Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Ma délelőtt sikerült behypoznom... 2,6-ot produkáltam, amit sikerült megoldanom, Somogyi nélkül...
Viszont, egész nap hypo érzetem van... Remeg kezem-lábam, ver a víz, stb. A cukrom pedig 6 körül van... Érdekes... Ti is szoktatok hasonlót érezni?! Ha most nem mérek, ráküldök plusz Ch-ot a 6,9 mmol/l cukromra, amiből egy jóval magasabbat produkálnék... Hm... Nos, én magamnál sem merek (amint látszik, nagyon helyesen...) az érzékeimre/érzeteimre hagyatkozni...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszönöm a válaszokat, hogy ki, mennyi penes inzulint használt és most, pumpával mennyit ad!!! Aki még nem írt, az írjon még nyugodtan, mindenkiére kíváncsi vagyok :)

Érdekes, hogy talán Orsikát kivéve szinte mindenkinél a bolus változott hatalmasat, a kajálós inzulinok helyett kevesebb, mint feleannyit adtok legtöbben (és pont felannyit adtam), de a bázis összmennyisége nem is tér el olyan sokban, mint ahogy vártam volna. Nekem már ez is egy nagyon hasznos kiindulópont... Thaisz dokinő csak 20. után lesz legközelebb (hát mindig akkor kell szabira mennie az ember orvosának, amikor a legjobban kéne...), szóval valszeg meg fogom egyedül próbálni... még nem döntöttem el véglegesen azért.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ma délelőtt sikerült behypoznom... 2,6-ot produkáltam, amit sikerült megoldanom, Somogyi nélkül...
Viszont, egész nap hypo érzetem van... Remeg kezem-lábam, ver a víz, stb. A cukrom pedig 6 körül van... Érdekes... Ti is szoktatok hasonlót érezni?! Ha most nem mérek, ráküldök plusz Ch-ot a 6,9 mmol/l cukromra, amiből egy jóval magasabbat produkálnék... Hm... Nos, én magamnál sem merek (amint látszik, nagyon helyesen...) az érzékeimre/érzeteimre hagyatkozni...
Nekem szokott ilyenem lenni, de nincs mindig köze egy adott hipóhoz, nem tudom azt mondani, hogy először jön egy nagy hipó és utána érzem ezt... de tény, hogy mindig alacsonyabb cukraim vannak az előzményben. Én nem jöttem rá, hogy ez mitől van, de az tuti, hogy a napi tevékenység befolyásolja, az, hogy mennyire vagyok kialvatlan, kimerült.

szucsa

Tag
Sziasztok!

Molli! Nekem a következőképpen alakult:
PUMPA előtt:
Actrapid:
06: 12E
12: 8E
18: 11E
Levemir:
21: 10E
össz: 41E

étkezés:
06:30 30
09:00 15
12:15 50
14:30 15
18:15 40
19:30 10

PUMPÁVAL (Humalog)
bázis
00-03: 0,4E/h
03-07: 1,0
07-16: 0,6
16-18: 0,7
18-23: 0,5
23-00: 0,4
össz:14,7
bolus
07: 6E/40CH
13: 6E/60CH
19: 5,5E/50CH
össz:17,5E
-------------
32,2E

étkezés:
06:30 40
13:00 60
19:30 50

össz.inz.78,5%-ra csökkent, kaja mennyiség maradt

Nem tudom ez segít e neked. Nagyon változó volt a cukrom, ezért lettem pumpás ugye... Bár még most sem stabil, de a jó irány már látszik.

szucsa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata, akkor én rosszul írtam le, arra gondoltam, hogy most NEM volt rejtett hipód, eddig meg igen, de a bemásolt írásból kiderül, hogy eddig működtél nagykönyv szerint és most nem én meg fordítva gondoltam. Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, mert ha én mozgom, akkor mozgás után le kell venni a bázist, nemcsak pumpával, de pennel is. Versenyszerűen tollasoztam 10 évet, plussz 5-6-ot csak edzéseken és ez mindig így volt, bár ez anaerob sport, de biciklinél és futásnál is pont ugyanígy működtem. Nekem mozgás közben csak akkor esett le a cukrom, ha több, mint 1 órán át tartott, tehát ekkor kellett inni-enni valami (pumpa esetén csökkenteni a bázist), de mozgás után minden esetben jó sokáig (aznap minimum, de általában másnap is még) csökkentett bázissal kellett lennem és kevesebb gyorsat is kellett adnom.

