Mindenkinek - inzulinok

Ágica

Új tag
Szia Sani, na akkor, hogy sinen legyünk, este 10 órakor adok 8-9 Lantust, és étkezések előtt 5-6-8 Apidrát. Az Apidrát 1 hete kezdtem, előtte Humalóg volt a Lantus mellé, de a Humalóg adagok mellett is a Lantus volt a fő gond. A relatív hipók mindíg a Lantus idejében jelentkeztek, hajnalban, délelőtt 10 és délután 4 körül. így sose tudtam igazán eldönteni, hogy a magas értékek mikor inzulin hiány és mikor ellenreguláció következményei. Nem ritkán voltak napok 2.8 és 20 körüli mmol között. Ha bele korrigáltam, szinte rosszabb volt, mintha nem, tovább fokozódott a labilitás és a zavar. Az Apidrával az étkezések előtt és után mérésekkel jobbak az eremények, mint a Humalog esetében voltak. Ez nálam 8-10 mmol közötti céltartomány. De közben még akad 2,3 és az nap 17, amit pl. 7 mmol-os átlag előz meg. Szóval mielőtt becsavarodom, most két napja azt választottam, hogy 7 Lantusra lemegyek, és h másnap délután magasabb, mert esetleg nem ér végig 24 órát, inkább 1-2 Apidrát "bekapok", de talán nem csúszom túl le és aztán túl fel. Mi a véleményed, illetve mindenkitől szivsen veszek jó tanácsokat. Köszönettel: Ágica.
 

Sani

Új tag
Szia Ágica!

Sajnálom, hogy ilyen labilisak a curaid. Nem lehet könnyű.
Én a Lantust csak fél évig használtam, de a barátnőm- aki szintén Lantust használ - úgy oldotta meg, hogy változtatta az időpontot.( Persze csak finoman, óránként.)
Mivel a Lantus hatásgörbélye egyenes és ezért fix időpontban kell adni, nem tudom megmagyarázni, de ő így csinálta és bejött neki.

A hypok biztos hogy a hajnali ill. délutáni jelenségtől vannak, amikor az ember szervezetében termelődnek olyan hormonok, amik befolyásolják a vércukorértékeket.
Pumpával könnyebb dolgod lenne, de sajnos - írtad - nem tudod használni.
Én a Te helyedben azt tenném, hogy vennék egy átlagos napot ( ami neked átlagos ), és csinálnék egy 24 órás óránkénti kontrollt. Ha kell , több napon át.( tudom, nem kellemes, de megéri, ha rájössz a téged befolyásoló dolgokra és ezáltal tudsz rájuk hatni.)
Ki kell deríteni ( amit már nagyjából tudsz is), hogy mikor jellemzőek a hypok, és ilyenkor + Ch bevinni.
Nincsen könnyű dolgod, hiszen labilis vagy és nincsen 2 egyforma napod, de én a helyedben megpróbálnám.
Csak azt nem értem, ha ennyire nem jók a cukraid, akkor hogy hogy nincsen még szövődményed?Vagy ez csak mostanában van így?
 

Sani

Új tag
Az érdekelne, hogy mi a véleményezek az őssejt átültetésről cukorbetegség kérdésében?

Nekem van, méghozzá az, hogy nem sok esélyt adok a sikerének.
Mivel a mi béta sejtjeinket a szervezetünk elpusztította, szerintem ha új béta sejteket 'telepítenek be ', akkor úgyanúgy ellenségként fogja felismerni a szervezetünk és elpusztítja azokat.
Van ismerősőm, aki hisz benne, a tudomány még nem tud semmit sem bizonyítani, ezért is vagyok kiváncsi a Ti véleményetekre.
 

