Insulinpumpa

Szia Edit,

Hogy vagytok? Nálunk csak a vízzáró kupakkal volt ilyen probléma, hogy nem tudtuk rátenni, de ilyen, hogy a pumpát ne tudtuk volna még nem volt, bár mi nem mindig a szerelékhez tartozó kupakot használjuk, mert elég sok van szerte-szét a lakásban :) és mindig amelyik a kezembe akad azt rakjuk fürdésnél a kanülre, lehet hogy ez volt nálunk a probléma.
Úgyhogy nekünk változatlanul jók a tapasztalatok a pumpával, főleg most, hogy átestünk ezen a hányós víruson, nem is tudom mi lett volna, ha nem pumpánk van.
Szia Kriszta!
Hát ezektől az apró "bibiKtől" eltekintve jól vagyunk bár a cukraink eléggé változóak még mindig de talán most egy kicsit stabilabbak (ma estét kivéve- de ma valószínű többet evett és nem találtuk el a bólus adagot illetve ma szinte biztos, hogy kikelet volna próbálni a szögletes bólust de még nem tettük sajna így elszállt a cukra estére:() De most legalább sejtem miért!!
Amit te is írtál, hogy betegség esetén nagy segítség az biztos ezt már ugyanilyen formában mint ti én is tapasztaltam. Maradt a cukra normális.
A kupakot mi is rengeteget találunk itt is ott is de leginkább a fürdőszobában gyűlik így ritkán kerül a "rátartozó" a tetejére de nem azzal volt bajunk hanem szerintem valószínű valami kitört vagy letört vagy ki tudja...Remélem ez is volt és többször nem lesz..
Szóval mi várjuk, hogy beálljon a cukrunk még mindig...
 

nagytniki

Új tag
Szia!
Mi jártunk így...sőt, mindig, amíg a Medtronicos 90 fokost használtuk... Először azt gondoltam, hogy béna vagyok, de a férjemnek is többször is 3legalább 20-30 perces művelet volt 1-1 fürdés után visszatenni. A Medtronicnál persze hülyének néztek, de becsereéltünk mindent 45-ösre, és azóta szép az élet!!:)

Sziasztok!
Kérdezni szeretném, hogy ti aki Medtronicos pumpát használtok, jártatok-e már ugy, hogy nem lehetett a pumpát visszacsatlakoztatni a kanülre?
Mi mostanában nem is egyszer jártunk ugy, hogy nem tudtam visszatenni. Volt amikor már belövés után közvetlenül de tegnap a fürdéshez vette le a gyerek a pumpát és már a kupakot sem bírtuk rátenni de a pumpa sem ment vissza rá. Kénytelen voltam újat szúrni. Na ez persze nem nagyon tetszett szegény gyerekemnek ráadásul a szerelék is kuka lett!!!! Még nem hívtam fel a képviselőt de megteszem csak kíváncsi vagyok a ti véleményetekre!!!;)
Üdv.: Edit
 

lizzi

Őstag
Megkaptam a Demo Omnipod-ot!

Egyszerűen nem jutok szóhoz. Nem akarom lenézni a zsinóros, nálunk is elérhető pumpákat, hiszen a terápia szemszögéből azok is pont olyan jók, mint a Patch Pump-ok ("ragasztós pumpák", azaz zsinór nélküliek). De fel nem foghatom, hogy hogy nem küzdünk mi betegek jobban azért, amink LEHETNE? Komolyan mondom, fantasztikus ez a kis pumpa. Nem tudom, tudjátok-e, de pl kisebb a 45 fokos kanülje, mint a nálunk forgalomban lévő legkisebb 45 fokosnak. Kicsi, diszkrét, könnyű kis szerkezet ez az Omnipod, úgy tudnám összehasonlítani kényelmi szempontból az Omnipodot és a zsinóros pumpákat, mint anno a fecskendőzést és a Pent. Fecskendőben is lehetett adni inzulint, Pennel is, terápia szempontból oly' mindegy, mivel adom be az x egységet. De a betegnek már nem annyira.
Hát kérem, ez a kis szerkezet majdnem olyan, mintha beépített pumpánk lenne, foglalkozni sem kell vele.

Persze, arról nem tudok semmit, hogy milyen sokaknak a ragacs, mennyire jön le sokszor, biztosan itt is előfordul allergia, rossz széria, de a fórumokról szerzett infom alapján nem sűrűbben, mint a zsinóros pumpáknál.

