Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Sziasztok.Próbálta már valaki a tegaderm tapasz helyett a mepore film tapaszt?

Én, illetve mis is használtunk Mepore-t. Szerintem ez a tapaszt is megbízható, jól ragad! Bár, nekem már meggyűlt vele a bajom, de nem a kanül rögzítése kapcsán...
Volt egy égési sérülés az alkaromon, és mivel a munkahelyem "megkívánta" a seb totális befedését, így ez a tapasz volt a másodlagos rögzítő. A leírásából egyértelműen kitűnik, hogy védi a sebet a szennyeződésektől (pontosan erre volt szükségem!), és légáteresztő! Hát, nem kellőképpen légáteresztő! Gyönyörűen "befülledt" alatta a seb, az a seb, ami már varosodott, száraz volt, újból elkezdett váladékozni, mert "beizzadt".
Összegezve: kanül rögzítésére príma, kiváló, de sebközözésre nem feltétlen ajánlanám!

tímeácska

Őstag
Én mostanában egy elég érdekes megoldást találtam a rögzítésre... Leírom, bár sajnos nagyon nem találtam neten elérhetőséget/rendelhetőséget/árat róla... Nos, amit használok: Matopat Cannula Plast. Ez egy 5,8 cm×8 cm-es nagyságú, kifejezetten kanül (a "klasszikus" vénakanül) rögzítésére használatos. Leginkább ugye kórházakban használják, nekem is onnan van... Olyan, mint az Omnifix-nek, vagy a kanül ragacsának az anyaga (az a fehér...). Tulajdonképpen az Omnifix (és hasonló társai) is tökéletesen megfelelnek a kanül rögzítésére, némi alakítgatással. Csak ez a ragacs már némiképpen ki van alakítva, előre be van vágva... Sokkal könnyebb/egyszerűbb a felhelyezése, csak a közepén levő kis téglalap alakú nedvszívó kanül-alátámasztó betétet kell körbevágnom, aminek éppen akkora a mérete, mint az inzulinpumpához csatlakoztatható kanül luer-lockos csatlakozója (ez az a rész, amit ugye nem célszerű leragasztani, hogy fürdéshez le tudjuk csatolni a pumpát...)! Lefényképeztem... :) Ha bárkinek van lehetősége, hogy esetleg kórházból szerezzen/szereztessen, egy próbát megér... Vagy az Omnifix-ből is lehet fabrikálni, tetszés szerint vagdosni!;) Persze, a fehérsége miatt (nem olyan esztétikus, mint a víztiszta változatok...) inkább ruhával fedett felületen (comb-tompor-has) célszerűbb használni. Bár, Mátémat egy cseppet sem zavarja, ha a pólója ujja alól kificcenik egy kis fehér ragacs... És igaza is van(ik)! :cool:

Csatolások

• DSC00446.JPG
    DSC00446.JPG
    162 KB · Olvasás: 18
  • DSC00447.JPG
    DSC00447.JPG
    164.6 KB · Olvasás: 15
  • DSC00450.JPG
    DSC00450.JPG
    161.9 KB · Olvasás: 12

linus

Tag
Sziasztok!
Képzeljétek tegnap voltunk pécsen holnap kapjuk probára a pumpát bálintnak.
Aztán julius 5-én megyünk befeküdni a korházba ha minden igaz .
Engem is nagyon érdekelne ezzel az izzadással kapcsolatos dolog mert bálint is nagyon izzados,remélem ez nem lessz gond.
Akkor jol vagytok lina ,jok az értékeitek megszoktátok már az új helyzetet?
Elöre is köszi a választ vagy válaszokat!
További kellemes napot végre süt a nap!!

