Insulinpumpa

remka

Új tag
Nagymama,

Mi Medronic pumpát használunk, a 90 fokos (Quick-set Paradigm 6mm) feltöltéséhez 0,5 E bólust kell adni, a 45 fokos (13mm) feltöltéséhez pedig 0,7 E bólust. Milyen kanült használ az unokád? Mi 90-es kanüllel kezdtük, most tértünk át nemrég a 45-ösre, de úgy látom, hogy ez fog beválni, mivel elég vékony a fiam, és voltak problémák a 90-es belövésével. Volt olyan, hogy visszahajlott a cső, és akkor neki is 20 felett volt a cukra, de ez csak egyszer fordult elő.
Üdv,
Réka
 

erica75

Aktív tag
Nagymama, mi is Medronic pumpát használunk, 90 fokost (Quick-set Paradigm 6mm) és 0,3 E bólust adunk hozzá. Ezt használjuk első perctől fogva.
Sőt, amíg Benedek nagyon kicsi volt (kb. 8 hónapos koráig), csere előtt még egy krémmel is bekentem a beszúrás helyét. Ez egy fájdalomcsillapító/zsibbasztó krém.
Amikor ezt elkezdtük használni, nálunk megszűntek a kanülcsés magas cukrok (10-15 közöttiek, ennél nem volt magasabb).
Aztán ahogy nőtt Beni, már nem kellett a krém, bár még mindig van belőle.
Nem lehet, hogy nálatok is a fájdalom játszik közre?
 