Én mindent meg fogok mozgatni, hogy behozhassuk az országba és legyen rá valami támogatás. Mellesleg az összességében olcsóbb, mint a zsinóros pumpák fenntartása (szerelékek pl) és a Pod ára (ami olyan, mint amikor a zsinóros pumpát megvesszük) is kisebb, pár száz ezer forint minden támogatás nélkül (asszem 2-300 ezer forintnyi összeg), nem éppen milliós nagyságrend. A vicc, hogy még olcsóbb is ez az egész.
Molli mit értesz az alatt ,hogy kisebb a 45 fokos kanülje?rövidebb?vagy maga az egész kisebb ,mármint az átmérője ?
 

borka

Őstag
Kicsit eltérnék a mostani témától...
Szeretném elmesélni egy furcsa, de annál kellemetlenebb "élményemet". Sokat gondolkodtam az eseten, de nem csak én, hanem jó páran rajtam kívül is (többek között orvosok is, akik szintén kissé értetlenül állnak a dolog előtt...).
Március 29 és április 1-e között zajlott a JDH Alapítvány edukátorképző tanfolyama, Gánton. És is részt vettem a tanfolyamon (és bocsánat az árulkodásért... :oops:), és többek között Zgyuszi és Fokszmulder fórumtagunk is.
Nagyon szépen indult a tanfolyam, érdekesebbnél érdekesebb előadások és előadók voltak, és az egész csapat hihetetlenül jó volt! De tényleg!
Minden nap 13 órakor volt ebéd, és egészen 16 óráig "szabadok" voltunk, ugyanis ebben az időintervallumban nem volt oktatás, pihit kaptunk.
Szombaton ebéd után úgy döntöttünk, átsétálunk Gántra (a tanfolyam helyszíne tulajdonképpen Gánt-Bányatelepen volt), ami kb. 3 km-es gyaloglást jelentett. Ezt az utat az előző napi 45 perces szembeszéllel történő sétaúttal teljesítettük, szombaton viszont alig 35 perc alatt értünk be Gántra. Tehát, sokkal "feszesebb" tempóban mentünk. Ennek megfelelően csökkentettem a bázisomon, visszavettem 70%-ra. Így is 4,1-es cukorral érkeztem meg, így örömmel elfogyasztottam maradék egyetlen egy szem Túró Rudimat :D. Visszafele eléggé sietnünk kellett, így 25 percre csökkent az út időtartama.
Még szombaton este, olyan 22 óra körül (javában folytak még a foglalkozások) patroncserém volt, ezzel egyidejűleg szereléket és kanült is cseréltem - mert így szoktam meg!
Kb. éjfél körül megéheztem... Mikor elkészítettem egy kis ennivalót magamnak, úgy éreztem, mintha forró vízzel leöntöttek volna, olyan intenzíven jelentkezett a hypó-érzet. Ezt megelőzően kb. 20 perccel mértem 4,7 mmol/l-t, a hypó-érzetkor 3,2 mmol/l volt a cukrom. Meglepett, hogy nem alacsonyabb, annyira brutál alacsonynak éreztem. Minden bizonnyal hirtelen zuhant le a cukrom...
Na, innentől elszabadult a pokol...
Ahogy megettem a kajámat, ki is hánytam... Próbáltam csak szőlőcukrot enni, az ivással/evéssel ezek után nem szívesen próbálkoztam - érthető, úgy gondolom... Aztán még 2 alkalommal hánytam, gyakorlatilag a szőlőcukor sem maradt bennem. Éjjel 3-ig szinte folyamatosan hypóztam, ami azt jelenti, hogy 2 és 4-5 között libikókázott a cukrom. De inkább 2 közelében volt... Kicsit magasabbakat a szőlőcukor elfogyasztása után nem sokkal mértem, de ugye nem sokáig maradt bennem az sem, nem tudott kellő mennyiségű cukor felszívódni, mert visszajött...
Egész éjjel félóránként-óránként mértem a cukromat, szerencsére folyamatos felügyelet alatt tartottak a társaim (örök hálám Nekik érte!). Nem sok mindenre emlékszem, nem igazán voltam magamnál... Vagyis, eszméletvesztésem nem volt, "csak" zavart voltam... Folyamatosan ott lebegett a fejem felett a kórház és a mentő képe, de mire döntöttek volna, hogy mi is legyen, mindig picit feljebb kúszott a cukim - csak éppen annyira, hogy némi reményt keltsen arra, hogy rendeződök...
Na, így telt a szombat éjjelem/vasárnap hajnalom... Rettenetesen fájt közben a fejem, ami még azóta is (a tarkóm...).
Reggel fél 7 körül jött Gyuszi, hogy mi újság, hogy vagyok. Már nem volt hányingerem, jobban éreztem magamat. Megmértük a cukromat, 27,0 mmol/l volt... Ja, igen, ez még lényeges, hogy éjjel kb. 3 órán keresztül nem volt rajtam a pumpa, a makacs hypó miatt... De ez azt hiszem, érthető is.
Na, erre a 27-re összedugtuk a fejünket páran, hogy hogyan, s miként kellene cselekedni. Mivel hányinger, illetve hányásra utaló jelem nem volt, így 4 E bólussal próbálkoztunk, 60 percre elnyújtva. Inkább lassan, a korábbi hypók miatt...
Na, ez a 4 egység, mint halottnak a csók: 28,2 mmol/l lett belőle... Ekkor megint kanült cseréltem, egy teljesen érintetlen területre szúrtam. De semmi változás nem történt! A vizsgára is 28-as cukorral mentem be.
Aztán elérkezett az ebédidő - 13 óra. Ekkorra már nem mérte a cukromat a mérőm, csak HI-t írt ki. Pedig a mérőm 33,3-ig mér... Többször összemértük a saját mérőmet másokéval, 0,4 mmol/l volt a legnagyobb eltérés (amíg mérte a készülékem a cukimat...). Tehát, a gépem jól mért!
Pár kanálnyi húslevest ettem, ami megint visszajött, két felvonásban. Innentől inkább nem ettem/ittam semmit, hogy a hazafele úton ne legyen semmi "gond".
Gyuszi vitt le Székesfehérvárig, oda jött értem Gyula (férjem), aki azonnal vitt a kórházba. Hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy sok mindenre emlékszem... 38,3 mmol/l cukorral sikerült is beérnem a kórházba (még saját lábon, ezen mindenki csodálkozott).
Infúzió, vérvétel, miegymás... Ma délben jöttem haza, leginkább a gyerekek miatt. Bogim szombat óta a pizsamám nélkül egy pillanatig sem volt meg, mindenhova hurcolta magával. Gondolta, előbb-utóbb csak lesz benne egy anya...:D
Szóval, adaptációs szabin vagyok itthon, holnap még vissza kell mennem (holnap is, pontosabban), de csak labor lesz, meg hasonló jóságok.
Vírusfertőzést gyanítanak, ami "csak" hányás képében jelentkezett...
De úgy gondolom, hogy egy vírusfertőzés önmagában 38-as cukrot nem produkál! Kinek mi a véleménye? A pumpám azóta ugyan úgy működik, ugyan azzal az inzulinnal, szerelékkel, annyi a változás, hogy a kanült ma reggel cseréletem, de már tegnap szépen alakult a cukrom, pedig a pumpa rajtam volt végig, tehát a pumpa hibát ki tudom zárni.
Lehet, hogy a makacs és elhúzódó hypónak köze lehetett az egészhez? Ennyire kiürülhetett a májam glikogén-raktára, hogy órákon keresztül hypóztam rendületlenül? Az extrém hyperre pedig egy Somogyi is rágyúrhatott, és így sikerült összehozni azt a 38,3 mmol/l vércukrot?
???

