Insulinpumpa

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Hypochonder!
Az én gondom az, hogy már 3.5-ös értéket is sokszor Somogyi követ. Hogy előzzem meg? Azt már tudom, hogy kb. 12 óra múlva van vc. emelkedés hypot követően, de ez sem törvényszerű. Előre nem adhatok korrekciót, mert az egy :twisted:-i kör! Sőt! Somogyi sem mindíg van...Illetve olyan események is vannak, hogy a 9.1-es vc-ból 40 perc múlva 3.4 lesz. Se mozgás, se front, se semmi....??????????????????????????????????
Ez tipikus somogyi sajnos, hogy magától így lemegy. Ezért nehéz korrigálni is a somogyit, mert hirtelen újra hipóhoz vezethet. Mivel pumpás vagy, tudsz a bázison emelni a várható somogyi idejében, próbáltad már? Megemelni a bázist kb 1 órára, amikor kb várható a somogyi, mit gondolsz?
Amúgy mint előbb írtam, simán lehet 3.5 után somogyid, ha gyorsan ment lefelé a cukrod. Még 4.2 után is lehet...

tímeácska

Őstag
Kedves Timeácska és kmolli!
A Camit Pro programot én is használtam, de mivel nem sikerült tisztáznom azt, hogy bizonyos esetekben miért nem tudok dátumot és hozzátartozó bejegyzést beírni, áttértem a SmartPix használatára. Az a megérzésem, hogy a Camit Pro programban van egy időkorlátos programsor, ami miatt az időpontokat helyesen beírni nem tudom, így a programot sem tudom tökéletesen kihasználni.
Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban? Mindkét program használatának vannak előnyei is és hátrányai is.

Kedves Molli, Pál!
Valamelyik nap intéztem 1-2 észrevételemet, kérdésemet, "kifogásomat" a pumpa trénerünk felé, és Ő javasolta, hogy próbáljam ki a Camit Pro-t is. Nagyon érdekelne ez a progi... Hol tudok egyhez hozzájutni? Esetleg küldhetnétek át nekem ezzel a programmal készített letöltést, hogy "szemügyre" vehessem...
Pál! A Smart Pix-et sem engedi a Mozzilla Firefox, hogy a személyes beállításokat változtassa az ember. De Explorer-rel működik... Lehet, hogy a Camit Pro-val is ez a helyzet?!

H

hypohonder

Vendég
Nem kell neked elhinned, elég ha mindenki más tisztában van ezzel a ténnyel. A somogyi hatás 24-48 órán belül bármikor jelentkezhet. Nem nálad, hanem sokaknál, akik nem te vagy.

Én ennyitől speciel bekómálnék. Még akkor is, ha nem jön utána a somogyi. A somogyi nem attól függ, hogy mennyit eszünk, bár tény, hogy aki túleszi magát, annak tutira felmegy később a cukra, de a somogyi és a túlevés 2 különböző dolog.
Kautzky tanár úr elmondta nekem tavaly nyáron, hogy a régi, szövődményes cukorbetegeknél sokszor megfigyelhető, hogy a szervezet hipó utáni reakciója eltompul, bizonyos enzimek nem termelődnek már és az agyi reakció is lelassul, így elmarad a somogyi. Akinek erős somogyija van, az minden bizonnyal még egészséges szervezetű, még nem indult be nála ez az "eltompulás" (ez az ő szava volt).

A somogyi nagyrészt ellenben attól függ, hogy mitől és mennyire gyorsan ment lefelé valakinek a cukra. Fontos a pontos evés hipó alatt, de ennél még fontosabb, hogy utána kezeljük a várható somogyit. Én sokszor (ha úgy ítélem meg, hogy gyorsan megy lefelé), akkor hipó után 1-1.5 órával korrigálok, ha éppen étkezési idő van, akkor az evéshez többet adok be.

Szerettem volna beidézni a következő hozzászólást is, melyet az idézett sorok írója tett fel, de eddig nem sikerült. Ha valaki összeolvassa, akkor remélhetőleg lesznek kérdései az önmaguknak is ellentmondó sorok láttán...

