Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ma ebéd előttől nekem is folyamatos hipok voltak. Én nem tudom meginni a cukros löttyöket, mert előbb kijönne, minthogy beönteném, viszont ettem folyamatosan az epret, cseresznyét, és még epres gyümi tortát is, amit máskor ugye csak nézegetek. Ezek ellenére nem győztem a pumpát 80%-ra aztán 50%-ra levenni. Tehát most nálam is úgy működött a hipo, hogy akármit ettem, nem ment fel, a cuki. Persze én óvatosan ettem, mert nálam a somogyi nagyon megdobja a cukit, de ez most elmaradt. Most sikeerült a 6,5-öt elérnem, és visszaraktam a pumpát 100%-ra, de folyamatos hipo érzetem van, kíváncsi vagyok mi lesz néhány óra múlva. Újra leesik, vagy kiugrik? Hát félek, hogy megint produkálom a hullámvasútat, ott meg azt nem tudom megfogni, mármint az emelkedést.
Tímeácska, te egy ilyennek voltál tanúja a 17-i talin, persze az rendes hipo-somogyi volt, ez pedig más.

tímeácska

Őstag
Kata!
Ebben az egészben az a legbosszantóbb, hogy egyszerűen nem tudok rájönni, hogy mi a csudától lehetett, hogy legközelebb ki tudjam védeni az ilyen makacs, elhúzódó hypot! Aztán valóban lehet, hogy nem más állt a dolog hátterében, mint a saját hasnyálmirigyem... Na, ezt aztán végképp nem tudom befolyásolni...
Egyébként ma nekem is folyamatosan hypo érzetem van, pedig cukrom teljesen rendben van, 4,5 és 6,5 között van! Talán az egész cukorbetegségemben ezt utálom a legjobban! De tényleg! Nem igazán érdekel, ha naponta 10-15 alkalommal mérek cukrot, nem érdekel, hogy néha naponta kell kanült cserélnem, mert begyullad, az sem érdekel, hogy a Ch-t, inzulint számolgatnom kell, és oda kell figyelnem minden apró dologra, ami a cukit befolyásolja... Ezekkel elvagyok, meg lehet szokni (bár, nekem első pillanattól elfogadottak voltak ezek a dolgok). De az, hogy "téves jelzéseket" küld a szervezetem, ezt nem szeretem... Meg ugye az "ál-hypo" tüneteit sem igazán kedvelem... Amikor fel bírnék falni bármit, remegek, izzadok, szédülök, a hallásom tompul, és ezzel együtt minden más érzékszervem is, a szemem jojózik, stb... És ez az "ál-hypo" az, ami ellen nem tud tenni az ember... Ha hypozik valaki, eszik-iszik Ch tartalmú valamit, és általában rendeződik a dolog... Leszámítva 1-2 esetet, amiről páran beszámoltunk...
Nnnnna, ezt most jól megmondtam...

tímeácska

Őstag
Tufika!
Volna egy ötletem a találkozókkal kapcsolatosan...:-D
Szerinted mit szólna a betegtalálkozót szervező cég egy olyan ötlethez, hogy hoznának a következő találkozókra cukimérőkhöz kontroll folyadékot, és a jelenlevők gépét tesztelnék, hogy jól mér-e?! Szerinted, milyen gyakran nézeti meg egy diabéteszes a cukimérőjét? Szerintem, hacsak valóban nem gyanakszik konkrét mérési hibára az ember, akkor tuti, hogy nem csinál/tat kontroll mérést senki... Vagyis, helyesbítenék, csak páran teszik ezt meg rendszeresen... Ez a fél évente betegtalálkozó pont ideális lenne erre is... De ez csak egy javaslat, ötlet, szösszenet... ;-)

tímeácska

Őstag
Egyébként, Ti, kedves Fórumozók, milyen gyakran szoktátok leellenőriz(tet)ni a cukimérőtöket?
Zsuzsáról tudom, hogy gyakran, amire csak helyeselni tudok!;-)
Mi kb. 5-6 havonta (vagy amikor eszembe jut...:-D- ez pár hónappal kevesebb/több időeltolódást jelent, de évente legalább 2 alkalommal-). Mi gyógyszertárban vesszük a kontroll folyadékot. Eddig minden rendben volt a készülékekkel, referencia tartományon belüli értékeket kaptunk. Megnyugtató...

