mindenkinek

Kittuska

Új tag
Segítség!!!!!!

Sziasztok!
Kozma Kitti vagyok ötödéves egyetemista.
A segítségeteket kérném! A szakdolgozatomhoz keresek I.típusú cukorbetegeket 16 éves kortól!
Pár kérdőívről lenne szó!
A kérdőíveket csatolom, ha van időtök légyszi töltsétek ki!
A kitöltött kérdőíveket légyszi az email címemre ([email protected]) küldjétek.
Előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!!!!

Csatolások

• A proaktiv coping vizsgálat Pék Győző 120 példány.doc
    95.5 KB · Olvasás: 8
  • Felnőtt cukorbeteg 40 példány.doc
    78 KB · Olvasás: 11
  • MPSS-család 120 példány.doc
    74 KB · Olvasás: 10
  • MPSS-barátok 120 példány.doc
    73.5 KB · Olvasás: 11

somcsika

Aktív tag
kb egy éve van benne az én mobilomba is, csak abban bízom hogy valóban megnézik ha baj van.

Egy küzúti baleset alkalmával sem a tűzoltók, sem pedig a mentősök biztosan nem nézik meg.
Hivatalosan hozzá sem nyúlhatnak az értékeidhez és a tárgyaidhoz, így a telefonodhoz sem, személyiségi jogokat sértene.
Nekik, mint első beavatkozóknak nem ez a dolguk, hogy a telefonodat keressék hanem, hogy épségben kivegyenek abból az autóból amibe beszorultál vagy bármi egyéb szakfeladatot ellássanak valamint, hogy gyors és szakszerű ellátást kapj.
Én is jószerivel olyan kiképzést kaptam, mint a tűzoltók, mind elméleti, mind pedig gyakorlati szempontból. Na jó, volt néhány kivétel, amit úgy gondolták, hogy mi nők nem tudnánk végigcsinálni és azokat passzolhattuk. Tehát én elméletben tudom. A férjem pedig gyakorlatban ő mesélte, hogy egy balesetnél ők voltak az első beavatkozók (tűzoltó), majd 20 percig csörgött a sérültnek a telefonja (kisebb-nagyobb megszakításokkal) és nem vehették föl. A rendőrök megérkeztek, nyilvántartásba vették és kikapcsolták.:(Sajnos neki már nem volt rá szüksége.
Külföldön nem tudom, hogy hogy van ez és hogy műkszik-e ez a dolog de kis hazánkban nem ez a módja a hozzátartozók értesítésének. Akár kisebb vagy akár nagyobb sérülésről legyen is szó.
Nekem nincs be állítva a telefonomon, viszont senkit nem beszélek le róla, csak a tényeket írtam le.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egy küzúti baleset alkalmával sem a tűzoltók, sem pedig a mentősök biztosan nem nézik meg.
Hivatalosan hozzá sem nyúlhatnak az értékeidhez és a tárgyaidhoz, így a telefonodhoz sem, személyiségi jogokat sértene.
Nekik, mint első beavatkozóknak nem ez a dolguk, hogy a telefonodat keressék hanem, hogy épségben kivegyenek abból az autóból amibe beszorultál vagy bármi egyéb szakfeladatot ellássanak valamint, hogy gyors és szakszerű ellátást kapj.
Én is jószerivel olyan kiképzést kaptam, mint a tűzoltók, mind elméleti, mind pedig gyakorlati szempontból. Na jó, volt néhány kivétel, amit úgy gondolták, hogy mi nők nem tudnánk végigcsinálni és azokat passzolhattuk. Tehát én elméletben tudom. A férjem pedig gyakorlatban ő mesélte, hogy egy balesetnél ők voltak az első beavatkozók (tűzoltó), majd 20 percig csörgött a sérültnek a telefonja (kisebb-nagyobb megszakításokkal) és nem vehették föl. A rendőrök megérkeztek, nyilvántartásba vették és kikapcsolták.:(Sajnos neki már nem volt rá szüksége.
Külföldön nem tudom, hogy hogy van ez és hogy műkszik-e ez a dolog de kis hazánkban nem ez a módja a hozzátartozók értesítésének. Akár kisebb vagy akár nagyobb sérülésről legyen is szó.
Nekem nincs be állítva a telefonomon, viszont senkit nem beszélek le róla, csak a tényeket írtam le.
Somcsika, annyira sejtettem... már hónapok óta kering ez a dolog is az internet éterében, "szájról szájra", na valaki hátradőlhet, hogy sikerült egy "sikeres" spamet kreálnia (mint infós, inkább ezt az oldalát látom a dolognak...). Nem ez az első...
Én nektek hiszek.

