Insulinpumpa

erica75

Aktív tag
Ha ez nyugtat, akkor itt a legtöbben (szülők) is önképzéssel okosodtak ki :) Én még nem is hallottam ilyen képzésről, gondolom, ez a ritka, amit írtál az ismerősötökről, ahol a szülőnek a betegségről volt több hetes képzés. Pedig ez lenne a jó, de tényleg nem hallottam még mástól ilyet.


Egy ilyen képzésnek én is örülnék, illetve örültem volna a kezdet kezdetén.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
mert most hallottam ismerőstől, akik máshová járnak, hogy tavasszal pumát kap a lánya, és ár most 1 hetes képzésre járnak miatta!! Meg mikor kiderült a lánya diabja, hazakerültek, és rá pár napra már mennie is kellett képzésre a betegségről, ami több hetes volt, és heti 2-3 alkalommal 3-4 órát ült a padban!!
Nálunk ilyesmi miért nem volt?!?
:)

Ha ez nyugtat, akkor itt a legtöbben (szülők) is önképzéssel okosodtak ki :) Én még nem is hallottam ilyen képzésről, gondolom, ez a ritka, amit írtál az ismerősötökről, ahol a szülőnek a betegségről volt több hetes képzés. Pedig ez lenne a jó, de tényleg nem hallottam még mástól ilyet.
A Roche-nál van a Subito nevű okító program kezdő pumpásoknak, ami 4 napos. Hosszabbról nem tudok.
Amikor a Subito elkészült, akkor nekünk, "öreg" pumpásoknak bemutatták, és véleményezhettük. Igaz nekünk 2 alaklom volt, hogy összejöjjünk, de nekünk már nem tanították, hanem inkább beszélgettünk róla, főleg a dokink kérdezett a Subitó szemszögéből nézve.
Niki, lehet, hogy erre gondoltál, vagy ezt hallottad?
 

poe

Őstag
Tényleg nincs normális, egységes oktatás, sajnos. Valamilyen típusút és szintűt minden cégnél kapsz, de az általában feltételez némi alapismeretet (ami sokaknál nincs meg). Röviden kitértem erre is a szakdolgozatomban. Én egy cégfüggetlen, az ország minden részén azonos oktatást tartanék célszerűnek az inzulinpumpás kezelésről általánosságban. Ez lehetne akár (részben) e-learning is és zárulhatna vizsgával (ami pl. lehetne a pumpához jutás egyik feltétele). A konkrét pumpa használatát aztán már persze a forgalmazó tanítaná meg a páciensnek. De ez csak egy álom egyenlőre.
 

poe

Őstag
Más.
Egy fórumon kívüli barátomnak szüksége lenne némi plusz szerelékre és tartályra Medtronic pumpához. Ha valakinek akad feleslegben, szóljon legyen szíves. Természetesen nem ingyen gondoltuk. ;)
 

pumpás

Őstag
A Roche-nál van a Subito nevű okító program kezdő pumpásoknak, ami 4 napos. Hosszabbról nem tudok.
A Medtonicnál vannak oktató napok.Általában havonta-kéthavonta 4-5 óra alkalmanként Debrecenben amit jó dolognak tartok.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Valóban egy országos, egységes oktató programra lenne szükség. Erre az edukátorok alkalmasak lennének. Természetesen minden diabosnak, leginkább a frissen felfedezett diabosnak az oktatást egy orvosokból, vagy szakasszisztensekből álló csoport tartaná, az edukátorok pedig az ő munkájukat egészítené ki, akik a későbbiekben is bármikor elérhetőek.
Nagyon sok edukátor maga is pumpás, és hát lássuk be, a saját tapasztalat birtokában a pumpához többet értünk, mint egy diabetológus, vagy szakasszisztens. Egy friss diabos, vagy néhány hete pumpás pedig minket nyugodtabban "zaklatna", mint a doktort, kinek a kérdéseit talán nem is meri feltenni. Sok doki nem is ajánlja fel a későbbi telefonos segítséget, így a páciensnek várnia kell a következő kontroll időpontjáig.
 

erica75

Aktív tag
Rosz a pumpa trénered.Az én trénerem maga is pumpás és azt mondhatom hogy napi kapcsolatban vagyunk egymással.

