Mindenkinek - inzulinok

H

hypohonder

Vendég
Nem kívánnám elvenni a szakember kenyerét, de hozzáfűzném, hogy ez a hatás nem csak a hajnali hipónál, hanem minden hipónál bekövetkezik. Kivédeni azért nehéz, mert a hipó után egy jó ideig a szervezet és a kibocsátott hormonok együttes hatása az inzulin-rezisztencia, tehát érzéketlenség, azaz hiába adunk plusz inzulint, azt hatástalan marad, olyan, mint ha nem is adnál semmit. Ezért kb. 1 órával a hipó után célszerű és lehet csupán a gyors hatású inzulinnal visszafogni a somogyi kicsúcsosodását...
Tehát ez is a hipó mielőbbi észlelését és időbeni védekezést teszi szükségessé.
 

pusimelu

Őstag
Köszönöm!

Ilyen pontos magyarázatot még az orvosomtól sem kaptam nagyon szépen köszönöm.Minden probléma nélkül elteltek az ünnepek nálam egy kicsit féltem mert ez volt az első karácsonyom betegen de sikerült tartanom a cukromat nagyon örülök.Annyit olvastam a fórumon sokat tanulok töletek.Érdekes volt az tesztcsík hogy a Personal csíkja jó az Accuchek-es géphez,és fordítva.Apósomnak Accuchekes gépe van és ki fogom próbálni mind a kettővel egyszerre megmérem ,kiváncsi vagyok.Megkaptam tőletek a szervíz címét is.Sok receptet.Nekem most fognak vérképet nézni előszőr mióta beteg vagyok jan 18-án kiváncsi vagyok mit fog mutatni.Ott is tudom most már hogy milyen érték a jó hála mindenkinek.Meli
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Melli, kívácsi vagyok az Accu Chek - Personal csíkok oda-vissza való kipróbálására, ugyanis a két gép nem ugyanaz. Ráadásul az Accu-hoz külön chip van, ami tartalmazza az adott típusú (számú) tesztcsík jellemzőit, a Personalhoz viszont nincs. Nem tudom, hogy a Personalon hogy fogod beállítani a csík számát...
Nekem egyébként a Personalhoz képest az Accu 0,5-tel mért többet. Ez azt is jelentheti, hogy nem is 3,8-nál, hanem 3,3-nál érzem a hipó közeledtét, attól függően, hogy melyik a pontosabb mérő.
Olvasgass még sokat, szerencsére van mit. A sajnos az, hogy kell, hogy kíváncsi légy rá.
 
Szeptemberben Kaptam Accu Chek,mÉrŐt ElÖtte Personalt HasznÁltam-Épp Tegnap HipÓztam Az Accu Chek 5,6-ot MÉrt Én MÁr Zsibbadtam Vert A Viz,fÉrjem ElŐvette A Personalt Azzon 1,9-et MÉrt AzÉrt Ezz TÚl Nagy EltÉrÉs...szŐlŐ Cukoral ,mÁlnÁval Hamar Jobban Lettem .csak Ha AlacsonynÁl Ekkora Az EltÉrÉs Mekorra Lehet10,felett.
 

tímeácska

Őstag
Mi már több, mint 2,5 éve használjuk az Accu Chek Active vércukormérőt, és teljességgel meg vagyok vele elégedve. Rendszeresen elvégzem rajta a kontroll folyadékos ellenőrzést, és minden egyes vérvételnél, ha mód van rá, akkor abból a vérből, ami megy a laborba, kerül egy csepp is a v.c. mérőnkre. Mint tudjuk, a vénás, és a kapilláris vér közt van számadatbeli eltérés, de már kitapasztaltam, hogy Máténál ez a különbség kb.+0,2-0,4 mmol/l-t jelent, a vénás vér javára. Mivel ez a külömbség kb. állandó, így ki merem jelenteni, hogy jól mér a cukimérőnk! Kipróbátunk már pár gépet az Accu-Chek mellett, mint pl. a D-Cont Optimumot is, amire fantasztikusan kevés vér kell (még az A.C.-hez képest is!), de nagy szórást mutatott nálunk, ugyan úgy, mint a Personal. Egyszer bennt voltunk Pesten kórházban, ahol Optimumot használtak, este 9-kor mérték a gyerek cukrát, 18-at mértek, biztos ami biztos megismételték a mérést, 8-at mutatott a gép... Megint megmérték, 15... A saját gépünk is csinált hasonlót, de azért nem ekkora szórásokkal, hanem egyik percben 1,2 majd 6,7 és megint 2 körül... Máté hypoinál (meg másénál sem) mindegy, hogy most tényleg mennyi is az annyi! Nos, a kórházban azonnal kicserélték a készüléket. Persze, nemhinném, hogy az összes rossz lenne, meg biztosan rengetegen, a többség meg van elégedve a Personalos géppel, vagy azzal, amit éppen használ. Mi az A.C.-t a kis vérigénye (tudom, akkora, mint a Personalé), és a nagy méréshatára miatt választottuk, 0,6 és 33,3 mmol/l között mér. Sajnos, nekünk sokszor jól jött, hogy tág a méréshatára. Most, hogy jók a gyerek cukrai, tudom, olcsóbb lenne a teljes közgyógy miatt a Personal, de nagyon elégedett vagyok, és jó ez a Smart Pix-es adatletöltési lehetőség. Szeretem nézegetni kisfiam remek görbéit, amik inkább egyenesek! :)
 