blaci

Őstag
Sziasztok!
Szerintem ez csak egy újabb "jó" példa a magyar valóságra…:(
Ne gondoljunk a legsúlyosabb esetekre. Pl.: Ha egy idős ember vagy egy gyerek eltéved és van nála telefon, nem nézik meg? Nem keresnek benne hozzátartozót? Nem is kell ehhez ICE megjelölés, lehet akár anya, apa is a gyerek telefonjának címlistájába! Szóval az ICE megjelöléstől függetlenül azért ez nekem elég fura.
Hát lehet, hogy értelmetlen ez az ICE nálunk de szerintem akár hasznos is lehetne adott esetben… Csak hiába a beállítás ha senki nem foglakozik vele ill. nem nézik meg. Ettől függetlenül azért működik a dolog enélkül is kis hazánkban. Mármint a hozzátartozók értesítése.
Ez csak egy ötlet, egy kezdeményezés lenne...én így látom.
Persze én sem azt mondom, hogy a mentős a telefonomat nyomkodja inkább minthogy kihúzzon az autóm roncsai közül vagy a tűzoltó ne az égő házból mentsen ki!
Aki pedig beállítja így a telefonját az ezzel hozzájárul ahhoz, hogy azt használhassák is adott esetben. Ezzel megoldható is lenne a személyiségi jogok kérdése.

Ezek szerint akkor a cukorbetegségemre utaló kis kártyát is hiába hordom magammal a legfontosabb információkkal…?! Mert hivatalosan nem kereshetik, nem nyúlhatnak a dolgaimhoz…? Jajj…
Üdv.,
Laci …aki ugye nem így van…?!:o

misamaci

Aktív tag
Somcsika, annyira sejtettem... már hónapok óta kering ez a dolog is az internet éterében, "szájról szájra", na valaki hátradőlhet, hogy sikerült egy "sikeres" spamet kreálnia (mint infós, inkább ezt az oldalát látom a dolognak...). Nem ez az első...
Én nektek hiszek.

Kicsit utánakeresgéltem ... ez egy valós kezdeményezésnek indult még 2005 májusában. Pont a Somcsika által leírt okok miatt nem lett sikeres, nem csak nálunk merültek fel adatvédelmi/személyiségi jogi aggályok, illetve a mentést végzőknek máshol sem feladata a hozzátartozók felkutatása.
(az eredeti kezdeményezésnek része volt az is pl., hogy az új gyártású telefonokban gyárilag legyen a telefonkönyvben egy külön kezelhető ICE rész is, de a fentiek miatt ez is értelmetlenné vált).
A legjobban talán itt foglalták össze a sztorit: http://en.wikipedia.org/wiki/In_case_of_emergency

