Insulinpumpa

linus

Tag
Niki: először is nyugodj meg...........................ne idegeskedj!!!!

Nem töltötted fel 2x a kanült? Mert azt írtad a reggel belőttre raktad a kanült.
De mért nem akkor raktad rá a pumpát az újonnan belőtt kanülre??:o

Ha a saját valami csoda fojtán elindult volna szerintem nem vágja magát ilyen hipoba a szervezet.

Én ara tudok gondolni hogy 2x töltöttél kanült........................de valaki rutinosabb pumpisnak lehet más jut eszébe!

Azért remélem ezt leszámítva jól vagy, eltűntél...................................;)

poe

Őstag
Sziasztok!
SOS tapasztalatot, vagy javaslatot várok a következő kérdésben Tőletek!!
Ma, nem akarta a 2és fél éves kisfiam megenni az ebédet, csak keveset evett, így a szokott 0,4 helyett csak 0,1 E-t adtam be neki. Majd a reggel belőtt kanülre átettem a pumpát, és mivel 45 fokosat használunk (papírján előírás szerint) 0,7-tel töltöttem fel, és a tartályba előtte friss inzulint is tettem. Rá 1 óra múlva a férjem nem tudott neki cukrot mérni, csak az AC Activval, de azzal is 0,7-et mért!!! Ilyen sosem volt még!! Adott neki 60 ml-t tejet, meg 1szőlőcukrot, majd mértem fél óra múlva, még mindig hipó volt, adtam még 40 tejet, még egy szőlőcukit, meg egy kekszet. Rá fél órára még mindig 3 vaalmit mértem, adtam neki 1 palacsintát (volt benne rozs liszt is)! Ezek után is csak 4,5-öt mértem, így adtam még egy Győri Zabfalatokat is. Így is vacsi előtt 2,8 volt a cukija!!! Majd vacsorára zabagéppé vált, és megevett 40 g CH-nyi kenyeret! És mit mértem rá másfél órára?! 4,4-et... Pedig a vacsinál a 30 g CH-hoz 1,4 E-get szokott kapni, most csak 1 E-t adtam a 40-hez!! Hallott már valaki ilyesmiről?? Mi lehet a baj? Most fél óránként mérem, de állandóan 4 valamit mérek, és ráetetek... Már levettem százalékosan is a pumpát 50-re! Szerintetek lehet, hogy "hibás az inzulin" Túl tömény, vagy valami baki van vele? (ez volt az utolsó az adott csomagban, a többivel nem volt gond. Vagy beindult a sajátjának a termelődése????
Kicsit aggódom, mi lehet vele.. Segítsetek, légyszi.

Szia!
Ha ennyire alacsonyak a cukrok, nyugodtan veheted lejjebb is a bázist, illetve amikor durva hipót mérsz le is állíthatod/veheted egy időre. Egyébként nem hiszem, hogy az inzulinnal lenne gond, legalábbis ilyen jellegű problémát még nem hallottam. Amit el tudok képzelni, az valami fronthatás, vagy egy kialakult inzulincsomóból elkezd dolgozni az inzulin, vagy (szerintem ez a legvalószínűbb) valami eret találtatok el úgy a kanüllel, hogy sokkal gyorsabb, jobb a felszívódás. Ez utóbbit egy kanülcsere megoldja.
És nyugi, nem lesz baj. :cool:

nagytniki

Új tag
hú, köszi az ötleteket! már jobb a helyzet: nem rég 6,7 volt a cukra, bár 50 %-on megy a pumpa..
Lina
nem, nem töltöttem 2x. A délelőtti cuki méréssel szoktam egybekötni az áthelyezést, mert így külön nem mérek cukrot. Azt meg talán nem árt, ha új helyre teszem, hogy tudjam, honnan is indulunk.:)

Ha eret találnék, akkor nem vérezne vissza?
Le is állítottuk neki a pumpát kb. fél órára.
Most majd ellenőrzöm gyakran éjjel. Egyelőre hagyom 50%-on, ha menne fel a ukra, akkor 70-re veszem, majd ha kell 100-ra. Ez így ok, nem?

poe

Őstag
Ezt az áthelyezéses részt én sem értem...
Visszavérzés: lehet. Nekem is volt már hasonló, igazából tuti magyarázatot nem találtam rá, ez csak tipp.
A visszaállítás jónak tűnik, bár jó eséllyel közbeszól majd somogyi bácsi is...

