Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Nyafi! Minden kanül csomagolásán rajta vannak a paraméterek! Kukkold majd meg! Kívánságod szerinti méretekből tudsz majd összekombinálni a fél éves rendelésednél! Sőt, nyugodtan szóljál a pumpa trénerednek, hogy minden fajtájú, méretű kanült, és szereléket szeretnél kipróbálni! Adni fognak!;-)

Nyafi

Tag
Az inzulinos tű és kanül beszúrásának helyei.
Az ábrán nem szerepel a felkar, de ez is megfelelő hely, ahogy Tímeácska is oda szúr, sőt Máténál is használata ezt a területet. Pennel is a legtöbben a felkart használják.

Köszi szépen,ki is nyomtattam!Közben eszembe jutott hogy szerintem tegnap nem szúrtam megfelelő szögben,eléggé bőr alá ment a kanül ,és még éreztem is mikor odanyúltam,hogy hol van a kanül...:???:
Mikor nem ilyen felszínesen szúrtam,jobb volt...ma este cserélek!

tímeácska

Őstag
Kata!
Már én is jártam hasonlóan... Mármint, egyszerűen elfelejtettem, hogy hova a csudába is böktem, amikor kérték, hogy mutassam meg... :-D Kezeimben nem találtam, és az oldalamban találtam meg... ;-)

Nyafi

Tag
Nyafi! Minden kanül csomagolásán rajta vannak a paraméterek! Kukkold majd meg! Kívánságod szerinti méretekből tudsz majd összekombinálni a fél éves rendelésednél! Sőt, nyugodtan szóljál a pumpa trénerednek, hogy minden fajtájú, méretű kanült, és szereléket szeretnél kipróbálni! Adni fognak!;-)

ok.,megteszem.Nagyon az elején vagyok még,ez sztem látszik is.:|
Tímeácska,Te hogy vagy? És Máté?

tímeácska

Őstag
Nyafi!
Biztosan már mondták, hogy lehetőség szerint nappal, de legalábbis délelőtt cseréljél kanült... Az esetleges hibás bebökés miatt, mert azt pár óra múlva a mérések alkalmával láthatod, ha nem jó helyen van, és nem kielégítő a felszívódás, ezáltal lehet magasabb a mért cukor eredményed... Persze, ha valami előre nem várt körülmény miatt este kell cserélni a kanült, mondjuk, kijön, vagy leázik az esti fürdésnél, akkor sincs semmi probléma, nyugodtan ki lehet cserélni, akár éjjel is. Nálunk már volt erre is
példa, hogy éjjel 2-kor cseréltem, mert Mátém jelezte, hogy fáj... És én természetesen nem vártam reggelig...

Nyafi

Tag
Nyafi!
Biztosan már mondták, hogy lehetőség szerint nappal, de legalábbis délelőtt cseréljél kanült... Az esetleges hibás bebökés miatt, mert azt pár óra múlva a mérések alkalmával láthatod, ha nem jó helyen van, és nem kielégítő a felszívódás, ezáltal lehet magasabb a mért cukor eredményed... Persze, ha valami előre nem várt körülmény miatt este kell cserélni a kanült, mondjuk, kijön, vagy leázik az esti fürdésnél, akkor sincs semmi probléma, nyugodtan ki lehet cserélni, akár éjjel is. Nálunk már volt erre is
példa, hogy éjjel 2-kor cseréltem, mert Mátém jelezte, hogy fáj... És én természetesen nem vártam reggelig...

Látod,ezt nem mondták,de logikusan hangzik és nekem is eszembe juthatott volna.És bizony volt is már olyan hogy egy-egy szúrás után hirtelen felszaladt a cukim 14-re...minden ok nélkül...

tímeácska

Őstag
Nem mondták?! Hát, ez szomorú... De most már tudod... ;-)
A nem megmagyarázható cuki emelkedés mögött először is a technikai bibik lehetőségét kell kizárni, ez azt jelenti, hogy kanül csere, de előtte a szerelék ellenőrzése, van-e benne légbubi, vagyis, hivatalosan levegő oszlop...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nyafi!
Ahhoz nem kell mazsolának lenned, hogy rosszul, vagy rossz helyre szúrj. Ez még nálunk is előfordul, persze nyilván már ritkábban. Kanül cserének tényleg a nappalt kell választanod, az ellenőrzés miatt, sőt, amikor inzulint is cserélsz, vagyis szereléket is, akkor néhány óra múlva feltétlenül ellenőrizd a csövet, mert lehet benne ki nem légtelenített buborék. A csövet egyébként minden este célszerű fény felé ellenőrizni, hogy nincs-e (lég)bubi benne.

