Insulinpumpa

Sani

Új tag
Kedves bomon!

Nagyon örülök, hogy kezd helyre jönni a vércukid. Ha sikerül kiismerni a szervezetedet munka közben ill. otthon, hogy hogyan reagál a hatásokra, sokkal könnyebben kézben tudod tartani az anyagcsere-állapotodat.
Nagyon jó dolog ez a pumpa, az biztos.:)

Különben én is hallottam már több helyről, hogy gyors- ill. lassú felszívódású ch-t kell fogyasztani hypónál. Ez - szerintem - megint nagyon sok mindenen múlik, hogy mi a helyes eljárás.
pl.
-mi vitte le?
- mennyiről vitte le?
- hogyan reagáljuk le ?
- van-e még fizikai aktivitás?
- stresszhelyzetbe kerülünk-e?
- stb.
Lehetne folytatni, mindenkinek ki kell kísérletezni. Nekem a mindig is jól bevállt ' recept' jön be. Megnézem mennyi a vc-m, kiszámolom, hogy mennyi Ch-t ( kekszet) kell fogyasszak, hogy jó legyen, és ha nincsen különös külső tényező ( stressz, fizikai aktivitás) , akkor rendben lesz a vc-m.

Nem tudom, hogy ti észleltétek-e, de ha már több órája nem ettem semmit, akkor könnyebben megérzem a hypót. Ti tapaszatlatatok ilyet?

zsuzsa

Új tag
Nálunk az elúlt két hétben elég sűrűn előfórdúlt hogy ellenreguláció nélkűl egész nap 4 es körüli cukrokon voltunk de inkább 3 közelében 3 alá nem ment, nem volt hypo érzet, egyszerűen ilyen napunk volt de többszőr is, és a dr.nő azt mondta érdekes, és ezek a napok miatt mondta hogy ha így folytatódik, akkor érdemes lenne egy cöliákia szűrést csinállni, mert ez állítólag annak egy tünete lehet. Már régen nem fórdúlt elő ami most hétvégén, egész napos kirándulás szabadtéri programokat követően este fél kilenckor 2,2 es lett a cukra, egész nap 3-4 körüli volt, és ehetett rendesen, epret és minden mást nem ment feljebb mert volt hozzá aktivitás. Este viszont összeadódhatott, és a fáradsággal együtt jött a hypó, éhségérzet evés, és másfél óra múlva 17 es cukor. Aztán persze ezt lekorrigálltuk, de ilyen alacsonyról ilyen magasra nem ugrot még meg talán mióta pumpázik.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Van rajtam kívül valaki, akinek nagyon változó az inzulinigénye? Értem ezt úgy, hogy jól beállított bázis+étkezési bólusok, jó vc-ok (mondjuk) 4 napig, aztán itt egy hypo, ott egy hypo, ellenreguláció...Nagyjából rendbe jön, működik a rendszerem valameddig, majd újabb borulás. Akár le, akár fel...Én tudom, hogy az inz.igény változik, de hogy ennyire és ennyiszer?

Szia Mira!
Én pontosan így működök, látszólag össze-vissza. Ez valójában csak látszat össze-visszaság, én már jó eséllyel sejtem a közelgő "borulós" időszakot, és lehetőség szerint megpróbálok felkészülni rá. Leginkább a magam működésével kell tisztában lennem, bármennyire is irígylésre méltó egy egyensúlyban lévő diabos élete.

Egy dolog biztos: az elfogadás és tudomásul vétel nem egyenlő a felelőtlen, hanyag beletörődéssel.

Sani

Új tag
Kedves Zsuzsa!

Valószínű, hogy este a Somogyi hatásra ment fel ennyire a cukor. Sajnos még velem is előfordul néha , (kb. 4-5 havonta), hogy a hormonok ennyire felviszik. Erre sajnos nincsen még megoldás, csak a megelőzés.;)

Nyafi

Tag
Sziasztok!