Igen, minden ok, lassan 2 hete taknyos, folyik az orra, köhög, de ezt leszámítva minden ok.
Azokat amiket vártam a pumpától egyenlőre "teljesítette". Pl ez a szúrás fóbia is javult, igaz sír, de nem kell annyira lefogni és egyre gyorsabban nyugszik meg utána. Javultak a délutáni értékeink, már nem kelünk 10 mmol/l felett, a normál tartományban vannak. Na és a pihi is megoldódott, mert ha pl korábban kel du-tán kicsit többet alszik. Na és ahogy észreveszem sokkal kiegyensúlyozottabb, nem olyan kis zizzent amilyen volt. Jobban megy az evés, a gyümikkel is szépen barátkozik, pl eddig nem evett dinnyét, most már 3x is kér naponta...:)
Szóval igaz a mondás, "Ez a betegség már nem az a betegség". Tényleg csak pozitvan tudok nyilatkozni, biztos Bálintnak is segít, megszűnik ez a sok ingadozás!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Megjött a tapasz, most tesztelem. Eddig 2 fürdést prímán "túlélt". Mivel csak a bőrömre raktam (nem kanülre), addig hagyom, amíg le nem ázik. Ha oké a projekt, akkor jövök a termék nevével is. :)

Olyan, mint az Omnifix-nek, vagy a kanül ragacsának az anyaga (az a fehér...). Tulajdonképpen az Omnifix (és hasonló társai) is tökéletesen megfelelnek a kanül rögzítésére, némi alakítgatással. Csak ez a ragacs már némiképpen ki van alakítva, előre be van vágva... Sokkal könnyebb/egyszerűbb a felhelyezése, csak a közepén levő kis téglalap alakú nedvszívó kanül-alátámasztó betétet kell körbevágnom, aminek éppen akkora a mérete, mint az inzulinpumpához csatlakoztatható kanül luer-lockos csatlakozója (ez az a rész, amit ugye nem célszerű leragasztani, hogy fürdéshez le tudjuk csatolni a pumpát...)! :cool:
Hát ez szuper, az én (eddig) titkos tapasz/ragacs márkám az Omnifix.
Még mindig tart, már nem is számoltam mennyi fürdést bírt ki.
Vagdosni kell, vagdosni, de hát a Tegadermet is vagdosni kell, mert az előre kivágott változatot nem szerzik be a patikában.
Én az 10 mx5 cm-set vettem, ez nagyon sokáig elég. :cool::cool::cool:

tímeácska

Őstag
Hát ez szuper, az én (eddig) titkos tapasz/ragacs márkám az Omnifix.
Még mindig tart, már nem is számoltam mennyi fürdést bírt ki.
Vagdosni kell, vagdosni, de hát a Tegadermet is vagdosni kell, mert az előre kivágott változatot nem szerzik be a patikában.
Én az 10 mx5 cm-set vettem, ez nagyon sokáig elég. :cool::cool::cool:

Omnifix-em is van(ik), csak lusti vagyok vagdosnyi... De csak addig leszek ám lusti, amíg el nem fogy a másik tapaszom (Matopat)... :cool::dr_31::rohog::rohog::rohog:

tímeácska

Őstag
Hát én sem vagdosnék amíg van az előre likacsozottból, de hát szegény ember..., mi is :o:o:o, ja ollóval vagdos :rohog:;):dr_31:

Már el is határoztam (mert azért ám annyira nem vagyok lusta, hogy még csak el se határozzak bármit is...:rohog:), hogy egy példányt elteszek sablonnak... És ezt vagdosom majd körbe... Mert ahhoz viszont lusta leszek, hogy "megtervezgessem", mekkorát is vágjak majdan, meg merre, meg... :cool: Addig pedig izgulok, hogy el ne fogyjon...:dr_24::D:rohog::rohog::dr_31:

umbra08

Aktív tag
Sziasztok,

Nyaralunk a nagyszülőknél, Tökmag kapott kismedencét.
Kérdezném tőletek - tudom, már biztos sokat írtatok róla - de nem tudná nekem leírni 1-2 mondatban a "pumpalevétel szabályait"? Mire ügyeljek?
Kaja után közvetlen? Milyen cuki értéknél? Adjak bólust előtte?

Ragacs: Tegadermet én is be szeretnék szerezni (írtatok róla), de most az elmaradt. Egy másfajtát vettem patikában, tul.képpen sebtapaszt.
Reméljük nem ázik le a szerelék.

