Kipróbált édesség receptek

somcsika

Aktív tag
A receptet mindjárt leírom (igazság szerint nálam a kenyerek mindig egy kicsit megérzés alapján kerülnek összeállításra, de ez most kimondottan jól sikerült :)), amúgy én sütőben sütöm ... nincs kenyérsütő gépem.
A zabpehelylisztre visszatérve, szerintem azon a cimkén voltak rossz értékek (elírás...nyomdahiba stb). Amit most vettem, azon már hihető a tápértékek szerepelnek:
100 g tartalmaz:

  • fehérje: 9,2g
  • szénhidrát: 71,3g
  • zsír: 6,2g
  • rost: 0,4 g
  • energia: 1669kJ/398 kcal
Gyártó ugyanaz. mint amit korábban Te is írtál (Natura reformélelmiszer, Dénes Ottó, Pécs), szóval szerintem a fenti értékekkel számolva nem tévedhetsz el.

Kalácsot még nem sütöttem, de szerintem a receptek közt vannak jó kalácsok is.
Na megyek kenyérreceptet írni :)
Misi


Jelentem zabpehely küldetés teljesítve.
Sárga az aprószemű, zöld a nagyszemű.
:dr_24::dr_24::dr_24:
 

misamaci

Aktív tag
Jelentem zabpehely küldetés teljesítve.
Sárga az aprószemű, zöld a nagyszemű.
:dr_24::dr_24::dr_24:

Akkor a kék a közepes :)
Különben a legtöbb kajára érvényes, hogy mielőtt rohansz a reform/bio stb boltba érdemes alaposan körülnézni a boltok alsó polcain. Legtöbbször ott van ugyanaz a típusú termék ... kicsit kevésbé feltűnő csomagolásban, de kb 40-50%-al olcsóbban.
 

somcsika

Aktív tag
Akkor a kék a közepes :)
Különben a legtöbb kajára érvényes, hogy mielőtt rohansz a reform/bio stb boltba érdemes alaposan körülnézni a boltok alsó polcain. Legtöbbször ott van ugyanaz a típusú termék ... kicsit kevésbé feltűnő csomagolásban, de kb 40-50%-al olcsóbban.

Jó, jó nálunk kék nem volt, pedig már majdnem hasaltam a polc előtt.:rohog:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én még nem próbáltam, de ez elég jól néz ki
A recept nem rossz, és tényleg jól is néz ki, de a fruktózzal van egy kis bajom.
Nem régóta tudjuk, hogy a fruktóz nem ajánlható diabéteszben, mivel a hasznosulásához nincs szükség inzulinra. A vércukrot viszont emeli, és a magas cukrot szükségtelen inzulin korrekcióval próbáljuk meg rendezni.

Fogyókúrázók diétájában sem tanácsos fruktózt alkalmazni, mert náluk meg a hízást segíti elő.

Mindenkinek szíve joga, hogy mivel süt, fruktózzal, cukorral, vagy helyettesít valamilyen édesítőszerrel.
 

somcsika

Aktív tag
A recept nem rossz, és tényleg jól is néz ki, de a fruktózzal van egy kis bajom.
Nem régóta tudjuk, hogy a fruktóz nem ajánlható diabéteszben, mivel a hasznosulásához nincs szükség inzulinra. A vércukrot viszont emeli, és a magas cukrot szükségtelen inzulin korrekcióval próbáljuk meg rendezni.

Fogyókúrázók diétájában sem tanácsos fruktózt alkalmazni, mert náluk meg a hízást segíti elő.

Mindenkinek szíve joga, hogy mivel süt, fruktózzal, cukorral, vagy helyettesít valamilyen édesítőszerrel.

Akkor Kata te mit használsz fruktóz helyett? Jól érzem a szavaidból, hogy cukrot? Azt tudom, hogy mindkettőnek kb. ugyanannyi a ch tartalma, de a cukor rögtön megemeli a vércukrot és a fruktóz majd csak később. De akkor mi a legjobb megoldás?
 

somcsika

Aktív tag
A recept nem rossz, és tényleg jól is néz ki, de a fruktózzal van egy kis bajom.
Nem régóta tudjuk, hogy a fruktóz nem ajánlható diabéteszben, mivel a hasznosulásához nincs szükség inzulinra. A vércukrot viszont emeli, és a magas cukrot szükségtelen inzulin korrekcióval próbáljuk meg rendezni.

Fogyókúrázók diétájában sem tanácsos fruktózt alkalmazni, mert náluk meg a hízást segíti elő.

Mindenkinek szíve joga, hogy mivel süt, fruktózzal, cukorral, vagy helyettesít valamilyen édesítőszerrel.

De édesítőszerrel (mármint pötyivel nem tudom helyettesíteni, mert gondolom, hogy itt a cukornak a tömege is kell ahhoz, hogy ilyen legyen). Vagy nem?
 

misamaci

Aktív tag
Akkor Kata te mit használsz fruktóz helyett? Jól érzem a szavaidból, hogy cukrot? Azt tudom, hogy mindkettőnek kb. ugyanannyi a ch tartalma, de a cukor rögtön megemeli a vércukrot és a fruktóz majd csak később. De akkor mi a legjobb megoldás?

Szerintem rosszul érted :D nagyon rosszul :D
Én pl. sütéshez inkább Glukanont szoktam használni, a fruktóznak és se vagyok híve. De van még egy csomó édesítő/cukorhelyettesítő szer, a lényeg az hogy sütésállóak legyenek (pl ezért nem jók a szacharin származékai ... azok lebomlanak a hőtől, ettől is van az a fémes mellékízük)
 

misamaci

Aktív tag
De édesítőszerrel (mármint pötyivel nem tudom helyettesíteni, mert gondolom, hogy itt a cukornak a tömege is kell ahhoz, hogy ilyen legyen). Vagy nem?

