Insulinpumpa

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A pumpa trénerem ma bemutatott egy új kanült (FlexLink Ultra) és a hozzá tartozó belövőkét (LinkAssist).
A kanül lényege, azon túl, hogy a tű 3 féle hosszúságban lesz, az az, hogy a ragacsa is választható aszerint, hogy érzékeny bőrre kell,vagy sem.
Többeknek okoz gondot, hogy a ragacs alatt bepirosodik, vagy érzékennyé válik. Ebből az új kanülből lesz érzékeny bőrre való változat.
A kanül hosszúsága pedig 6 mm, 8 mm és 10 mm. A 6 mm-s gyerkőcöknek szuper, a 10 mm-s pedig a kissé túlsúlyosaknak előnyös. Én most 8 mm-t használok, nekem ez megfelel. A cső hossza is nagyobb választékban lesz, a 40 cm-től a 110 cm-ig.
Azt sajna nem tudom megmondani, hogy mikortól lesz elérhető.
Kata, eddig mekkora volt a legkisebb méretű tű? És ez az új kanül merőleges vagy van belőle 45fokos? Tudod, én új kanülre várok, ami nem szúrja hülyére az abnormálisan sűrűn hálózott ereimet :D

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia!
Azt hallottam ezek a vércukor mérő cenzorok csúnya nyomot hagynak. Ti próbáltatok már ilyet?
Milyen hamar sikerült elsajátítani a kezelést pumpával?
Nekünk azt mondták, az első hónap elég kemény lesz.
Hogy viseltétek először? Mekkorák voltatok?
Lina, most szedtem ki 3 napja egy vc mérő szenzort a hasamból. Semmivel nem rondább, mint egy kanül nyoma, mostmár alig látszik. Szerintem 1 hét és semmi sem fog látszani. De én már 33 éves vagyok, nekem lassabban gyógyulnak a sebeim, szerintem egy gyereknél 3-4 nap és nyoma sincsen, max 1 hét, de rondának akkor sem ronda, ha kiszedem frissen! Kicsi, piros pötty és ennyi.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szenzor

Szóval a szenzor.
Most 6 napot bírt a szenzorom, de az utolsó 2 napban már igencsak nem tudta követni a normál tartományon kívüli értékeket. Tehát normálisan 4-5 nap volt.
Amíg rendesen ment, addig is egyértelmű volt a tendencia: 5 alatt magasabbat mutatott, 6 fölött pedig alacsonyabbat, egy 10 fölötti értéket már nagyon alacsonyabbnak mutatott (pl 11-et 9nek mutatta és egy 13-at csak 10-nek). Beleszámítottam mindig a kb 20 perces késést is persze.
Ez azért elég ütős dolog, hogy ennyire nem megbízható a magasabb értékeknél - legalábbis nálam nem az és ez már a sokadik szenzor volt, amit használtam és ezt tapasztaltam vele.

Nekem az a véleményem a szenzorról, hogy tulajdonképpen arra teljesen használhatatlan, amire hirdetik. Pl nem jelezte a valós 4 alatti cukraimat, mert egy 3.7-nél ő még csak 4 körül járt (késést beleszámítva is), tehát én éreztem a 3.7-et (nekem az már HIPÓ) és ettem, mire eltelt a 20 perc kb, addigra már 4 fölött voltam és a végén egyáltalán nem jutott a szenzor 4 alá, sőt, bőven fölötte volt, pedig az a 3.7 még lejjebb is ment (sőt, mivel eleve magasabbat mér a vc mérőm, szerintem olyan 3.5 lehetett). Arra volt beállítva, hogy csipogjon a pumpa 4 alatti cukroknál, hogy megelőzzem a nagyobb hipókat-hát nem csipogott. Ez kizárólag azért fontos, mert nem fogom beállítani a pumpát arra, hogy jelezzen nekem 4.5-nél, mert ha éppen tartósan 4.5 és nem hipó, akkor egy idő után eljut a szenzor is a 4.5-re és mégsem hipózom, tehát ne jelezzen olyankor, meg a 4.5 valósan amúgy sem hipó nekem, de az igazi hipót meg nem érzi, nem jut el odáig, csak amikor már nagoyn alacsony (volt ilyenem, nagyon rosszul voltam és 3.1 volt, na én akkor nagyon nagyon hipózom, tehát az már tök késő, ha jelzi, de csak akkor bírta jelezni!!!). Szóval nem működik egyik irányban sem, nem lehet vele megfogni a felmeni és lemenő cukrokat RENDESEN. Mert egy idő után meg lehet, de szerintem azt már általában bőven érzi a cukros ember, hogy nagyon felment vagy éppen nagyon le...
Arra abszolút nem alkalmas, hogy rendesen lássam, hogy hogyan mozog a cukrom.