nagytniki

Új tag
akkor leírom, hogy csinálom (lehet rötyögni, meg javaslatot tenni):
a kórházban mondták, hogy mielőtt az új kanülre helyeznénk a pumpát, mérjünk cukit. Nos, délelőtt kap új belövést, aztán tízórai előtt, vagy ebéd előtti cuki mérésnél átrakom a régiről az újra. ennyi.:)

tímeácska

Őstag
a kórházban mondták, hogy mielőtt az új kanülre helyeznénk a pumpát, mérjünk cukit. Nos, délelőtt kap új belövést, aztán tízórai előtt, vagy ebéd előtti cuki mérésnél átrakom a régiről az újra. ennyi.:)
Nem olyan butaság ez! :cool:
Annak idején, emlékszem, hogy nekünk javasolták azt is, hogy ha valamiért kimaradt a (lehetőség szerint) délelőtti kanül csere, és késő délután-este felé mégis szeretnénk cserélni, akkor (ha minden rendben volt még az addigi kanüllel - semmi jele nem volt annak, hogy elzáródna, gyulladás lenne körülötte, stb.) érdemes a régi kanült is (!) bent hagyni, ha pl. a cserét követően mégis elkezdene feljebb menni a cuki, akkor nyugodtan át lehet rakni a szereléket a régibe, 1-2 órán belül még jó eséllyel nem "dugul be" a kanül - lásd nyáron strandolás... -, így lehetőségünk nyílik (nyílhat) arra, hogy ne kelljen fél éjszakán keresztül cukrot mérni és totózni, hogy talán az új kanüllel van a probléma??? Persze itt nagyon lényeges, hogy az addig kanül tényleg rendben legyen, és a körülötte levő szövetek se legyenek lobosak-csomósak! Aztán másnap délelőtt/reggel már el lehet kezdeni nyugodtan-kialudtan (...) agyalni azon, hol lehet a bibi!
Persze, ha a kanül időközben elzáródott, akkor pech... Jöhet az esti kanül csere, 1-2 kontroll cukorméréssel...

napocska

Őstag
Nekünk is úgy tanították, hogy ne vegyük le a régi kanült rögtön a csere után, várjunk amíg be nem bizonyosodik, hogy az új kanül rendben van. Aztán volt, hogy később meg elfelejtettük teljesen a régi kanült, és ott maradt. Másnap Daninak úszása volt, és úszás után a régi kanülre rakta vissza a csövet :).

tímeácska

Őstag
Nekünk is úgy tanították, hogy ne vegyük le a régi kanült rögtön a csere után, várjunk amíg be nem bizonyosodik, hogy az új kanül rendben van. Aztán volt, hogy később meg elfelejtettük teljesen a régi kanült, és ott maradt. Másnap Daninak úszása volt, és úszás után a régi kanülre rakta vissza a csövet :).
:rohog::rohog::rohog:

nagytniki

Új tag
Délelőtt szoktam cserélni, és az esti fürdésnél veszi ki neki apa a régit... Ott az egész nap rá, hogy kiderüljön, van-e valami bibi vele!:)
Na, mondanom sem kell, éjjel megindult felfelé, reggelre 16-ossal kelt, szóval ideért Somogyi bácsi..igyekszem nem hozzábabrálni, nehogy hullámvasút legyen (csak 1-2 órára emeltem a bázisán 30%-ot..Ebéd utánra így sikerült egy 8-asba érkezni, de délután 4-kor megint 12 volt. Remélem nem tart ez majd napokig..
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat!!
Jó, hogy vagytok!;)

poe

Őstag
Így már értem. A mérés valóban nem hülyeség, az alapján derülhet ki, ha az új kanüllel van bibi. Én mondjuk nem hamarabb lövöm be, hanem közvetlenül utána már azt használom, de ez inkább szokás kérdése.
A tippeket meg szívesen. ;)

nagytniki

Új tag
Így már értem. A mérés valóban nem hülyeség, az alapján derülhet ki, ha az új kanüllel van bibi. Én mondjuk nem hamarabb lövöm be, hanem közvetlenül utána már azt használom, de ez inkább szokás kérdése.
A tippeket meg szívesen. ;)

Mi szeretünk reggel túl lenni a "lövésen", az olyan nem szeretem-dolog. :D

umbra08

Aktív tag
Mi szeretünk reggel túl lenni a "lövésen", az olyan nem szeretem-dolog. :D

Mivel olyan "nem szeretem dolog", így mi sokszor toljuk estére sajnos - annak ellenére, hogy nekünk is a délelőttöt mondták. Sőt, ha nagy a hiszti, akkor van, hogy 3. nap cserélünk, de 1x már volt, hogy 4. napra. Ezt most bevallom. Tudom, nem kellett volna, de már bele vagyok fáradva, nem akarok a kölkömmel állandóan (az ő érdekében) harcolni. pedig jót akarok...
Ha nyerek a lottón, elmegyek 1 hétre és apára hagyom.... :hurra:
Na, majd akkor megtudja és én meg csak alszom, alszom..... és közben állandóan Tökmagra gondolok.... :(

umbra08

Aktív tag
Én most már biztos vagyok benne, hogy az új doboz szerelék a rossz!! Most is leázott!!!
A fra...cba!!
Olyan édes volt Tökmag, pupa, pupa!! Kiabált és a kezében volt a kádban!
Pedig nem volt olyan sokáig a vízben, na jó, fél órát, de nyáron 2 órát fürdött kint! .... és egyáltalán nem tettem semmit a fürdővizébe, tiszta vízben fürdött.
Amikor szerelékcsere van, mindig alaposan előkészítek. 2x letörlöm Betadine-nal, majd 2x áttörlöm Bradoplus fertőtlenítóvel, ez így megy, mióta világ a világ, mindig, ebből nem engedek.
Ma de. cseréltem.

