Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
:) Én rendszerint az első (vagy a sokadik) mérés után kapok észbe, hogy a fenébe, már megint elfelejtettem átállítani a mérőt!
A pumpát is délben állítottam át (nincs jelentősége nekünk), pedig már reggel minden óra be volt állítva. Hát hiába, öregszem.:rohog:
Jó tanács ide, okosság oda, én is délelőtt kaptam észbe, hogy óra, pumpa, vc mérő átállítás. A telomat még át sem állítottam. Erőt kell hozzá gyűjteni. Mire 3 vc mérőt megbuheráltam, elment tőle a kedvem. (a kézikönyveket nincs kedvem elővenni, és mindegyik mérőke más gombbal állítódik :dr_31:)
Őszig nyugalom. :hurra::hurra::hurra:

vighkata

Köszi, Kata, a gyors választ :)A végén reggel átállítottam a kütyüm óráját, egyszerre az egész órát. Mivel mostanság jó napjaimat élem (reggel is 4,5-ös vércukorral ébredtem), nem szórakoztam a 20 percekkel. Nem is ment 7,5 fölé egész nap!:hurra:
Bocsánat, hogy tegnap bemutatkozás nélkül betoppantam, de annyira bepánikoltam, hogy mit kell csinálnom ma, hogy nem volt türelmem többet írni.
Magamról talán annyit, hogy 37 éve vagyok cukros, tehát nem vagyok kezdő. Pumpásként viszont igen! Soha nem voltak olyan jó értékeim, mint az elmúlt 4 hónapban - mindamellett, hogy egy évvel ezelőtt 103 egység inzulint kaptam, most 29-32 egységet adok! Számtalan dolgot tanultam meg a pumpás rendszer mellett!!! Számomra is döbbenetes, hogy ennyi idő után kellett, hogy kiderüljön számomra, hogy akkor jók a cukraim, ha szinte teljesen húsmentes étrenden vagyok. Szerencsére ez nem okoz nehézséget. Egyébként nagyon élvezem a pumpás életet :D:D:D, a szabadságot, hogy végre nem kell reggeliznem, hogy addig alszom, amíg szeretnék stb. Na de ezeket az előnyöket Ti is tudjátok :)

Köszönöm a kedves fogadtatást :dr_24:!
Szia Jutka!
Örülök, hogy nem okozott gondot az átállítás, és külön köszönöm, hogy írtál a pumpás tapasztalatodról.
1/3-ra csökkenteni az napi inzulin adagot, az nagyon jelentős mennyiség, de látszik, hogy szuperül működik nálad.

Husika nélkül? Én igazi húsevő vagyok, anélkül eldőlök, mint a gerenda. Egyszer próbáltam, azt mondtam, soha többé, de ha te így érzed jól magad, akkor biztos lehetsz benne, hogy a szervezeted nem igényli a husikát. Arra figyelj, hogy a B vitaminokat rendesen pótold.

vighkata

A végén reggel átállítottam a kütyüm óráját, egyszerre az egész órát. Mivel mostanság jó napjaimat élem (reggel is 4,5-ös vércukorral ébredtem), nem szórakoztam a 20 percekkel. Nem is ment 7,5 fölé egész nap!:hurra:
Egy alkalommal repülővel utaztam, és a célállomáson 6 órával kellett a pumpát visszaállítani. Sokat agyaltam, hogy hogyan is lenne a legjobb, végül úgy döntöttem, hogy nem vacakolok, mert 6 órát nehéz lenne csúsztatni, mivel beleért volna az éjszakai időszakba. A leszállás előtt kb. 1 órával átállítottam. A megérkezéskor egyébként is késő délután volt, ott még vacsizni kellett, holott itthon én már rég durmoltam volna. Pár nap múlva még nyugatabbra mentem, újabb 3 óra csúsztatás, akkor is jól működött az egyszerre átállítás.
Hazafelé már neccesebb volt a helyzet, 9 óra eltolódás, és két reptéri átszállás, várakozás, stb. Akkor kétszerre állítottam át a pumpát.

moncsi

Új tag
Már megint valami gáz van... VE 19-es cucu, 3E szögletes. Egy óra múlva még mindig ennyi. Szerelék és patroncsere egyidejűleg. Most 3E normál, hátha az "meglöki" lefelé. Várakozás... Kemény fejfájás elindult, depi a láthatáron...