Újra itt vagyok.:D Megkaptam a pumpát,beállítottak.Azt tudom mondani,hogy ez egy szuper találmány.Már az első nap végén a kórházban rendeződtek a cukijaim,éjszaka még voltak galibák,de azóta az is normalizálódott nagyjából.Néha még fel-felmegy 10 fölé is,főle amikor nem találom el a bólus-CH arányokat,de amúgy tényleg teljesen jól van beállítva az alapom(NovoRapidot kapok).Nekem az is nagy eredmény hogy lement 4-10 közé,hiszen penesen minden nap(!) fölment 10 fölé! Ehhez képest nagyon jól alakulok sztem.
A kanült sajna nem tudom mindig profi helyre szúrni,ezért előfordul hogy fáj..:(
Látom,sok újdonság van a Fórumon.Igyekszem nyomon követni az eseményeket,sajna nem lesz könnyű,mert a mh-emen várt a sok kedves türelmetlen ügyfél...ááááááááá.....
Köszönöm az üdvözleteket Mindenkinek,úgyis tudom hogy fogtok írni.:);)

vighkata

Szia Nyafi!
Gondoltunk ám rád, és üdvözlünk, mint új pumpást.
Az első időben előfordulhatnak ingadozások, de úgy látom máris jobbak a cukijaid, mint előtte. A kanül beszúrást pedig ki fogod tapasztalni, mikor hova megy be könnyebben. A képeim között rákeresek egy képre, ott rajzon mutatják be a szúrás helyeit. A kanülre ugyanaz vonatkozik, mint a penes szúrásra, ahova a pennel lehet szúrni, oda a kanül is bevezethető.

Nyafi

Tag
Nagyon köszönöm Kata,ezt örömmel fogadnám!Mert én csak úgy szúrok hasba,oldalra,de van hogy fáj mozgás közben és nem tudom hogy ez az én hibám-e vagy hozzá kell szokjak mert esetleg természetes...

Sani

Új tag
Szia Nyafi!

Néha - főleg még a pumpahasználat elején - nekem is szokott fájni a kanül, de idővel ki tudod tapasztalni, hogy hol van a legalkalmasabb helye neki. Ajánlom, hogy tapasztald ki, hol a legkényelmesebb és hogy hol fájdalommentes. Megéri, mert akkor későbbiekben nem lesz gondod vele. ;)
Ahogyan Kata is írta, ahova a pent szoktad szúrni, oda lehet a kanült is.
Én a hasamban nem tudom elviselni, nagyon zavar...bár lehet, hogy csak meg kellett volna szoknom... Az oldalamban van nekem. Itt észre sem veszem.

Nyafi

Tag
Szia Sani!
Nekem is az oldalamban a legjobb,úgy tűnik,de sokszor ha hozzáér a pólóm vagy meghúzódik a cső,akkor nagyon kellemetlen.Aztán ha érzem hogy fáj,nem akarom kihúzni,mert spórolok a szerelékkel...:oops:
valaki szokta combba szúrni?A pent oda szúrtam leggyakrabban.

vighkata

Keresem már keresem, de addig is, szerintem jó helyre szúrsz. Viszont nem tudom, hogy a TenderLinket (17 mm), vagy a FlexLinket (8 mm) használod-e. Sőt nem emlékeszem biztosan, de azt hiszem, hogy a Roche Spiritjét kaptad.
Szóval, ha a tendert szúrod, akkor lehet, hogy mélyre szúrsz, ha kb. 45 fokos szögben vezeted be a tűt, akkor jó helyre megy, a flexnél viszont 8 mm-s a tű és merőlegesen szúrod be, azt nem lehet szabályozni. Létezik még egyéni érzékenység, remélem nálad nem ez áll fent, elvileg azt a pici hajlékony orvosi teflont nem lehet érzékelni.
Kanül cserekor van-e vörösödés, vagy viszketés, esetleg gyulladás? Erről Molli tudna neked több infoval szolgálni, sajna nála a kanül miatti érzékenység akadályozza a pumpa viselését. Kérlek írjál le mindent, ami zavar, és összedugjuk okos kis fejünket, és megpróbálunk megoldást találni.