Erre jó pl a glukanon állagra hasonlít a cukorhoz, gyakorlatilag 1:1-ben lehet adagolni ... és még a tojást is fel lehet vele verni a piskótához (sőt nekem jobban szokott sikerülni a piskótám, mint cukorral). De ilyen cukorpótló van többféle is a boltokban.
 

somcsika

Aktív tag
Igen, igazad van, beteg vagyok no, alig látok ki a ...... hagyjuk.:rolleyes:
De itt vagyok, mert nem akarom elveszteni azt a fonalat amit 1 hónapomba került, hogy megtaláljak. Ennyi idő alatt rágtam át magam az összes hozzászóláson.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Akkor Kata te mit használsz fruktóz helyett? Jól érzem a szavaidból, hogy cukrot? Azt tudom, hogy mindkettőnek kb. ugyanannyi a ch tartalma, de a cukor rögtön megemeli a vércukrot és a fruktóz majd csak később. De akkor mi a legjobb megoldás?
Nekem is van fruktóz, azt, hogy mire fogom használni, azt még nem tudom.

Magamon azt vettem észre, hogy pl. a palacsinta (a töltelék fruktózzal készítve) iszonyatosan megdobta a cukromat, de nem tudtam miért. Azt gondoltam, hogy nem számolom jól a palacsinta CH-ját, és a magas cukit korrekcióval hoztam le, azonban erős hipo lett a következmény. Persze csak néhány óra múlva. Akkor meg ara gondoltam, hogy még korrigálni sem tudok.

A fenti linkben van a válasz. A fruktóz pedig azóta, hogy ezt olvastam, ott csücsül a spejzban.

Egyébként én nagyon ritkán sütök, és nagyon ritkán eszem cukrászdai sütit is. Ha valamit készítek, akkor azt sztíviával teszem, én éveke óta használom. A cseppek a legjobbak, a porral megszívtam mert minden keserű lett. A cseppel viszont nehéz adagolni, ha sütiről van szó, vagy palacsinta töltelékről. Én csak teába rakom, a kávét keserűn iszom. Mesterséges édesítőt pedig egyáltalán nem használok. Ha valamibe bonyi a cseppeket alkalmazni, azt vagy nem csinálom, vagy marad natúr ízű.
 

somcsika

Aktív tag
Erre jó pl a glukanon állagra hasonlít a cukorhoz, gyakorlatilag 1:1-ben lehet adagolni ... és még a tojást is fel lehet vele verni a piskótához (sőt nekem jobban szokott sikerülni a piskótám, mint cukorral). De ilyen cukorpótló van többféle is a boltokban.

És mi a helyzet a Sorbitum-al, hiszen nekünk az orvos azt írta fel receptre igaz még nem váltottam ki, mert állítólag már úton vagy a közgyógy kártya, és a keretösszegbe azt is beleszámolták, tehát havi szinten 1 kg árát lehúzhatom majd róla. Ha jól tudom.
 

misamaci

Aktív tag
És mi a helyzet a Sorbitum-al, hiszen nekünk az orvos azt írta fel receptre igaz még nem váltottam ki, mert állítólag már úton vagy a közgyógy kártya, és a keretösszegbe azt is beleszámolták, tehát havi szinten 1 kg árát lehúzhatom majd róla. Ha jól tudom.

Ezt így nem ismerem, de a nevéből kiindulva szorbit alapú cukorhelyettesítő, szóval sztem ugyanúgy használhatod (pl a glukanon is szorbit alapú).
 

somcsika

Aktív tag
Nekem is van fruktóz, azt, hogy mire fogom használni, azt még nem tudom.

Magamon azt vettem észre, hogy pl. a palacsinta (a töltelék fruktózzal készítve) iszonyatosan megdobta a cukromat, de nem tudtam miért. Azt gondoltam, hogy nem számolom jól a palacsinta CH-ját, és a magas cukit korrekcióval hoztam le, azonban erős hipo lett a következmény. Persze csak néhány óra múlva. Akkor meg ara gondoltam, hogy még korrigálni sem tudok.

A fenti linkben van a válasz. A fruktóz pedig azóta, hogy ezt olvastam, ott csücsül a spejzban.

Egyébként én nagyon ritkán sütök, és nagyon ritkán eszem cukrászdai sütit is. Ha valamit készítek, akkor azt sztíviával teszem, én éveke óta használom. A cseppek a legjobbak, a porral megszívtam mert minden keserű lett. A cseppel viszont nehéz adagolni, ha sütiről van szó, vagy palacsinta töltelékről. Én csak teába rakom, a kávét keserűn iszom. Mesterséges édesítőt pedig egyáltalán nem használok. Ha valamibe bonyi a cseppeket alkalmazni, azt vagy nem csinálom, vagy marad natúr ízű.

Én kénytelen vagyok sütni, hol egy kis sósat, hol egy kis édeset, hogy ne érezze úgy, hogy ez is mostmár kimarad az életéből. Igyekszem olyan sütni, ami szénhidrát szegény, sima liszt helyett pl. tönköly fehér lisztből sütöttem egy isteni habos ribizli receptet, nagyon finom lett, ott bogyót olvasztottam föl a margalinba, mert elefe nagyon kevés kellett bele, és úgy gondolatam, hogy így a tésztája sem sinyli meg a cukor vagy fruktóz hiányt. Általában olyanokat szoktam amit tízóraira egy almával, vagy kefirrel/joghurttal meg tud enni. Így a többiek az iskolában csak irigylik, hogy milyen finomságot eszik már megint. Ez pedig jót tesz a lelkének.
 
Oldal tetejére