pusimelu

Őstag
sziasztok!

Megmértem az apósom gépén ami accuchekes a vércukromat az én gépem personalos csíkjával .3,3 volt az eredmény utána megmértem az én gépemen ami personal start a personalos csíkkal a vércukromat 3 ,0.Itt olvastam egyik fórumon egy jó pár oldalt ennek tesztelgetéséről hogy ez az egész csipp dolog lehet hogy csak egy üzleti fogás mert a két csík reagens összetétele ugyan az.Csak a kíváncsiság hajt semmi más.Maradok az én gépemnél de tartalékba vennem kell mindenképp még egy gépet.Legalább 100 mérést kéne végezni mind a két géppel és meg kéne nézni úgy mekkora az eltérés az már adna valami biztonságot.Tegnap voltam vérvételen holnap meglesznek az eredmények,mert ma mennem kell mindjárt dolgozni.Mindenkinek jó munkát vagy pihenést.Meli
 

pusimelu

Őstag
sziasztok!Nagyon jó a vérképem.A vércukrom is jó 5 alatt mértek evés előtt és evés után is.A vizeletem is helyre állt mert ott is voltak gondok.Nem nézték meg hogy az utóbbi 6 hétben milyen a vércukor átlagom.Megyek 18 án a dokinőhöz és majd megkérdezem hogy azt miért nem néztek.Amikor bekerültem a kóházba az az érték 10 fölött volt úgy hogy már egy ideje beteg voltam.Mennyi időnként nézik azt a vizsgálatot Hemoglobin A1 C ,ha jól írtam.Kicsit vashiányos vagyok de szedem a vasat úgyhogy az rendbe fog jönni.Lehetne még egy kérdésem?Vénás vért vettek tőlem 4,8. volt étkezés előtt a cukrom majd én kimentem és megmértem capillarisan is azaz a vércukormérőmmel és ott 4,0. mértem.0,8 a külömbség?Nem sok? Vagy rosszul mér a mérőm?Köszi
 

Beno

Új tag
Én ezt egyáltalán nem tartom soknak és különben is eltér a capilláris érték a vénástól, bár minimálisan. Hemoglobin A1c-t 3 havonta mérnek csak, ha jól tudom, gyakrabban nem is mérhetnek.
 
Vércukormérők ellenőrzése

A fórumon nagy az érdeklődés a vércukormérők használata és a mérések megbízhatósága iránt. Ezekre vonatkozóan részletes tájékoztatást olvashatunk a következő hivatkozásra kattintva:
http://diabetesonline.hu/onellenorzes-kezeles/az-anyagcsere-onellenorzesrol-1.html
A vércukormérő otthoni ellenőrzését a kétpontos módszerrel kell elvégezni gyógyszertárakban kapható ellenőrző oldatok segítségével. Az ellenőrző oldatokat tartalmazó dobozban két műanyag falkon található: egy lilaszínű (hipoglicémiás tartományra) és egy kék színű (hiperglicémiás tartományra)kupakkal ellátot flakon. Használatuk: a vércukormérőbe behelyezett tesztcsíkra az ellenőrző oldatból egy cseppet cseppentünk és leolvassuk a megjelenített értéket. Ha ez az érték a tesztcsík dobozán feltüntetett értéknek és a csík hátoldalán levő kör színe a a színskálán megadott színnek megfelel, a vércukormérő helyesen mér. Az ellenőrzést célszerű a diabetológiai rendelőben elvégezni, ahol érvényes lejárati idővel rendelkező kontroll oldat áll rendelkezésünkre.
 