Szerintem nem írtál le rosszul semmit. A mostani alkalomnál szerintem pont tele voltam mindenféle hipoval, rejtett, számolási hiba, stb. Mondjuk a számolási hibát önakaraton kívülinek mondom, mivel vasárnap és hétfőn is tele voltam hipoval.
Letöltöm az adatokat a vc mérőről és a pumpáról is, és utólag fogom elemezni. Az tény, hogy kevesebb inzulin tadtam be, csak ilyenkor nincs mihez számolni. Szóval most bringatúra nélkül is ez lett volna az állapot, így most csak szerencsétlen véletlen (időbeli) egybeesés volt. Amint meg lesz a letöltés, felrakom a bologomba. Nyugodtan írhattok hozzá véleményt, igaz, hogy ez már csak utólagos, de pont az ilyen "felborulásból" lehet a legtöbbet tanulni, főleg azoknak, akik segítenek másoknak is, vagyis edukálnak.
Sani, te kértél tőlem ilyen segítséget, na talán ez tényleg segítség lesz a munkátokban. Elég hülyén néz ki, hogy én ilyennel tudok segíteni, de szerintem pont az ilyen labilis cukorbetegek "bújkálnak" el a nagyközönség elől, mert hát az tény, hogy ez nem dicsekedni való eredmény.

lizzi

Őstag
Molli az én régi és új adagjaim:)
régen naponta ötször szúrtam és Humulin R inzulint így:8-5-5-7-3
most pedig Novorapidon vagyok és a bázisom jelenleg 13,8 és a bólusok kb. összesen is ennyi de ez változó

Sani

Új tag
Szia Kata!Hát tényleg eléggé instabil az anyagcsere-háztartásod...Én csak azt nem értem, hogyha este jó cukrokkal alszol el, -és ha jól van beállítva a bázis adagod, - akkor reggel is jóval kéne ébredni.Nekem ha este magas, akkor addig nem alszom el, amíg nem lesz jó, vagy elalvásnál korrigálok, és ha éjjel felébredek, akkor jót mérek.Nappal az ok, hogy ha nem jól adagolom a bólust, felugrik, vagy ha többet mozgok és nem eszem, ill. nem csökkentem a bázist, akkor lemegy, vagy bármi más.De éjjel be lehet lőni, csak ki kell kísérletezni az adagokat.Én ha este olyat eszek, aminek nem vagyok biztos a ch tartalmában, akkor nem alszom el addig, míg nem mérek jó cukikat. ...Azért lenne érdemes odafigyelni az éjszakára, mert - ha minden jól megy - akkor az 6-8-10 óra, és akkor már elmondhatjuk, ha magas a cukor végig, akkor az jó "táptalaj" a szövődményeknek.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Kata!Hát tényleg eléggé instabil az anyagcsere-háztartásod...Én csak azt nem értem, hogyha este jó cukrokkal alszol el, -és ha jól van beállítva a bázis adagod, - akkor reggel is jóval kéne ébredni.Nekem ha este magas, akkor addig nem alszom el, amíg nem lesz jó, vagy elalvásnál korrigálok, és ha éjjel felébredek, akkor jót mérek.Nappal az ok, hogy ha nem jól adagolom a bólust, felugrik, vagy ha többet mozgok és nem eszem, ill. nem csökkentem a bázist, akkor lemegy, vagy bármi más.De éjjel be lehet lőni, csak ki kell kísérletezni az adagokat.Én ha este olyat eszek, aminek nem vagyok biztos a ch tartalmában, akkor nem alszom el addig, míg nem mérek jó cukikat. ...Azért lenne érdemes odafigyelni az éjszakára, mert - ha minden jól megy - akkor az 6-8-10 óra, és akkor már elmondhatjuk, ha magas a cukor végig, akkor az jó "táptalaj" a szövődményeknek.

