Kipróbált édesség receptek

misamaci

Aktív tag
Én kénytelen vagyok sütni, hol egy kis sósat, hol egy kis édeset, hogy ne érezze úgy, hogy ez is mostmár kimarad az életéből. Igyekszem olyan sütni, ami szénhidrát szegény, sima liszt helyett pl. tönköly fehér lisztből sütöttem egy isteni habos ribizli receptet, nagyon finom lett, ott bogyót olvasztottam föl a margalinba, mert elefe nagyon kevés kellett bele, és úgy gondolatam, hogy így a tésztája sem sinyli meg a cukor vagy fruktóz hiányt. Általában olyanokat szoktam amit tízóraira egy almával, vagy kefirrel/joghurttal meg tud enni. Így a többiek az iskolában csak irigylik, hogy milyen finomságot eszik már megint. Ez pedig jót tesz a lelkének.

Sütni majdnem mindent lehet, csak pár dologra kell figyelni. Nekem az jött be, hogy sima liszt helyett inkább teljes kiőrlésűt használok, vagy egy részét kiváltom korpával, vagy őrölt zabpehellyel. (a magasabb rosttartalom miatt lassabban, egyenletesebben szívódik fel a ch).
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kösz Kata!

Viszont itt sehol nem szerepel, hogy a lebontásához nem kell inzulin...
Nem találtam jobbat. Igaz, itt a csicsókáról van szó.

"fruktózzá alakul, amelynek napi 30–80 grammját a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani."

forrás: http://www.ujdieta.hu/index.php?content=798

Minden bizonnyal van komolyabb tudomány is, de a felfedezés sem túl régi, nem hiszem, hogy a tudományok ezer számra ontanák az adatokat.

Őszintén szólva nekem ennyi is elég, a saját tapasztalatommal. Továbbra is tarom, hogy mindenki azzal süt-főz, amit jónak gondol, de a fenti recept egy zsáknyi fruktózt ajánl.


 

gabibaba

Aktív tag
És mi a helyzet a Sorbitum-al, hiszen nekünk az orvos azt írta fel receptre igaz még nem váltottam ki, mert állítólag már úton vagy a közgyógy kártya, és a keretösszegbe azt is beleszámolták, tehát havi szinten 1 kg árát lehúzhatom majd róla. Ha jól tudom.

Én ezt (is) használom, bár ritkán sütök, nekünk bevált.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szerintem tedd el arra az esetre, ha élesztős tésztát sütsz ... és futtasd fel vele az élesztőt :) ... a gombákok úgyis elsőre a fruktózt zabálják fel...
Megmentetted az otthoni fruktóz készletemet, príma ötlet, már aszittem, ezüstöt kell fényeznem vele. :rohog:
 

blaci

Őstag
Hű, ez de szuperül írja le. Sokkal érthetőbben, mint a másik beidézett cikk. Itt tiszta és világos, hogy miként növeli a zsírt. Megtelik a máj raktára.

Köszi az oldalt, ezt el is mentem magamnak a tudományok közé.
Na most ééén: :dr_24::dr_24::dr_24:

Nincs mit! Ha beírod ezt a Google-ba, hogy: fruktóz és inzulin sok-sok infót találsz még róla...
Üdv.,
Laci ...aki szintééén: :dr_24::dr_24::dr_24: - ;):D
 

somcsika

Aktív tag
Sütni majdnem mindent lehet, csak pár dologra kell figyelni. Nekem az jött be, hogy sima liszt helyett inkább teljes kiőrlésűt használok, vagy egy részét kiváltom korpával, vagy őrölt zabpehellyel. (a magasabb rosttartalom miatt lassabban, egyenletesebben szívódik fel a ch).

