Insulinpumpa

szucsa

Tag
Köszönöm a tanácsot!

Most így állok:
<table width="128" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><col style="width: 48pt;" width="64" span="2"> <tbody><tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt; width: 48pt;" width="64" height="20">Idő</td> <td style="width: 48pt;" width="64">Glükóz</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">16:53</td> <td>22,4</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">15:59</td> <td>28,7</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">15:15</td> <td>30,3</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">14:39</td> <td>26,2</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">13:58</td> <td>22</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">13:57</td> <td>25,3</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">12:04</td> <td>12,3</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">11:11</td> <td>11,6</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">09:06</td> <td>12,1</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">06:46</td> <td>11</td> </tr> <tr style="height: 15pt;" height="20"> <td style="height: 15pt;" height="20">03:04</td> <td>7,9</td> </tr> </tbody></table>
 

christina

Őstag
Szia Attila!
Nem akarlak elkeseríteni, de a patikák nem tartanak ilyen tesztcsíkot tudomásom szerint. Mi is anno a pumpa mellé kaptunk egy dobozzal és amikor mentem, hogy veszek nem volt. Szerintem megrendelésre megszerzik. Érdemes a következő eshetőségre rendeltetni.
 

bogesz

Új tag
kedves linus!

Kérdeztem már 3 patikában, 2 gyógyászati segédeszköz boltban. Sehol semmi. Annak idején kérdeztem az orvosomat is, ő mondott egy tesztcsík nevet, de akkor azt sem találtam és a nevére sem emlékszem.

(a cukrom csökkent, már "csak" 28,7)

kedves péter!

Nyílván az lenne a cél, hogy az aktuális állapotról legyen képem. Azt hittem, hogy ketont csak vizeletből lehet kimutatni...
Ezek szerint elkapkodtam a mery vásárlást? Xceed-det kellett volna vásárolnom?

Szucsa
nem is fogsz kapni,mikor engem 2-szer korházba vittek,olyan görcseim voltak vese tájékon hogy nem bírtam felállni,folyamatosan hánytam,hiába ittam egyből kijött. Az orvos azt mondta,hogy a tesztcsík csak németországból van,nagyon drága és felesleges! Mikor kezd a látásom opálos lenni,a szám kiszárad és hányingerem van,na akkor tudom!
De ez én vagyok!
 

szucsa

Tag
nem is fogsz kapni,mikor engem 2-szer korházba vittek,olyan görcseim voltak vese tájékon hogy nem bírtam felállni,folyamatosan hánytam,hiába ittam egyből kijött. Az orvos azt mondta,hogy a tesztcsík csak németországból van,nagyon drága és felesleges! Mikor kezd a látásom opálos lenni,a szám kiszárad és hányingerem van,na akkor tudom!
De ez én vagyok!

Idáig szerencsére nem jutottam el. Bár nem tudom mennyi idő alatt, hogyan alakulhat ki ketoacidózis... Most már 16,8-nál tartok, lassan - lassan csökkent. Vajon lesz holnap Somogyi? du 3-tól este 7-ig (30,3 - 16,8 ) 13-at csökken. Létezik olyan, hogy relatív hypo?
 

poe

Őstag
Létezik olyan, hogy relatív hypo?
Létezik, a gyors vc esés is jelenkezhet hipóként. A 4 óra alatt 13 mmol/l csökkenés olyan határeset, de előfordulhat somogyi reakció. (Azt szokták mondani, hogy óránként 3-4 mmol/l-nél ne csökkenjen többet egy óra alatt.)
Egyébként azt a 30-as értéket nem biztos, hogy annyira komolyan kell venni, ebben a tartományban a legtöbb mérő elég pontatlan. ;)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ketont mérni két módon lehet: vérből és vizeletből. Utóbbi, már csak logikusan nézve is egy kicsit késleltetve mutatja meg hogy mi volt a szervezetedben a helyzet. Ez egy egyszerű tesztcsík, rápisilsz és mutatja a számot. Vérből is lehet mérni, ez valós idejűbb és gyakorlatilag azonnali visszajelzést ad a keton értékekről. Ezt tudja az Xceed vércukorszintmérő és ketonmérő is, van hozzá külön ketoncsík. A kérdés az hogy Neked azonnal visszajelzés kell az értékekről vagy elég egy olyan is ami mondjuk az egy nappal előtti helyzetről árulkodik.

Nyílván az lenne a cél, hogy az aktuális állapotról legyen képem. Azt hittem, hogy ketont csak vizeletből lehet kimutatni...
Ezek szerint elkapkodtam a Mery vásárlást? Xceed-det kellett volna vásárolnom?

szucsa
Péter, a vizelet csík nem számot mutat, hanem színeltérést. Ezt a színt kell a dobozon lévő színskálával összehasonlítani.