blaci

Őstag
Sziasztok!
Én is utána olvasgattam egy kicsit, bevallom őszintén én még eddig soha nem hallottam erről a kezdeményezésről. Vagy inkább most már felhajtásról…
Továbbgondoltam ezt a dolgot és arra jutottam, hogy az egész ICE-telefonszám dolgot eltúlzottnak és egyenesen feleslegesnek tartották, mert minek is egy ilyen szám, ha a mobilunk telefonkönyvében úgyis lesz egy ANYA, APA, NYUSZI, ANGYALOM-GALAMBOM, OTTHON, TESÓKÁM, stb. bejegyzés, akik közül valamelyikre rá lehet balesetünk közlésével hozni a frászt. Ha már így akarnák értesíteni a hozzátartozóinkat. Ebben is lehet igazság!
Namármost! Még tovább görgetve a kérdést akkor bukik az elmélet, ha ezek közül épp azt hívják fel, akit szerintünk NEM KELLENE! Mondjuk anyánkat, aki egyből infarktust is fog kapni, ha megtudja, hogy történt velünk valami. Vagy NYUSZI-t, akivel éppen most szakítottunk és valószínűleg tapsolni és ugrándozni fog örömében, hogy feldobtuk a talpunkat... Na, pontosan erre lenne (lett volna!) értelme használni az ICE-számot, ami tartalmazza azt a telefonszámot és a hozzánk legközelebb álló azon személy nevét, akit MI SZERETNÉNK, ha értesítenének, ha éppen felcsavarodtunk egy fára…
Erre mondjuk lehet használni egy darabka cetlit is pl. az igazolványtartónkba, hátha megnézik és talán figyelembe is veszik…
Mondjuk azzal egyetértek, hogy ez nem annak a dolga aki a mentésünkre siet, de később a kórházban aki ezzel foglakozik annak könnyíthetné a munkáját, nem is beszélve arról, hogy én határozhatnám meg az elsőként értesítendő hozzátartozómat.
Üdv.,
Laci …aki, de ha már ott a telefon akkor miért ne…?;)

szolnok

Új tag
Sziasztok!
A cégünknél a héten kiadtak egy belső hírlevelet aminek a lényegét szeretném megosztani veletek mert adott esetben valóban fontos lehet.

Mentősök tapasztalták, hogy közlekedési baleseteknél, rosszulléteknél manapság a legtöbb sérültnek, segítségre szoruló embernek van mobiltelefonja. Azoknál akikkel adott esetben nem lehet kommunikálni, a segítségükre sietők nem tudják, hogy a telefon hosszú címlistájából kit értesítsenek.

Azt javasolják, hogy a szükség esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg.

A nemzetközileg elismert megjelölés:

ICE (= In Case of Emergency = "vész esetén")

Ezalatt a név alatt annak a személynek a telefonszámát kell megadni, akit vészhelyzetben / szükség esetén a rendőrségnek, mentőknek, tűzoltóknak fel kell hívni, hogy rólunk tájékoztatást adjanak esetleg több információhoz jussanak velünk kapcsolatban.
Ha valaki több ilyen személyt szeretne megadni az a következőképpen lehetséges:
ICE1, ICE2, ICE3 stb.

Egyszerű megcsinálni, nem kerül semmibe de vész, baleset stb. esetén nagy segítség lehet a segítségünkre sietőknek!!!

Javaslom ezen információkat osszátok meg a családtagjaitokkal és az ismerőseitekkel is!
Sajnos sohasem lehet tudni mikor lesz rá szükség...
Üdv.,
Laci

Most már csak az a kérdés a mentősök tudják e ezt??? vagy van e olyan széles körben elterjedt tájékoztatás , hogy bárki aki segítséget nyújt tudja ezt?

szolnok

Új tag
Baj esetén a kórház elvileg köteles értesíteni a hozzátartozót. Tehát nem szabadna kikapcsolni kikapcsolni a mobilt.
Mikor a fiamnak volt balesete, és én hívtam a rendőr felvette a telefont és tájékoztatott. Hálás vagyok a mai napig neki. Mondjuk a kijelzőn villogott, hogy anya. Szóval nem lenne ez hülyeség.

blaci

Őstag
Most már csak az a kérdés a mentősök tudják e ezt??? vagy van e olyan széles körben elterjedt tájékoztatás , hogy bárki aki segítséget nyújt tudja ezt?

Szerintem tudják az illetékesek (szándékosan nem írtam mentősöket!), csak nem igazán akarnak ezzel (is) foglalkozni...
Én úgy látom, hogy a felhívás megfogalmazásában van a hiba ahol azokat (mentősök, tűzoltók) helyezi előtérbe akiknek tényleg nem az értesítés a fő és elsődleges feladatuk hanem a segítségnyújtás.