Már én is gondoltam rá, hogy a hajnali 4-től reggel 8-i megemelem a bázist, de most annyira labilis, hogy kivárok egy nagyjából állandó görbét.
Egyébként ennyire exrtém hipo sorozat még neke msem szokott gyakran előfordulni, és utólag látom én is, hogy a bringatúrának nem oka, csak rontott a helyzeten. Az adatokat újratöltöttem a blogba, mert a listák hiányoztak. A pumpa listáján látszik, mennyivel kevesebb inzulint adtam, csakhát ilyenkor miunden számolás csődöt mond.
Vasárnap nem főzőcskéztem, hanem pizzát hozattam. Na pizzánál tudom hogy ingadozik. 9,4-gyel kezdtem, aztán korrekciós inzulin nélkül 11,4 7,1 14,6 15,7 12,7. Csak megjegyzem, hogy pennel még így sem nézne ki. Aztán már jött a vacsi, és vacsi után nem sokkal két hipo 3,2 és 3,6. Hát ehhez nem lehet bázist állítani, igaz nem is hozatok mindig pizzát, ez most egy kiragadott, sarkított példa volt. De abban is bitzos vagyok, hogy többeteknél egy pizza nem is műveli ezt, illetve jobban követhető. (Persze tudnunk kell, hogy a pizzériában lévő pizzatésztában van cukor, cak azt nem, hogy mennyi.)
Na ezzel az üzivel nem sajnáltatni akarom magamat, hogy én ilyen, meg olyan labilis vagyok, de talán tényleg van olyan tipp valakinek van a tarsolyában, amit még nem próbáltam (sajna már tényleg nem sok lehetőség van amit nem próbáltam). Ezenkívül az ilyen "gyalázatos" cukoreredmények is ide valók a fórumra. Ha a javaslatok, tippek nekem nem is válnak be, valaki biztos tud belőle hasznosítani.
Na elég a búslakodásból, vannak "jó" időszakaim is, az is fel fog kerülni a blogba. Csak olyan jó lenne a JÓ-t állandósítani, és hát bizony az nem szokott sikerülni. Mert ha egyik héten jó a bázis és a bólus, akkor a következő héten miért is nem jó? Na erre nincs válasz.

tímeácska

Őstag
Mint írtam, tegnap produkáltam egy 2,6-os cukit, és azóta folyamatosan hypo érzetem van. Már nagyon idegesít... Nem is az, hogy miért, hanem maga az érzés... Fel tudnám falni az asztal lábát is... :-D Pedig folyamatosan átlag 6 és 8,4 között van a cukrom, igaz, hogy volt 4,5 körül is... Erre egy nálam sokkal okosabb ember azt mondta, hogy ezt nevezik "adrenalin hatásnak"... Az oka is nagyon kézenfekvő: szombaton valamiért begyulladt a kanül helye (frankón becsomósodott a helye), ami alig 24 órája volt még csak bennem, és azóta folyamatos lassú inzulinleadás lehetséges az egész hátterében, és azóta szépen Somogyizok... Közben fokozott adrenalin termeléssel próbálja a szervezetem a lassan felszívódó inzulin hatását kompenzálni... Remek... Erre még rendesen rásegíthet, esetleg provokálhatja is a kialvatlanság, fáradtság, a fokozott aktivitás is, úgy, ahogy Molli is írta! (Nos, most már az okot is lehet tudni vélni (így szép magyarosan...:-D), Molli, ill., hogy mi járulhat ehhez az "állapotnak", a kialakulásához...). (Nálam nagy valószínűséggel a kanül alatti lágyrész gyulladása miatt van!) Plusz esetleges kávé fogyasztása is fokozza ezt az érzetet (nem kávézok egyébként!). Remélem hamarosan elmúlik ez az egész, mert ténylegesen idegesítő a hypo klasszikus tüneteivel lenni már 2 napja! Remeg a kezem, izzadok (hideg veríték), éhségérzetem van, a szívverésem is szaporább a "megszokott" átlag 120 bpm-hez képest, most is 150-hez van közelebb...
Remélem, ez hasznos infó volt sokaknak... ;-)

szucsa

Tag
Sziasztok!

Ma újra voltam kontrollon az orvosomnál. Nagyjából egyenletesek a cukraim, viszont az étkezéseknél, bár szerintem jól számolom a szénhidrátokat, nagyon megemelkedik a cukrom, konkrétan, ha rizst eszek.

A mai naptól használhatom a szögletes (elnyújtott) és kéthullámú (azonnali és elnyújtott) bólust, illetve alkalmaznom kell a glikémiás indexet.

A mai ebédem:
rizs (5 dkg) 34 g CH
rántott gomba (rántás) 15 g CH
Délben még úgy gondoltam, hogy mivel a rántás gyorsan felszívódó szénhidrát, arra adok 1,5E inzulint azonnal, a rizsre, mivel az lassabban szívódik fel (GI 60%) 4E-et 1,5 órára elosztva (kéthullámú bólus).
A cukraim: evés előtt: 10,0 evés után 1,5 órával: 15,6 evés után 3 órával: 10,3

Szerintem az inzulin mennyisége jó volt, mivel visszatértem az ebéd előtti szintre, csak az ütem volt rossz.