Lehet egy kérdéssel több?
Akkor amikor azt írod, hogy egy részét kiváltod korpával az mit jelent, pl. 30 dkg liszt kellene bele, akkor azt milyen arányban 2/3-1/3-ad arányban?
És pl. ha süteménybe kell a liszt akkor is a teljes kirölésűt használod 1 in 1, vagy azt is kevered sima liszttel? Vagy nem?
 

misamaci

Aktív tag
Lehet egy kérdéssel több?
Akkor amikor azt írod, hogy egy részét kiváltod korpával az mit jelent, pl. 30 dkg liszt kellene bele, akkor azt milyen arányban 2/3-1/3-ad arányban?
És pl. ha süteménybe kell a liszt akkor is a teljes kirölésűt használod 1 in 1, vagy azt is kevered sima liszttel? Vagy nem?

Ez nálam elég hangulatfüggő .... inkább megérzés alapján sütök-főzök, mint konkrétan a receptet betartva:)

Általában úgy próbálok mozogni, hogy a teljes mennyiség kb 25-30%-a a teljes kiőrlésű liszt és 5-10%-a a korpa vagy zabpehely (darálva), a többi az sima liszt.
Ha nem fontos a tészta világos színe (pl csokitorta :)), akkor akár az egész lehet teljes kiőrlésű liszt (itt is érdemes trükközni őrölt zabpehellyel stb ... legalábbis szerintem egész érdekes ízt ad).
Kenyérnél annyit szoktam trükközni, hogy nem normál finomlisztet használok, hanem félfogósat (magasabb a sikértartalma), a teljes kiőrlésű liszt és a korpa miatt még egy kis sikérrel is szoktam segíteni a tésztának.
 

somcsika

Aktív tag
Magos kenyérffice:office" /><O:p></O:p>

Hozzávalók:
  • ffice:smarttags" /><?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-comhttp://drinfo.hu/forum/ /><st1:metricconverter ProductID=100 gramm</st1:metricconverter> búzaliszt
  • <st1:metricconverter ProductID="100 gramm" w:st="on">100 gramm</st1:metricconverter> szójaliszt
  • <st1:metricconverter ProductID="100 gramm" w:st="on">100 gramm</st1:metricconverter> lenmag
  • <st1:metricconverter ProductID="100 gramm" w:st="on">100 gramm</st1:metricconverter> sikér
  • <st1:metricconverter ProductID="20 gramm" w:st="on">20 gramm</st1:metricconverter> búzakorpa/búzacsíra
  • 200 ml kefír
  • 250 ml víz
  • 5 teáskanál guarliszt
  • <st1:metricconverter ProductID="14 gramm" w:st="on">14 gramm</st1:metricconverter> szárított élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál aszkorbinsav (patikában kapható)
  • 1 evőkanál sütőpor
(kb <st1:metricconverter ProductID="11 gramm" w:st="on">11 gramm</st1:metricconverter> szénhidrát/100 gramm kenyér)
<O:p></O:p>
<O:p></O:p>
Puha, homogén, „magtalan”, tunkolásra is alkalmas kenyér<O:p></O:p>
<O:p></O:p>

Hozzávalók:
  • <st1:metricconverter ProductID="100 gramm" w:st="on">100 gramm</st1:metricconverter> búzaliszt
  • <st1:metricconverter ProductID="50 gramm" w:st="on">50 gramm</st1:metricconverter> szójaliszt
  • <st1:metricconverter ProductID="150 gramm" w:st="on">150 gramm</st1:metricconverter> őrölt lenmag
  • <st1:metricconverter ProductID="100 gramm" w:st="on">100 gramm</st1:metricconverter> sikér
  • <st1:metricconverter ProductID="20 gramm" w:st="on">20 gramm</st1:metricconverter> búzakorpa/búzacsíra
  • 200 ml kefír
  • 300 ml víz
  • 5 teáskanál guarliszt
  • <st1:metricconverter ProductID="14 gramm" w:st="on">14 gramm</st1:metricconverter> szárított élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál aszkorbinsav (patikában kapható)
  • 1 evőkanál sütőpor
(kb. <st1:metricconverter ProductID="10 gramm" w:st="on">10 gramm</st1:metricconverter> szénhidrát/100 gramm kenyér)