zsuzsa

Új tag
Én úgy hallottam hogy nem is kell sűrűbben fél egy évente. Mi is fél évente szoktuk, ill. sajnos a balesetek alkalmával, ami mostmár nálam nem fórdúl elő, de számítok rá ősztől hogy lesz gond ha kiadom a kezemből, ovónéni első remegő kezű probálkozásának alkalmával, meg amúgy is előfórdúlhatnak gondok, azárt tartunk itthon egy pót készüléket is, az is be van kalibrálltatva, a kettőt együtt szoktuk nézetni.

vighkata

No hát, a tegnapi cukim egészen lefekvésig rendben volt, semmi extrém dolog nem történt. Este 7,5-tel feküdtem le, hajnali 4:30-kor viszont 14,6 lett a cukim. A reggelihez sikerült 7,9-re levinnem, ami nálam már hatalmas eredmény, hogy egy magas cukit korrigálva nem csapok át súlyos hipoba. Ma még számítok magas, vagy alacsony értékre, tapasztalat, hogy nálam egy rossz érték kihatással van még egy-két következő napra.

Persze ehhez hozzá tartozik, hogy szinte folyamatosan a %-os állítgatásokkal próbálom kordában tartani a cukit, ahogy te ajánlottad Tímeácska. Köszi érte. Nagyon jól működik a 10-hez közeli cukiknál. A 12-14 fölöttinél pedig a kiterjesztett bólust alkalmazom a standard bólus helyett.

A konroll folyadék ötlete nagyon jónak tűnik, én még soha nem teszteltem egyik gépemet sem így. Én mindig a labor eredményével mérem össze 3 havonta, amikor veszik a HbA1c-t

lizzi

Őstag
Hát bevallom őszintén ,hogy én sem ellenőriztettem a gépeimet még eddig ,de még csak 1 évesek mindkettő!!lehet nem késtem nagyon el:)

zsuzsa

Új tag
Én nem tudnám a labor eredménnyel összehasonlítani, mivel soha egyetlen leletét sem láttam, elkészül, és ha rákérdezek legfeljebb mondanak róla valamit, de én még kézhez nem kaptam a másfél év alatt egyetlen eredményünket sem. Gondolkodom is rajta erősen hogy hogyan lehetne ezen válltoztatni, lehet hogy beszélek a gyerekorvossal, hogy csinálltassunk, fél évente egy nagy rutint, ez vér és vizelet vizsgálatot jelentene, és elemezze ki ő nekem, bizom benne, segítő kész, szakmailag is nagyon jó, és legalább lesz a kezembe mindíg egy laboreredmény.

tímeácska

Őstag
Huhh, micsoda nap áll mögöttem... Hajjajaj!
Győrben voltunk gyermek inzulinpumpás talin, ami szupi volt! (Köszi Tufika, és a szervezőknek -ha olvassák;-)!)
Kb. fél 3-kor értünk oda, na nekem sikerült 1,9 mmol/l cukit varázsolnom magamnak... Cukros lötyi, szendvics beküld-> 3,3-at produkáltam. Na, innentől végig hypoztam az egész napot! De elég durván! Meg nem tudnám mondani, hogy hány 100 g Ch-t küldtem magamba, de iszonyatosan sokat! Megismétlődött a péntek éjszakám... :-( Kb. 15:30-tól 0%-on megy a pumpám, de csak hypozok!!! Annyira, hogy haza fele jövet bementem a veszprémi bel. sürgősségire, mert tudtam, hogy ha még egyetlen-egy korty vagy falat lemegy a torkomon, akkor amit addig leküldtem, visszajön... Na, 2,2 mmol/l cukival sürgősségire be, már tették is rám a 2×100 ml 40%-os Glucose oldatot... Belémzubogtatták, lett is mindjárt 23,3 mmol/l cukim... Végül is, hazaengedtek... (Lehet, mert Máté is velem volt...) Gondolkodtam, mi legyen... Visszategyem-e a pumpát, vagy sem... Aztán úgy döntöttem, hogy pumpesz pihen még egy kicsit... De milyen jó döntés volt! Mire hazaértünk, megint 2,2-t mértem... Páff! Egyszerűen nem tudom hova tenni a dolgot... Érdekes, mert először a győriekkel arra gondoltunk, hogy beleértem a remissziós fázisba, de egész délelőtt 7-9 közötti cukraim voltak, gondolom a bázis csökkentés miatt... Most is 3,4-et mértem... És érzem is a hypot, tuti, hogy nem a cukimérővel van a gond! Úgyhogy, ma nyista alvás, cukilesés van... Félelmetesen kezd hasonlítani ez a makacs hypozás Máté régi hypozásaira... Neki sem lehetett feltornázni a cukiját, csak majd fél, vagy akár egy nap után... És Neki sem követte Somogyi a hypoit... Hmm... Remélem, kihúzom a mai éjszakát itthon... Na, ha törik, ha szakad, én szombaton MEGYEK a talira! Ha kell, infúziós állvánnyal, branüllel együtt!!! ;-)