Mire alkalmas? Hogy lássam, merre tart! A stabil cukrom, ha elindul valamerre, azt gyönyörűen látom. Hogy meddig megy fel vagy le, azt már nem. De a "szándékot'", az irányt, sőt még a sebességet is (bár ezt sajnos nem mindig...), ezeket szépen lehet követni.
De ez szerintem marhára nem ér meg 5-6 napra 10 ezer forintot, a 240 ezres minilinkről nem is beszélve.
Ennél olcsóbb, ha többet mérem a cukromat csíkkal, akár teljes áron...

linus

Tag
Mi májusra vagyunk bejelentkezve a diab dokihoz, de aki itt volt a pumpa miatt, azt javasolta ne a nagy melegben kezdjünk hozzá. Ha itt volt a másik cégtől is valaki és döntöttünk, minél hamarabb jelentkezzünk.
Ezt is akartam kérdezni(billentyű zárat) de ezek szerint mindegyiken van?
A ti pumpátokon van figyelmeztető hang? Pl ha nem ment be inzulin.
Nóra szereti nyomogatni a gombokat pl távirányítón, telefonon, ilyeneken.
Mi Humulinm3 inzulint használunk, ami nem a legjobb megoldás. Eddig a többség azt mondta, szóval nem is értem mért ezt kaptuk akkor. Gyors(humulinR) csak szükség esetén.
Inzulin váltás is lesz, nem tudom ez mennyire számít majd.

linus

Tag
Köszi, tulajdonképpen nem is értem ezt akkor mért mondják. Ellenmarketing? Gondolom ha kitalálták és használják jó. Mert azt is mondták mivel ilyen pici Nóra a tű nagy, nem lesz szép.
Nekem is pötty van a kanül után.
Tegnap ugyanis magunkba szúrtunk Apával 1-1 kanült, mondván milyen amikor a gyereknek szúrjuk, mit érez.
Én a pen tűt is magamba szúrtam, de nem volt vészes...
Persze más, amikor le kell fogatni a gyereket egy inzulin adáshoz. Mert nem megy még magától. Vagyis sírás nélkül.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Mi májusra vagyunk bejelentkezve a diab dokihoz, de aki itt volt a pumpa miatt, azt javasolta ne a nagy melegben kezdjünk hozzá. Ha itt volt a másik cégtől is valaki és döntöttünk, minél hamarabb jelentkezzünk.
Ezt is akartam kérdezni(billentyű zárat) de ezek szerint mindegyiken van?
A ti pumpátokon van figyelmeztető hang? Pl ha nem ment be inzulin.
Nóra szereti nyomogatni a gombokat pl távirányítón, telefonon, ilyeneken.
Mi Humulinm3 inzulint használunk, ami nem a legjobb megoldás. Eddig a többség azt mondta, szóval nem is értem mért ezt kaptuk akkor. Gyors(humulinR) csak szükség esetén.
Inzulin váltás is lesz, nem tudom ez mennyire számít majd.
A pumpába ti vagy humalogot vagy novorapidot fogtok kapni, de ez tök mellékes, lényegtelen, hogy most mit kaptok. (és szerintem nem jó, amit kaptok most)
Vedd fel a kapcsolatot Umbra08 -cal, neki most kb 11 hónapos a babája és pumpás.
A billentyűzár nagyon fontos.
Én azt gondolom, hogy a medtronic áll közelebb az ilyen kicsikhez, nem azért, mert nekem is az van :), de tényleg ezt gondolom, ez csak az én véleményem. A sok matrica, a sok szín és nem utolsó sorban, sőt, a medtronicnak van a legkisebb pumpája, ha jól tudom. És bármit is írtam a szenzorról, azért ez egy fontos dolog, hogy a medtronicos pumpához lehet csatlakoztatni a szenzort és ha netán sikerül még jobbá varázsolni a szenzort, az új Veo medtronicos pumpa majd ez alapján már irányítani is fog tudni, szóval én ezt venném a gyerekemnek. Felnőtteknek meg maguk választanak, nekik talán nem a gyerekes matricás, színes, szenzoros, kicsi pumpa dolgok fognak számítani.