Nem szabadna, hogy a harag, az utálat, a düh kiragadja az embert az objektív valóság köréből - én úgy gondolom...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Molli, Pál!
Valamelyik nap intéztem 1-2 észrevételemet, kérdésemet, "kifogásomat" a pumpa trénerünk felé, és Ő javasolta, hogy próbáljam ki a Camit Pro-t is. Nagyon érdekelne ez a progi... Hol tudok egyhez hozzájutni? Esetleg küldhetnétek át nekem ezzel a programmal készített letöltést, hogy "szemügyre" vehessem...
Pál! A Smart Pix-et sem engedi a Mozzilla Firefox, hogy a személyes beállításokat változtassa az ember. De Explorer-rel működik... Lehet, hogy a Camit Pro-val is ez a helyzet?!
Tímeácska, egy másik gépemen van csak camit pro, mert az az infra eszköz, ami átveszi az adatokat a vc mérőből csak soros porthoz csatlakoztatható, ami igen kevés laptopon található meg, szóval ez egy hátránya azért a camit pronak (csak a férjem PCjét tudom ehhez használni, nekem laptopom van, azon nincs soros port, szóval én az sajátomon csak emiatt a smart pixet használom). A lényeg, hogy a férjem kell a PC használatához, amint ráér, csinálok neked screenshotokat.
A Camit Pro egy szoftver, nem böngésző alatt fut, egy önálló alkalmazás, amit telepíteni kell (mint mondjuk egy photoshop). Tehát itt nincs ilyen probléma, hogy milyen böngésző mit enged.
Pál, emlékszem, írtad már régebben is ezt, de én nem nagyon tudom beazonosítani a problémát, nagyon szégyenlem... Megtennéd, hogy leírod konkrétan, hogy mi az, ami nem megy, lépésről lépésre? Nekem angol nyelvű van, az egy másik verzió, lehet, hogy abban nincs ilyen probléma, mert nem szokott gondom lenni vele, de nyilván nem ugyanazokat a funkciókat használjuk, ezért nem biztos, hogy én belefutottam már.

Timi, a Camit Pro nektek sokkal jobb lesz, mert ti is sokat mértek és a Camit Pro-n lehet 2 napi grafikont is nézni, nemcsak 2 hetit. Nálam egy 2 heti grafikon egy csík, de nálatok is, főleg a sok ugyanakkora mérés miatt (nekem meg a nagyon sok mérés miatt). És még sok olyasmit is tud, amit a smart pix egyáltalán nem. Például folyamatában láthatod az eddigi ÖSSZES értékedet, nem kell külön mentegetni, eleve lementődik és egyben nézheted az egészet, nemcsak az elmúlt 2 hetit.

tímeácska

Őstag
Köszi az infót, Molli!
Nagyon érdekel ez a Camit Pro, eddig is, de most aztán már még jobban!;-) A Smart Pix-et úgy érzem, "kinőttem"... :-D Viszont nekem is laptopom van... Soros port nélkül...

H

hypohonder

Vendég
Idézet egy részemről nagyra becsült betegtársunk munkájából:
"Ha a vércukor-szint túl alacsony értékre, tehát 3 mmol/l alá csökken, a szervezet védekezni kezd: olyan hormonokat kezd termelni, amelyek képesek megemelni a vércukorszintet ... Ezek hatására a vércukorszint gyorsan emelkedni kezd, majd - főleg, ha a kezdődő rosszullét jeleire még szénhidrátot is fogyasztunk - akár 16 órán keresztül tartós magasan, a hiperglikémia szintjén maradó vércukor érték mérhető. Ráadásul ez az érték még inzulin adásával sem csökkenthető egyszerűen, a vérben keringő hormonok miatt. Összességében tehát a Somogyi-effektus olyan kóros vércukorszint-emelkedés, amelyet lényegében az alacsony vércukor-szint vált ki, és nehezen csökkenthető gyógyszerek adásával."

Valahogy a tapasztalataim, tompult, talán már meg sem levő érzékszerveim ezt a megfogalmazást támasztják alá...

tímeácska

Őstag
Ehhez a hypo-ellenregulációs vércukor emelkedéshez:
Mátémnak rengeteg hypoja volt pumpa előttig... Az esetek nagy részében (95%) nem volt Somogyi-effektus megfigyelhető! Pedig, gyakorlatilag dőlt a gyerekbe a nem ritkán 20-30, de akár 40%-os Glucosum... Tudom, egészen más játszódhatott le a gyerekem szervezetében ilyenkor, mint az "átlag" cukorbetegnek... Vagyis, csak sejtem, de minden esetre érdekes, hogy elmaradt az ellenregulációs vércukor emelkedés...

bomon

Új tag
Kedves Bomon, szerintem mindenképpen meg kellene csinálnod a CH mentes napot, és a legalább kétóránkénti mérésekre is rá kell szánnod magad. Az sok mindent meg fog mutatni a bázisbeállítás kapcsán.
Egyébként a bázis %-os emelése nem ördöngősség, sokszor jobb szolgálatot tesz, mint a bólus. Nem hiszem, hogy különösebb orvosi tanácsra lenne szükség annak kitapasztalására.