tímeácska

Őstag
Kicsit eltérnék a mostani témától...
Szeretném elmesélni egy furcsa, de annál kellemetlenebb "élményemet". Sokat gondolkodtam az eseten, de nem csak én, hanem jó páran rajtam kívül is (többek között orvosok is, akik szintén kissé értetlenül állnak a dolog előtt...).
Március 29 és április 1-e között zajlott a JDH Alapítvány edukátorképző tanfolyama, Gánton. És is részt vettem a tanfolyamon (és bocsánat az árulkodásért... :oops:), és többek között Zgyuszi és Fokszmulder fórumtagunk is.
Nagyon szépen indult a tanfolyam, érdekesebbnél érdekesebb előadások és előadók voltak, és az egész csapat hihetetlenül jó volt! De tényleg!
Minden nap 13 órakor volt ebéd, és egészen 16 óráig "szabadok" voltunk, ugyanis ebben az időintervallumban nem volt oktatás, pihit kaptunk.
Szombaton ebéd után úgy döntöttünk, átsétálunk Gántra (a tanfolyam helyszíne tulajdonképpen Gánt-Bányatelepen volt), ami kb. 3 km-es gyaloglást jelentett. Ezt az utat az előző napi 45 perces szembeszéllel történő sétaúttal teljesítettük, szombaton viszont alig 35 perc alatt értünk be Gántra. Tehát, sokkal "feszesebb" tempóban mentünk. Ennek megfelelően csökkentettem a bázisomon, visszavettem 70%-ra. Így is 4,1-es cukorral érkeztem meg, így örömmel elfogyasztottam maradék egyetlen egy szem Túró Rudimat :D. Visszafele eléggé sietnünk kellett, így 25 percre csökkent az út időtartama.
Még szombaton este, olyan 22 óra körül (javában folytak még a foglalkozások) patroncserém volt, ezzel egyidejűleg szereléket és kanült is cseréltem - mert így szoktam meg!
Kb. éjfél körül megéheztem... Mikor elkészítettem egy kis ennivalót magamnak, úgy éreztem, mintha forró vízzel leöntöttek volna, olyan intenzíven jelentkezett a hypó-érzet. Ezt megelőzően kb. 20 perccel mértem 4,7 mmol/l-t, a hypó-érzetkor 3,2 mmol/l volt a cukrom. Meglepett, hogy nem alacsonyabb, annyira brutál alacsonynak éreztem. Minden bizonnyal hirtelen zuhant le a cukrom...
Na, innentől elszabadult a pokol...
Ahogy megettem a kajámat, ki is hánytam... Próbáltam csak szőlőcukrot enni, az ivással/evéssel ezek után nem szívesen próbálkoztam - érthető, úgy gondolom... Aztán még 2 alkalommal hánytam, gyakorlatilag a szőlőcukor sem maradt bennem. Éjjel 3-ig szinte folyamatosan hypóztam, ami azt jelenti, hogy 2 és 4-5 között libikókázott a cukrom. De inkább 2 közelében volt... Kicsit magasabbakat a szőlőcukor elfogyasztása után nem sokkal mértem, de ugye nem sokáig maradt bennem az sem, nem tudott kellő mennyiségű cukor felszívódni, mert visszajött...
Egész éjjel félóránként-óránként mértem a cukromat, szerencsére folyamatos felügyelet alatt tartottak a társaim (örök hálám Nekik érte!). Nem sok mindenre emlékszem, nem igazán voltam magamnál... Vagyis, eszméletvesztésem nem volt, "csak" zavart voltam... Folyamatosan ott lebegett a fejem felett a kórház és a mentő képe, de mire döntöttek volna, hogy mi is legyen, mindig picit feljebb kúszott a cukim - csak éppen annyira, hogy némi reményt keltsen arra, hogy rendeződök...
Na, így telt a szombat éjjelem/vasárnap hajnalom... Rettenetesen fájt közben a fejem, ami még azóta is (a tarkóm...).
Reggel fél 7 körül jött Gyuszi, hogy mi újság, hogy vagyok. Már nem volt hányingerem, jobban éreztem magamat. Megmértük a cukromat, 27,0 mmol/l volt... Ja, igen, ez még lényeges, hogy éjjel kb. 3 órán keresztül nem volt rajtam a pumpa, a makacs hypó miatt... De ez azt hiszem, érthető is.
Na, erre a 27-re összedugtuk a fejünket páran, hogy hogyan, s miként kellene cselekedni. Mivel hányinger, illetve hányásra utaló jelem nem volt, így 4 E bólussal próbálkoztunk, 60 percre elnyújtva. Inkább lassan, a korábbi hypók miatt...
Na, ez a 4 egység, mint halottnak a csók: 28,2 mmol/l lett belőle... Ekkor megint kanült cseréltem, egy teljesen érintetlen területre szúrtam. De semmi változás nem történt! A vizsgára is 28-as cukorral mentem be.
Aztán elérkezett az ebédidő - 13 óra. Ekkorra már nem mérte a cukromat a mérőm, csak HI-t írt ki. Pedig a mérőm 33,3-ig mér... Többször összemértük a saját mérőmet másokéval, 0,4 mmol/l volt a legnagyobb eltérés (amíg mérte a készülékem a cukimat...). Tehát, a gépem jól mért!
Pár kanálnyi húslevest ettem, ami megint visszajött, két felvonásban. Innentől inkább nem ettem/ittam semmit, hogy a hazafele úton ne legyen semmi "gond".
Gyuszi vitt le Székesfehérvárig, oda jött értem Gyula (férjem), aki azonnal vitt a kórházba. Hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy sok mindenre emlékszem... 38,3 mmol/l cukorral sikerült is beérnem a kórházba (még saját lábon, ezen mindenki csodálkozott).
Infúzió, vérvétel, miegymás... Ma délben jöttem haza, leginkább a gyerekek miatt. Bogim szombat óta a pizsamám nélkül egy pillanatig sem volt meg, mindenhova hurcolta magával. Gondolta, előbb-utóbb csak lesz benne egy anya...:D
Szóval, adaptációs szabin vagyok itthon, holnap még vissza kell mennem (holnap is, pontosabban), de csak labor lesz, meg hasonló jóságok.
Vírusfertőzést gyanítanak, ami "csak" hányás képében jelentkezett...
De úgy gondolom, hogy egy vírusfertőzés önmagában 38-as cukrot nem produkál! Kinek mi a véleménye? A pumpám azóta ugyan úgy működik, ugyan azzal az inzulinnal, szerelékkel, annyi a változás, hogy a kanült ma reggel cseréletem, de már tegnap szépen alakult a cukrom, pedig a pumpa rajtam volt végig, tehát a pumpa hibát ki tudom zárni.
Lehet, hogy a makacs és elhúzódó hypónak köze lehetett az egészhez? Ennyire kiürülhetett a májam glikogén-raktára, hogy órákon keresztül hypóztam rendületlenül? Az extrém hyperre pedig egy Somogyi is rágyúrhatott, és így sikerült összehozni azt a 38,3 mmol/l vércukrot?
???
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Vírusfertőzést gyanítanak, ami "csak" hányás képében jelentkezett...
De úgy gondolom, hogy egy vírusfertőzés önmagában 38-as cukrot nem produkál! Kinek mi a véleménye?
Lehet, hogy a makacs és elhúzódó hypónak köze lehetett az egészhez? Ennyire kiürülhetett a májam glikogén-raktára, hogy órákon keresztül hypóztam rendületlenül? Az extrém hyperre pedig egy Somogyi is rágyúrhatott, és így sikerült összehozni azt a 38,3 mmol/l vércukrot?
???
Nah, nekem nem annyira vélemény, hanem inkább saját élmény, tapasztalat megosztása a cél. Te tudsz róla, mert meséltem, inkább a többieknek tanulság, információ.