Ágica

Új tag
Sani

:smile:Köszönöm a választ, azt hiszem a hormonok tekintetében igazad van, ott lehet a befolyásolhatatlan igazság. Én őket gonosz varangyoknak becézem, akik akkor lövelnek ki vagy nyelnek el valamit, amikor nekik tetszik. Szóval többször próbáltam éhezéssel egybe kötött 24 órás Lantus-t tetten érő napokat ki, semmi más inzulint nem dtam és nem ettem, hát elképesztő ám eredménytelen adathalmzt gyüjtöttem be. Vén fejjel már megpróbálok nem kapkodni, egyszerre csak egy dolgot változtatni, időt hagyni szegény meggyötort szervezetemnek... A barátnőd időpont változtatására visszatérve, azt kell alkalmaznunk, ami segít, persze alapvető hülyeséget talán nem csinálunk. Mi a doktorommal próbáltuk volna 2x a Lanust, nagyon elaprózva /regg. 10-kor 2E, este 10-kor 6E, próbáltuk csak este 9-kor....., ez még a legjobb. A szövődményekról annyi, hogy ezt senki sem érti, csak örülni tud mindenki. Azt sem értettem, amikor 1-2 év diab. után vesztettem el a betegtársaim egy részét vese, ill egyéb szövődmények után. Az én mindkét ági felmenőim hozzászoktatták a génjeimet ehhez az állapotho hetediziglen. Üdv. és szép vasárnapot Mindenkinek! Jó és tanulságos köztetek.
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az érdekelne, hogy mi a véleményezek az őssejt átültetésről cukorbetegség kérdésében?

Nekem van, méghozzá az, hogy nem sok esélyt adok a sikerének.
Mivel a mi béta sejtjeinket a szervezetünk elpusztította, szerintem ha új béta sejteket 'telepítenek be ', akkor úgyanúgy ellenségként fogja felismerni a szervezetünk és elpusztítja azokat.
Van ismerősőm, aki hisz benne, a tudomány még nem tud semmit sem bizonyítani, ezért is vagyok kiváncsi a Ti véleményetekre.

Amit írok (nyilván) magánszemélyként és abszolút laikusként teszem.

Az, hogy a "tudomány" mit tud bizonyítani és mit nem, nagyban attól függ, hogy a gyógyszergyártóknak minek a bizonyításához fűződik érdeke. A kutatások elsősorban Brazíliában és más kevésbé fejlett országban folynak a legerőteljesebben (jóval kevesebb a jogi akadály), viszont szerencsére, a kormányváltást követően amerika az eddigiek sokszorosával készül támogatni az őssejtkutatást.

Az én tudásom szerint leegyszerűsítve a következő a helyzet:

Embrionikus őssejt:
A mások (csecsemők) embrionikus őssejtjeinek beültetésével kapcsolatban a morális problémák mellett, állandó "technológia" probléma is van: a beültetett sejtek kontrolálhatatlan mértékben kezdenek el töbszöröződni a gazdatestben és mivel a folyamat nehezen (vagy nem) szabályozható, ez előbb utóbb daganatokhoz (rákhoz) vezethet.
Az embrionikus őssejtből elvileg bármilyen sejt képződhet tehát nyilván nagyobb a mozgás ebben a témában, viszont sokkal kevesebb (vagy nincs) dokumentált siker a felnőttkori őssejtek kezeléséhez képest.

Felnőttkori őssejt:
A kutatások szerint az inzulintermelés megindulásához nem elég ha "béta" cellánk van, ezek önmagukban izolálva nem képesek inzulintermelésre, szükség van más típusú sejtekre is. Van több új természetes alapú készítmény (nem kifejezetten a "gyógyszergyártók" részéről) amellyel a felnőttkori (saját) őssejtek termelése elvileg jelentősen fokozható (felnőttkorban is termelünk ilyeneket, igaz jóval kevessebbet mint csecsemőként...a kor előrehaladtával egyre kevesebbet). A felnőttkori őssejttermelés fokozásával kapcsolatos készítmények visszajelzései egyenlőre pozitívak, de miután nem készült nagyobb kontroll-csoportra kiterjedő, részletes tanulmány, ezt (mint minden újat az egészségügyben) nagyon óvatosan kell kezelni.

