mindenkinek

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Velem egyszer történt olyan, hogy a frissen felírt insulint BP-en akartam kiváltani. Pár napot tartózkodtam a fővárosban, tartalékot nem vittem magammal, gondolván ott lesz az új. A patikában közölték, hibás a recept. Én meg mondtam, mi a szitu. Simán adtak egy ampullával, rendesek voltak.
Igen, ez gyógyszertárfüggő. Nekem már adtak többször is (munkahelyen kifogyott a patron és nem akartam hazamenni), de egy nagyon durva esetem volt (mégsem meséltem el a fókusznak :)), amikor 7 hós terhesen, nagy hassal járkáltam több patikában és háziorvosnál (!) és a Szent Imre diab osztályával telefonon beszéltem (!) és EGYIKÜK SEM adott se receptet se inzulint (a diabdokin szabin volt és 45 fok volt). Nem elfogyott az inzulinom, hanem az egész doboz megromolhatott, mert a harmadik ampullát cseréltem ki 2 óra alatt, mert hiába adtam be akármelyikből is, csak ment felfelé a cukrom és már 16 volt a végén, amikor egy barátnőmet értem el, aki szintén humalogos és ő adott egy ampullát, azzal 1 óra alatt stabilizálódott. De hiába mentem be nagy pocakkal, panaszkodva, hogy nem hat az inzulinom, nyilván megromlott a melegben és megy felfelé a cukrom, ami veszélyes a babára nézve, az a 2 gyógyszertár és 2 háziorvos és telefonon a szentimre diabján egy diabdoki közölték, hogy ők nem adnak se receptet se ampullát, honnan tudom én, hogy rossz az inzulin, várjam meg a kezelőorvosomat!!!! Ez pont 3 éve történt, azóta ide is írtam ezt többször, mert mélységesen felháborodtam ezen, de azt hiszem, nem lehet tenni ezellen. Ha rossz patikust fog ki az ember és ha hülye orvost, akkor a fejünk tetejére is állhatunk.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én a tesztcsíkra gondoltam!!:confused:- az nem kis össszeg , az oep-nek sem...
Nekem így sem elég 3 doboz 1 hónapra és gondolom vagyunk így ezzel egy-páran.:-(
Jól tudod, a legtöbben többet használunk, mint 3 doboz. A többit teljes áron vesszük meg.

Valamelyik Drinfo magazin előszavában Fövényi doktor írta le, hogy az OEP végzett egy felmérést, miszerint nálunk a cukorbetegek Tb támogatással havi egy (1db) csíkot használnak el. Ezek alapján félő, hogy az OEP lecsökkenti a támogatott mennyiséget, mivel nincs kihasználva a keret. Persze az OEP ebbe a statisztikába belevett minden cukorbeteget és az elszámolt csíkot. Az idős Mari nénit, és Józsi bácsit is, aki két-három havonta mér egyet, és minket, akik kiváltjuk a maximumot. Ezek szerint nagyon eltolódik az arány a ritkán mérők felé.

Ha az OEP végezne úgy is egy statisztikát, hogy mennyi fogy még teljes áron a támogatotton kívül, és ezt osztaná el a cukorbetegek számával, máris más adat jönne ki. Ma jelenleg nagyon kevés az a csak diétára szoruló, vagy nem cukorbeteg, aki méri a cukrát. Ez évi 1-2 dobozt jelent fejenként, tehát az összképet nem torzítaná el lényegesen.

Ezen kívül, ha az OEP annyi doboz csíkot engedélyezne kiváltani támogatottan, amennyire szükségünk van és valóban el is mérünk, akkor máris nem mondhatná, hogy nincs kihasználva a keret. Akkor egészen biztos más lenne a statisztika végeredménye.

Még egy szempont. Fövényi doktor az intenzív inzulin terápián lévő betegnek a három főétkezéshez javasol előtte és utána mérést, ezen kívül alkalmanként éjszaki mérést, és minden olyan esetben, amikor gyanakszunk hipora vagy hiperre, vagy akármire
Tehát ez étkezésekre 6 mérés/nap, vagyis 180 mérés/hónap + 10 mérés éjszaka, + érzésre (hipo, hiper) minimum 10 mérés.
Ez összesen 200 mérés/hónap. És ez nagyon karcsún lett számolva (főleg, hogy van 31 napos hónapunk is, én 30 nappal számoltam), de máris + 1 dobozt jelent teljes áron.
Vagyis az orvosi ajánlás már itt nincs szinkronban az OEP támogatásával. És tudjuk jól, hogy nagyon sokan itt közülünk nem havi egy dobozzal fogyasztunk többet a támogatotton felül.
Talán már itt megállja a helyét az a tézis, amit Timi mondtál, hogy az OEP arra játszik, hogy a pógár vegye meg teljes áron. :(

Közben eszembe jutott egy másik cikk is. Romániában minden hónapban egy doboz csíkot ingyé kapnak a diabosok. :shock:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egy új info, miszerint nem szűnik meg teljesen a gázártámogatás, bár a hogyan tovább-ról nem találtam használható adatot.

Tegnap a tv-ben hallottam, hogy a fűtési szezon végéig nem szűnik meg a támogatás, de semmi többet, hogy kell-e újra igényelni, vagy akik idén is kaptak, azoknak folytatólagos-e? Számomra még most is zűr-zavaros, de talán hamarosan többet tudunk.

Íme:
http://www.gazartamogatas.eu/
 
Oldal tetejére