Bár igaz, hogy a színek (világosabb vagy sötétebb árnyalat) számokhoz vannak rendelve, de csak tól-ig tartományt mutatnak, ami tényleg eléggé pontatlan, és órákkal előtti állapotot mutatnak.

Szucsa, egyáltalán nem kapkodtad el a Mery-t, azonban egyáltalán nem haszontalan, ha van két vc mérőd. Az Xceed valóban vérből, nagyon pontosan tized mmol/l értékben kimutatja a ketont. A keton csík tényleg drága, 3000 Ft körül van egy doboz, ami csak 10 db csíkot tartalmaz és a Tb nem támogatja. Viszont ketont csak szükség esetén mér az ember, így akár egy doboz egy évig is elegendő.

Ha a vizelet csíkot nézed, azt sem támogatja a Tb és az sem olcsó.
Viszont ha már a két drága eljárás közül kell választani, akkor érdemesebb a praktikumot és a pontosságot figyelembe venni.

A vizeletcsík csak órákkal késve, sacc per kábé értéket mutat, wc kell hozzá (ezt otthon szereti az ember intézni), a csíkot 1-2 percig kell a kezedben tartani, hogy a szín kiteljesedjen, addig ott állsz....

Az Xceed vértesztje bárhol elvégezhető, ugyanúgy, mint egy vc mérés, akár étteremben, buszon, távol az otthontól, stb., tized pontosságú eredményt ad, és jelen állapotot mutat.

Mivel nekem van, és használtam, így leírhatom azt is, hogy az Xceed vértesztje már azt is kimutatja, amikor még a vc magas ugyan, de a szervezetben már nincs keton, vagyis rendeződik az állapot, eltűnt a mérgező melléktermék, az aceton.
Amikor nekem is kúszott felfelé a cukrom (23 mmol/ körül), akkor megmértem a keton teszttel és 0,3 mmol/l volt az eredmény. Néhány óra elteltével megmértem újra a cukromat és már 25 mmol/l volt a korrekciós bólus ellenére is. Gondoltam megmérem a ketont is, számítottam egy 0,6-es értékre, azonban 0,0 volt az eredmény. A cukrom a 25-ös értékről szépen lassan kúszott lefelé.

Vagyis a ketonteszt hamarabb kimutatta, hogy már rendeződik a cukrom, mint maga a cukorérték, mivel az még 23-ról felment 25-re.
Vizeletben még egészen biztosan kimutatható lett volna az aceton, ami nem a szervezetem jelen állapotát, hanem az órákkal azelőtti történések következményeit mutatta volna, téves infot adva, hogy még fenn áll a veszély. Ha a vérketon teszt sem megy lejjebb a cukorszint csökkenéssel, akkor ott lehet látni, hogy ketoacidozis áll fenn, és kórházba kell menni.

Persze túléljük, ha nincs egy pontos, valós idejű ketonmérőnk, mert eddig is túléltük, de nem ablakon kidobott pénz ha van egy műszer (főleg, ha a műszer és csík annyiba kerül, mint a vizelet csík önmagában)
Ezzel nem is azt akarom mondani, hogy a vizelet keton teszt haszontalan. A régebb óta diabosok még biztosan emlékeznek azokra a csíkokra (C-teszt), amiken volt egy színskála, ami szintén csak azt mutatta, hogy kb milyen értékek között van a cukorszint. Az akár vc mérő nélkül is használható volt.
Én sokszor hasonlítgattam, persze mérés után, hogy mennyire valós a színskálán való beazonosítás a vc mérő értékéhez képest. Hát nem volt túl meggyőző számomra, hogy az a zöld, amit a csíkon láttam, melyik zöldhöz állt közelebb a skálán. Arra jó volt, hogy a 2,0-t meg lehetett különböztetni a 20,0-tól.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tenderlink, 17 mm-es tűt használok.
Karba és combba konkrétan mely területre lehet szúrni? (Bár a kar vonz a legkevésbé.)
Állva, vagy ülve szúrsz a különböző helyekre? A tompor mennyire érzékeny rész? Tegnapelőtt a csípőm környékére szúrtam, ott jól elvoltam, de ott is csak két napig (pedig oda nem szoktam szúrni).
Köszönöm!
Visszaolvasva látom, hogy annyi jó tanácsot adtak, ebből is látszik, mennyire egyénfüggőek ezek is.
Tapasztalom, hogy gyerkőcök mennyire szeretik a karba, na oda én sem szeretem. Neked pedig nem is lehet jól beszúrni karba, mert te magadnak szúrsz, a Tendert viszont nem lehet belövővel berakni. A Tenderhez pedig mindkét kéz szükséges.