Kedves Tímeácska!

Sokszor végigolvastam az írásod,de nem volt időm,hogy leírjam a gondolataimat,(szegény nyugdíjas) de most megteszem.

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> „De úgy gondolom, hogy egy vírusfertőzés önmagában 38-as cukrot nem produkál! Kinek mi a véleménye?”.
Abban az esetben lehetséges, ha ez egy heveny májgyulladás volt.(S.)


Lehet, hogy a makacs és elhúzódó hypónak köze lehetett az egészhez? Ennyire kiürülhetett a májam glikogén-raktára, hogy órákon keresztül hypóztam rendületlenül? Az extrém hyperre pedig egy Somogyi is rágyúrhatott, és így sikerült összehozni azt a 38,3 mmol/l vércukrot?”

„Visszafele eléggé sietnünk kellett, így 25 percre csökkent az út időtartama.”

Ez a megerőltető menet önmagában lefogyaszthatta az izmokban raktározott glikogén tartalékot. Ehhez társult a sorozatos hányás,aminek az okát nem tudni, de minden bizonnyal ez volt kiváltó ok. Mivel a máj glikogéntároló képessége korlátozott (kb. 70 g) és a szervezetéhezésben is használ fel glükózt,a máj glikogén raktára már 1 napos éhezés során kiürül. A makacs és elhúzódó hypó válthatta ki az extrém hypert, ami hozta magával a Somogyit.

Nekem ezek jutottak a fejembe.
Üdv:
Sándor
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kicsit eltérnék a mostani témától...
Szeretném elmesélni egy furcsa, de annál kellemetlenebb "élményemet". Sokat gondolkodtam az eseten, de nem csak én, hanem jó páran rajtam kívül is (többek között orvosok is, akik szintén kissé értetlenül állnak a dolog előtt...).
...
???

Szia Csigu,
Most olvasom mi történt veled... Nagyon borzasztó lehetett, egyenesen ijesztő! Nagyon remélem, hogy már minden rendben, csak az értetlenség maradt meg... A kórházban mit mondtak??? Remélem soha ilyet nem kell többet átélned, és senkinek...
 