Mariann,

Bocs amiért ilyen tudatlan vagyok, de mi az a guarliszt? És hol lehet kapni? A többi hozzávaló oké, azokat ismerem
 

napocska

Őstag
Én mostanában ilyen kenyeret sütök:

800 g liszt vegyesen (500 g fehér, a többi valamilyen teljes kiőrlésű)
fél kocka élesztő
kb. fél liter langyos víz
4 mokkáskanál só
magvak (szotyi, lenmag, szezámmag)
kb. egy evőkanál olaj

Az élesztőt kis liszttel, egy pár csöpp mézzel, és kis vízzel felfuttatom.
Belekeverem a többi hozzávalót, plusz hozzáadom az előző megkelt kenyértésztából félretett kb. fél zsemle nagyságú tésztát. Kézi robotgép spirál karjával addig keverem, amíg szép, homogén, ruganyos tészta lesz, amely elválik a tál falától.
Fűtőtesten duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, levágok egy kis darabot, amit a hűtőbe félreteszek a következő kenyérhez. A maradék tésztát kétfelé vágom, kenyérformára gyúrom, és két hosszúkás, sütőpapírral bélelt kenyérformába teszem.
Itt is hagyom egy fél órát még kelni, majd begyújtom a sütőt. A sütő aljába teszek egy lábosba vizet, az párásítja majd a levegőt sütés közben. Kb. 200 fokon egy órát sütöm. Két szép, finom kenyér lesz belőle.

A kenyér forma ilyen, bár nem ugyanez: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/40133036
 

Csatolások

  • kenyérke.jpg
    kenyérke.jpg
    153.8 KB · Olvasás: 10

misamaci

Aktív tag
A guarliszt növeli a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja az állagát, növeli eltarthatósági idejét. Töltött termékeknél meggátolja a töltelék kicsepegését, szivárgását, a tészta átnedvesedését. Alapjában véve veszélytelen, ami legutóbb gondot okozott az amiatt volt, hogy az a guargumi szállítmány egy dioxinnal szennyezett területen működő ültetvényről származott. E412 számmal jelölve található meg az adalékok közt.

Tésztáknál szerintem simán kiváltható +sikér vagy pl kukoricakeményítő hozzáadásával (bár a kukoricakeményítőnél pl 8x több nedvességet képes megkötni). Töltelékeknél lékötőnek meg nálam az őrölt zabpehely vált be.

(források : http://hu.wikipedia.org/wiki/Guargumi, http://www.alon.hu/index.php/article/articleview/5485/1/4)
 

somcsika

Aktív tag
Régóta szemezek ezzel a "süteménnyel" ha lehet így mondani, de csak most értem rá, hogy meg is süssem.
Szerintem nagyon finom lett, de szerintem a 60 g sorbitum kevés, igaz az eredeti recept fruktózt írt, így legközelebb majd török bele egy pár szem "bogyót".

Sárgarépás-mákos uzsonakenyér

Hozzávalók:
200 g meghámozott sárgarépa (CH: 16,2)
3 db tojás,
120 g margarin,
60 g sorbitum (CH: 59,4)
1,5 evőkanál narancslé (CH: 2,55)
60 g darált mák (CH: 14,34)
100 g darált mandula (CH: 6,8 )
40 g zabkenyérliszt (CH: 22)
40 g darált árpapehely (CH: 17,8 )
2 csapott teáskanál sütőpor
margarin a forma kikenéséhez

Elkészítés:
A finomra reszelt sárgarépát néhány perc pihentetés után alaposan kinyomkodjuk. A margarint a 60 g sorbitummal krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd egymás után hozzáadjuk a narancslevet, a sárgarépát, a mákot és a darált mandulát. (Én a szeleteltet vettem a Lidl-ben, azt daráltam le).
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sütőporral elvegyített lisztet a habbal váltogatva, adagonként a vajas masszába forgatjuk.
A nyers tésztát őzgerincformába (abból nehezebben jön szerintem ki) vagy pástétomformába töltjük, a tetejét elsímítjuk, majd előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 50-55 percig sütjük.
Nagyon szépen szeletelhető.:)

Összes szénhidrát tartalom: 139,09 g
Nettó tömeg: 660 g
100 g szénhidrát tartalma: 21,1 g (ez kb. 4 szeletet)

Az eredeti receptben 80 g félfehér kenyérliszt szerepelt, ezt váltottam ki a 40 g zabkenyérliszttel és a 40 g darált árpapehellyel (elsősorban a ch tartalom miatt, másodszorban pedig a felszívódás miatt).

