Kipróbált édesség receptek

christina

Őstag
Még egyszer köszönöm a recepteket!

Vick!
Megsütöttem az általad leírt túrótortát. Annyit változtattam, hogy nem tettem rá zselét és reszeltem a túróba 1 almát. Bevallom a zselatin nekem nem sikerült (még sose csináltam, és lehet hogy túl meleg lett a tejes-víz), de így sem folyt szét a túró!:)
A fiamnak (is) nagyon ízlett, és jó volt hogy két szeletet is megehetett, mert így is csak 9,5 ch volt a kettő.
Főleg a tavalyi túrótorta után örültem, hogy ez jól sikerült, mert azt több mint két órán át sütöttem és nagyon törékeny, száraz lett. (ott a túróval együtt kellett sütni a tésztát)
Jól sikerült a szülinap, majd hétvégén a bővebb családdal is ünneplünk.
Lehet hogy megismétlem a sütit, vagy a tésztára próbálok mást tenni.
A többi receptet is megpróbálom, jön majd a névnapja és persze a karácsony is!:)
Üdv. nektek!
 

szolnok

Új tag
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Diabetikus alma torta:<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Kell: 4 db szép nagy alma kb 70-80 dkg = 56-64 gr CH<o:p></o:p>
6 db tojás<o:p></o:p>
1 margarin / 20 dkg is elég/<o:p></o:p>
25 szem süsina porrá törve<o:p></o:p>
20 dkg darált mandula, vagy 25 dkg sovány túró = 13,5 vagy 12,5 gr CH<o:p></o:p>
1 nagy citrom reszelt héjja <o:p></o:p>
Elkészítés: a hámozott almákat vékony szeletekre vágom, a tojások sárgáját habosra keverem a süssinával és a margarinnal, belekeverem a darált mandulát vagy túrót és a végén a tojások felvert habját. Egy kerek jénait, vagy tortaformát, vagy őzgerincet kikenek margarinnal , és lerakok egy sor almát, erre a massza, majd ezt ismétlem úgy, hogy a tetején alma cikkek legyenek. Közepesen meleg sütőben kb 25 perc alatt megsül, az almák szép pirosak lesznak a tetején. Ha meghült ki lehet borítani és szeletelni. <o:p></o:p>
Szeletenként lehet számolni a Ch tartalmát. Az összes maximum 76,5 lesz.<o:p></o:p>
Nálunk a túrósat preferálja mindenki jobban. <o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Joghurtos:<o:p></o:p>
3 db kis pohár joghurt = 25 ch <o:p></o:p>
3 dl tejszín /nem cukrozott / 9<o:p></o:p>
kb 10 szem süssina<o:p></o:p>
2 cs vaniliás cukor 20<o:p></o:p>
1 cs zselatin<o:p></o:p>
ananász konzerv /nem cukrozott/ ch tartalma csak az ananászé /ez 12 gr ch 10 dkg ban./<o:p></o:p>
elkészítés: a joghurtokat az édesítővel elkeverem, bele keverem a vaniliás cukrot, a gyümölcsdarabokat , a felvert tejszínt, és az ananász konzerv levében felodott zselatint is óvatosan beleforgatom. Folpackal kibélelt őzgerinc formába öntöm és hűtőben megdermesztem. A szeletek CH tartalma őzgerincnél könnyen kiszámítható9- körül van.<o:p></o:p>
Ez a változat megy nállunk a legjobban, de ananász helyett finom az őszibarack, vagy esetleg túró is. A variáció végtelen. Hátránya , hogy hűtőben kell tartani, bár ezt nállunk sosem éri meg.<o:p></o:p>
 

szolnok

Új tag
A mesterséges édesítő szerek mellett mint természetes és cukorbetegek által is fogyasztható szer a stevia. Erről már hallottam.
A xilit-ről hallottatok és ha igen hol kapható? Mi most az USA-dól kaptunk egy tasakkal és érdekelne, hogy itthon valahol megvető-e ?.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A xilitről ezt találtam:
"Mindig por alakban kaphatóak, naponta maximum 30g-ot lehet fogyasztani belőlük, mellékhatásuk hasmenés lehet. Ilyen vegyület a szorbit, a fruktóz, a maltodextrin és a xilit. Ezeknek egy részét a háziorvosok is fel tudják írni, de ha használjuk ne felejtsük el szénhidráttartalmukat beszámolni."