Kell nekünk az ICE?

Érdemes elolvasgatni a cikk végén a hozzászólásokat, véleményeket is...! Pont ilyesmikről irkáltam tegnap...
Annak azért örültem miközben olvastam a cikket, hogy a figyelmeztető kártyát javasolják...! Akkor talán azt keresik és meg is nézik...
De mi van ha nem keresik? Mert mondhatják ezek után, hogy nem nyúlhatnak pl. a zsebünkbe, táskánkba! Talán megoldás lehet ha egy táblát hordunk a nyakunkba akasztva...hátha elolvassák. XXI. század... Magyarország...
Üdv.,
Laci ...aki szintén jó dolognak tartja!:cool:

napocska

Őstag
Egy apró technikai kiegészítés: ha egy telefonszámot kétféleképpen mentesz el a telefon memóriájában, egyszer, mint mondjuk "Galambom" egyszer, meg mint "ICE" akkor ha hív az illető, a telefonszám jelenik meg a kijelzőn, nem a memóriába mentett név.

blaci

Őstag
Szia Napocska!
Én ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy:
"ICE - Galambom"
Így a szám csak egyszer van elmentve viszont a név elé írt ICE jelölés egyértelmű arra nézve, hogy mi volt a szándékom vele.
Ez egyáltalán nem zavaró szerintem...
Üdv.,
Laci ...aki kreatív nagyon!:D

zsuzsa

Új tag
Én azért mindíg bízom a jó,szándékba, és persze előbb mentsék meg az életemet, de azért utána ha azonosítás miatt belenéznek a táskámba, és csak az irattárcámat kinyitják, biztos nem haragudnék meg érte, és rögtön látják, hogy aki a hátsó ülésen van kisfiú az az én fiam, és cukorbeteg, és kit kell értesíteni, és megnézik a derekán azt a kis táskát és látják, hogy tényleg van rajta egy kis micsoda, tehát valóban róla van szó, és értesítik akit megjelöltem az irattárcámba a személyim mellett. Bízom benne hogy valahogy így járna el az intézkedő rendőr, nem a mntős, az mentse az életünket.

zsuzsa

Új tag
De azért sose kerüljön sor ilyesmire, a dolgok ritkán történnek úgy ahogy mi gondoljuk, és próbálunk felkészülni rá.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Megkérdezem egy mentős ismerősömet, mit tud a dologról.
Zsuzsi ,amit írsz, hihető és jogos is, de én úgy tudom, hogy ha nem is mentős, de a kórházban már megnézik a személyi adatokat, és az esetleges betegkártyákat a táskában, mint pl a mi diab kártyánkat.
Ha ez internetes kacsa kár érte, mert egy nagyon jó dolognak tartanám.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Namármost! Még tovább görgetve a kérdést akkor bukik az elmélet, ha ezek közül épp azt hívják fel, akit szerintünk NEM KELLENE! Mondjuk anyánkat, aki egyből infarktust is fog kapni, ha megtudja, hogy történt velünk valami. Vagy NYUSZI-t, akivel éppen most szakítottunk és valószínűleg tapsolni és ugrándozni fog örömében, hogy feldobtuk a talpunkat... ;)
Lacíííííííííííííííííí, ez állat volt, de baromira igaz. :rohog::rohog::rohog:

Mellesleg az én telomban az "anyamanya" név alatt ez én munkahelyi telefonszámom van. Ez még annak a maradványa, amikor csak egy mobilunk volt, az itthon volt állandóan, és a fiam azon tudott hívni, amikor dolgoztam. Ez egyszerűen így maradt, mert így tetszik. Azóta már van saját mobilunk és Deni telojában is így van beállítva a munkahelyi számom.

