Régóta szemezek ezzel a "süteménnyel" ha lehet így mondani, de csak most értem rá, hogy meg is süssem.
Szerintem nagyon finom lett, de szerintem a 60 g sorbitum kevés, igaz az eredeti recept fruktózt írt, így legközelebb majd török bele egy pár szem "bogyót".
Sárgarépás-mákos uzsonakenyér
Hozzávalók:
200 g meghámozott sárgarépa (CH: 16,2)
3 db tojás,
120 g margarin,
60 g sorbitum (CH: 59,4)
1,5 evőkanál narancslé (CH: 2,55)
60 g darált mák (CH: 14,34)
100 g darált mandula (CH: 6,8 )
40 g zabkenyérliszt (CH: 22)
40 g darált árpapehely (CH: 17,8 )
2 csapott teáskanál sütőpor
margarin a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A finomra reszelt sárgarépát néhány perc pihentetés után alaposan kinyomkodjuk. A margarint a 60 g sorbitummal krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd egymás után hozzáadjuk a narancslevet, a sárgarépát, a mákot és a darált mandulát. (Én a szeleteltet vettem a Lidl-ben, azt daráltam le).
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sütőporral elvegyített lisztet a habbal váltogatva, adagonként a vajas masszába forgatjuk.
A nyers tésztát őzgerincformába (abból nehezebben jön szerintem ki) vagy pástétomformába töltjük, a tetejét elsímítjuk, majd előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 50-55 percig sütjük.
Nagyon szépen szeletelhető.
Összes szénhidrát tartalom: 139,09 g
Nettó tömeg: 660 g
100 g szénhidrát tartalma: 21,1 g (ez kb. 4 szeletet)
Az eredeti receptben 80 g félfehér kenyérliszt szerepelt, ezt váltottam ki a 40 g zabkenyérliszttel és a 40 g darált árpapehellyel (elsősorban a ch tartalom miatt, másodszorban pedig a felszívódás miatt).
Ami még az eredeti receptből kimaradt (jó sok mindent változtattam rajta), hogy
60 g fruktózból és szintén 1,5 evőkanál narancslevéből sürű mázt keverünk, majd a kihűlt uzsonnakenyérre csurgatjuk. Szeletelt mandulával meg is lehet szórni és száradni hagyni. Ha ezt is megcsinálom rá, akkor talán édesebb lett volna, de gondoltam ez már luxus.