Tovább gondoltam: ezek szerint a 60% glikémiás index azt jelenti, hogy 60%-a a rizsnek lasabban emeli a cukrot, nem pedig a példánál maradva a teljes 35g CH.

Holnap új kísérlet következik, csak még az arányt nem sikerült eldöntenem. Tudtok segíteni?
CH GI azonnal elnyújtva
rántás 15 100% 15g CH-ra -
rizs 35 60% 21g CH-ra 14g CH-ra
--------------------------------
36g 14 g
inzulin 3,6E 1,4E

vagy

CH GI azonnal elnyújtva
rántás 15 100% 15g CH-ra -
rizs 35 60% 14g CH-ra 21g CH-ra
--------------------------------
29g 21 g
inzulin 2,9E 2,1E

Szerintetek? Persze mindkettőt kipróbálom, és evés után fél óránként mérem a cukrom.

Vacsorára is kipróbáltam: 4E azonnal és 2E 1 órán át

CH GI azonnal elnyújtva
korpás zsemle 25 60% 10gCH-ra 15g CH
alma (20 dkg) 15 50% 7,5 7,5
3 dl kefír 15 50% 7,5 7,5
----------------------------------
25g 30g
3E 3E 1 órán át

És most, hogy megcsinálom a táblázatot, látom, hogy vacsorára is rosszul számoltam a bólust. Na mindegy! A cukraim:
evés előtt: 8,4
után 0,5 óra: 8,3
után 1 óra: 6,7
után 1,5 óra: 6,8
után 2 óra: 7,3
után 2,5 óra: még nem jött el az ideje

Remélem nem bánjátok, hogy ilyen sokat írtam, talán mást is érdekel, illetve ha van tapasztalatotok, leírjátok az én okulásomra is.

szucsa

szucsa

Tag
Bocsánat! Lenne még egy kérdésem. Kinek van tapasztalata a sörrel?
Mióta pumpát használok nem ittam és most szombaton lesz egy hatalmas buli, ahol igen rosszul érezném magam egyedüliként, aki nem iszik...

Hogyan emeli a cukrot? Mennyi inzulint adtok rá, adtok e rá?

szucsa

tímeácska

Őstag
Szia Attila!
Én a rizshez magamnak 2/5-3/5 arányban adom az inzulint, 45 percre nyújtva, két hullámú bólusban. Pl. össz. inzulin mennyisége: 5 E; azonnali bólus: 2 E; 3 E 45 percre nyújtva. De ez ugye én vagyok...
Nálam pl. akár milyen ételről legyen szó, bármennyire lassan felszívódó is, 60 percnél nem szabad tovább nyújtanom a bólus beadását, mert éppen úgy járok, ahogyan most Te, szépen megindul felfele a cukim, majd 2-3 óra múlva szépen visszatér a kiinduló értékre.
De ismételten jelzem, ez az ÉN tapasztalatom... Lehet, másnál teljesen máshogy működik a dolog...

Mrobi

Új tag
Sziasztok!
Nálunk ezek az elnyújtott bolusok nem igazán jönnek be. Mi 7-8E inzulinból max 1-1.5 nyújtunk el fél órára. Igaz azt mondta a doktornő, hogy ennek nem sok értelme van, de ha többet nyújtunk, akkor kaja után mésfél órával nagyon felmegy és csak lassan áll vissza a normál értékre. Valószínű, hogy Patrik emésztése gyorsabb az átlagnál. Ami kivétel az talán a pizza, ott többet nyújtunk.

Sziasztok!
Mi 7-8E inzulinból max 1-1.5 nyújtunk el fél órára. Igaz azt mondta a doktornő, hogy ennek nem sok értelme van...
Én nemrég kezdtem próbálgatni a nyújtást és van értelme, legalábbis nálam. A reggeli és a déli 6 E bólus helyett így elég 5,5 úgy, hogy ebből 1,5 E-t fél órára elnyújtok. A pizza, perec meg hasonlók esetén pedig 2-3 órás nyújtás is szükséges és + 2-3 E bólus.

Bocsánat! Lenne még egy kérdésem. Kinek van tapasztalata a sörrel?
Nekem 1 üveg sör kifejezetten csökkenti a vércukrot, úgyhogy plusz inzulint semmiképp sem szoktam adni. Ha van némi mozgás, akkor 2 sem okoz gondot. Ha iszom, akkor az nem diabetikus, nem alkoholmentes, hanem normál világos sör.

Oldal tetejére