Évekkel ezelőtt (még penes voltam) én is megtapasztaltam a DKA-t (diabéteszes ketoacidosis).
Reggel még bementem dolgozni (bicajjal), de már éreztem, hogy valami nincs teljesen rendben, de azért megreggeliztem. Pontosabban a reggelit már nem tudtam befejezni. mert visszatarthatatlanul jött fel, szakaszokban. Mivel a pennel beadott inzulinon már nem tudtam változtatni, én is próbáltam szőlőcukrot enni, de az is visszajött a teával együtt. Semmi nem maradt meg bennem, még a víz sem.
10 óra körül a főnököm hazavitt kocsival, én balga pedig gondoltam, hogy majd kipihenem ezt az egészet. A folyamatos hipokat követően szépen kúszott felfelé a cukrom megállíthatatlanul, hiába minden korrekció.
Aznap a fiammal és a tanárnőjével volt találkozóm és ez volt a szerencsém, mert a suliban már nagyon vacakul voltam, folyamatos hányinger, öklendezés (mivel már nem volt mit kihányni), így Denivel elindultunk haza (ha nem kell a suliba bemennem, Deni maradt volna órán, a tanárnő engedte velem haza). Szóval a suliból hazafelé már nem tudtam továbbmenni, nem hallottam a hangokat, nem láttam a színeket, de még én is magamnál voltam, csak nagyon zavarodott voltam. Tisztában voltam vele, hogy nagy baj van, és el kéne jutni valahogy a kórházba. Ekkor láttam meg a piros lámához közeledve egy mentő autót, és Denit kértem, hogy menjen oda, és ne engedje elindulni. Fel is vett a mentő, és akkor már nem tudtam beszélni, de szerencsére Deni mondta, hogy diabéteszes vagyok.
Magát a kórházi eseményeket nem részletezném (tudatvesztés, emlékezet kiesés), mert itt már nem ez a lényeg, hanem csak az, hogy végül is megállapították, hogy egy gyomorszáj-gyulladás miatt alakult ki ilyen viharos sebességgel a DKA. Egy gyomorszáj-gyulladás, ami egy nem diabéteszes embernél csak kellemetlen esemény, az egy diabéteszesnél pár óra alatt kialakuló életveszélyes állapot. És ez a DKA nem a diéta be nem tartásából eredt, hanem egy diabtól teljesen független más eseményből alakult ki.

Timi, hogy mi zajlott le pontosan a szervezetben, hogy milyen hormonok akadályozták az inzulin hasznosulását, én sem tudom. Sem nálad, sem anno magamnál, de nálad is nagyon valószínű, hogy valami más egyéb hirtelen jelentkező betegség volt az ok. Szerencsére ez, és az ehhez hasonló esetek nagyon ritkák.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Hu, Timi... ez rémálom :( Nekem nem tűnik vírusnak! Elkapta tőled bárki is? Azt nem hiszem, hogy sima somogyi lett volna.
Kata, ez a gyomorszáj gyulladás micsoda? Amit olvastam róla, az igazából krónikus dolog, reflux szerű probléma, de az nem okoz ilyen heves hányást. Az is fura, hogy mi lehetett. Mikor történt ez, mióta voltál cukros?
 

anonymus

Új tag
Sziasztok!