A pumpalevételben kérnék leginkább segítséget.
Tökmag már toporog a medence körül. :D :D

Köszi!
üdv
umbra

napocska

Őstag
Szia!

Valószínűleg már sikerült is megoldani a dolgot, de leírom, Danival hogy van úszáskor. Uszi előtt lekapja a pumpát, vakdugót rákattintja, megiszik egy deci gyümölcslevet, uszi után pedig vakdugó le, pumpa visszatesz. Ennyi. Szerencsére nem szokott leázni a tappancs. Szerintem, ha alacsony a cukor pancsolás előtt, akkor érdemes egy 5-10 g szénhidrátot megenni, ha magasabb, akkor nem kell.

umbra08

Aktív tag
Szia!

Valószínűleg már sikerült is megoldani a dolgot, de leírom, Danival hogy van úszáskor. Uszi előtt lekapja a pumpát, vakdugót rákattintja, megiszik egy deci gyümölcslevet, uszi után pedig vakdugó le, pumpa visszatesz. Ennyi. Szerencsére nem szokott leázni a tappancs. Szerintem, ha alacsony a cukor pancsolás előtt, akkor érdemes egy 5-10 g szénhidrátot megenni, ha magasabb, akkor nem kell.

Szia Napocska!

Köszi a segítséget!!!
Dani rendszeresen jár úszni?

Túl vagyunk az első fürcsin, sőt kettőn is, hiszen de. és du. is pancsiztunk! Nagyon klassz volt!!!
Úgy alakult, hogy mind a kétszer kajcsi után vettük lea pumpát, kajcsi előtt mind a kettő alkalommal viszonylag alacsony értéket mértünk.
Fürcsi után pedig nem szállt el a cuki: 6,0 és 8,7 (ez még épp elmegy szerintem) lett.
Összességében jó nap volt, Tökmag is nagyon élvezte! :D
Az, hogy 2x is levettük a pumpát, de. és du. is, nem tudom, hogy probléma-e, mennyire ártalmas a kis szervezetének. Sőt, esti fürcsikor is, szóval így ma 3x. Pancsikor 1-1 órára, esti fürcsinél csak 15-20 percre.

vighkata

Az, hogy 2x is levettük a pumpát, de. és du. is, nem tudom, hogy probléma-e, mennyire ártalmas a kis szervezetének. Sőt, esti fürcsikor is, szóval így ma 3x. Pancsikor 1-1 órára, esti fürcsinél csak 15-20 percre.
Nem kell aggódni, semmi problémát nem okoz, ha egy nap kétszer leveszed a pumpát.
Ha a pancsikoláskor egy kicsit magasabbat mérsz előtte, akkor "félidőben" megcsinálhatod, hogy rácsatlakoztatod a pumpát, és az 1 órás bázis mennyiségnek a felét beadod, ez csak fél perc. De mivel a mért értékek a pancsi után is jók voltak, erre nem is biztos, hogy szükség van. A gyerkőc a vízben leugrálja a CH-t.

poe

Őstag
Ha kaja után mozog, úgy hogy még hat a bólus, akkor mindenképp kell plusz CH.
Ha nem hat a bolus és hosszabb időszakról van szó, akkor érdemes 1,5-2 óránként mérni és értéktől függően kevés bólust beadni, hogy biztosítva legyen az inzulin a szervezetben.

napocska

Őstag
Szia Napocska!

Köszi a segítséget!!!
Dani rendszeresen jár úszni?

Túl vagyunk az első fürcsin, sőt kettőn is, hiszen de. és du. is pancsiztunk! Nagyon klassz volt!!!
Úgy alakult, hogy mind a kétszer kajcsi után vettük lea pumpát, kajcsi előtt mind a kettő alkalommal viszonylag alacsony értéket mértünk.
Fürcsi után pedig nem szállt el a cuki: 6,0 és 8,7 (ez még épp elmegy szerintem) lett.