Tímeácska4
Én a ragacsot útálom a legjobban leszedni magamról, ami a kanül csere után a bőrön egyre láthatóbb. Egyszer a házi orvos nyomkodta a pocimat, és akkor láttam a saját körkörös régi racsaimat.
Tudod, ajánlottam az acetonmentes acetont, az jól leszedi, de én azt is útálom, azért az orvoshoz menetelkor fogok figyelni a ragacsokra.

tímeácska

Őstag
Nálunk is volt olyan, hogy látszott az előző kanül ragacsa... De ez csak esztétikai dolog... Vannak élet helyzetek, amikor egyszerűen nem tudod lemosni magadról a ragacs maradványait... Mondjuk, a tiszta alkoholt, vagy sebbenzint elég ritkán hordom magammal... :-D És ha kijön a kanül, akkor egyáltalán nem az érdekel, hogy Mátén, vagy rajtam ott égtelenkedik a csufi ragacs maradványa... ;-)

Nyafi

Tag
Nyafi!
Ahhoz nem kell mazsolának lenned, hogy rosszul, vagy rossz helyre szúrj. Ez még nálunk is előfordul, persze nyilván már ritkábban. Kanül cserének tényleg a nappalt kell választanod, az ellenőrzés miatt, sőt, amikor inzulint is cserélsz, vagyis szereléket is, akkor néhány óra múlva feltétlenül ellenőrizd a csövet, mert lehet benne ki nem légtelenített buborék. A csövet egyébként minden este célszerű fény felé ellenőrizni, hogy nincs-e (lég)bubi benne.

Tímeácska4
Én a ragacsot útálom a legjobban leszedni magamról, ami a kanül csere után a bőrön egyre láthatóbb. Egyszer a házi orvos nyomkodta a pocimat, és akkor láttam a saját körkörös régi racsaimat.
Tudod, ajánlottam az acetonmentes acetont, az jól leszedi, de én azt is útálom, azért az orvoshoz menetelkor fogok figyelni a ragacsokra.

Légbubi...na ez a másik...egyszer cseréltem patront mióta pumpás vagyok(lassan fogy,kevés az igényem) és nem tudtam teljesen légteleníteni,mindig került bele egy-két bubi...(csak kisebbek).. nekem azt mondták hogy a "tapasztaltabbak" megvárják amíg a nagyobb bubi odaér a cső végéhez és csak akkor kell légteleníteni hogy ne fogyjon fölöslegesen az anyag,amúgy meg a mikrobubikkal nem kell foglalkozni.(?)

A benzin talán jobb mint az acetonmentes aceton,nem ?

tímeácska

Őstag
Igazság szerint, ha ténylegesen nyomon tudod követni a légbubi haladását, akkor elég csak akkor kinyomatni, amikor a szerelék vége felé közelít... De ezzel este nem érdemes rizikózni, akár hol is tart, ki kell terelni!!! Ha a patronban maradt (cartridge) nagyobb bubi, akkor azt is meg lehet csinálni, hogy a pumpát elfordítod úgy, hogy a szerelék ahol a pumpával csatlakozik (adapter asszem a neve), lefele néz... A csiptetős pumpa tartóval ezt tökéletesen meg lehet oldani (vagy nyakba akasztod, bár ennek én nem vagyok híve, meg nem tudom, ez Téged mennyire zavarna...)!!! És majd a következő szerelék cserénél kinyomatod a patronban levő bubit is...

tímeácska

Őstag
Benzin, vagy alkohol, vagy aceton mentes aceton... Teljesen mindegy, szerintem, a lényeg, hogy eltüntesse a ragacs maradványait... Nekem spec. nem bírja a bőröm annyira a benzit, de az aceton mentes acetont sem... De ez az én egyéni szoc. problémám...

vighkata

A patron cseréhez néhány hasznos tipp.