poe

Őstag
Már megint valami gáz van... VE 19-es cucu, 3E szögletes. Egy óra múlva még mindig ennyi. Szerelék és patroncsere egyidejűleg. Most 3E normál, hátha az "meglöki" lefelé. Várakozás... Kemény fejfájás elindult, depi a láthatáron...
Ne legyen depi!
Nem egyértelmű, volt vacsi, vagy nem?19-es cukorra, ha kibírja, nem kellene kajálni....
Egyébként meg, ha a magas vc kaja után kb ugyanannyi az nem baj, mivel csak utána indul meg lefelé. Egy óra kevés, kb akkor kezd el dolgozni az inzulin. Korrekciós inzulinbeadásnál 2-3 órát minimum várni kell, különben könnyű belefutni egy hipó-hiper hullámvasútba. Csak nyugodtan, okosan, ahogy szoktátok. ;)

moncsi

Új tag
Ne legyen depi!
Nem egyértelmű, volt vacsi, vagy nem?19-es cukorra, ha kibírja, nem kellene kajálni....
Egyébként meg, ha a magas vc kaja után kb ugyanannyi az nem baj, mivel csak utána indul meg lefelé. Egy óra kevés, kb akkor kezd el dolgozni az inzulin. Korrekciós inzulinbeadásnál 2-3 órát minimum várni kell, különben könnyű belefutni egy hipó-hiper hullámvasútba. Csak nyugodtan, okosan, ahogy szoktátok. ;)
Ez (19) vacsora előtt volt, most (1óra elteltével) a csere után, meg a 3E normál bólussal elindult lefelé, már adtam neki székelykáposztát, az talán nem dobja föl, hanem szép lassan helyreáll. Valószínű, hogy belefutunk a hullámvasútba...:(

vighkata

Ez (19) vacsora előtt volt, most (1óra elteltével) a csere után, meg a 3E normál bólussal elindult lefelé, már adtam neki székelykáposztát, az talán nem dobja föl, hanem szép lassan helyreáll. Valószínű, hogy belefutunk a hullámvasútba...:(
Ultragyorssal a korrekciót 3 órán belül nem szabad újra alkalmazni. Akkor jön létre az inzulin felhalmozás. Csak nyugiban, ahogy Poe javasolta.
Inkább egy napig tartó hiper, mint a drasztikus hipo-hiper. Nem csak hamarabb vége van a hipernek, mint a hipo-hipernek, de kevésbé terheli meg a szervezetet.

vighkata

Moncsi!
Úgy is mondhatnám, hogy a két rossz közöl a "csak" hiper kevésbé rossz, mint a hipo-hiper hullámvasút.
(Még mielőtt az a vád érne, hogy arra buzdítok, hogy ne vegyük komolyan a hipert.)

moncsi

Új tag
Moncsi!
Úgy is mondhatnám, hogy a két rossz közöl a "csak" hiper kevésbé rossz, mint a hipo-hiper hullámvasút.
(Még mielőtt az a vád érne, hogy arra buzdítok, hogy ne vegyük komolyan a hipert.)

Egész szépen "leballagott", éjfélkor 6,2 volt. A bázist lejjebb vettem, hogy ne hipozzon, és reggel 10,1 volt, amit megint nem értek. Hetek óta magas cukrokkal ébred, akkor is, ha jó az esti cukor, akkor is, ha magasabb a bázis stb. Már egy csomó variációt próbáltam, de nem jött be egyik sem. Nem tudom belőni.
Tegnap előtt volt egy kisérlet. A hajnali 02-07-ig 0,7 bázist levettem 0,6-ra. Lefekvéskor cukor 8,0, hajnal 2-kor 6,2, majd reggel 9. Előző nap még a 0,7-es bázissal: lefekv. 8,2, éjjel nem mértem, reggel pedig 13,4. Ez egy "normális" nap után volt. Merre "mozduljak"? Egyébként egész nap a 0,6 megy..

vighkata

Ez egy "normális" nap után volt. Merre "mozduljak"? Egyébként egész nap a 0,6 megy..
Leginkább semerre. Nehéz most bármi tanácsot adni, hiszen az ingadozásnak ezernyi oka lehet. A tapasztalat az, hogy ha a pici változtatásokra nem reagál megfelelően a szervezet, akkor a terápia módosításnak sincs sok értelme, ráadásul még jobban felborulhat az egyensúly.
A fiadnál jelentős lehet az érzékenység az időjárás változásra (betört a meleg), és még igencsak serdüli magát. Ezek mind befolyással vannak az inzulinigényre. Változtatni akkor kell, ha több napon keresztül ugyanazokat a rossz cukikat méritek, nagyjából ugyanabban az időben.

Az éjszakai bázis állítás is mutatja, hogy most nem úgy reagál a szervezet, amit várnál. A csökkentés úgy tűnik jó választás volt, de kérdés, hogy több napon keresztül ugyanilyen lesz-e? A logika azt mondaná, hogy a hajnali bázist emeld, mégis a csökkentés volt jobb. Ilyenkor hasztalan próbálkozás megérteni, hogy mi zajlik a szervezetben. Tudjuk jól, hogy a cukorszintet nem egyedül a bevitt CH és az inzulin befolyásolja. De ami befolyásolja, azt nem tudjuk mi, és nem tudjuk mérni vagy tesztelni, pl hogy melyik hormon, enzim gátolja vagy növeli a CH vagy inzulin felszívódását.