umbra08

Aktív tag
Persze más, amikor le kell fogatni a gyereket egy inzulin adáshoz. Mert nem megy még magától. Vagyis sírás nélkül.

Kedves Lina,

Válaszoltam privát üzenetedre!
Kérdezz bátran, amiben tudok, segítek. Még mi is nagyon az elején járunk, tanuljuk a dolgokat, de biztos tudunk egymásnak segíteni!!

Úristen, úgy látom, nagyon egy cipőben járunk! Belehalok, amikor szúrni kell a kis kezét és közben sír!!!!
A pumpához tartozó kanül beszúrása a kis combjába szerintem nem vészes, akkor nem szokott sírni. Észreveszi, de nem sír fel rá. A férjem kipróbálta 1x, beleszúrta a combjába (elpazarolt egy szereléket), azt mondta, nem fájt neki. Jó, de ne hasonlítsuk össze az ő izmos combját egy baba kicsi lábával!

Írj bátran!
Ha gondolod, találkozhatunk is! (Mi Pesten lakunk.)

Üdv
umbra

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata, eddig mekkora volt a legkisebb méretű tű? És ez az új kanül merőleges vagy van belőle 45fokos? Tudod, én új kanülre várok, ami nem szúrja hülyére az abnormálisan sűrűn hálózott ereimet :D
8 és 10 mm-s tűk voltak, a cső hossza pedig 60, 80 és 100 cm.
Ezek mind merőlegesek. Én évek óta ezt a merőlegeset használom.

A ferde tű nekem régen csak a 17 mm-s volt, aztán bevezették a 13 mm-set, abból nekem csak próbadarab van.

Ennek az új kanülnek egy hátrányát látom, ill nem tudom hártrány-e. Csak belövővel lehet betenni a tűt, mivel maga a tű belövés előtt egy kis kapszulában van (teljesen steril) és ebben a kapszulában vízszintesen van a tű. Amikor ezt a kapszula féleséget (lehet, hogy nem így hívják) belerakjuk a belövő készülékbe, és felhúzzuk, akkor a kioldó gomb megnyomásakor a belövő fordítja merőlegesre a tűt. Belövés után automatikusan visszahúz mindent, a tűt is, ehhez nem kell hozzáérni. Csak a műanyag teflon cső marad bent, és rendesen tapad.
Gondolom ez azért ilyen bonyi, mert nagyon figyeltek a sterilitásra, pont az érzékeny bőrűek számára, hogy még a tűvédő műanyaghoz se kelljen hozzáérni.

Az én belövőkémbe nem is lehetne belerakni az a kanült, és fordítva, abba a belövőkébe csak az a kanül megy be.

Ami gondot látok, hogy a te Medtronicos pumpádnak más a cső csatlakozása a pumpa házába, és így nem kompatibilis. A ragacsok ragasztó anyagairól nincs több infom, hogy milyen anyagból készülnek, és hány féle ragasztóval ellátott kanül van.

Ha lesz új infom, akkor mindenképpen kiírom.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Lina, minden pumpán van billentyűzár, ez nagyon fontos. A figyelmeztető hangok és jelzések pumpánként eltérnek, de mindegyiknél a praktikumot követik.
A matricákkal valóban barátságosabbá lehet tenni a pumpát, ez van mindkét cégnek. A cégek egyébként nagyon odafigyelnek a gyerek páciensekre.