Ágica

Új tag
lantus és apidra

37 éve vagyok cukorbeteg, kezdettől inzulinos.
Mostanában lantust+apidrát kapok, este 10-kor 8 lantus, naponta reggel 5, délben 6, este 8 apidrával. Előtte humalogom volt. Alapvetően labilis vagyok, lét egyforma napom (mért értékeket tekintve) még soha nem volt. Jelenleg 7-8-9 lantus között őrlődöm, mert vagy sok a 9, vagy kevés a 7, vagy nem jó a 8. Van viszont egy ok regisztrálási naplóm, ha kell valakinek, szívesen megmutatom.
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Ágica!
Érdekes, amit írsz, de ne haragudj, hogy nem osztom a meggyőződésedet, hogy ebben az ingadozásban Te nem vagy benne. Így ezt ugyan nem írtad le, de én erre következtetek. Nem akarlak "űberelni" azzal, hogy én valamivel hosszabb ideje vagyok cukorbeteg (túl a begyvebbégyen), hiszen tapasztalatod akár több is lehet ettől még, mint nekem. de amit az inzulinpumpa-fórumon is írtam: benne vagyunk abban vastagon, ha a cukrunk ingadozik. Van, aki ezt különböző okokból (pl. mert én mondom) nem fogja soha elfogadni, de ez akkor is tény.
Kérdés: miért nem próbálod meg az inzulinpumpát? Hiszen szerintem is ez ma a legkorszerűbb kezelési lehetősége a betegségnek. Gondolom, hogy egy-két szövődményed már van, hiszen aki ilyen régi motoros, az még anno a kristályos és a cinkes inzulinok korában nőtt fel, s az akkori és mai módszerek, gyógyszerek között ég és föld a különbség.
Gondold végig!
 

Sani

Új tag
Szia Ágica!

Én is Lantus + Apidrán voltam pumpakezelés előtt, de mivel a hajnali jelenség által nem voltak jók az értékeim, átálltam pumpára. Ezt Apidrával használom. Sokkal- sokkal jobban kordában tarható az anyagcsereállapotod, mint pumpa nélkül.
Én 22 éve vagyok cukros, és hát pumpával szabadabb és könnyebb az életem. Persze nagy odafigyelést igényel, főleg az elején, amíg beállítják a bázis értékeidet és amíg rájössz arra, hogy hogyan hatnak a szervezetedre a különböző dolgok ( mozgás, idegesség, front, stb), de megéri.
Persze nagy önellenőrzést von maga után a pumpakezelés, de hát ha az a cél, hogy jók legyenek az eredményeink és ne alakuljanak ki a szövődmények, vagy legalább is ne súlyosbodjanak, akkor - ahogy Hypohonder is mondta- írta - ez a legkorszerűbb kezelés a cukorbetegség kezelésésre.
 

pusimelu

Őstag
Egy kis segítség kéne.Actrapiddal tudok korrigálni?2 napja van hogy ugyanúgy reggelizem mint máskor ugyanazt adom 8e actrapid és kaja után 1,5 órával 8,4 a vércukrom.Nem tudok így uzsonnázni.Holnap emeljem a reggeli actrapidomat?Vagy vége a mézesheteknek?3 hónapja vagyok cukorbeteg.Tegnap is alig tudtam levinni.Ma szintén,és tízóraizni is akarok.Ja az éhgyomrim az 4,6 volt.Köszönöm előre is.Lehet hogy a melegfront okozza?
 

Ágica

Új tag
Hypohonder és Sani!

Kedves társaim, köszönöm válaszotokat, tanácsotokat és javaslatotokat. Sajnos az inzulin pumpát nem nekem találták ki, több okból. Oly annyira nem, hogy a kezelőorvosaim sem remélnek tőle lényeges javulást, a kizáró okok pedig igen nyomósak. Így marad az adagolások legnagyobb mértékű pontosítása, ami szintén elég macerás, de ez van. Hypohondernek persze hogy igaza van, egyáltalán nem gondolom, hogy én vétlen vagyok, Ám ha diéta hibára, mellé evés-ivásra gondoltál, az nem jön össze, híresen fegyelmezett beteg vagyok, és híresen labilis. Nevesítés nélkül mondhatom, hogy az ország két legjobb dibetológus szakembere gondoz, ill, gondozott, nekik és a szerencsémnek /no meg a bölcs páromnak is/ köszönhetem, hogy megvagyok, mondhatni szövődmény mentesen. Szivesen olvasok minden személyesen nekem szóló, vagy általában lantus/apidra tapasztalatot, ill. böngészek a problémák és megoldások között, hiszen ez sokat segíthet.
Üdv. minden "édes"- kedves ismerős ismeretlennek: Ágica.
 