Mostanában nem voltam a fórumon, így az korábbi hónapok leveleit nem is olvastam. Nem kaptam valamiért e-mailben automatikus üzenetet sem.
Nem is ez a lényeg, szeretnék tőletek tanácsot kérni, hogy a pumpával a nyarat hogyan oldjátok meg strandolás terén. Én még mindössze egy nyarat viseltem a pumpát, még szerencse, hogy csak egy szűk hétig voltam vízközelben és kicsit feszülten éreztem magam. Ha levettem a pumpát fürdőzés közben féltem, hogy túl magasra fog emelkedni a vércukorszintem. Lassan megint kezdődik a nyári strandszezon és szeretnék most már rutinosabb lenni ezen a téren, de még mindig nem tudom, hogy hogyan cselekedjek. Ha valaki tudna nekem tanácsot adni megköszönném.
 

borka

Őstag
Sziasztok!

Mostanában nem voltam a fórumon, így az korábbi hónapok leveleit nem is olvastam. Nem kaptam valamiért e-mailben automatikus üzenetet sem.
Nem is ez a lényeg, szeretnék tőletek tanácsot kérni, hogy a pumpával a nyarat hogyan oldjátok meg strandolás terén. Én még mindössze egy nyarat viseltem a pumpát, még szerencse, hogy csak egy szűk hétig voltam vízközelben és kicsit feszülten éreztem magam. Ha levettem a pumpát fürdőzés közben féltem, hogy túl magasra fog emelkedni a vércukorszintem. Lassan megint kezdődik a nyári strandszezon és szeretnék most már rutinosabb lenni ezen a téren, de még mindig nem tudom, hogy hogyan cselekedjek. Ha valaki tudna nekem tanácsot adni megköszönném.

Heló Anonymus!
Itt a válasz !

Vízhatlan pumpatok !


Sziasztok !

Itt a nyár,és a fürdőzések ideje.Elég sokat agyaltam az olcsó, VÍZHATLAN PUMPATOK megoldáson./ Spirit,és Medtronic pumpákhoz /
Többhetes utánjárás során, sikerült egy általam jónak mondható megoldásra találnom,amit a talira el is készítettem,és bemutattam.
Nagyon egyszerűen egy "strandpénztárcát " alakítottam át,mely a célnak tökéletesen megfelel.
Kipróbálás végett 24 órán keresztül tartottam vízalatt,és nem került víz a belsejébe,tehát megóvja a pumpát.Fürdés közben nem kell lecsatolni a pumpát,és nem kell azon agyalni,hogy vajon mennyi ideig is fürdőzünk,és mennyi bólust adjunk be előre. A kanül leragasztására pedig talán ez lenne a megoldás: http://abiol.hu/product/muteti-ruhaz...adfasdfsf.html

Várom hozzászólásaitokat,véleményeiteket.
Az esetleges MEGRENDELÉSEKET max. 1 héten belül tudom teljesíteni,mivel az alkatrészeket nekem is meg kell rendelnem.

Üdv:
Sándor

Várom a további megrendeléseket !

A 659. oldalon olvashatsz róla, már a használatáról.


<fieldset class="postcontent"><legend>
Csatolt Thumbnail-ek</legend>
</fieldset>
 

anonymus

Új tag
Heló Anonymus!
Itt a válasz !

Vízhatlan pumpatok !

Sziasztok !