Én a Steviara esküszöm, olvassátok el, az édesítő hatásán kívül, még mire jó. (Persze tudom, nem kell mindennek bedőlni, de ez legalább nem káros)
http://stevia.uw.hu/

Kata
 

kata3000

Új tag
Málnás Charlotte<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Hozzávalók: <o:p></o:p>
A piskótatekercshez: 6 tojás, 6 evőkanál édesítő,(én a gyógyszertárit használom 6 evőkanál liszt,

A töltelékhez: ½ liter tejszín, ¼ kg. málna, 3 evőkanál édesítő, egy zacskó zselatin



A tojások fehérjét elválasztjuk a sárgájától. A fehérjét tálba tesszük, és kemény habbá verjük. Hozzáadjuk az édesítőt, és tovább verjük. Beletesszük egyenként a tojássárgáját, és tovább verjük, amíg egyenletes masszát nem kapunk. (Kézi vagy gépi habverővel is dolgozhatunk.) Ezután óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Ezzel már ne verjük. Sütőpapírral kibélelt, nagy lapos tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük. (hamar megsül.)
Még melegen a sütőpapírral együtt feltekerjük. Hidegen már nem lehet feltekerni, mert eltörik. Ha kihűlt, óvatosan széttekerjük, diétás málnalekvárral vékonyan megkenjük, és újra feltekerjük, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy közepes nagyságú gömbölyű tálat kibélelünk a piskótakarikákkal.
<o:p> </o:p>
A zselatint elkeverjük a 2 dl. hideg vízzel, majd lassan felmelegítjük. (ne forraljuk fel, csak addig főzzük, amíg átlátszó lesz) és hagyjuk kihűlni. Közben a málnából leveszünk kb 5 dkg-ot, a többit robotgéppel péppé verjük. A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük az édesítőt, majd a málnapépet, és lassan kevergetve beleöntjük a zselatinos vizet, majd a. darabos málnát.
<o:p> </o:p>
Beleöntjük a piskótatekercsekkel kibélelt tálba. Hűtőben pár óra alatt megszilárdul, és könnyen kiborítható. (Ha nem sikerül kiborítani, széles késsel lazítsuk meg a széleit.) Málnával és tejszínhabbal díszíthetjük.
<o:p> </o:p>
(Eperből is készíthetjük, használhatunk friss, vagy mélyhűtött gyümölcsöt is.)
<o:p> </o:p>
 

Csatolások

  • charlotte1.JPG
    charlotte1.JPG
    152.2 KB · Olvasás: 12

szolnok

Új tag
Nos megkóstoltam a xilitet és nem rossz .Az angol oldalakon semmi rosszat nem írnak róla, védi a fogakat egészséges. Nekem kevésbé édes mint a cukor és kevésbé édes mint a stevia. Szóval jó.
 

szolnok

Új tag
Kipróbáltam a málnásat finom.


Palacsinta <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
15 dkg liszt : ch:105<o:p></o:p>
10dkg szójafehérje izolátum, ch: 0<o:p></o:p>
3 tojás , ch:0<o:p></o:p>
3dcl tej, ch: 15<o:p></o:p>
pici só,<o:p></o:p>
6 szem süssina<o:p></o:p>
pici olaj, <o:p></o:p>
szódavíz amennyit kiván legyen tejföl sűrűségű. <o:p></o:p>
Remekül süthető én minimum 20 de ma pl 26 db siekerült belőle, ami olyan kevés ch-ju palacsintát eredményezett, hogy a canderellel elkevert kakaóval is csak 5-5,2 Ch volt egyben.
Ha csökkented a tejet és szódával pótolod, még kevesebb is lehet.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Krém: &frac12; l tej 15 szem süssina, egy vanilia pudingpor, /spar 40 gr-s /. Ezzel 8 gr ch- ju lett egy darab
 

tímeácska

Őstag
Hmm... Xilit... Még "szerencse", hogy nem nekem kell édesítőszerként fogyasztani, mivel érzékeny vagyok rá... Ugyan úgy a szorbitra is... Kiütéseim lesznek tőle! Máté szerencsére jól tolerálja a Xilitet. A Steviat is meg fogom kóstoltatni vele. Kíváncsi vagyok, annak milyen az íze, és attól is piros pöttyös leszek-e, mint a Túró Rudi... :-D
 

lizzi

Őstag
én még nempróbáltam a xilitet meg a steviát,hol érdemes venni?merthogy én pl.bioboltban olcsóbban veszek fruktózt mintha receptre felírnák!köszi a válaszokat mindenkinek!
 