Kedves Tímea!
Én nem vagyok pumpás de valami hasonló történt meg velem is, Budapestről hazajövet a kocsiba éreztem, (még jó, hogy nem vezetek), hogy hányni kell, alig értünk haza, össze hánytam az egész vécét, de bocs. még alulról is jött egyfolytában. Akkor volt ez a hányás-hasmenéses járvány. Nem maradt meg semmi, már azon gondolkodtam,hogy bemegyek, de aztán el kezdtem magam Probiutikummal kezelni, nekem kettő jó, próbáld meg ilyenkor a Normaflór, meg a Progastro825 az utóbbi erősebb, ez hozott két nap alatt helyre! Nem maradt meg semmi, szőlőcukrot oldottam fel vízben, azt iszogattam két nap. Így tudtam valahogy tartani a cukrot. Utána pedig az egekig ment a cukor. Remélem tudtam segíteni másoknak is! Puszi mindenkinek Moncsi
 

Mugi80

Új tag
Sziasztok!Elég kezdő vagyok még ebben a diabos témában.A kislányom tavaly novemberben lett cukros 3,5 évesen!Szeretnénk pumpásak lenni,mert elég sok jót hallottam róla meg ahogy itt a fórumon is visszaolvastam úgy érzem hogy élhetőbb életet lehet vele élni.Szeretném megkérdezni,hogy ki melyiket használja és melyiket ajánlanátok!Előre is köszönöm :Böbci
 

erica75

Aktív tag
Szia!
Szerintem a legjobb helyen érdeklődsz. Próbáld olvasgatni a többi fórumot, vannak kifejezetten csecsemők-kisgyerekek irányában indítottak:
http://drinfo.hu/forum/altalanos-kerdesek-hozzaszolasok/5964-cukorbetegseg-csecsemokorban.html
http://drinfo.hu/forum/altalanos-kerdesek-hozzaszolasok/17-cukorbeteg-gyermek-2.html#post89713[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
Mi Medtronic Veo-t használunk. Nekem a kisfiam 10 hetesen kapott pumpát, és nagyon szeretjük.
Nekem ez azért is jó, mert mi elég sokat szenzorozunk.
De bármelyiket is választjátok, kaptok 3 hónap próbaidőt, hogy ki tudjátok próbálni. És ha nem jön be valamiért, akkor kipróbálhatjátok más cég pumpáját is.

Erika
 

tímeácska

Őstag
Kedves Tímeácska!

Sokszor végigolvastam az írásod,de nem volt időm,hogy leírjam a gondolataimat,(szegény nyugdíjas) de most megteszem.

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> „De úgy gondolom, hogy egy vírusfertőzés önmagában 38-as cukrot nem produkál! Kinek mi a véleménye?”.
Abban az esetben lehetséges, ha ez egy heveny májgyulladás volt.(S.)


Lehet, hogy a makacs és elhúzódó hypónak köze lehetett az egészhez? Ennyire kiürülhetett a májam glikogén-raktára, hogy órákon keresztül hypóztam rendületlenül? Az extrém hyperre pedig egy Somogyi is rágyúrhatott, és így sikerült összehozni azt a 38,3 mmol/l vércukrot?”

„Visszafele eléggé sietnünk kellett, így 25 percre csökkent az út időtartama.”

Ez a megerőltető menet önmagában lefogyaszthatta az izmokban raktározott glikogén tartalékot. Ehhez társult a sorozatos hányás,aminek az okát nem tudni, de minden bizonnyal ez volt kiváltó ok. Mivel a máj glikogéntároló képessége korlátozott (kb. 70 g) és a szervezetéhezésben is használ fel glükózt,a máj glikogén raktára már 1 napos éhezés során kiürül. A makacs és elhúzódó hypó válthatta ki az extrém hypert, ami hozta magával a Somogyit.

Nekem ezek jutottak a fejembe.
Üdv:
Sándor

Kedves Sándor!

Köszönöm, hogy "agyaltál rajtam"!
Nem, heveny májgyulladás nem állt az eset hátterében.
Egyszerűen "csak" az apró tényezők gyűltek össze olyannyira, hogy 38-ig meg sem állt a cukrom.
Önmagában egyik-egyik tényező (akár az extra testmozgás, akár a hányások, akár egy Somogyi) sem okozhatott ilyen mértékű anyagcsere kisiklást, de együtt gyönyörűen összehozták a ketoacidózist!
Ez van... Pech! Összességében egyébként kb. 12-14 óra alatt történt mindez... Ennyi idő bőven elegendő egy ilyen extrém magas cukor összehozásához - tökéletesen működő inzulinpumpa mellett is!
 