Ne haragudjatok, amiért ismeretlenül kérdezősködöm, de ez engem is foglalkoztat:
A trénert ki választja???? Honnan tudom, hogy jó vagy rossz?
Mi akkor találkoztunk vele, amikor megkaptuk a pumpánkat.Azóta talán 2-3x beszéltünk!!!!
Most akkor hívjam fel, hogy szeretnék egy "agytágítást" kérni a bővebb funkciókról?????
 

borka

Őstag
Egyáltalán nem vagy ismeretlen,és csak kérdezz bátran.
Ami a tréneredet illeti........igen hívd fel,hogy szükséged lenne a segítségére a gyermeked érdekében. Nem szabad szégyenlősnek lenned.:cool:
 

erica75

Aktív tag
Egyáltalán nem vagy ismeretlen,és csak kérdezz bátran.
Ami a tréneredet illeti........igen hívd fel,hogy szükséged lenne a segítségére a gyermeked érdekében. Nem szabad szégyenlősnek lenned.:cool:

Köszönöm szépen. Holnap reggel felhívom, és megkérdezem.
Ilyenkor ez hogy zajlik? Kórházban pl?
 

poe

Őstag
Meg. Egyébként tényleg pofátlannak kell lenni (bár, ha belegondolok, hogy egy évben mennyit fizetsz, nem is akkora pofátlanság ez ;)). Nekem az a tapasztalatom a Medtroniccal, hogy amíg le nem szerződsz velük addig nagyon nyomulnak, aztán már nem igazán. Utána is el lehet intézni, rendezni mindent, segítenek is, de neked kell menni utána....
Pumpásnak:
Most megint a régi trénerem van, de nekem igazéból annyira nem számít. A tiédet anno, mikor pumpás lettem, kértem hogy segítsen (az én trénerem ajánlotta, hogy ó pumpás és beszélgessünk el a gyakorlati dolgokról), de le lettem pattintva... :)
 
Sziasztok!
Poe: Köszönöm a sok információt, amit a szakdolgozatodban leírtál. Azt hiszem, ez adta meg azt a klasszikus "végső lökést", hogy elindítsam a pumpára váltás "projektet".
Túl vagyok az első beszélgetésen, és azt tapasztaltam, hogy - a témátokat folytatva - nagyon hiányzik kis hazánkban az egységes oktatás. Mikor kb. fél éve rákérdeztem a diab. rendelőben, a helyettesítő doktornő csodálkozott a leginkább, hogy mit is akarok???
Jó néhány évvel ezelőtt voltam egy ilyen, néhány napos, önköltséges előadásdömpingen, ami valóban nagyon jó volt. Ezt viszont néhány évente meg kell(ene) ismételni!
A pumpás trénerrel folytatott beszélgetés alatt folyamatosan azt éreztem, hogy hiába vagyok több, mint 30 éve diabeteszes, az évek során összeszedett tapasztalat, tudás igencsak hiányos, és főleg nem látom a mit-miért összefüggést. Innét kezdve indul az általatok korábban emlegetett önképzés.
Az biztos, hogy számítok Rátok, régebbi pumpásokra, főleg az első 3 hónap után, amikor már nem annyira érdekük a gyártóknak a napi kapcsolat.
Üdv:
Gyuszi
 

pzoli

Új tag
Szia Poe.

Én is szívesen elolvasnám, de sajnos nem tudom megnyitni.
Pedig már a grafikusunk is próbálta, és neki sem ment.
Tudnál egy másik linket adni hozzá?
Köszi, Zoli
 

pzoli

Új tag
Nekem az a tapasztalatom a Medtroniccal, hogy amíg le nem szerződsz velük addig nagyon nyomulnak, aztán már nem igazán. Utána is el lehet intézni, rendezni mindent, segítenek is, de neked kell menni utána....


Sajnos az Usa-ban ezt tanítják, hogy az Ügyfél addig a legfontosabb, amíg be nem vitted a cégbe, persze utána is fontoss, de a legfontosabb, hogy mindig új Vevőt hozz be a cégbe.

Nekem is ezt tanították, amíg egy Amerikai multinál dolgoztam:)
Csak picit elgondolkodtató, hogy lehet nekem is Medtronic pumpám lesz.
Bár gondolom, azért mindenhol megvannak a problémák.
Üdv, Zoli
 

erica75

Aktív tag
....Egyébként tényleg pofátlannak kell lenni (bár, ha belegondolok, hogy egy évben mennyit fizetsz, nem is akkora pofátlanság ez ;)). Nekem az a tapasztalatom a Medtroniccal, hogy amíg le nem szerződsz velük addig nagyon nyomulnak, aztán már nem igazán. Utána is el lehet intézni, rendezni mindent, segítenek is, de neked kell menni utána....

Na, telefonáltam, de nem jártam sikerrel. Kb. 10 perces telefonbeszélgetés alatt ki lettem oktatva:o. A tréner tanácsa volt még, hogy hívjam fel a kezelőorvosunkat, és vele beszéljem meg, hogy mit szeretnék még tudni a pumpánkról!!!!!!!!!
 
Oldal tetejére