tímeácska

Őstag
Máténak fruktózt nem tudtam adni... Nagyon megemelte a cukrát, akár 25 fölé is emelte a cukrát, de 18 fölé mindíg. Pedig rendesen számolva lett a CH, de sajnos nem tudtuk használni. Ha pedig hypozott, érdekes módon meg sem moccantotta a cukrát... Mondjuk, Mátéra mindíg is jellemző volt, hogy ha valakinél piros volt valami, akkor Nála tuti, hogy kék, sőt, zöld, csakhogy tutira káosz legyen, és egyetlen elmélet se stimmeljen... :)
 

Vick

Új tag
Én a stevia-t folyadékként ismerem, pici üvegcsében van mint az aromaolajak, de nagyon sokáig elég. Drogériában vettem. Ha sokat adok egy nap belőle a fiamnak megfájdul a hasa és hasmenése lesz, ezért csak kis mennyiségben használhatom. (sütit nem sütök belőle) Előnye hogy teljesen növényi eredetű, nincs benne semmilyen E-s összetevő, és sok jó hatása van a szervezetre pl immunerősítő, külsőleg segíti a sebgyógyulást...

A xilitben van E betűs? Mennyire természetes, hol lehet kapni, van mennyiségi korlátozás, főzhető?

A szójafehérje izolátum mennyire természetes összetételű?
A fiam baba korában szójaérzékeny volt, de 3 éves korára diétával kinőtte. Vajon a szójafehérje izolátumtól nem jönne elő újra?
 

szolnok

Új tag
A xilit nyirfa kéregből készült teljesen natur növényi anyag, ha sokat eszel belőle , ugyanúgy hasmenést okoz.Nem tudom itthon hol lehet kapni nekünk usa-ból hozták. De szerintem nem érdemes a steviát erre váltani,hiszen gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja mind kettő.
A szója fehérje izolátum nem tartalmaz adalékanyagokat / nincs rá írva/ nekünk bevált a 0 ch tartalma miatt, jelentősen csökkenthető a liszt ch tartalma vele. Ha megnézed a nagy Norbi sem találta fel a spanyolviaszt, az általa ajánlott liszben is ez van, csak hát neki ez üzlet, nekem meg háziasszonyi józan meglátás próbálás és alkalmazás. Azt gondolom nem mindegy hogy egy gyerek egy vagy esetleg hat palacsintát is tud egyszerre enni. Az allergiával vigyázz kis adagban próbáld.
 

szolnok

Új tag
Ja a szója fehéreje izolátumot sütiknél is használom. A liszt egy harmadát pótolom vele mindig, csökkentve ezzel a ch tartalmat. Többet nem szabad mert törik a tészta.
 

szolnok

Új tag
Kata 3000 málnását mostanában gyakran csinálom, mert nagysikere van. Némileg módosítottam rajta. A 6 evőkanál liszt helyett 4 dkg szójafehérje izolátum, és 6 dkg lisztet használok, én édesítésre poritott süssinát használok, ugyanugy lehet kapni mint a canderer port. Sikerült igy leküzdeni az össz ch tartalmat 80 -ra, ami azthiszem jó érték.
 

Vick

Új tag
<B>
Túrógombóc
</B>

Hozzávalók:
- 50 dkg túró,
- 10 dkg zabkorpa,
- 1 db tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- édesítőszer ízlés szerint

Összesen 77g CH-t tartalmaz.

A túrót összetörjük és összekeverjük az egész tojással, zabkorpával, citromhéjjal, ízlés szerint édesítjük. Pihentetjük kb 1 órát. Vizes kézzel pici gombócokat formázunk majd forrásban lévő vízben kifőzzük. (Én kóstolással szoktam ellenőrizni hogy mikor főtt meg. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére még várok pár percet.)

Tálalálkor tejföllel leöntöm és édesítővel megszórom. (A tejföl + CH !)


(Akinek belefér pirított zsemlemorzsában vagy búzadarában meghempergetheti a gombócokat. Mi e nélkül esszük, hogy spóroljunk a CH-val, szerintem így is finom, laktató!)
 
Oldal tetejére