Amit ti tehettek, cégtől függetlenül, hogy nagyon óvatosan vezetitek be a projektet, nehogy eleve félelemmel induljon számára.
Az a legjobb, ha az ő érdeklődését keltitek fel. Vagyis te és apa szúr magába, úgy hogy a kicsi lány lássa, és nézegetitek a pumpát. Aztán amikor érdeklődik, akkor a kezébe lehet adni a pumpát. Akkor valószínű már ő azt akarja csinálni, amit anya és apa csinál.

Személyes találkozás egy pumpás családdal a legjobb ötlet.

Csobán

Új tag
Helló Sziasztok!

Már régen olvasom az itt leírtakat, elég sokat tanultam is belőle. Magam is több éve küzdök a betegséggel, és közel két éve van pumpám is. Segítséget szeretnék kérni, mert most van egy problémán, amin nem tudott eligazodni. Már többször tapasztalom, hogy az adagolt inzulin (apidra) lényegében hatástalan, bármely dózisban is adom. Miután a tartályt feltöltöm inzulinnal, a maradék inzulint visszaraktam a hűtőbe, és legközelebb ezzel a maradékkal töltöttem a tartályt. A szerelékcsere után a cukorértékek 20 fölé mentek, és nem tudtam azt csökkenteni, csak miután egy teljesen új tartályba töltöttem teljesen új ampullából. Próbálkoztam azzal is, hogy a maradék inzulint nem hűtőben hanem fénytől elzártan a pendobozban tároltam. Leírás szerint egy hónapig bírnia kellene 25 celsius fok alatt is az inzulinnak, de nem ezt tapasztalom. Lehet, hogy a gyártótól vagy gyártott sorozattól is függ az ampulla minősége?

Üdv és köszönöm!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Helló Sziasztok!

Már régen olvasom az itt leírtakat, elég sokat tanultam is belőle. Magam is több éve küzdök a betegséggel, és közel két éve van pumpám is. Segítséget szeretnék kérni, mert most van egy problémán, amin nem tudott eligazodni. Már többször tapasztalom, hogy az adagolt inzulin (apidra) lényegében hatástalan, bármely dózisban is adom. Miután a tartályt feltöltöm inzulinnal, a maradék inzulint visszaraktam a hűtőbe, és legközelebb ezzel a maradékkal töltöttem a tartályt. A szerelékcsere után a cukorértékek 20 fölé mentek, és nem tudtam azt csökkenteni, csak miután egy teljesen új tartályba töltöttem teljesen új ampullából. Próbálkoztam azzal is, hogy a maradék inzulint nem hűtőben hanem fénytől elzártan a pendobozban tároltam. Leírás szerint egy hónapig bírnia kellene 25 celsius fok alatt is az inzulinnak, de nem ezt tapasztalom. Lehet, hogy a gyártótól vagy gyártott sorozattól is függ az ampulla minősége?

Üdv és köszönöm!
Kedves Csobán!

Nekem rengetegszer volt már ilyen az ampullákkal, ilyenkor nem érdemes ugyanabból az ampullákból újra tölteni, nyiss ki egy újat. Nem nagyon érdemes filózni azon sem, hogy mitől ment tönkre, milyen sorozat, milyen gyártás. Akár attól is lehet baja, hogy a gyógyszertárban nem jól tárolták egy ideig (én kaptam már meg majdnem szobahőmérsékletű ampullákat, amit "elvileg" hűtőben tároltak), nem mindegyik ampullának lesz baja, de van, amelyiknek igen. A lényeg, hogy találj egy jó ampullát, hogy ne legyen hosszan magas a cukrod! Ha idő előtt emiatt elfogy az inzulinod, nem kell félned, mert a diabdoki ilyen esetekben biztosan ír fel vagy ad a saját készletéből inzulint, mégha nem is telt le a 3 hónap.
Én többször dobtam már ki egész doboz inzulint! Azt hiszem, én pl nagyon érzékeny vagyok erre, ha a legkisebb baja is van az ampullának, nekem olyan, mintha vizet adnék be.

Oldal tetejére