umbra08

Aktív tag
Én most már biztos vagyok benne, hogy az új doboz szerelék a rossz!! Most is leázott!!!
A fra...cba!!
Olyan édes volt Tökmag, pupa, pupa!! Kiabált és a kezében volt a kádban!
Pedig nem volt olyan sokáig a vízben, na jó, fél órát, de nyáron 2 órát fürdött kint! .... és egyáltalán nem tettem semmit a fürdővizébe, tiszta vízben fürdött.
Amikor szerelékcsere van, mindig alaposan előkészítek. 2x letörlöm Betadine-nal, majd 2x áttörlöm Bradoplus fertőtlenítóvel, ez így megy, mióta világ a világ, mindig, ebből nem engedek.
Ma de. cseréltem.

Annyi azért még hozzátartozik, hogy nem a 2. napon ázik le, hanem még a csere napján, szóval nem az a leázás oka, hogy esetleg sokáig hagynám bent.
Na, megyek Tökmaghoz, mert meztelen szaladgál, pumpi nélkül, olyan édes... élvezi

umbra08

Aktív tag
umbra próbálj meg csak sima gyógyszertári alkoholt használni fertőtleníteni ,nekem az jön be:)

Több mint egy évig minden OK volt (2x Betadine, 2x Bradoplus)? Biztos, hogy a szerelék "gyengébb", az új doboz felbontása óta van. Nem rég kaptunk egy új adag szereléket, azóta van ez.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ez velem is előfordult, hogy minden oké volt az új kanüllel, de a régit elfejtettem kivenni, és simán be is csatlakoztam rá. Aztán jót csodálkoztam, amikor a fürdésnél ki akartam csatlakozni, de nem volt benne semmi. Persze, mert a másik oldalon voltam csatlakozva.
Szerencsére a cukrom észre sem vette, ahogyan én sem. :D

vighkata

Délelőtt szoktam cserélni, és az esti fürdésnél veszi ki neki apa a régit... Ott az egész nap rá, hogy kiderüljön, van-e valami bibi vele!:)
Na, mondanom sem kell, éjjel megindult felfelé, reggelre 16-ossal kelt, szóval ideért Somogyi bácsi..igyekszem nem hozzábabrálni, nehogy hullámvasút legyen (csak 1-2 órára emeltem a bázisán 30%-ot..Ebéd utánra így sikerült egy 8-asba érkezni, de délután 4-kor megint 12 volt. Remélem nem tart ez majd napokig..
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat!!
Jó, hogy vagytok!;)
Niki, azt hiszem nagyon profin oldottad meg a helyzeteket, nem estél pánikba, és a legjobb bázis variációkat találtad ki.
Elvileg a hipo és a hozzá tartozó somogyi, vagyis a hullámvasút még 72 óráig mutathatja a hatását, de ez nem törvényszerű. Ha szépen lassan jöttök ki a hipo-somogyiból, akkor a következő napokon már nem látszik az ingadozás, legalábbis nem generáltok újat.

vighkata

Több mint egy évig minden OK volt (2x Betadine, 2x Bradoplus)? Biztos, hogy a szerelék "gyengébb", az új doboz felbontása óta van. Nem rég kaptunk egy új adag szereléket, azóta van ez.
Azért lehet, hogy érdemes lenne egy másik fertőtlenítőt kipróbálni, mert elképzelhető, hogy a gyártó nem a megszokott ragaccsal vonja be a kanülöket.
Ha van ismerős laborban, akkor kunyizd el azt a sprayt, amit a vérvételkor használnak. Egisept a neve. Nekem is olyan van, én azt használom kanül cserekor.
Ha nem tudsz kunyizni, akkor meg is lehet venni patikában, de elég zúzós az ára, viszont baromi sokáig elég. Nekem kunyizott van, az alján lüttyög egy kevés, amikor megkapom, és még nem használom el, amikor a laboros csaj adná a megint kifogyóban lévő flakont.

vighkata

Umbra, a Medtronic ad a pumpásainak egyszer használatos kis fertőtlenítő lapocskákat, amik jól zsírtalanítanak is. Ezek egyesével vannak becsomagolva, csak nem verik nagydobra, hogy van nekik, és adnak is.
Nekem is van, utazáshoz, munkahelyen nagyon praktikus, akár még egy pénztárcában is elfér.

Oldal tetejére