Méhnyakrák - Ez komoly dolog

Rita23

Új tag
Anyukám veszi ezt nagyon komolytalanul, hiába mondom neki, hogy menjen el egyszerűen nem hajlandó. Nem tudom mivel tudnám meggyőzni :( Próbáltam már szépen, aztán próbáltam ráijeszteni. De azt mondja, hogy ő világ életében egészséges volt, egyszer nem volt egy felfázása, semmi gombás megbetegedése. 3 gyereket szült és nem akar már többet nőgyógyászhoz menni. Na erre varjatok gombot :mad: Nem tudom, hogy miért makacsolta meg ennyire magát. Én 2 éve voltam szűrésen és megint elmennék persze anyukámmal akartam, hogy hátha így rá tudom venni. Én kórházba voltam mikor megvizsgáltak. Most nőgyógyászhoz szeretnék menni magán rendelésre. Szerintetek kb mennyi egy ilyen vizsgálat?
 
Tényleg elég szomorú, hogy a magyar egészségügy annyira elmaradott, hogy évente csak egy szűrést eredményez. Egy év alatt bármi bekövetkezhet, és ha elkapjuk a betegséget, az rosszabbodhat ennyi idő után. Rita lehet, hogy nem volt semmi baja eddig anyukádnak, de bármikor beüthet a mennykő! Ne hagy abba a próbálkozást! Szerintem anyukád attól fél, hogy most kiderülhet, lehet komolyabb baja is egy felfázásnál.
A magánrendelőkben/kórházakban végzett rákszűrés 10.000 Ft környékén mozog. Ez drágulhat, ha például kenetet is vesznek. Ez már olyan 14.000 Ft. HPV vizsgálat 7-8000 Ft. A bejelentkezésért is fizetni kell ez 2-3000 Ft. Mindez kórházanként, orvosonként változó, de szerintem nem lehet nagy eltérés +/- 1000 Ft.
Én azt is sajnálatosnak tartom, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás 90.000 Ft. Teljes biztonságban akarom tudni majd a lányomat, és ha kell, akkor kuporgatni fogok. Viszont hallottam már olyat is, barátnőmnek mondta a nőgyógyásza, hogy a védőoltás sem használ mindig, és vannak kivételek, amikor a beadás ellenére is rákos lett az illető.
 

selejt

Új tag
Számomra is ismerős eset, amit Bia00 írt, miszerint ha az egy év lejárta előtt vagy néhány nappal, akkor nem csinálják meg a vizsgálatot, hanem adnak későbbi időpontot, vagy magán... Persze időpontot nem olyan könnyű ám kapni... Szóval éppen emiatt nagyon szomorú, hogy a néhány napok is számítanak...

Rita23 hozzászólására is szeretnék reagálni:
Tudom, hogy nagyon nehéz, hogy az édesanyád ennyire ellenáll a vizsgálat ellen, mégis próbáld tovább erősíteni benne, hogy ez a vizsgálat nagyon fontos és szükséges, hiszen nagyon komoly bajt előzhet meg vele. Ha bármilyen rendellenességet találnak nála, annál jobb, minél előbb fény derül erre, hisz annál több lehetőség van a kezelésre. És ez nem tréfa dolog, fontos, hogy minél előbb felfigyeljenek és diagnosztiálják az esetleges bajt.

Mi minden évben járunk szűrésre. Nagyon örülök továbbá annak is, hogy végre a médiában is elkezdték hangsúlyozni ennek a fontosságát. Ez is mutatja, hogy a médiával gyorsan nagy tömeget lehet elérni - örülök, hogy ezt ilyen célokra is kihasználják - bár még lehetne tovább erősíteni ezt!

Magánrendelőkben nem olcsó mulatság ez. Továbbá a méhnyakrák elleni védőoltásnak is meglehetősen borsos az ára... És ahogy írtad is, sajnos nem garantál semmit...
 

loghzol

Új tag
Azért azt meg kell hagyni hogy 4 stádiuma van ennek a fajta daganatos betegségnek. I-II-es stádiumban sebészeti úton megoldható a dolog, persze lehetnek komolyabb műtétek is. A legsúlyosabb a III-IV stádium amikor már sugárkezelésre van szükség. Sajnos elég sokan már ebben a stádiumban találkoznak a betegséggel, de itt sem szabad feladni, van lehetőség a gyógyulásra, csak nem szabad negatívan hozzáállni. Hogyha már elkezdődött a kezelés, akkor nagyon fontos az egészséges táplálkozás mivel ilyenkor a szervezetben lecsökkent nyomelemraktárakat, normál táplálkozással is nehéz feltölteni. A gyomor és a bélrendszer felszívó képessége is csökken így fontos hogy valami más módon is bejuttassuk a vitaminokat,nyomelemeket. Ilyenkor kell sok vitamintablettát szedni vagy gyógycseppeket + szóba jöhetnek a homeopátiás szerek(persze ezzel lehet vitatkozni hatásosság terén) de mindent meg kell próbálni!
 