Ha az utóbbi beválik, hamarosan sok ember életminősége javulhat. Ezzel szemben az embrionális őssejtekkel való rizikómentes gyógyítás még jóval odébb van (min. 20-30 vagy több év is lehet).

Őssejt ügyben nagyon zavaró, hogy az általam ismert itthoni orvosok nagyrésze abszolút nem naprakész, vagy a gyógyszergyártók hivatalos áláspontjait/közleményeit fújja, melyekkel az általuk olvasott szaklapok is televannak, vagy kóklereknek tartják az ennek ellentmóndókat.

Felnőtkori őssejtekkel mind I-es mind II-es típusú diabéteszeseknél értek el, dokumentált sikereket (I-esnél többet, II-esnél kevesebbet), de ez elmondható a szívbetegekre, autistákra és Parkinson kórosokra is. A gyógyítás jövője az őssejt, csak nem hiszem, hogy mi ezt megérjük. :rolleyes:
 
Önellenőrzés

...A linken nekem nem jelenik meg semmi illetve kiírja, hogy nem található.
Kipróbáltam az általam feltett linket, rákattintva nálam működik. A lapon "Az anyagcsere-önellenőrzésról 1" jelenik meg, de ha kiválasztom az "Önellenőrzés" menupontot a baloldali menüsorban, megjelenik a cikk folytatásait tartalmazó linkek (2.és 3 rész). Érdemes ezeken az oldalakon böngészni. Felteszem most a hivatkozást úgy, hogy egyenesen a 2. és 3. rész hivatkozásai jelennek meg, de ezeken megtalálható az 1. rész hivatkozása is: http://diabetesonline.hu/onellenorzes-kezeles/
Az előzőleg feltett teljes cím a http előtag nélkül: diabetesonline.hu/onellenorzes-kezeles/fontos-a-vercukor-onellenorzes-1.html.
A 2. és 3. rész címébe 1-es helyébe 2, illetve 3 írandó.
 

Sani

Új tag
Kedves Goyo!
Köszönöm szépen a részletes véleményedet az őssejt és diabetes témával kapcsolatban.
Mivel nem vagyok szakember, azt gondolom, -persze- bízni kell a jövőben.:roll:
De addig is nem tudunk mást tenni, mint elfogadni az állapotunkat és normoglikémiás értékekkel élni életünket.
 
[.Mennyi időnként nézik azt a vizsgálatot Hemoglobin A1 C Vénás vért vettek tőlem 4,8. volt étkezés előtt a cukrom majd én kimentem és megmértem capillarisan is azaz a vércukormérőmmel és ott 4,0. mértem.0,8 a külömbség?Nem sok? Vagy rosszul mér a mérőm?Köszi[/quote]

Szia!
Inzulinnal kezelt diabéteszben negyed évente javasolt az A1c vizsgálat, aminek normál értéke, mint ismert 7% alatt. A Szakmai ajánlásnak megfeleően amennyiben az A1c 7% felett van változtatni kell az eddigi, nem kellően hatékony terápián (adott esetben jobban figyelni az étkezésre, stb), ill. javasolt az inzulinkezelést bevezteni. Tablettás betegnél fél évente lehet/kell A1c vizsgálatot végezni.
A vércukormérőd tökéletesen működik, ugyanazon készüléken belül egymás után mért érték is eltérhet 1,0 mmól/l-rel, ez a készülékek méréshiba tartománya. A kapilláris vér mindig eltér a vénás vértő értékben (szövetnedv hozzákeveredése).
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Tünde, annyiban javítanám azt, amit írtál, hogy nem negyedévente javasolt, hanem legfeljebb negyedévente lehetséges a Hgba1c-t vizsgálni. Számítógép egyszerűen letiltja, ha rövidebb időközben akarsz ilyen vizsgálatot végezni. Én pl. tavaly február 15-én (nov. 15. után) pont a 3. hónap utolsó napján mentem vérvételre, s nem engedte a gép a Hgba1c-vizsgálatot elvégezni...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
"Felnőtkori őssejtekkel mind I-es mind II-es típusú diabéteszeseknél értek el, dokumentált sikereket (I-esnél többet, II-esnél kevesebbet), de ez elmondható a szívbetegekre, autistákra és Parkinson kórosokra is. A gyógyítás jövője az őssejt, csak nem hiszem, hogy mi ezt megérjük. :rolleyes:"