Igen, a sulival járnak hetente egyszer. Eleinte bementünk, hogy segítsünk a pumpával kapcsolatos dolgokat kezelni, de most már a tanítónéni és Dani intézik önállóan. A tanítónénik tündérek, nem győzök eléggé hálás lenni nekik :)

pusimelu

Őstag
Ma mértem cukorbetegéletem legmagasabb cukrát 16,9-et délelőtt.A tompor tájéki kanül teljesen el volt hajolva ,és csak azt éreztem ,olyan vagyok ,mint akit homlokon vertek egy tepsivel.
Hugoméknál pánik most mi lesz ,de lassan levittem 9,4-ig.
teljes szerelék csere de most délután már megint ütöm a 14-et.
Mi a csuda van?
Parás lesz így egyedül itthon aluszkálni ,de csak észhez tér a cukrom!
Ja a bázist már 150% tettem és 1 E bólust is beadtam az a tuti! Na meg a megfigyelés!
Egyébként nagyon örülök hogy nem esik hanem süt!Végre!

napocska

Őstag
Inzulint is cseréltél? Szerintem egy új patronnal érdemes lenne megpróbálkozni. Bennünket is viccelt meg a minap a megromlott inzulin.

vighkata

Én szombaton az erős napsütésben nyári ruhában bringáztam sokat, és sokáig. A pumpát ezért nem a ruhán kívül, pántos tokba raktam, hanem a ruha alá, így nem érte a nap, és a testem állandó hőmérséklete nem engedte, hogy felmelegedjen az inzulin. :)

vighkata

Na, körüljártam a problémát, és az a választ kaptam, hogy amikor a kanült belövitek, vagy beszúrjátok, akkor a ragacs odaragad a bőrhöz, azonban a fém tűt amikor kihúzzátok, akkor az eléggé feszes, és kihúzáskor a bőrt megemelitek a húzás irányába. Ekkor a teflon kanül is megemelkedik, a vég már nem ott van, ameddig beszúrtátok. A fém tű kijön, a bőr visszalapul, de a teflon annyira rugalmas, hogy az a bőr felszíne alatt lévő keményebb szöveti rétegben nem tud teljesen visszamenni, és elhajlik.

Amikor a ferde tűt használjátok, akkor a kihúzás is ferde irányú, vagyis nem fejtetek ki akkora húzóerőt, és a teflon a helyén marad.

A javaslat az volt, hogy a merőleges kanülnél úgy húzzátok ki a fém tűt, mint ahogy a konnektort is kell húzni, vagyis megfogjátok a dugaljat, és úgy húzzátok. A kanülnél is meg kell fogni a tűhöz közel a ragacsot, hogy ne húzza fel a bőrt, és úgy kihúzni a fém tűt.

A kanül csövének elhajlására én magamtól nem is találtam semmilyen magyarázatot, de az hihető, hogy a bőr alatt, ha "elakad" egy keményebb szövetrészben, akkor kimozdulhat az eredeti helyéről, amikor pl. éjszaka forgolódunk. Így lehetséges, hogy odafogod kihúzáskor, de egy későbbi mozgáskor elmozdul.

Én ma reggel cseréltem kanült, most nagyon figyeltem, hogyan húzom ki a fémet, pedig ez máskor már annyira rutinszerű volt, hogy nem is emlékeztem, hogyan csinálom.

Ma mértem cukorbetegéletem legmagasabb cukrát 16,9-et délelőtt.A tompor tájéki kanül teljesen el volt hajolva ,és csak azt éreztem ,olyan vagyok ,mint akit homlokon vertek egy tepsivel.
Papucska, itt írtam egy lehetséges okról a kanül elhajlásról, persze egyáltalán nem biztos, hogy ez az oka. Manocs is írta, hogy neki is elhajlott, pedig úgy húzza ki a fémtűt, hogy odafogja a ragacsos részt.
A tompor minden esetre egy elég kemény szövetrész, lehet, hogy ha belül ott kimozdul akkor már nem tud visszaigazodni.
Te hogy húzod ki a tűt? Kellőképpen ellentartasz? :)

Oldal tetejére