tímeácska

Őstag
Érdekes, mert nekem a vállamban a legjobb... Bár, nyáron biztosan zavarni fog, hogy esetlegesen kilátszik majd a kanül, vagy a ragacs... Múlt héten kedden jártam úgy, hogy hivatalos talim volt, így nem a vállamba böktem a kanült, mivel nagyon rövid ujjú blúz volt rajtam, szóval, látszott volna a kanül, így a hasamba tettem... És, ahogy a nagy könyvben meg van írva, ki is jött a kütyü a hasamból... Mivel nem a "szokásos" táskám volt nálam, így a tartalék kanülöket is elfelejtettem magammal vinni... Így haza kellett ugranom, amilyen hamar csak lehetett, másik kanülért. Na, akkor már egy cseppet sem érdekelt, hogy kilátszik-e vagy sem, annak örültem, hogy végre bennem van egy másik kanül, cukim pedig rendben legyen, ez a legfontosabb. A "szorosabb" környezetemben egyáltalán nem érdekel, hogy látják! Talán 1-2 napig zavart, hogy tudtam, nézik a kanült... Aztán úgy döntöttem, ez velem járó dolog, hozzám tartozik az is, és egyébként is minden csoda 3 napig tart. Most meg már észre sem veszik... ;-) Megszokták!:-D

vighkata

Úgy tűnik sokan vagyunk haskerülők. Nekem sem jó érzés a hasban, legalábbis a köldök közelében, főleg a köldök fölött. Ha valamelyik szúrás után érzem a kanült, az nincs is jó helyen. Nem a felszívódás miatt, hanem mert egyszerűen érzem, hogy ott van, és zavar. Tehát a has tarületén is az oldalsó részeket használom.
Tavaly kitaláltam, hogy combba szúrom, és nagyon jól működött, kb fél évig oda szúrtam, egy szer a bal, utána a jobb combba. A combban kisség elégtelenebb a felszívódás, de lehet, hogy nálad most az elején, amíg a szervezeted meg nem szokja a pumpa folyamatos inzulin ellátottságát, még hasznos is lehet. Jó szúrás hely még a tompor. Ezt a legjobban úgy tudod behatárolni, hogy úgy lazán csípőre vágod a kezedet, és ahol a tenyered van, az mind jó hely a szúrásra. Itt ha egy picit lejjebb szúrsz, akkor még a fürdőruha gatyókája is eltakarja a kanült, persze nem a csípő vonalú francia szabású gatyóka, abból kilóg.

tímeácska

Őstag
Tender, vagy Flex...?! Az én bőröm pl. nem bírja a Tenderek anyagát... A Flex-ekkel semmi bajom, jól viseljük egymást!;-) Flex-nél van 8 és 10 mm-es, Tendernél pedig 13 és 17 mm-es is. Hogy van-e több méret, nem tudom, de ezek tutik... Ja, és még van a Rapid D-Link, abból i van 8 mm-es is, az is merőleges, de az fém kanül. Állítólag ez allergizál a legkevésbé, még fém allergia esetén is használható, nagy eséllyel reakció mentes marad a bőr. Egyébként, a Tender és a Flex-ek gyártója más. Combba 1-szer próbáltam, de nem szerettem... Fájt, és még azóta nem vett rá a lélek, hogy oda bökjek... ;-) Az oldalamban, és a vállamban van legtöbbet a kanül, hasamban igen ritkán, mert ott a Levemir csinált igen csúnya beszűrődéseket, csomókat, még mindig érezni, látni a hegeket, így lehetőség szerint pihentetem ezt a területet még egy jó ideig...

tímeácska

Őstag
Ti szoktátok érezni, amikor megy be a bólus? Ez nem baj? Nem fáj, nem csíp, nem hinném, hogy a kanül lenne rossz helyen, cuki is rendben, de érzem, ahogy tolódik befelé az inzulin... Olyan, mintha valami csikizne a bőröm alatt, mintha egy kukac trna-fúrna...:-D:-D Remek hasonlat, mi? De ezt sem mindig érzem... Viszont a 2 napokat ritkán bírja a bőröm... 1-1,5 nap után egyszerűen el kezd viszketni a ragacs alatt is, és ott belül is, a kanül csövénél is... Úgy értem, a subcutan résznél is... És akkor már jön is a csere, nem reszkírozok...

