egyébként pumpát cserélni hogyan tud az ember, ha úgy gondolja hogy másikat szeretne, és az egy másik cégé? Ugyanúgy ki kell fizetni ezt a 100 000 Ft körüli összeget, és ugyanúgy engedélyeztetésen megy át, mint az első alkalommal? Mert akkor 4 évnél előbb nem nagyon tud az ember válltani, mert már csak nem fizeti ki ezt az összeget évente valamelyik cégnek.

Sani

Új tag
Kedves Zsuzsa!

Pumpát- másikat - csak a 4 év letelte után lehet igényelni, csak akkor támogatja az OEP:???:. Ha még akkor is szeretnétek váltani, akkor a váltás ideje előtt pár héttel megkeresitek a MedTrust céget, ott rögtön felveszik veletek a kapcsolatot és elkezdenek intézkedni. ;)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Zsuzsa, milyen problémátok volt a Medtroniccal?
Amúgy szoktátok néha használni a folyamatos vércukormérőt is?

bomon

Új tag
Üdv mindenkinek!Bocsi hogy csak most reagálok de két napig 12 óráztam hulla vagyok.Ahogy Kata irta valóban két bázist használok hiszen az egésznapi változott és igy csak 1 gombnyomás a váltás.Annyi már biztos hogy este 20 óra után kúszik felfele óvatosan de a változtatás után már nem éri el a 10-es értéket.Egyenlőre pár napig így megy az inzulin és meglátjuk kell e még korrigálni.Sajna nálam az elnyújtott bólus nem vált be 16-ra felment a cukrom.Ami viszont jó az a kombinált.A %-os adást még nem próbáltam az orvosom szerint azzzal még várjunk,majd eljön annak is az ideje.Nagyon köszönöm az ötleteket hálás vagyok érte.A ch mentes beállitást csak akkor csinálhatom meg ha több napot itthon leszek mert nővérként dolgozom és rengeteget megyek amikor osztályt viszek sokszor egyedül vagyok és fizikailag megvisel még étkezés mellett is lefele mennek a cukraim de nem hypozom.Legyen szép hétvégétek!

H

hypohonder

Vendég
Kedves Hypochonder!
Az én gondom az, hogy már 3.5-ös értéket is sokszor Somogyi követ. Hogy előzzem meg? Azt már tudom, hogy kb. 12 óra múlva van vc. emelkedés hypot követően, de ez sem törvényszerű. Előre nem adhatok korrekciót, mert az egy :twisted:-i kör! Sőt! Somogyi sem mindíg van...Illetve olyan események is vannak, hogy a 9.1-es vc-ból 40 perc múlva 3.4 lesz. Se mozgás, se front, se semmi....??????????????????????????????????
Kedves Mira!
Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert nem ismerem a szokásaidat, a hipóérzéskor mit teszel, mit és mennyit eszel. Ez lehet az egyik oka annak, amire Te azt mondod, hogy a 3,5-öt is somogyi követi nálad. Lehet, hogy nem somogyi, hanem csupán "túleszed" magad.
Azt - ne haragudj - nem tudom elképzelni sem, hogy a hipó után 12 órával jelentkezik a somogyi hatás.
Én, 3,5-nél biztosan megérzem a hipót, és akkor pl. iszok két-három korty kólát, vagy tonicot (gondolom azt nem kell írnom, hogy természetesen nem diabetikus italt!!!), esetleg gyümölcslevet, éppen mi van kéznél. Ez akkor nem elég, ha komoly süllyedésben van a cukrom, és akkor kb. 10 perc után ezt megismétlem.
Ez már mindenképpen megakasztja a vércukor süllyedését, és kész a therápia.
Ez után nem jön a somogyi hatás.
Ha pl. nincs kóla, gyümölcslé, de még tej sem (abból többet kell meginni), akkor csoki, keksz is jó, de azt vízzel teszem gyorsabban felszívódóvá, azaz vizet iszom a lenyelése után.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Bomon, szerintem mindenképpen meg kellene csinálnod a CH mentes napot, és a legalább kétóránkénti mérésekre is rá kell szánnod magad. Az sok mindent meg fog mutatni a bázisbeállítás kapcsán.
Egyébként a bázis %-os emelése nem ördöngősség, sokszor jobb szolgálatot tesz, mint a bólus. Nem hiszem, hogy különösebb orvosi tanácsra lenne szükség annak kitapasztalására.