A bázisod kiismerése azért is fontos, mert lehet, hogy a bólussal lesz a baj. Ismered a CH-inzulin arányodat? Hogy mennyi inzulin ellensúlyos 10 g CH-t? Erről sokaknak fogalmuk sincs, pedig fontos adat ahhoz, hogy a bólusokat jól meg tudd határozni.
Ez nagyon érdekes téma és igazad van sokan köztük én sem tudom mennyi inzulin ellensúlyoz 10g CH-ot.A cukraimat jelenleg óránként nézem,engem ez megnyuktat a dokim szerint túl aggodom és túl sokat várok el.

bomon

Új tag
A Somogyi -effektushoz annyit tennék hozzá hogy inzulinnal nem lehet befolyásolni és hagyni kell lecsengeni.A fősulin is így tanitják de sokszor még az orvosok is helytelenül kezelik.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A Somogyi -effektushoz annyit tennék hozzá hogy inzulinnal nem lehet befolyásolni és hagyni kell lecsengeni.A fősulin is így tanitják de sokszor még az orvosok is helytelenül kezelik.
Hu, ez meglepett, mármint, hogy ilyet tanítanak... Azt nekem is elmondta a diabetológus, hogy nem mindenkinél lehet korrigálni egy somogyit, de azért a senkinél nem lehet egyáltalán nem igaz. Ellenpéldálnak szívesen ideállok :) Nagyon szépen működik nálam a hipó utáni 1-1.5 órával történő korrigálás inzulinnal és ezt Békefi Dezső is javasolta, Thaisz dokinő is és szerintem itt is vannak sokan, akiknél működik. Akkor valóban nem működik, ha valakinek hirtelen leesik a somogyi után (pl Mira is írt ilyet), de szerencsére nem mindenki reagál így a somogyira.

Egyébként, ahogy olvastam, ha nővér vagy, akkor talán nem is csoda, ha otthon teljesen más bázis kell, hiszen gondolom, otthon nem rohangálsz, nem tevékenykedsz annyit. Nekem kellett kb 3 hónap, mire sikerült beállítanom teljesen a bázist, pedig én nem is dolgoztam :) Valaki írta, hogy még kevés idő telt el, a szervezetnek is át kell állnia, ilyenkor még az is bekavarhat. Remélem, az itt is kapott sok jótanácsból sikerül jól beállítani! És minden tiszteletem, hogy nővér vagy, ez a szakma még az orvosénál is szebb talán!!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszi az infót, Molli!
Nagyon érdekel ez a Camit Pro, eddig is, de most aztán már még jobban!;-) A Smart Pix-et úgy érzem, "kinőttem"... :-D Viszont nekem is laptopom van... Soros port nélkül...
Az a rossz hírem van, hogy azok az átalakítók, melyek elvileg léteznek a soros-USB átalakításhoz, az ilyenféle orvosi, precíz műszerekhez nem működnek. Soros port nélkül meg nem tudod átvenni az adatokat a gépről. Elég drága egy ilyen szoftver plussz az átvevő készülék, mielőtt vennél ilyet, gondold végig ezt a fizikai tényezőt. Nekem hatalmas problémát jelent, ahogy írtam, pedig képzeld, amikor vettem a laptopot, soros porttal akartam venni, de olyan ritka a soros portos laptop, hogy ami tudta volna ezt, az más olyat nem tudott, ami nekem a munkámhoz fontos lett volna, így végül nem tudtam olyat venni (sajnos olyan sok pénzem nincsen, hogy rendeltessek laptopot, amibe én mondom meg, mi kell... bár biztos létezik soros portos, nem drága, megbízható laptop, én 2 éve nem találtam ilyet - ma már csak ilyesmikre használják a soros portot, gondolom nem túl kifizetődő a laptopgyártóknak ilyennel foglalni a helyet a laptopon).

Sani

Új tag
Sziasztok!

A somogyihoz szólnék hozzá:
Én úgy gondolom, hogyha - logikusan is belegondolva - túl alacsonyra esik le a vc szint, akkor a szervezet riadót fúj...és ha a riadót megfújta, ennek hatására kezdenek el termelődni azok a hormonok, amik az emelkedett vc szintet 'biztosítják' akár 12- 24 órán keresztül is.