tímeácska

Őstag
Kedves Tímea!
Én nem vagyok pumpás de valami hasonló történt meg velem is, Budapestről hazajövet a kocsiba éreztem, (még jó, hogy nem vezetek), hogy hányni kell, alig értünk haza, össze hánytam az egész vécét, de bocs. még alulról is jött egyfolytában. Akkor volt ez a hányás-hasmenéses járvány. Nem maradt meg semmi, már azon gondolkodtam,hogy bemegyek, de aztán el kezdtem magam Probiutikummal kezelni, nekem kettő jó, próbáld meg ilyenkor a Normaflór, meg a Progastro825 az utóbbi erősebb, ez hozott két nap alatt helyre! Nem maradt meg semmi, szőlőcukrot oldottam fel vízben, azt iszogattam két nap. Így tudtam valahogy tartani a cukrot. Utána pedig az egekig ment a cukor. Remélem tudtam segíteni másoknak is! Puszi mindenkinek Moncsi

Kedves Moncsi!
Mi is túlestünk családostól egy ilyen hányós-hasmenéses víruson, még ősszel.
Máté 1 éjszaka alatt kiheverte, bár rezgett a léc, hogy kórház lesz a vége... Aztán következett Bogim, Ő 2-3 napig kínlódott, ezután tudtam, hogy én sem maradhatok ki a sorból - hiszen éjjel-nappal velük voltam, takarítottam/mostam utánuk a trutyis mindenüket, szóval, tudtam, hogy 100%, hogy benyalom a vírust én is... Így is lett. De én már prevenciós jelleggel csak a legminimálisabbat ettem/ittam előtte napokig, hogy ha elér engem is a hányás-hasmenés, legalább a kellemetlen "mellékzöngések" nagyjából elkerüljenek. Így is lett, cukros teát iszogattam, de csak éppen annyit, hogy a cukim rendben legyen, és ne száradjak ki. Így a hasmenést teljesen megúsztam, és hányni sem hánytam - nem volt ugyanis mit.
Pumpa minimális adaggal működött, bólusok nélkül természetesen, így 1 napon belül rendeződtem.

Amiket említettél, probiotikumok nem konkrétan a hányást/hasmenést szüntetik meg, hanem segítenek mihamarabb pótolni a hányás/hasmenés következtében kiürülő/elpusztuló "jó bacikat". Így, valóban, ha a betegség elejétől kezdik az adagolását, segíthet hamarabb rendbe tenni a gyomor-bél működését. De mindenképpen jó, ha ilyenkor probiotikumot szedünk!

Amit még nem szabad elfelejteni hányós-fosós betegségekkor egy cukorbetegnek, az az, hogy hiába vagyunk már teljesen jó, szegény bélnek kell egy kis idő, míg rendesen fel tudja szívni a tápanyagokat ("magához tér"), így a CH-t is, ezáltal a hypó esélye ilyenkor, és a betegség lezajlása után még pár napig fokozottan fennáll! Érdemes ilyenkor a bólus inzulinon csökkenteni - amennyiben hypót észlel az ember!
 

steveray

Új tag
Tisztelt Fórum!
Valamivel több, mint két hónappal ezelőtt - egy moderátor értékelése szerint részben sértő - írást tettem fel a ROCHE cég velem kapcsolatos eljárásáról. Ebben azt a problémámat adtam elő, hogy a tavaly aug. 24-én történt ROCHE SPIRIT inzulinpumpám meghibásodását, majd a január elején történt SPIRIT COMBO átvételekor visszaadott cserepumpa miatt tartalék pumpa nem maradt...
Örömmel jelentem, hogy április 18-án kaptam egy régi ROCHE SPIRIT pumpát tartalékként. Ez nem kevés vesződség, e-mail üzenetváltás, perrel való fenyegetőzés eredménye.
Az esetre jellemző adatok: meghibásodás időpontja: 2011.VIII.24., pumpacsere a 4 éves garancia lejárta miatt: 2012. január 12., ugyanekkor a cserepumpa visszaadása, első tájékoztatás-féle a régi pumpámról: február közepe, egy nem nekem szóló e-mailból, s mint írtam, a vélhetően még garanciális tartalék pumpát tegnapelőtt kézhez vettem...

Bár tudatában vagyok annak, hogy én itt "persona non grata" vagyok nem egy, itt hangadó személy, köztük legalább 3 moderátor ellenszenve folytán, de azért kérdeznék: a SPIRIT COMBO használók mit szólnak a tesztcsík beszerzési árához? Engem eleve az irritál, hogy az eddigi egy eszköz helyett most már kettőt kellene magammal vinnem, s ha eddig annak az egynek sem volt sokszor minden tekintetben megfelelő elhelyezési lehetősége, akkor most a kettőnek hogy lesz? Persze vércukormérő nélkül eddig is megvoltam, eztán is megleszek.