Goyo által felrakott cikk "dukumentál sikereket" angol nyelvű cikkében a kezdeti sikerek is nagyon bíztatóak. Kb. 94%-os sikert értek el az inzulin adás mentesség terén. Sajna nem végleg, és nem mindenkinél egyforma idő tartamra. Néhány hónaptól 3,5 évig terjed az időszak, amíg nem kell kívülről az inzulint a szervezetbe juttatni. Innen is látszik, hogy mennyire nem vagyunk egyformák, egyazon kezelésre mennyire különböző módon reagálunk. És sajna (egyelőre) a második kezelés már nem annyira sikeres, mint az első. Viszont én úgy gondolom, ha ez az őssejt módszer már ennyire az elején ilyen sikeres, akkor jogosan reménykedünk, hogy még a mi életünkben "gyógyítható" lesz a diab, de az biztos, hogy a mai diabos gyerekek gyógyulhatnak általa.
Üdv: Kata
 
Elindítottam egy blogot, amelyben a fontosabb, cukorbetegséggel kapcsolatos adatokat, diagramokat teszem közzé. A blog megtekinthető, ha a vezérlő menüben a Blog vezérlőre kattintunk.
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
Elindítottam egy blogot, amelyben a fontosabb, cukorbetegséggel kapcsolatos adatokat, diagramokat teszem közzé. A blog megtekinthető, ha a vezérlő menüben a Blog vezérlőre kattintunk.

A friss blogbejegyzesek par napon belul kikerulnek a forum kezdooldalara is kulon, egy uj bal oldali oszlopba... :)
 

pusimelu

Őstag
Sziasztok!

Már rég voltam a fórumon de olvasom folyamatosan.Gratulálok a babákhoz és a pumpás oldalt is olvasom mert remélem egyszer én sem fogom annyiszor szúrkálni magam.A vércukrom rendben van és maradtam egyenlőre Actrapid -insulatardon(8-6-6-8 már csak),mert jók lettek az eredményeim.A havi hormonváltozásom bezavar de már sikerül korrigánom.Mennem kell c-peptid vizsgálatra lassan hogy termel e inzulint még a szervezetem vagy nem.Novemberben mikor kijöttem a kórházból nem vették le nem tudom miért,gondolom az orvos akart várni de most már le veszik.Egy dolgot nem értek.Van az sztks diabetológus és ha én akarok akkor van privát is?Én a kórházi kezelőorvosomhoz járok szakrendelésre de sokan járnak hozzá és dicsérik.Velem rendes,és mindent elmagyaráz,bármikor hivhatom.Már voltam úszni is párszor és bálba is eljutottam mióta beteg vagyok nem zavar már annyira hogy szúrnom kell magam de beszélni még mindig nehéz róla főleg ismerősökkel vagyok bajba hogy mit szólnak majd.Idegennek hamarabb elmondom.Mindenkinek szép napot és köszi a segitséget.Meli
 

tímeácska

Őstag
Szia Meli!
Örülök, hogy végre Te is rendeződtél! :)
Van "privát" diabetológus is, csak az jó pízért végzi a dolgát... Nem tudom a tarifákat! Az a bosszantó, hogy az "sztk"-s dokinak is ugyan úgy kéne végeznie a dolgát... Igaz, a magán dokinak biztos több ideje van 1 betegre...
Mielőtt még szó érné a ház(am) elejét, mi ugye "sztk"-s orvoshoz járunk, de semmi pénzért nem cserélném le egy másikra, még ha fizetnének érte, sem! :) Mindennel, és Mindenkivel meg vagyok Nála elégedve!!! Pedig (egyesek szerint) jócskán vannak elvárásaim... ;-)
 

Sani

Új tag
Kedves Pusimelu!