Sani

Új tag
Kedves Pusimelu!

A Te helyedben 2 dolog közül választanék. Vagy:

- inzulinadag növelése ( 1 E 2-tőt visz le ált. a vércukor értékből)
tehát a Te esetedben, ha már 2-3 napon át magasabb volt a reggeli utáni értéked( mert várni kell egy pár napot, hogy kizárhass más befolyásoló -tőled független - tényezőt), akkor 1 - 1.5-öt adnék be -korrekcióként---attól függően, hogy milyen fizikai aktivitást fogsz végezni .Ha több napon át magasak az értékeid, akkor megemeled a reggeli adagodat.
Tehát a 8-as cukorra, ha beadsz 2 E inzulint, akkor elvileg 4-re leviszi.( persze ha nyugton maradsz, nem idegeskedsz, nem mozogsz)

- bevitt Ch mennyiség csökkentése

Én, amikor még Actrapidot adtam magamnak, akkor nem is nagyon tízóraiztam. Ez mindig attól függ, hogy mennyi a vc értéked reggeli után 1,5 órával, ill. az elkövetkező fizikai aktivitás, ill. mikorra várható a következő étkezés.

De az a biztos, ha megkérdezed az orvost!
ezek csak az én tapasztalataim.

A remissziós időszak az a manifesztációt(amikor nyilvánvalóvá válik a diabetes) követi. Elvileg Te most ebben vagy.Ez ált. 1 év, amikor 'magukhoz térnek' a sejtek, s a beadott inzulinnal 'csak' besegítenek a szervezetnek. De ez az inzulintermelés már minimális, ezért is kell kívülről bejuttatni a szervezetbe az igényelt inzulint.
 

Sani

Új tag
Igazából kristályos inzulinnál szükség van a köztes étkezésekre ( tízórai, uzsonna ), de én az étkezést mindig a mért vércukorértékektől tettem függővé.
 

szolnok

Új tag
szentgyörgyipál !

Ezt érthetem úgy, hogyha bemegyek a gyógyszertárba akkor vénynélkül tudok kérni vércukormérőhöz ellenörző oldatot?
A linken nekem nem jelenik meg semmi illetve kiírja, hogy nem található.
 

Sani

Új tag
37 éve vagyok cukorbeteg, kezdettől inzulinos.
Mostanában lantust+apidrát kapok, este 10-kor 8 lantus, naponta reggel 5, délben 6, este 8 apidrával. Előtte humalogom volt. Alapvetően labilis vagyok, lét egyforma napom (mért értékeket tekintve) még soha nem volt. Jelenleg 7-8-9 lantus között őrlődöm, mert vagy sok a 9, vagy kevés a 7, vagy nem jó a 8. Van viszont egy ok regisztrálási naplóm, ha kell valakinek, szívesen megmutatom.

Először is gratulálok, hogy ennyi éve cukorbetegen és szövődménymentesen éled az életed.
Az, hogy sok a 9, az ok. De hogy kevés a 7, azt nem értem. Hiszen normál esetben a 7- 7.5 (étkezés után) a felső határ.
Mikor adod a Lantust? Hány órakor?
 
Kontroll oldat az AccuChek vércukormérőhöz

... kérni vércukormérőhöz ellenörző oldatot?
....
A http://www.accu-chek.hu oldalon van egy "On-line rendelés" menupont. Erre klikkelve és kiválasztva a megjelenő listában az utolsó menupontot "Kontroll oldatok", megjelenik egy megrendelőlap. Ezt kitöltve rendelhetjük meg a kontroll oldatokat bárhol az országban.
Mivel a mérő ellenőrzésére ritkán kell sort keríteni, egy beteg sem tudja elhasználni a kontroll oldatokat a lejárati idő előtt. Ezért inkább kérdezzük meg a diabetológiai rendelőt, van-e ott lehetőség az ellenőrzésre.
 
Oldal tetejére