Kedves Tímeácska, a 38-as cukor előtt több tekintetben is értetlenül állok. Ez már halálos mérték! Megbocsáss, de a hányás és kísérő jelenségei csak a magas cukor következményei lehettek, de azt valaminek ki kellett váltania. Tudod, hogy én nem hiszek a frontokban és rajtam kívül álló körülményekben mint kiváltó okokban - legalább is közel sem tartom ezeket olyan jelentőseknek, mint Ti -, ezért csak azt tudom mondani, hogy magadban keresd a hibát, valahol valamit nagyon elrontottál!
Szerintem ezt Te is nagyon jól tudod.

Tavaly február elején engem is elkapott egy "fosós" vírus, egy nap nagyon kemény - pontosabban inkább "lágy" - volt, aztán kezdett rendeződni. A cukrommal semmi baj nem volt, viszont a kiszáradás miatt egyébb problémáim jelentkeztek, amit infúzióval kellett és lehetett rendbe hozni a kiszáradás miatt.

Ne haragudjon meg senki sem, de nem tudom elfogadni, hogy ha egy ember alaposan megfigyeli magát, akkor nem érzi idejében a hipót. Vannak ugyanis kétségbevonhatatlan jelei, amelyek észlelhetőek! Egy eset lehetséges, amikor nagyon gyorsan jön: ha "elmérted az inzulin adagot, azaz eleve magas bólust adagoltál, vagy ahhoz képes kevés CH ettél.

A bázis beállításakor nem csak az adott intervallum (1 órás időszak) adatait kell figyelembe venni, hanem az előtte 2-3 órával mért adatokat is. Ugyanis a hipó nem az adott óra bázisa miatt fog akkor bekövetkezni, hanem már előtte 2-3 órával elindul.

Jobbulást mindenkinek!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Steveray....
Kicsit finomabban fogalmazz kérlek!

Nem annyira akarom kommentálni a leírtakat, de egy dolgot le kell írnom, nehogy más félreértse.
Egy gasztro vírus befolyásolja a felszívódást, és sajnos van olyan, amikor hiába érzi az ember a hipót, eszik-iszik rá, de mivel beteg az emésztőrendszer, az bizony nem szívódik fel (vagy egyenesen kijön és azért nem szívódik fel), ebben az esetben órákig is képes 2 körül maradni a cukor (jó esetben, mert rossz esetben kóma). Bizony baromi rossz, amikor már 4-nél érzi az ember a hipót és marha rosszul van már 3nál és már vagy 150gr benne van, de vagy kijön vagy nem szívódik fel és 2-nél elindul a kórházba, mert hiába bármi, nem megy feljebb...

Még valami. Tímeácska pedig előbb hányt és utána ment fel a cukra.
 

tímeácska

Őstag
Kedves Tímeácska, a 38-as cukor előtt több tekintetben is értetlenül állok. Ez már halálos mérték!
Szerencsére nem halálos mérték, hiszen köszönöm szépen, eléggé élek! Úgy érzem legalábbis...
Van több ismerősöm is, akiknek ennél az érténél jócskán magasabb vércukorszintjük volt a diabéteszük indulásakor, és élnek! Például Máté gyermekem... 50 mmol/l-en felüli értéke volt, de egyik fórumtársunk kisfiának 60 mmol/l volt a cukra. És Ők is élnek.
Önmagában nem csak a vércukorszint értéke számít, hogy mennyire "súlyos" avagy sem, hanem lényeges tényező az is, hogy mennyi ideig magas a vércukorszint! Ha csak pár órán keresztül magas, kevésbé súlyos következményekkel jár még ez a 38-as cukor is, mint a tartósan - napokig - 20 fölötti vércukor. Mindkettő esetében ketoacidózisról beszélhetünk, de nem mindegy, mennyi ideje volt a szervezetnek "elsavasodni" (a vérgáz, sav-bázis egyensúly biztosan mond valamit...)!
Tehát, mint írtam, az említett éjszakán órákig 2-3 közötti vércukrom volt, ekkor volt a sorozatos hányás is. Ez idő alatt pumpa nélkül voltam, majd 5 óra körül tettem vissza a pumpát, ekkor 15 körüli vércukrot mértem - ez után hányás nem volt! Reggel 7-kor mértem 27 mmol/l vércukrot, majd 11 órakor már nem mérte az Accu-Chek gépem a cukromat, ami 33,3 mmol/l-ig mér. Jelzem, hányás ekkor már több órája nem volt! Sem szénhidrát fogyasztás! Kezdetben (5 óra körül) %-os emeléssel próbáltam a vércukrot korrigálni - tekintettel az előző órákban ismétlődő hányásokra, ez tűnt célszerűbbnek a bólusokkal szemben. Majd 7 órától (27 mmol/l mérésétől) bólusokkal próbáltuk a vércukrot normalizálni - több orvossal konzultáltunk előtte, olyan orvosokkal, akik az oktatást tartották az edukátorképzőn, neves, igen jó szakemberek! Közben kanülcsere is történt, szerelékcserével együtt - a technikai hiba kizárása végett. Ennek ellenére vércukrom 14-15 órára sem ért a vércukormérőm által mérhető tartományba.
Ez után vittek kórházba. Tehát, mindösszesen kb. 6-7 óra alatt emelkedett vércukrom 15-ről 38-ra! A 38-as cukor "mellett" sem volt több hányás! Tehát, ki merem jelenteni, hogy a hányás NEM a ketoacidózis következménye volt!