Nekem az ICE név alatt Deni a fiam van és a nővérem a teljes nevén van. Ebből egyikből sem tudnák, hogy én őket szeretném értesíttetni ICE nélkül.
Hívnák az anyamanyát, ha hívnák. :rohog:

borka

Őstag
Sziasztok Sándor,vagyok !

Kicsit morbidnak tetsző dolog,de még mindég a "dögcédula" volna a leg megfelelőbb megoldás. Persze a neve lehetne személyi biléta.Minden fontosabb adatot bele lehetne gravíroztatni. Anyaga lehet ezüst vagy arany,éa a hozzátartozó lánc is. Nagyon sok embernek a nyakába lehet látni horoszkópos medálokat,tehát nem is lenne nagyon feltünő,viszont az illetékeseknek sok infót adna.

<TABLE border=0 cellSpacing=2 cellPadding=1 width=600 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top width=160 align=middle> </TD><TD vAlign=top width=430><SMALL>DÖGCÉDULA (Új)</SMALL>
<SMALL>VGS00044</SMALL>

<SMALL><SMALL>Kétféle hosszúságú lánccal és gumigyűrűvel szállítjuk. Gravírozható.</SMALL></SMALL>
<SMALL><SMALL>Színválaszték: arany, ezüst, fekete</SMALL></SMALL>

<SMALL><SMALL>Fogy. ár: 600 Ft.</SMALL></SMALL>
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Üdv: Sándor

Csatolások

• VGS00047.jpg
    VGS00047.jpg
    42.7 KB · Olvasás: 4
  • VGS00047%20B.jpg
    VGS00047%20B.jpg
    35.6 KB · Olvasás: 8

pumpás

Őstag
Sziasztok Sándor,vagyok !

Kicsit morbidnak tetsző dolog,de még mindég a "dögcédula" volna a leg megfelelőbb megoldás. Persze a neve lehetne személyi biléta.Minden fontosabb adatot bele lehetne gravíroztatni. Anyaga lehet ezüst vagy arany,éa a hozzátartozó lánc is. Nagyon sok embernek a nyakába lehet látni horoszkópos medálokat,tehát nem is lenne nagyon feltünő,viszont az illetékeseknek sok infót adna.

<TABLE border=0 cellSpacing=2 cellPadding=1 width=600 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top width=160 align=middle></TD><TD vAlign=top width=430><SMALL>DÖGCÉDULA (Új)</SMALL>
<SMALL>VGS00044</SMALL>

<SMALL><SMALL>Kétféle hosszúságú lánccal és gumigyűrűvel szállítjuk. Gravírozható.</SMALL></SMALL>
<SMALL><SMALL>Színválaszték: arany, ezüst, fekete</SMALL></SMALL>

<SMALL><SMALL>Fogy. ár: 600 Ft.</SMALL></SMALL>

</TD></TR></TBODY></TABLE>
Nekem tetszik...

borka

Őstag
Szerintem tudják az illetékesek (szándékosan nem írtam mentősöket!), csak nem igazán akarnak ezzel (is) foglalkozni...
Én úgy látom, hogy a felhívás megfogalmazásában van a hiba ahol azokat (mentősök, tűzoltók) helyezi előtérbe akiknek tényleg nem az értesítés a fő és elsődleges feladatuk hanem a segítségnyújtás.

Kell nekünk az ICE?

Érdemes elolvasgatni a cikk végén a hozzászólásokat, véleményeket is...! Pont ilyesmikről irkáltam tegnap...
Annak azért örültem miközben olvastam a cikket, hogy a figyelmeztető kártyát javasolják...! Akkor talán azt keresik és meg is nézik...
De mi van ha nem keresik? Mert mondhatják ezek után, hogy nem nyúlhatnak pl. a zsebünkbe, táskánkba! "Talán megoldás lehet ha egy táblát hordunk a nyakunkba akasztva"...hátha elolvassák. XXI. század... Magyarország...
Üdv.,
Laci ...aki szintén jó dolognak tartja!:cool:

Kedves Laci !

Csak a dondolatodat görgettem tovább.Mint írtam ez lehetne egy medál is.

Oldal tetejére