Nyugodtan vállald fel, hogy cukorbeteg vagy, ha a helyzet úgy hozza. Ez nem szégyen. Te már megbarátkoztál a gondolattal és felmered-e vállalni? Mert először neked kell elfogadni, utána - legalábbis nálam - már nem érdekelt, hogy " ezért" ki mint szólt. Én azt szoktam mondani, aki szeret, ilyennek szeret és elfogad, aki meg nem , az engem sem érdekel.
 

szolnok

Új tag
A mozdulat az étteremben és a villamoson annyira természetes, mint a levegő vétel. Nem vettük észre , hogy különösebb feltünést okoztunk volna. Réggebben sem, ma meg már egyáltalán nem.
 

Sani

Új tag
Milyen mozdulat, Szolnok?
Mert ha az inzulin beadásról szólsz, az ok( az engem sem zavar, bárhol vagyok, akár előadáson, akár rendezvényen, buliban). De nekem még ma is 'kellemetlen' nyilvános helyen cukrot mérnem. ( Bár ilyenkor nem érdekel senki / vagy csak próbálok úgy tenni/, hiszen az egészségem a legfontosabb, de akkor is) Kérlek, fejtsd ki ezt egy kicsit nyilvánvalóbban!
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Pusimelu, olvasom, hogy még bajban vagy azzal a kérdéssel, hogy megmondd-e, hogy beteg cagy, vagy nem. Nos, én mondhatnám, hogy a mai napig bajban vagyok, pedig már 44 éve múlt, hogy belém csapott a mennykő... Természetesen valahogy megoldottam. Nevezetesen úgy, hogy akinek tudnia kell, annak kérdés nélkül elmondtam. Akinek meg nem tartozik a lételemei közé, azoknak nem. Ha kérdezik, akkor nyíltan megmondom, nem tagadom, mert annak semmi értelme sincs. De nem rakom ki a névtáblám mellé, hogy diabeteszes vagyok.
Az olyan körben is el tudod kerülni, hogy számodra rossz dolgot csinálj (pl. tortát egyél), ahol nem tudják, hogy beteg vagy.
Annak idején az injekciókat nyugodtan be tudtam adni, mindig lehet olyan alkalmat, helyet találni, ahol nem zavarnak és én sem zavartam senkit. Pennel meg aztán tényleg egyszerűbb volt az élet... A pumpa pedig mégjobb, mint az összes többi.
A vércukor-mérést viszont ugyanúgy szerény magányomban, legfeljebb családi körben csinálom, mint annak idején az injekciózást. Én nem vagyok híve a "mindenki lássa" módszernek. Talán azért, mert én sem szeretem nézni a saját vérvételeimet sem, nem még a másokét. Nem vagyok rosszul tőle, de sem ezeket a műveleteket, sem sebeket nem szeretem mustrálni.
 

pusimelu

Őstag
Sziasztok!

Köszi a véleményeket ,és jó hogy megoszthatom veletek a sajátomat.Voltam bálban és nem okozott problémát hogy beadjam az inzulint és megmérjem a cukrom mert el tudtam vonulni.Viszont egyszer egy étterembe nagyon zavarba voltam.Nekem még el kell telni valamennyi időnek hogy természetes legyen ez az egész.Jön a tavasz meg a nyár az első amióta" beteg "vagyok.Nem érzem már betegségnek úgy mondom hogy csak hiányzik valami a szervezetemből.Mindenkinek további szép hétvégét!!
 
Oldal tetejére