Itt a nyár,és a fürdőzések ideje.Elég sokat agyaltam az olcsó, VÍZHATLAN PUMPATOK megoldáson./ Spirit,és Medtronic pumpákhoz /
Többhetes utánjárás során, sikerült egy általam jónak mondható megoldásra találnom,amit a talira el is készítettem,és bemutattam.
Nagyon egyszerűen egy "strandpénztárcát " alakítottam át,mely a célnak tökéletesen megfelel.
Kipróbálás végett 24 órán keresztül tartottam vízalatt,és nem került víz a belsejébe,tehát megóvja a pumpát.Fürdés közben nem kell lecsatolni a pumpát,és nem kell azon agyalni,hogy vajon mennyi ideig is fürdőzünk,és mennyi bólust adjunk be előre. A kanül leragasztására pedig talán ez lenne a megoldás: http://abiol.hu/product/muteti-ruhaz...adfasdfsf.html

Várom hozzászólásaitokat,véleményeiteket.
Az esetleges MEGRENDELÉSEKET max. 1 héten belül tudom teljesíteni,mivel az alkatrészeket nekem is meg kell rendelnem.

Üdv:
Sándor

Várom a további megrendeléseket !

A 659. oldalon olvashatsz róla, már a használatáról.


<fieldset class="postcontent"><legend>
Csatolt Thumbnail-ek</legend>
</fieldset>

Kedves Sándor!

Köszönöm a gyors válaszod. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy ez a vízhatlan pumpatok milyen árban van?
Köszönettel: Anonymus
 

lizzi

Őstag
Molli tulajdonképpen ez egy zárt ,kerek kis dobozban lévő cucc ,amit miután kibontottál ,letekered a körülötte lévő zsinórt ,majd a tűről leveszed a védő akármit és leszeded a ragacsot.Ezután, hát hogy is mondjam olyan mintha felhúznál valamit amíg kattan és akkor magadra rakod az egészet és megnyomsz rajta két pontot és belövi a tűt,majd kihúzod a fém részét.Ennyi! Talán kicsit érthetetlen és bonyolultnak tűnik így leírva ,de nem az és szuper a ragacs része is ,nem viszket alatta ,körülötte a bőröm!Én a 9 mm-et használom ,nekem egy alkalommal történt meg ,hogy odatettem a kezem mielőtt belőtte volna és akkor bár rámragadt ,de a tű félrement ,máskor nem volt gondom vele!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata, ez a gyomorszáj gyulladás micsoda? Amit olvastam róla, az igazából krónikus dolog, reflux szerű probléma, de az nem okoz ilyen heves hányást. Az is fura, hogy mi lehetett. Mikor történt ez, mióta voltál cukros?
Nem reflux, mert sem előtte, sem utána nem volt, még ráutaló tünet sem. Amikor már jobban voltam, próbálták a dokik is kideríteni, hogy mitől lehetett ez a gyulladás nálam. Kérdezték, hogy ettem-e erős, csípős ételt, vagy valamilyen savasat, pl paprika, bors, ecet, citrom, miegymás, de nem volt semmi szokatlan az étrendemben.
Amikor bevitt a mentő, a kezelő orvosnak azt sem tudtam megmondani, hogy a hányáson és öklendezésen kívül van-e valami elképzelésem, mert nem fájt semmim. A tapintásos vizsgálaton a gyomorszájnál erősen felszisszentem, és ha lett volna mit, akkor le is hánytam volna a dokit. Így csak görcsös, fájdalmas öklendezés lett belőle. Az UH erősítette meg a gyomorszáj-gyulladás gyanúját.
Valójában nem tudtuk kideríteni az okot, de nagyon nem is bajlódtunk vele, mert az infúzió hatására már másnap jobban lettem, rendesen ettem és ittam. Sem fájdalom, sem hányinger, sem semmi. 2-3 napot voltam bent, és úgy tűnt el a gyulladás, hogy nyoma sem maradt.

Az esetkor már 10 éve voltam diabos, még penes, rá egy évre lettem pumpás, de szerintem a pumpával sem lettem volna sokkal "ügyesebb", talán csak annyival, hogy a bázis le tudtam volna állítani.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Van itt valaki, aki használja az Animas Inset kanüljét? (vagy az Inset 30-asat) A roche-nak nincs ilyen kis steril dobozos, belövőt is magába foglaló kanülje? Nagyon érdekelne, hogy aki használja, milyen tapasztalatai vannak róla! Köszönöm!
Molli, ezt találtam: http://www.animas.com/support/inset30-infusion-sets
Valahol egyszer ráakadtam egy nagyon jó számítógépes grafikára, ami nagyon érthetően és látványosan bemutatja a belövést, de persze ilyenkor nem találom.
Mi tavaly nyáron tudtuk kipróbálni és nekem nagyon tetszett. Tényleg bonyinak tűnik első látásra, de nem az. Az (is) tetszik benne legjobban, hogy nincs lehetőség a tűvel érintkezni, vagyis nem szúrhatod meg magadat.