Szóval nyugi, a korrekcióval meg nagyon óvatosan, mert lehet, hogy jó a CH/inzulin arány számítás, de valami hormon éppen gátolja a hasznosulást, ami ha elmúlik, akkor pluszokként beadott inzulin lórugásként hat.

linus

Tag
Sziasztok!
Sokat olvasgattam a fórumokat, de mondanom sem kell, ki tudja mikor érek a végére....:)
Kislányom, Nóra diabos, tavaly november 18-án derült ki, 27,5 mmol/l volt a cukra. Akkor 15 hónapos volt.
Azóta keményen gyűrjük az életet, ami nem volt egyszerű, most már több mint 70 hipon vagyunk túl...
Jelenleg hála isten eszik, ugyanis elment az étvágya a hazajövetel után, és kb 2 hete eszik "rendesen". Kőkemény volt... nem is részletezem.
Úgy néz ki májusban inzulinpumpát kapunk. Vagyis ő. Két cég is fel fog keresni minket. Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot, hogy ekkora gyerkőcnek melyik a legjobb/mit ajánlatok.
Ha valaki tudna segíteni megköszönném!

borka

Őstag
Sziasztok!
Sokat olvasgattam a fórumokat, de mondanom sem kell, ki tudja mikor érek a végére....:)
Kislányom, Nóra diabos, tavaly november 18-án derült ki, 27,5 mmol/l volt a cukra. Akkor 15 hónapos volt.
Azóta keményen gyűrjük az életet, ami nem volt egyszerű, most már több mint 70 hipon vagyunk túl...
Jelenleg hála isten eszik, ugyanis elment az étvágya a hazajövetel után, és kb 2 hete eszik "rendesen". Kőkemény volt... nem is részletezem.
Úgy néz ki májusban inzulinpumpát kapunk. Vagyis ő. Két cég is fel fog keresni minket. Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot, hogy ekkora gyerkőcnek melyik a legjobb/mit ajánlatok.

Szia Lina !

Üdvözlünk a fórumon.

Első nekifutásnak azt javasolnám,hogy vedd fel a kapcsolatot" umbra08 "- al.
Jelenleg Ő a leg frissebb kisbabás akinek szintén pumpája van.Írj neki privát üzenetet.

vighkata

A pumpa trénerem ma bemutatott egy új kanült (FlexLink Ultra) és a hozzá tartozó belövőkét (LinkAssist).
A kanül lényege, azon túl, hogy a tű 3 féle hosszúságban lesz, az az, hogy a ragacsa is választható aszerint, hogy érzékeny bőrre kell,vagy sem.
Többeknek okoz gondot, hogy a ragacs alatt bepirosodik, vagy érzékennyé válik. Ebből az új kanülből lesz érzékeny bőrre való változat.
A kanül hosszúsága pedig 6 mm, 8 mm és 10 mm. A 6 mm-s gyerkőcöknek szuper, a 10 mm-s pedig a kissé túlsúlyosaknak előnyös. Én most 8 mm-t használok, nekem ez megfelel. A cső hossza is nagyobb választékban lesz, a 40 cm-től a 110 cm-ig.
Azt sajna nem tudom megmondani, hogy mikortól lesz elérhető.

napocska

Őstag
Sziasztok!

Nekünk Medtronic pumpánk van. Ehhez lehet folyamatos vércukormérőt csatlakoztatni ami ugyan egy vagyon, de jó lehetőség lehet a vércukor ingadozások okának megfejtésére, főleg piciknél, és kamaszoknál. Egyébként itt a fórumon vannak gyerekek, akik Roche pumpát használnak, vannak, akik Medtronic pumpát, és szerintem mindenki a sajátját szereti a legjobban :). Volt Animas pumpát viselő tagunk is, aki arra esküdött. Szerintem nem annyira a típus, mint maga a pumpa, mint terápiás eszköz a fontos. Remélem, nektek is beválik majd, és megkönnyíti az életeteket!

linus

Tag
Szia!
Azt hallottam ezek a vércukor mérő cenzorok csúnya nyomot hagynak. Ti próbáltatok már ilyet?
Milyen hamar sikerült elsajátítani a kezelést pumpával?
Nekünk azt mondták, az első hónap elég kemény lesz.
Hogy viseltétek először? Mekkorák voltatok?

vighkata

Szia!
Azt hallottam ezek a vércukor mérő cenzorok csúnya nyomot hagynak. Ti próbáltatok már ilyet?
Nekünk azt mondták, az első hónap elég kemény lesz.
Hogy viseltétek először? Mekkorák voltatok?
Szia Lina!
Én a Roche pumpáját viselem, amihez nem lehet szenzort csatlakoztatni, viszont a Metronic cégnek van erre egy különálló kijelző készüléke, így más pumpát viselők, vagy akár penesek is ki tudják próbálni a szenzort.