Ami még az eredeti receptből kimaradt (jó sok mindent változtattam rajta), hogy
60 g fruktózból és szintén 1,5 evőkanál narancslevéből sürű mázt keverünk, majd a kihűlt uzsonnakenyérre csurgatjuk. Szeletelt mandulával meg is lehet szórni és száradni hagyni. Ha ezt is megcsinálom rá, akkor talán édesebb lett volna, de gondoltam ez már luxus.
 

Csatolások

  • P1020369.JPG
    P1020369.JPG
    71.1 KB · Olvasás: 9
  • P1020371.JPG
    P1020371.JPG
    74.8 KB · Olvasás: 9

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Guarlisztet bioboltban, de én sem használom. Bár ennyi nem hiszem, hogy gond lenne, de nem is hiányzik.
Én sem ismertem a guarlisztet, bár bioboltban én is láttam, de nem tudtam mire való. Én azt hittem, hogy valamilyen kocsonyásító anyag, és nem csaptam le rá.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Régóta szemezek ezzel a "süteménnyel" ha lehet így mondani, de csak most értem rá, hogy meg is süssem.

Sárgarépás-mákos uzsonakenyér

Ami még az eredeti receptből kimaradt (jó sok mindent változtattam rajta), hogy
60 g fruktózból és szintén 1,5 evőkanál narancslevéből sürű mázt keverünk, majd a kihűlt uzsonnakenyérre csurgatjuk. Szeletelt mandulával meg is lehet szórni és száradni hagyni. Ha ezt is megcsinálom rá, akkor talán édesebb lett volna, de gondoltam ez már luxus.
Én nem nagyon vagyok oda a mákos cuccokért, de ezt olyan jól néz ki, hogy bármikor megenném. Nagyon ügyi vagy.
Ahogy olvaslak, valahogy nagyon egyformán sütögethetünk. Nálam alig van recept, amit úgy készítenék, ahogy az le van írva.
 

somcsika

Aktív tag
Én nem nagyon vagyok oda a mákos cuccokért, de ezt olyan jól néz ki, hogy bármikor megenném. Nagyon ügyi vagy.
Ahogy olvaslak, valahogy nagyon egyformán sütögethetünk. Nálam alig van recept, amit úgy készítenék, ahogy az le van írva.

És a ribizlit szereted?
Egy habos ribizlis sütit is sütöttem már, az is pikk-pakk elfogyott.
Majd holnap azt is leírom, de arról nincs fényképem, mert nálunk mindig elemválság van. A kb. 20-ból sokszor egy sincs feltöltve.:D
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
És a ribizlit szereted?
Egy habos ribizlis sütit is sütöttem már, az is pikk-pakk elfogyott.
Majd holnap azt is leírom, de arról nincs fényképem, mert nálunk mindig elemválság van. A kb. 20-ból sokszor egy sincs feltöltve.:D
Abszolút telitalálat :hurra::hurra::hurra: Ribizli a kedvencem. Még az egres, áfonya, szeder, de a ribizli a nyerő. :cool::cool::cool:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Most jól kiszúrok veletek, mert nem receptet rakok fel, hanem egy tippet adok. A kolléganőm csinált túrórudi muffint. Isteni finom volt.

Egyszerű csokis muffin tésztát csinált, betöltötte a formába, kettétörte a túrórudikat, és beleállította a tészta közepébe, és úgy sütötte meg.

Azt hiszem ezt meg fogom csinálni én is. Bár nem is volt akkora kiszúrás, ha kedvetek van, csináljátok meg.
 
Oldal tetejére