Amit bomon említett, hogy nem kell inzulin ilyenkor, az érdekes kérdés. Változó, hogy kinél hogyan hat, ill. mennyi ideig aktívak azok a hormonok. Van, akinél 1-2 óra múlva már hat az inzulin és aki többlet inzulint ad be és esetleg még nem is jól számolja, annál bizony hypót okozhat. Talán az is közre játszhat, hogy mennyi ilyen hormon/ hormonok került/kerültek be a vérbe...
Nálam pár óráig szokott tartani, de hypóig még nem kezeltem magam...bár ilyenkor én is inzulinnal próbálok segíteni a helyzeten.
Ez már tényleg változó.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, talán mondanom sem kell, hogy teljesen egyetértek az okfejtéseddel. A szervezet, még az olyan beteg, mint a miénk, és az olyan "letompult", mint az enyém is logikusan és célszerűen működik. Miért is bocsátana ki a máj cukrot a vérbe, ha nincs rá szükség? Az egy másik dolog, hogy ez van, akinél fél vagy egy napig is eltart, mármint a somogyi hatás, de nem akkor kezdődik.
És az én "letompult" szervezetemben bizony ez is látszik, mert nálam 2-3 óra alatt lefut - már ha eljutok a hipónak arra a szintjére, amikor egyáltalán jelentkezik! Ugyanis a leírt módszerekkel nem engedem 3 alá menni, persze feltéve, ha nem álmomban tör rám - ezt már számos alkalommal leírtam, de csak most jöttem rá, hogy valószínűleg a "letompult" állapotom miatt lehet az, hogy álmomban nem veszem észre 3,5-nél a hipó közeledtét...

Kedves Bomon, ne aggódj, nem Te vagy az egyetlen, aki nem tudja, hogy nála hogyan is alakul a CH-inzulin arány. De fontos lenne tudni, hiszen akkor nagy kérdés, hogy hogyan adagolod a bólust étkezéseknél? Én két módszert (elnézést a nagyképűségért) ötlöttem ki ennek megállapítására.
Az egyik: étkezés előtt megméred a cukrodat, és fix mennyiségű CH-t veszel magadhoz (tehát olyan élelmet, aminek pontosan kiszámítottad a CH tartalmát). Ezzel addig kísérletezel, amíg az étkezés után 1,5-2 óra elteltével ugyanannyi nem marad (lesz) a cukrod, mint az étkezés előtt. Ez egy támpont, ugyanis azt jelenti, hogy a bevitt inzulin egyensúlyban tartotta a cukrodat, amiből vissza tudod számolni, hogy 10 g CH-hoz mennyi inzulint kell adnod.

A másik módszer: mindenkinél van egy CH szint, mármint hogy milyen CH mennyiségű diétát kell tartania. Ha összeadod a bólusként az orvos által megadott inzulin mennyiségét és azt osztod ezzel a CH mennyiséggel, akkor körülbelül megkapod azt az inzulinmennyiséget, amivel valószínűleg egyensúlyban tudod tartani a 10 g CH-t. Ez nem olyan pontos, mint ha magadnak "méred ki".
Bocsi, hogy tegeztelek, de talán így jobban tudtam (?) magyarázni a magam "letompult" módján...

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Köszönjük szépen az anyák napi jókívánságokat!
Sajnos ti, férfiak ezt nem érezhetitek...pedig leírhatatlan.
Eltelik a szív a boldogsággal és nem tudod visszatartani a könnyeidet.:cry:

orsika

Új tag
Sziasztok!

Örömmel jelenthetem be, így, "komoly" pumpás múlttal, (1,5 hét) máris elértem, a számomra eddig elérhetetlen célt, hogy 10 alatt tartsam a cukrom... Mások számára ez tudom, nem olyan nagy ügy, de nbekem, a több mint 4 éve tartó "penes átok" után, egy álom volt e cél elérése, amit nehezített az az össze-vissza élet, amit élek. Hol nappal, hol éjszaka dolgozom 12 órát, folyamatos műszakban.

Lenne kérdésem is:
-Hogyan oldjam meg, hogy mind a két fajta vc mérőmet használjam? az orvos azt a tesztcsíkot írja ki, amelyiket én mondom neki?
-Úgy meg lehet csinálni, hogy mondjuk egyik hónapban az accu-chekhez, másik hónapban a D-conthoz íratom ki a csíkot?
-A mérést hogy oldjam meg, hogy a smart pix értékelhető diagrammot rajzoljon? Azaz, hányszor mérjek egy nap az accu-chekkel?

Mindenképp úgy szeretném csinálni a méréseket, hogy minnél jobban beosszam az accu-chek csíkjaimat, mert nekem elég drága, de azért diagrammban is látni szeretném a cukim alakulását... Nagyon megköszönném a tippeket...

MÁS!!!

Valaki nem hallott Nyafiról? bent van még a korházban? Kb egyszerre kaptunk pumpát, és érdekelne hogy áll a beállításokkal...