Nyafi

Tag
Keresem már keresem, de addig is, szerintem jó helyre szúrsz. Viszont nem tudom, hogy a TenderLinket (17 mm), vagy a FlexLinket (8 mm) használod-e. Sőt nem emlékeszem biztosan, de azt hiszem, hogy a Roche Spiritjét kaptad.
Szóval, ha a tendert szúrod, akkor lehet, hogy mélyre szúrsz, ha kb. 45 fokos szögben vezeted be a tűt, akkor jó helyre megy, a flexnél viszont 8 mm-s a tű és merőlegesen szúrod be, azt nem lehet szabályozni. Létezik még egyéni érzékenység, remélem nálad nem ez áll fent, elvileg azt a pici hajlékony orvosi teflont nem lehet érzékelni.
Kanül cserekor van-e vörösödés, vagy viszketés, esetleg gyulladás? Erről Molli tudna neked több infoval szolgálni, sajna nála a kanül miatti érzékenység akadályozza a pumpa viselését. Kérlek írjál le mindent, ami zavar, és összedugjuk okos kis fejünket, és megpróbálunk megoldást találni.

Tenderlinket használtam eddig,de van Flexem is,legközelebb kipróbálom azt.
Igen,vörösödés van,de érdekes,szúrás után fáj egy darabig,aztán elmúlik,és akkor kezd el érzékenykedni újra ha mozog a cső,pl.ha öltözködök,megyek,szóval ha dörzsölés éri.
Most például nem fáj-ülök a monitor előtt mint egy szobor.:-D;)

tímeácska

Őstag
Furi, mert Mátém pedig a pocakjában szereti a legjobban! Meg a vállában... Pocak jobb-középső-bal oldala alul, majd fölül, aztán a jobb mancsi, bal mancsi... :-D És így tovább, és így tovább... Comb nála sem jött be, de az oldalába sem szereti. Nem bírja "elviselni", ha nem látható helyen van a kanül. Mármint, Máté számára látható helyen. Pl. ha a tomporában lenne, nem viselné el, ha nem csekkolhatná le, hogyan van bent a kanül... Sőt, a legnagyobb probléma még csak nem is ezzel lenne, hogy nem láthatja, de már legtöbbször Ő teszi be a kanült, és csak oda akarja bökni, ahogy kényelmesen eléri... Én pedig ráhagyom, ez az Ő döntése, és kész... ;-) Én ilyenkor már csak a nézőközönség vagyok... :-D

tímeácska

Őstag
Nyafi! És milyen hosszú szereléket használsz? Nem lehet, hogy rövid? Mert ha egy hosszabbat használnál, annak legalább lenne egy kis "heng-szála", így nem húzódna, dörzsölődne, ha mész... Vagyis, elvileg kisebb "terhelés" érné magát a kanült is...

vighkata

Az inzulinos tű és kanül beszúrásának helyei.
Az ábrán nem szerepel a felkar, de ez is megfelelő hely, ahogy Tímeácska is oda szúr, sőt Máténál is használata ezt a területet. Pennel is a legtöbben a felkart használják.

Csatolások

• szúrás helye2.doc
    388.5 KB · Olvasás: 21

Nyafi

Tag
Nyafi! És milyen hosszú szereléket használsz? Nem lehet, hogy rövid? Mert ha egy hosszabbat használnál, annak legalább lenne egy kis "heng-szála", így nem húzódna, dörzsölődne, ha mész... Vagyis, elvileg kisebb "terhelés" érné magát a kanült is...

Nem tudom,milyen hosszú...Tenderlink,csak ennyit tudok...:(
Maga a kanül sztem olyan 1,5 cm lehet...Kb.

vighkata

Én a Rapid-dLinket még nem próbáltam, egyszerűen viszolygok attól, hogy egy fém van bennem. Mivel nekem szerencsére semmilyen gyulladás nem volt eddig a teflonoktól, így ki is kerülöm a fémet.

Én a bólust nem érzékelem, sőt annyira nem érzek semmit, hogy volt már, hogy kérték, hogy mutassam meg a kanült, hogy néz ki a bőrömbe szúrva, és először kitapogattam magamon, hogy hova van szúrva.
Egy alkalommal kanülcserekor nem húztam ki a régi ragacsot, és egy laza mozdulattal rá is csatlakoztam a régi kanülre. Alig vagyok szórakozott. És nem hiszitek, éjszaka arra ébredtem, hogy a régi kanülre csatlakoztam. Felkeltem, átcsatlakoztam az újra, és kihúztam a régit. Úgy tűnik az agyam korrigálta a bénaságomat.

Oldal tetejére