Amikor a pumpa jelez, hogy 20 E inzulin van benne, akkor a következő patront vedd ki a hűtőből, hogy elgendő időt hagyjál számára az egyenletes szoba hőmérsékletűre melegedéshez. Ezzel kivédheted a bubisodás java részét. Mielőtt a patronból átszívod a fecsibe az inzulint, a kicsavarozható dugattyút mozgasd le-föl többször. A fecsiben ugyanis van egy síkosító anyag, ami pont a bubisodás hivatott csökkenteni, ill, eloszlatni.
A feltöltéskor pedig (minden)oldalról ütögesd meg a pumpát, és a feltöltés (légtelenítés) megkezdésekor ütögesd a pumpát az asztal lapjához úgy, hogy a szerelék felfelé álljon. Így a buborékot felfelé kényszeríted, a motor pedig kipumpálja a csőből. Ha úgy gondolod, hogy kész a légtelenítés, és az adapternél (ahol a szerelék csatlakozik a pumpa házához) meglátsz egy újabb éktelenkedő bubit, akkor megcsinálhatod, hogy nem légtelenítesz el újabb 25 E-t, de itt neked nagyon figyelned kell, hogy amikor a bubi a kanülhöz közeledik, akkor el ne felejts légteleníteni. Ezt kezdőként csak egy óra beállításával teheted meg biztonsággal. Ehhez tudnod kell a napi összinzulin mennyiségét, és azt, hogy hány E-vel légtelenítesz. Legalább 1-2 órával előbb légteleníts, és folyamatosan ellenőrizd a csövet.

Egyébként én ezt nem tartom túl biztonságosnak. Hiszen egy nagy bubi az adapter közelében lehet, hogy 3 óra múlva a rázkódástól, hőtágulástól sok apró kis bubivá formálódik, és a kunkorodó csövön keresztül, ahol felfelé is megy az inzulin, ott a bubi is felfelé törekszik, hamarabb elérheti a kanült, mint ahogy kiszámolod az időt. Ahhoz, hogy biztonságban tudd az inzulin folytonosságát, egész nap a csövet kellene nézned. Egy nagyobb bubi, vagy sűrű, alig látható bubi több órára is inzulin nélkül hagyhat. Ha kicsi az inzulinigényed, akkor lehet, hogy étkezéstől étkezésig inzulin nélkül vagy, vagy a bólus lesz kevesebb. Ha biztos vagy benne, hogy nincs diéta hiba, akkor ezekre a furfangokra kell gondolni (kanül helye, bubisodás).

Ez így egysszerre lehet, hogy soknak tűnik, ennyi mindenre figyelni, de hidd el, egy idő után rutinná válik, és tapogatni kell magadat, hogy hol a kanül, vagy hány van benned. Jó, ez csak vicc, de lesz neked is tréfás élményed, mi pedig várjuk a beszámolót.

pumpás

Őstag
Szia Nyafi!Igen én a combomat használom 45 fokos szerelékkel de sokkal jobb mint a hasfalba mivel jobban hozzátudok férni.

vighkata

Őrület, Tímeácska! ugyanaz irjuk, ugyanabban az időben csak más megfogalmazással. Aztán elküldöm, és olvasom a tiedet. Persze én annyit írok, mint egy lepcses vén öregasszony. He-he.

pumpás

Őstag
Akkor ajánlanék egy tuti ragacs leszedöt Neve:SMITH and NEPHEW I.V.PREV Antiseptic Wipe.A Medtronicosok ismerik. 3000-3500 huf-ba kerül

vighkata

Valaki használja a karját??Mert én nem merem!Televan a gatyóm töle.Hi Hi

Mire is? Ja a kanül beszúrására? Én most már biztosan ki fogom próbálni, Tímeácska és Máté ebben profik, biztos, hogy jól működik, és talán nem is gatyatöltő. He-he

Oldal tetejére