Rita23

Új tag
Képzeljétek el tudtam rángatni anyukámat végre egy kivizsgálásra. Még várjuk az eredményt ő is és én is , de remélem, hogy minden rendben lesz. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült elvinnem :D
Az orvossal is beszélgettünk és mondta, hogy mennyire fontos a megelőzés is a rákos megbetegedéseknél. Rengeteg vitamint kell szedni, főleg télen, mert ilyenkor kiürülnek a vitaminkészleteink a testünkből. Én nem is tudtam, mikor mondta, hogy mennyire fontosak a nyomelemek mert a szervezet ellenálló képességére gyakorolt hatásuk jelentős. Elhatároztuk, hogy veszünk Béres cseppet és különféle vitamin kapszulákat. Nem annyira drága, és megelőzés nagyon fontos. Azt is javasolták többen, hogy sok savanyú káposztát együnk ilyenkor, az ünnepek miatt is ez elég egyszerű, mert minden asztalon ott van a töltött káposzta Karácsonykor. De nyersen vajas kenyérrel vagy bármi mással kiló számra együk :)
Persze akkor fogok igazán megnyugodni, ha kezembe lesz a negatív eredmény.
 

selejt

Új tag
Rita23, örülök, hogy végül sikerrel jártál, remélem az eredményeitek is hasonlóan örömteliek lesznek, bár miért ne lennének! :cool:

loghzol: Tudsz mondani valami bővebbet erről a táplálkozásos dologról, mert én már annyi mindent hallottam annyi féle kajáról, hogy egyszerűen nem bírok kiigazodni. Ki erre esküszik, ki arra, mindenféle diétákat csinálnak, aminek jó része egészségtelenebb, mint a zabálás, közben pedig abban a tévhitben élnek az emberek, hogy egészségesek. Szerintem az átlag embernek fogalma sincs a helyes táplálkozásról - bevallom nekem sincs sok fogalmam róla - szóval, ha erről tudnál pár szót írni, mondjuk kifejezetten ajánlott ételek azok mik vagy ilyesmi?
 

Bia00

Új tag
Rita23, nagyon örülök, hogy sikerült rábeszélned az anyukádat! Remélem minden a legjobban alakul! ;)

Én is úgy gondolom, hogy kiemelten fontos a vitaminok pótlása és a kellő mennyiségű nyomelem és ásványi anyag bevitele a szervezetünkbe.
Általában az őszi-téli időszakokban én is szoktam vitaminokat és Béres cseppet is használni. Erősíti az immunrendszerem - kell az ilyenkor.
Több helyen olvastam, hogy daganatos megbetegedésekben szenvedők állapotának, közérzetének a javítására is javasolt...
 

Bia00

Új tag
Közben kicsit utána érdeklődtem a Béresnek a gyógyszertárban és a kezelőorvosomnál is.
Azt mondták, hogy daganatos megbetegedésben szenvedők is sokszor vesznek bérest. Ezt azzal magyarázták, hogy nyomelemekre, melyekhez táplálkozás útján jutunk hozzá, a tumoros megbetegedésben szenvedőknek nagy szüksége van, mivel a daganatellenes kezelések lecsökkentik a szervezetükben. Ezek a nyomelemek elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Nekem bevált, ugyanis ezen a télen még nem voltam beteg. Persze nem csodaszer, és nem fog meggyógyulni tőle egy rákos beteg, de nyilván segít a jobb közérzet kialakításában. És talán a jobb közérzet a küzdeni akarást is erősíti.
 

Rita23

Új tag
Nah hát vége az ünnepeknek bőven, káposztát nagyon sokat fogyasztottunk, már unjuk is :D Az eredmény negatív lett, aminek nagyon örülünk, bár Anyu még mindig felhozza, hogy "most ezért kellett elráncigálnod" stb. Legalább a lelki békém helyreállt :)
A Bérest és mindenféle vitamint már megvásároltuk, szigorúan szedi az egész család, én figyelek arra, hogy senki ne felejtse el :) Reméljük az influenza-szezont is túlvészeljük a cseppekkel, és nem leszünk betegek. Jó lenne, ha ennyivel ki lehetne kerülni, bár ki is lehet.
Mindenkinek kicsattanó egészséget! :)
 

somcsika

Aktív tag
FONTOS!
Azért félévente kontroll ajánlott és mondhatni, hogy kötelező.