Egy dologban nem vagyok biztos, de nem akarok zöldséget mondani. A Roche pumpákhoz használható, kompatibilis. De ha ez így van, akkor a Medtronichoz nem jó. Egy hozzáértő, vagy Medtronicos használó kellene véleményezni, hogy biztosat tudjunk.

Lizzi, te tavaly nyár óta ezt rendeled?
 

tímeácska

Őstag
Hu, Timi... ez rémálom :( Nekem nem tűnik vírusnak! Elkapta tőled bárki is? Azt nem hiszem, hogy sima somogyi lett volna.

Nem, senki nem betegedett meg körülöttem - itthon tuti nem, a többiektől pedig betegségről szóló visszajelzés nem érkezett!
Én sem gondolnék Somogyira, azért még egy Somogyi sem tud 38-as cukrot produkálni! Technikai probléma kihúzva a listáról, még a szombaton feltöltött inzulintartályt használom... Kanülcsere azóta természetesen volt, de a szerelék még a "régi", holnap esedékes a cseréje. Gyakorlatilag nem látom az okot...
 
Timi, én is sokat gondolkodtam az eseteden, de nem tudok hozzászólni... Nekem egész hétvégén 20 fölött volt a vércukrom, és ennek sem tudom az igazi okát.
2,5 fél hónap múlva esedékes a második HgbA1c, ami az új pumpához kell. Remélem, ez már nem lesz benne...
 
Sziasztok!
A hétvégén nekem is az "egekben" volt a vércukrom, és gyakorlatilag amikor hazaértem, normalizálódtak az értékek.
Az már más kérdés, hogy tegnap délután óta megint felugrott, de meg lehet nézni az időjárás-előrejelzést.
Jó béka lennék... :rohog:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Holnap jön is menetrendszerinti rossz idő, ami a hétvégékre jelenik meg, úgyhogy ilyenkor én már készülök is a cuki felborulására.:(
Az edukációs hétvége is ilyen össze-vissza frontos, szeles, hideg idő volt. :laz:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Timi, én is sokat gondolkodtam az eseteden, de nem tudok hozzászólni... Nekem egész hétvégén 20 fölött volt a vércukrom, és ennek sem tudom az igazi okát.
2,5 fél hónap múlva esedékes a második HgbA1c, ami az új pumpához kell. Remélem, ez már nem lesz benne...
A 6-8 hét átlagában az utolsó 2-4 hét az, ami nagyon beleszámít a HbA1c-be, úgyhogy jó esélyed van. :)
 

tímeácska

Őstag
Timi, én is sokat gondolkodtam az eseteden, de nem tudok hozzászólni... Nekem egész hétvégén 20 fölött volt a vércukrom, és ennek sem tudom az igazi okát.
2,5 fél hónap múlva esedékes a második HgbA1c, ami az új pumpához kell. Remélem, ez már nem lesz benne...

Szia Gábor!

Igen, emlékszem, amikor én 28-as cukorral ültem az asztalnál, és mondtad, hogy Neked is 24 volt a cukrod! És valóban, Gyuszinak is hasonló problémái voltak (talán Gyuszinak nem voltak ilyen magas cukrai...).
Én még a kajára gyanakodtam, de nekem voltaképpen a szombat éjjel előtt jó cukraim voltak, 5 és 6,5 közöttiek. De azért a paradicsomleves és a gombakrémleves gyanús volt... Paradicsomleves cukorra volt nekem gyanús, a gombakrémleves pedig tej/tejszínre. Azért az is tudja dobni a cukit rendesen, ha nem tudja az ember pontosan, mennyi is van adott ételben belőle!
Remélem, a következő HbA1c eredményeden nem fog meglátszani ez a pár nap hyper! Egyébként most milyenek a cukraid? Rendeződtél otthon?
 
Oldal tetejére