tímeácska

Őstag
Huhh, most számoltam össze, hogy ma eddig 32-szer mértem cukit... És még nincs vége, még mindig hypozok... Szerintem, meg lesz az egy doboz reggelig... Hacsak be nem alszok... De nem merek elaludni...

vighkata

Huhh, most számoltam össze, hogy ma eddig 32-szer mértem cukit... És még nincs vége, még mindig hypozok... Szerintem, meg lesz az egy doboz reggelig... Hacsak be nem alszok... De nem merek elaludni...

Tímeácska, ez már tényleg tuti remmiszió. Legyen nálad a pumpa, de ne pötyögjön az inzulin, mert nem lehet tudni, mikor mit művel a szervezeted, mikor kell újra inzulin. Szegény béta sejtek, ilyenkor nem tudják, hogy magukhoz térjenek-e, vagy feladják-e a szolgálatot. Törvényszeű, hogy egyszercsak feladják, de most még küzdenek. Pontosabban ők küzdenek, de az immunrandszer újabb és újabb támadásokat küld a rosszul értelmezett betolakodóval szemben.

pusimelu

Őstag
Nem semmi Tímeácska én ennyi hipotól már megbolondultam volna.Nálam nincs remisszió,de valahogy nem is bánom.Jobbulást!

Nyafi

Tag
Hát,Tímeácska,úgy látszik ezek a Rossz Cukrok Napjai! Sajna nekem is ,csak én éppen a másik véglet vagyok! Két napja-mit kettő,három!-nem mértem 10 alatti cukrot!!! Tegnap reggeli után (30g CH,3 E bolus) 23,0-ra ment föl...ebéd előtt
"csak" 16-ot mértem...ebéd után 17,8...természetesen salátán és csirkemellen kívül semmi mást nem ettem...aztán du fél 6-kor mértem egy "szerencsés" 12,2-t...ekkor végzetes hibát követtem el...:megettem 30g CH-ot,3 E bolussal,úgy hogy
a pumpám folyamatosan 110%-on ment...este lefekvés előtt már 20,3-at mértem...ma reggel meg 16,8-at..természetesen 2 szelet Graham kenyeren kívül rá se néztem másra! Most éppen 14,4-et mértem...pumpa átállít 120%-ra...

MI VAN VELEM??!!:mad:

Természetesen folyamatosan érzem a magas cuki tüneteit is...fáradtság,szájszárazság,tompaság...
Tudtommal nem vagyok beteg,mi a csuda lehet?
Ma reggel már a kanült is cseréltem a biztonság kedvéért,de semmi...
Mára kaptam időpontot a diab rendelésre,de addig is tudtok valami okosat mondani?
A barát-vőlegényemnek már nem is merek válaszolni ha kérdi mennyi volt a cukim...de látja rajtam,mert olyan szánalmasan pislogok...és csak mosolyog...(ez azt jelenti h "jobban vigyázz magadra!") A drága!!! A szombati napomat akkor sem ronthatja el SEMMI!!!!!!!:twisted::cool:

vighkata

Nyafi, így távolból az ember azt gondolná, hogy emelni kell a bázison és a bóluson is. De érdemes lenne elgondolkodni, hogy nincs-e rejtett hipo, ami után érthetőek ezek az extrém magas cukik.