Megbocsáss, de a hányás és kísérő jelenségei csak a magas cukor következményei lehettek, de azt valaminek ki kellett váltania. Tudod, hogy én nem hiszek a frontokban és rajtam kívül álló körülményekben mint kiváltó okokban - legalább is közel sem tartom ezeket olyan jelentőseknek, mint Ti -, ezért csak azt tudom mondani, hogy magadban keresd a hibát, valahol valamit nagyon elrontottál!
Szerintem ezt Te is nagyon jól tudod.

Amennyiben alaposabban elolvastad első, ehhez a témához kapcsolódó írásomat, amiben az említett esetet írtam le, "apróbb" részleteket találhattál benne, amik úgy gondolom - és az engem vizsgáló, illetve "észlelő" orvosok véleménye ugyan ez! - a 38-as cukor TÖBB APRÓ tényező egybeesésének következménye, melyek külön-külön nem okoztak volna problémát! Ha nincs a fizikai aktivitás, ami alkalmával kiürülhetett a máj glikogén raktára, ha nem jön rá pár órára egy hányásos megbetegedés, ami miatt a plusz szénhidrátbevitelt nem tudtam biztosítani (hiszen tudjuk, hogy hypo a fizikai aktivitás UTÁN akár TÖBB órával is jelentkezhet!!!), a hányás önmagában is acidózishoz vezet(het), folyadékpótlás a folyamatos, többszöri hányás miatt nem volt biztosított, majd a folyamatos durva hypot minden valószínűséggel követte egy Somogyi-effektus is, és ezen tényezők ÖSSZESSÉGE bizony okozhat extrém magas vércukrot! Ebben csupán annyit hibáztam, hogy mertem hányni... Való igaz, nem kellett volna!

Tavaly február elején engem is elkapott egy "fosós" vírus, egy nap nagyon kemény - pontosabban inkább "lágy" - volt, aztán kezdett rendeződni. A cukrommal semmi baj nem volt, viszont a kiszáradás miatt egyébb problémáim jelentkeztek, amit infúzióval kellett és lehetett rendbe hozni a kiszáradás miatt.
Eddig még soha nem kerültem sem én, sem gyermekeim hányós-fosós megbetegedés miatt kórházba! Sem azért, mert kiszáradtak volna, sem azért, mert a cukrukkal lett volna baj. Pedig jó pár alkalommal átestek - javarészt gyermekeim - az említett betegségeken! Mátém éppen most lábal ki belőle... És köszöni szépen, cukrai rendben vannak - mert tudom, hogy Máténál ilyenkor csökkenteni kell az inzulinbevitelen, és a tünetek elmúlta után még 2-3 napig kevesebb inzulin kell Neki!

Ne haragudjon meg senki sem, de nem tudom elfogadni, hogy ha egy ember alaposan megfigyeli magát, akkor nem érzi idejében a hipót. Vannak ugyanis kétségbevonhatatlan jelei, amelyek észlelhetőek! Egy eset lehetséges, amikor nagyon gyorsan jön: ha "elmérted az inzulin adagot, azaz eleve magas bólust adagoltál, vagy ahhoz képes kevés CH ettél.
Örömmel tudatom Veled, kedves Steveray, hogy idejében megérzem a hypot! Az említett napon is idejében megéreztem a hypot, hiszen közvetlen az első hányás előtt hypot éreztem - 3,8 volt a cukrom -, de az elfogyasztott szénhidrát távozott is azonnal.
Egyébként van olyan helyzet, amikor az ember nem érzi a hypot. Például, ha nekem tartósan (!) 4-4,5 körüli a cukrom, akkor egy 3-as cukrot alig érzek meg. Ezzel szemben, ha tartósan 6-7 körüli, már a 3,7-3,8-at is megérzem! De ezt nem kötelező elfogadnod, de ez akkor is így van! Minél "magasabb" vércukorhoz szokott hozzá az ember, annál "hamarabb" ("magasabb" hypoértéknél/hypo közeli értéknél) érzi mag az alacsony - vagy éppen csak csökkenő vércukrot!