Kiegészíteném az előbbi hozzászólásom (mert talán nem egyértelmű)

A félévente kontroll azoknak ajánlott és kötelező is egyben akiknek már volt valamilyen kimutatott nőgyógyászati elváltozása. Korai szakaszában a legjobban gyógyítható rákfajta, sok esetben a drasztikus beavatkozás is teljes síkerrel jár. Feltéve ha időben észreveszik.

Minden más esetben évente ajánlott nőgyógyászati szűrővizsgálatra elmenni.
 

zsano68

Új tag
Hozzáértőktől kérdezném a C2 mit jelent a sárga papíron. Az asszonkának ugyanis ez állt a lelete végén. (mammográfia,tű mintavétel,ciszta brrr.)
 

tímeácska

Őstag
Hozzáértőktől kérdezném a C2 mit jelent a sárga papíron. Az asszonkának ugyanis ez állt a lelete végén. (mammográfia,tű mintavétel,ciszta brrr.)

C2 = negatív lelet!
A mintában levő sejtek minden bizonnyal jóindulatú elváltozásból származnak --> pl. ciszta, ami NEM rosszindulatú !
 

Rita23

Új tag
Olyan rossz látni, hogy az emberek nem veszik komolyan az egészségüket. Családomat már egész jól átneveltem az egészséges táplálkozásra és a rendszeres szűrő vizsgálatokra. De rengeteg ismerősöm van , akik komolytalanok és csak intenek rá. Ez az influenza járvány is ilyen. Utazok a metron és rengetegen tüsszögnek meg köhögnek körülöttem és alig látom, hogy a szájuk elé tennék a kezüket. Pedig ez a minimum amit elvárhatnánk szerintem. Szerencsére én nem kaptam el, de teszek is , hogy ne kapjam el, rengeteget mosok kezet, főleg tömegközlekedés után és vitaminokat is szedünk. De kérdezem én, hogy tudunk vigyázni magunkra, ha körülöttünk senki sem vigyáz magára és ha meg is betegedett nincs tekintettel a másikra. Tipikus magyar mentalitás, ha én beteg vagyok legyen beteg más is... Jajh olyan mérges vagyok. Meg azt sem értem, mikor az egyik nagynéném furán néz rám, hogy én minek költök pénzt vitaminokra, meg különféle készítményekre. Visszakérdeztem, hogy amikor megbetegszik, ő mennyit költ gyógyszerekre. Sokkal inkább megéri befektetni pl. Béres cseppre ami most akciós is, mintha méreg drágán megveszi a gyógyszereket amikor beteg. Ráadásul még dolgozni sem tud és rosszul is érzi magát... Én úgy vettem észre, hogy a megelőzés mindig sokkal olcsóbb, mint a betegség kezelése. De javítsatok ki ha tévednék.
 

mzbzoo

Új tag
Teljesen egyetértek. Én nem vagyok az a fajta, aki rohangál az orvoshoz egy védőoltásért. Inkább hiszek abban, hogy megelőzhető a betegség. Én mondjuk inkább sok sok gyümölcsöt eszek. Két nap alatt elfogy 5 kiló narancs. Egyszer hallottam valakitől, hogy a szervezetnek mindig idénygyümölcsökre van szüksége. Tehát ilyenkor felesleges megvenni az epret, mert a szervezetnek most, téli időszakban nincs szükséges a benne lévő vitaminokra. Most azokra a vitaminokra van szükség, melyek az idénynek megfelelő gyümölcsökben vannak. Szóval felesleges megvenni a drága epret, mert nem attól nem fogjuk elkapni az influenzát. És ennek a sok gyümölcsnek köszönhetően én még nem voltam az idén beteg...(nem is vagyok nagyon beteges típus), pedig nem oltattam be magam. Szerintem a betegségek elkerülése nagyon fontos, és ebben a legnagyobb szerepet az egészséges étkezés játssza. Ezután jöhet a béres, hiszen abban olyan nyomelemek vannak, melyeket nem tudunk bevinni a szervezetbe minden nap a megfelelő mennyiségben. (olyan táplálékban van, mint például az olajbogyó...amit nem hiszem, hogy mindennap enne egy normál ember) ezért érdemes megvenni...és kiegészítésként használni egészségünk megőrzése érdekében!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Igazán nagyon szívesen! És örülök, hogy minden rendben asszonykádnál!
Üdv.: Vigh-Jámbor Tímea, Vigh Tímea, Jámbor Tímea (meg Rita), Timi, Timcsi, Tímeácska. :D:D:rohog::rohog::cool:
És Csigu, Nyugdíjas Csiga (persze a Víg(h)abbik verzióból) :rohog::rohog::rohog:
Üdv: Vígh Kata Karina, (meg Rozi a nagybátyámtól :rohog:) Teki, Tekenyős, Reumás Teknősbéka :hurra::hurra::rohog::rohog::rohog:
 
Oldal tetejére