Pociba, csípőre, tomporba állva szúrok, ha a combot választom, akkor mindenképpen leülök, mert csak úgy tudom rendesen ellazítani az izmot.

Umbra, én a comb elülső részét használtam eddig, azt hiszem ki fogom próbálni, hogy az oldalsó részbe szúrjak.

Nekem eddig egyszer csúszott ki a kanül, az a pociból, de nekem szerencsém volt, mert aránylag hamar észrevettem. A cukim azért nekem is felkúszott.

Van egy-két terület, ahova a szúráskor csípést, vagy később fájdalmat érzek, ha megnyomom, akkor kicserélem a kanült, mert valószínű egy fontosabb idegvégződés találhattam el. Egyébként bárhova szúrok, teljesen "érzéketlen", és pont emiatt én is gyakran megtapintom, hogy a helyén van-e minden. Ez valahogy már olyan rutinná alakult ki nálam.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Cica, próbáltad már a Flexlinket? Abból már van 10 mm-s tű is. Az olyan mélyen ér be, mint a 17 mm-s ferde. A Flexhez tudod használni a LinkAssist belövőkét.
Én sokáig idegenkedtem tőle, mert nekem nagyobb bátorság kellett a kioldó gombot megnyomni, mint nézni, ahogy beszúrom a tűt. Még most is koncentrálok, hogy a gombot megnyomjam, pedig a belövőkével még annyit sem érzek, mint a szúrással. Ilyen dilis vagyok, látnom kell, amit csinálok, a belövőkével ez nincs meg. Ott olyan, mint ha nem én irányítanék.
A tomporba, és a csípő hátsó részébe viszont a belövővel sokkal könnyebb beszúrni a kanült, mint két kézzel hátracsavarodnom a szúráshoz.
 

cica

Aktív tag
Kata, köszönöm neked is! Végül sikerült minden fájdalom nélkül (pedig rossz emlékeim vannak a régi rendes injekciós tűs oltások miatt) szúrni, és tényleg sokkal jobban hat az inzulin is! A comb külső részét választottam, ülve! Nagyon örülök neki. Nem próbáltam még a belövőt, igazából nem is tudom, ezt külön kell rendelni,vagy anno kaptam hozzá szerkentyűt? Járt a Spirithez?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata, köszönöm neked is! Végül sikerült minden fájdalom nélkül (pedig rossz emlékeim vannak a régi rendes injekciós tűs oltások miatt) szúrni, és tényleg sokkal jobban hat az inzulin is! A comb külső részét választottam, ülve! Nagyon örülök neki. Nem próbáltam még a belövőt, igazából nem is tudom, ezt külön kell rendelni,vagy anno kaptam hozzá szerkentyűt? Járt a Spirithez?
Nagyon örülök, hogy jobb lett a felszívódás. A pocikádad minimum fél évig pihentesd.
A belövőt én sem kaptam automatikusan a csomaghoz, külön kértem, de kedvezménnyel kaptam. Talán lehet, kérni, hogy ne vc mérőt adjanak a kezdőcsomaghoz, hanem belövőt. Az is lehet, hegy már adnak belövőt is automatikusan. Kérdezd meg a tréneredet, hogy mennyit kóstálna neked a belövőke.

Van egy új kanül a Flexlink sensitív, azt csak belövővel lehet behelyezni, ahhoz tuti jár.
 

rugach

Új tag
Most hallottam,hogy létezik olyan inzulinpumpa - igaz méregdrága - amivel minden gond nélkül lehet pl. fürödni,úszni anélkül,hogy bármilyen meghibásodás történne vele.
Sajnos több információm nincs róla.
 

borka

Őstag
Most hallottam,hogy létezik olyan inzulinpumpa - igaz méregdrága - amivel minden gond nélkül lehet pl. fürödni,úszni anélkül,hogy bármilyen meghibásodás történne vele.
Sajnos több információm nincs róla.

Pedig nagyon sokan meg köszönnék,ha valamennyivel bővebb ,és konkrétabb
adatokkal tudnál szolgálni.
De így csak felcsigáztál minket pumpásokat:o és majd kilukad az oldalunk a kíváncsiságtól.:(
 

poe

Őstag
Az Animas elméletileg tudja ezt. Ugyanannyiba kerül, mint a Medtronic, vagy az Accu Check. Illetve tán a bőrre ragasztható, vezeték nélküliek közt is van ilyen.
Mivel ez is inzulinnal megy, a forró fürdőt nem szeresse.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Vezeték nélküli pumpa az Omnipod és a Solo.

Íme, mindkettő:


 
Oldal tetejére