Rajtam is volt szenzor, 3 alkalommal, jópáran vagyunk, akik már többször szenzoroztak. Én a magam részéről bizton állíthatom, hogy a szenzor kanülje nem hagy durva nyomot. Érdekes módon még azoknál a gyerkőcöknél sem, akiknél az inzulinos kanül okoz egy kis pirosodást, vagy viszketést.

A kanül anyaga orvosi teflonból készült, és akármilyen bőrbarát anyag, akkor is a test számára egy idegen anyag, amitől a test próbál megszabadulni.

Én nagyon jó ötletnek tartom, hogy mindkét cég képviselőjével találkozol, mert a személyes érzés sokat jelent a választásban.

Mi itt a saját pumpánkról (Roche, Medtronic) szinte kivétel nélkül csak jót tudunk mondani. Ami pedig egy pumpánál esetleges "hátrány", az pedig független a cégtől, az mindannyiunknál "hátrány". Ezek a hátrányok inkább egyéni, szubjektív érzések, nem is nevezhető igazán hátránynak.
Pl: az öltözködésnél, wc-re menetelnél figyelni kell a pumpára, csőre, de ezeket nagyon hamar meg lehet szokni.

Az hogy az első hónap milyen, szintén sok mindentől függ. Van aki pillanatok alatt megszokja, van akinek ehhez több idő kell.
Inkább az szokott aggodalmat okozni, hogy a cukorszint nem változik egy szempillantás alatt tökéletesre. De erre is volt már példa, a javulás látványos volt, itt egy fórumos kissrácnál.

Remélem sikerül megfelelően választanod, hidd el, bármelyik pumpánál döntesz, azt fogod imádni.

Maga a pumpa kezelése egyáltalán nem bonyolult, az már sokkal inkább, hogy a pumpa adta rengeteg lehetőséget megfelelően használd a cukorszint egyensúly elérésére.

vighkata

Hogy konkrét választ is adjak, a pumpa fő funkcióit 2 óra alatt el lehet sajátítani.

Aztán az ember úgyis nézegeti a kézikönyvet, és egyre több hasznos funkciót fedez fel, amit kipróbál, beállít, aztán leállít. Ezek az ébresztés, a figyelmeztető jelzések beállítása, stb.

De az igazán fontos funkciók begyakorlása, mint a bólusok (étkezési inzulin adagok) különféle adagolása, az úgyis a cukoregyensúly függvénye. Azt menet közben lehet elsajátítani, de maga technikája úgyszintén néhány percnyi "tanulást" jelent.

Ha van konkrét kérdésed, tedd fel bátran, többen vagyunk, akik tudunk válaszolni.

sünike

Új tag
Szia Lina!
Én a Medtronic cég pumpáját használom már több mint két éve.:cool:
Náluk vannak kifejezetten gyerekek (és gyerek lelkű felnőttek;))számára készült úgynevezett pumpa matricák(ha megnézed a profil oldalam láthatod az én pumpám egy ilyen matricával :))!
Ezt a pumpa könnyebb elfogadása miatt találták ki.Ezek a matricák könnyen nyom nélkül eltávolithatóak és akár másikra cserélhetőek.

napocska

Őstag
Daninak hét évesen lett pumpája, és nagyon könnyen megszokta. Gyakorlatilag az első naptól kezdve úgy hordja, mintha a teste része lenne. Szerencsére nem zavarja semmiben. A pumpa kezelése nem nehezebb, mint a mobiltelefoné. A gombokon úgy jár az ujja bólus beadáskor, vagy pl. ha a billentyűzárat teszi rá, hogy szemmel alig lehet követni.
Az első időkben volt, hogy én is úgy éreztem, hogy rosszabbak a cukrai, mint a kevert inzulinnal, de ennek mindig technikai oka volt. Meleg, nyári időszakban kezdtük a pumpás életet, és volt, hogy megromlott az inzulin. Volt, hogy nem jól lőttük be, és mellé ment az inzulin, nem a bőr alá, hanem fölé :). De ebbe bele lehet tanulni szépen.
Szerintem nagyon nagy áldás, sokkal könnyebbé tette az életünket.
A szenzort csak egyszer próbáltuk eddig, nem hagyott nyomot Dani bőrén.

Oldal tetejére