A bázisod kiismerése azért is fontos, mert lehet, hogy a bólussal lesz a baj. Ismered a CH-inzulin arányodat? Hogy mennyi inzulin ellensúlyos 10 g CH-t? Erről sokaknak fogalmuk sincs, pedig fontos adat ahhoz, hogy a bólusokat jól meg tudd határozni.

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Eredeti szerző Tímeácska
Van itt valakinek Camit Pro programmal kapcsolatos tapasztalata? Ez hasonló progi, mint a Smart Pix adatlatöltő... Nagyon érdekelne a dolog...

</TD></TR></TBODY></TABLE>Én évek óta használom, kérdezz nyugodtan!

Kedves Timeácska és kmolli!
A Camit Pro programot én is használtam, de mivel nem sikerült tisztáznom azt, hogy bizonyos esetekben miért nem tudok dátumot és hozzátartozó bejegyzést beírni, áttértem a SmartPix használatára. Az a megérzésem, hogy a Camit Pro programban van egy időkorlátos programsor, ami miatt az időpontokat helyesen beírni nem tudom, így a programot sem tudom tökéletesen kihasználni.
Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban? Mindkét program használatának vannak előnyei is és hátrányai is.

H

hypohonder

Vendég
Anyák napja közeledtével szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy minden kedves anyucinak sok boldogságot, jó egészséget, örömöt, jókedvet kívánjak nagy szeretettel és tisztelettel!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Azt - ne haragudj - nem tudom elképzelni sem, hogy a hipó után 12 órával jelentkezik a somogyi hatás.
Nem kell neked elhinned, elég ha mindenki más tisztában van ezzel a ténnyel. A somogyi hatás 24-48 órán belül bármikor jelentkezhet. Nem nálad, hanem sokaknál, akik nem te vagy.

Én, 3,5-nél biztosan megérzem a hipót, és akkor pl. iszok két-három korty kólát, vagy tonicot (gondolom azt nem kell írnom, hogy természetesen nem diabetikus italt!!!), esetleg gyümölcslevet, éppen mi van kéznél. Ez akkor nem elég, ha komoly süllyedésben van a cukrom, és akkor kb. 10 perc után ezt megismétlem.
Ez már mindenképpen megakasztja a vércukor süllyedését, és kész a therápia.
Ez után nem jön a somogyi hatás.
Ha pl. nincs kóla, gyümölcslé, de még tej sem (abból többet kell meginni), akkor csoki, keksz is jó, de azt vízzel teszem gyorsabban felszívódóvá, azaz vizet iszom a lenyelése után.
Én ennyitől speciel bekómálnék. Még akkor is, ha nem jön utána a somogyi. A somogyi nem attól függ, hogy mennyit eszünk, bár tény, hogy aki túleszi magát, annak tutira felmegy később a cukra, de a somogyi és a túlevés 2 különböző dolog.
Kautzky tanár úr elmondta nekem tavaly nyáron, hogy a régi, szövődményes cukorbetegeknél sokszor megfigyelhető, hogy a szervezet hipó utáni reakciója eltompul, bizonyos enzimek nem termelődnek már és az agyi reakció is lelassul, így elmarad a somogyi. Akinek erős somogyija van, az minden bizonnyal még egészséges szervezetű, még nem indult be nála ez az "eltompulás" (ez az ő szava volt).

A somogyi nagyrészt ellenben attól függ, hogy mitől és mennyire gyorsan ment lefelé valakinek a cukra. Fontos a pontos evés hipó alatt, de ennél még fontosabb, hogy utána kezeljük a várható somogyit. Én sokszor (ha úgy ítélem meg, hogy gyorsan megy lefelé), akkor hipó után 1-1.5 órával korrigálok, ha éppen étkezési idő van, akkor az evéshez többet adok be.

Oldal tetejére