A bázis beállításakor nem csak az adott intervallum (1 órás időszak) adatait kell figyelembe venni, hanem az előtte 2-3 órával mért adatokat is. Ugyanis a hipó nem az adott óra bázisa miatt fog akkor bekövetkezni, hanem már előtte 2-3 órával elindul.

Jobbulást mindenkinek!
Neked is!
 

tímeácska

Őstag
a SPIRIT COMBO használók mit szólnak a tesztcsík beszerzési árához? Engem eleve az irritál, hogy az eddigi egy eszköz helyett most már kettőt kellene magammal vinnem, s ha eddig annak az egynek sem volt sokszor minden tekintetben megfelelő elhelyezési lehetősége, akkor most a kettőnek hogy lesz? Persze vércukormérő nélkül eddig is megvoltam, eztán is megleszek.

A Performa tesztcsík jelenleg ~4040 Ft/doboz. Ez az ár közel azonos az összes többi Accu-Chek tesztcsíkéval. Például a sokak által használt Accu-Chek Active tesztcsík ára 4043 Ft. Ha ez alapján számolok, akkor a támogatott ára a Performának ~1707 Ft lesz.

Nálunk a családban egy szimpla sétálás (játszótérre menés) alkalmával 3 vércukormérő került a táskámba, ennek száma a Combo hatására sem változott. A Combo mérőjét ugyan annyira "kell" magával vinnie az embernek, mint a Spirit használata mellett egy más nevű vércukormérőt. Tehát a kérdést nem igazán értem - de a hiba nem az Ön készülékében van, hanem biztosan bennem...!
Ha a Spirit (vagy Paradigm, vagy Veo, vagy NovoPen3, NovoPen4, Humapen Luxura, vagy fecskendő) mellett gondot okozott a cukormérő hordozása, akkor a Combo erre a problémára nem fog megoldást nyújtani! Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage, oder fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker! :D:rohog:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tudom, hogy Timi nem azt akarta írni, hogy azért nem kerültek kórházba eddig fosós miatt, mert ez minden esetben elkerülhető kellő odafigyeléssel, csak azok kedvéért, akik még nem jártak így vagy éppen kórházba kerültek már: ha a vírus olyan, akkor mindegy, mit csinál az ember. Pl, ha ebéd előtt jól van az ember, eszébe sem jut, hogy hányni fog, beadja a bolust-gyorsinzulint pennel, eszik, majd fél óra múlva kihányja. És akkor ez eltart mondjuk órákig... ezzel muszáj kórházba menni. Főleg, ha penes valaki és nem tudja leállítani a bázist. És mondjuk ez párosul egy 39 fokos lázzal.
(csak megjegyzem, hogy ez az egyik oka annak, hogy vissza fogok állni a pumpára a nagyon sok bevérzésem ellenére, mert egy ilyen vírust csak pumpával lehet igazán kezelni, pennel egy agresszívebb vírus ellen nem sok esélye van az embernek, főleg, ha már beadta a megszokott bázis adagot és utána lesz beteg...)
 

poe

Őstag
Örülök, hogy már rendeződött a dolog, Timi és annak is, hogy leírtad. ;)
Nekem meg leketyegett a 4 év, pumpacsere érett lettem, amit a HgA1C-m se húzott keresztül. :) Most van nálam egy (nekem) új kütyü kipróbálásra, majd mesélek...
 

remka

Új tag
Egyetértek kmollival, amikor pent használt a fiam, egy sima hányós-vírust nem tudtunk megúszni kórházi kezelés nélkül. Legutóbb, néhány nappal a pumpára állítás után viszont itthon kezeltünk ki egy igen komoly rota vírust, amivel majdnem a kisebbik fiam (aki nem diabos) került kórházba. Szerintem csak kis részben múlik rajtunk (kezelésen), hogy el tudjuk-e kerültni a kórházat, sokkal több múlik azon, hogy mennyire erős a vírus és hogy penes, vagy pumpás-e a beteg.

Néhány hete írtam a fórumon, hogy nehezen tudunk átállni a pumpára, és hogy nagyon ingadozik a fiam cukra. Szerencsére csak 2-3 hétig tartott ez az időszak, most már úgy érzem, hogy sikerült jól beállítanunk a bázist, és az is sokat számított, hogy a 90-es kanülről áttértünk a 45 fokosra. Használjuk már a szögletes és a kettős hullámú bólust is, szerintem ez is nagyon hasznos. Nagy segítséget jelentett egy sajnos csak angol nyelven kapható könyv, amiben gyakorlati tanácsokat adnak az inulinpumpa használatához, mindenkinek csak ajánlani tudom:
http://www.pumpsinsulin.com/type1/

Untitled.png
 
Oldal tetejére