Sziasztok...

tímeácska

Őstag
Szia Orsika, és üdv. a pumpások táborában!;-)
Csík: Te nyugodtan megmondhatod a kezelőorvosodnak, hogy melyik stixből mennyit írjon fel, a havi 3 dobozzal felírható mennyiség erejéig! Szerintem, ha napi 4-5-ször mérsz/nap az Accu-Chekkel, akkor már lesz egy pofás kis grafikonod, csak arra figyelj, hogy kevesebb, mint 12 órán belül mindig legyen mérés, mert ha több, mint 12 óra telik el a 2 mérés között, akkor máshogy rajzolja a görbét (egy egyenes csíkkal köti össze a "távoli" méréseket), ami nagyon remélem, hogy előbb-utóbb egyenes lesz!;-) Bár, igazság szerint, az sem gond, ha ritkábban mérsz, ez csak esztétikai kérdés...
Nyafiról nem hallottam, nem "találkoztam" vele...
Nagyon örülök, hogy már ilyen "régi" pumpás múlttal is remek értékeket sikerült elérned, csak így tovább, és nagyon ügyes vagy!;-)

H

hypohonder

Vendég
Kedves Orsika, gratulálok én is, és meglátod: lesz ez még sokkal jobb is! Belejössz a "pumpázásba", és sok eddigi problémád megoldódik úgy, mint ha soha nem is lett volna! Csak soha ne veszítsd el a türelmedet, ha egy-egy próbálkozás nem hozza rögtön a várt eredményt, sikert.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, talán hihetetlen, de néhányszor már megpróbáltam beleélni magam abba, hogy mit érezhetnek az anyák, amikor látják gyermekeiket, milyen érzések keríthetik őket a hatalmukba. Én is úgy gondoltam, hogy ez egy különleges dolog, amit csak és kizárólag egy anya érezhet. Nem akarok ünneprontó módon belemenni abba, hogy mi mindenért is lehet ez így, mert kétségtelen, hogy elsősorban a szeretet és az a különleges adottság ötvözi utánozhatatlanná ezt az érzést, hogy valaki ANYA. Igen, ezt senki más nem érzi, nem érezheti, csak ők, az ANYÁK.
Minden tiszteletem a tiétek, s különösen azoké, akik kénytelenek ezeken a fórumokon is időzni, mivel ők vagy gyermekük cukorbeteg. És természetesen nem feledhetem el ilyenkor a sajátomat sem, aki évtizedeken keresztül aggódott értem, és a maga módján igyekezett az élet rögös útját egyengetni...

Köszönet Nektek!

bomon

Új tag
Hu, ez meglepett, mármint, hogy ilyet tanítanak... Azt nekem is elmondta a diabetológus, hogy nem mindenkinél lehet korrigálni egy somogyit, de azért a senkinél nem lehet egyáltalán nem igaz. Ellenpéldálnak szívesen ideállok :) Nagyon szépen működik nálam a hipó utáni 1-1.5 órával történő korrigálás inzulinnal és ezt Békefi Dezső is javasolta, Thaisz dokinő is és szerintem itt is vannak sokan, akiknél működik. Akkor valóban nem működik, ha valakinek hirtelen leesik a somogyi után (pl Mira is írt ilyet), de szerencsére nem mindenki reagál így a somogyira.

Egyébként, ahogy olvastam, ha nővér vagy, akkor talán nem is csoda, ha otthon teljesen más bázis kell, hiszen gondolom, otthon nem rohangálsz, nem tevékenykedsz annyit. Nekem kellett kb 3 hónap, mire sikerült beállítanom teljesen a bázist, pedig én nem is dolgoztam :) Valaki írta, hogy még kevés idő telt el, a szervezetnek is át kell állnia, ilyenkor még az is bekavarhat. Remélem, az itt is kapott sok jótanácsból sikerül jól beállítani! És minden tiszteletem, hogy nővér vagy, ez a szakma még az orvosénál is szebb talán!!
Tudod mindig vannak és lesznek kivételek ez törvényszerű.Amúgy köszönöm nagyon kedves tőled hogy ennyire túlbecsülöd nővéri voltomat.Én úgy vagyok a nővérkedéssel hogy nem is szakma nem foglalkozás ,majdnem csak életforma nálam.Mert nem tudom letenni a köpennyel a segitségnyújtást.Azt szoktam mondani ez az én keresztem ,másokon, másoknak segiteni.Persze folyamatosan tanulok valamit és egyre biztosabb mennyi mindent nem tudok.Nagyon sok segitséget kapok tőletek és boldog vagyok hogy köztetek lehetek.KÖSZÖNÖM!

Oldal tetejére