"MI VAN VELEM??!!:mad:"

Hát van még egy tippem. Szóval nem minden hétvégén jegyzik el az ember lyányát. Lehet, hogy erre a különleges eseményre reagál így a szervezeted. A stressztől, még a pozitív stressztől is felmehet az ember cukra. Ha ez áll a háttérben, akkor nem sokat tehetsz, és nem is kell, ha az izgalmon túlleszel, akkor a cukid magától fog rendeződni. Ez tipikus esete annak, amikor csak utólag lehet feltételezni az okokat.

Kívánom, hogy érezd jól magad, se hiper, se hipo ne befolyásolja ezt a szép napot. És természetesen várjuk az élménybeszámolót, és a fotókat is. Csak ügyesen, és nyugi.

poe

Őstag
Sziasztok!

Elkezdődött az első strandszezonom a pumpával....
Szóval azt kérdezném, hogy ki, hogy oldja meg a strandot, fürdőt, szaunát, masszázst?
AZt nyilván tudon, hogy nem viszem vízbe, gőzbe, de ha rajtatok van, hová teszitek le (pl strandon, ahol tűz a nap)? Illetve napozásnál megromolhat a csőben az inzulin?

vighkata

Sziasztok!

Elkezdődött az első strandszezonom a pumpával....
Szóval azt kérdezném, hogy ki, hogy oldja meg a strandot, fürdőt, szaunát, masszázst?
AZt nyilván tudon, hogy nem viszem vízbe, gőzbe, de ha rajtatok van, hová teszitek le (pl strandon, ahol tűz a nap)? Illetve napozásnál megromolhat a csőben az inzulin?

Szaunába, gőzbe semmiképp nem szabad a pumpát bevinni. Vízbe lehet, mert vízmentes, de figyelni kell, hiszen a patron és elem csatlakozásoknál előfordulhatnak szivárgások.
Strandon csak akkor tedd le a pumpát, ha van, aki vigyázzon rá. Tűző nap, vagy direkt napfény ne érje, főleg a csőben lévő inzulin részt. Extrém magas hőmérsékleten az inzulin elvesztheti a hatékonyságát. Ha belegondolsz, a csőben kb. 25 E inzulin van, a napi össz mennyiséged 30-40-50 E. Így egy reggel napra rakott pumpa csőben lévő inzulin mennyisége neked estig kitart, ha hatástalaná válik, akkor fél napra inzulin nélkül maradhatsz.

Én úgy oldom meg a strandolást, hogy a pumpát mindig pakolom előlről hátra, vagy fordítva, hogy mindig árnyékban legyen, és a cső egészét begyűrködöm a fürdőgatyába. A kanült is a fürdőgatya takarásába szúrom. Nem titkolom a pumpát, de fölösleges feltűnést sem szeretnék kelteni. Nagy-nagy melegben pedig a pumpát is és a csövet is megmártom a vízben, így egy kicsit lehűtöm. Én egyébként bemegyek vele a vízbe, de nem vagyok bent sokáig. Ha több időt töltök a vízben, akkor a pumpát leveszem, valaki vigyáz rá. Ekkor viszont a kanült lezárom a vakdugóval, legalábbis szabad vízben biztos, mint a Balaton. Bár a kanülön nem tud a víz befolyni, de egy ici-pici bacilust a csatlakozás után az inzulin adagolás már be tudja juttatni a szervezetbe.

Talán ez túl körülményesnek tűnhet, de csak így leírva, a valóságban csak előrelátó óvatosság, és egyáltalán nem okoz gondot. Nekem már teljesen természetes, ez már a 4-dik nyaram lesz pumpástul.

poe

Őstag
Köszi Kata!

Pont ilyen gyakorlati dolgokra gondoltam.
Egyébként nem tűnik körülményesnek, szokás kérdése...

Oldal tetejére