Zsu77
Új tag
Persze, remélem nem fejlesztettünk ki parát senkiben sem. Az utcai hamburgeres meg tuti jó!
Szerintem egy utcai hamburgeres nem hordoz veszélyt(max a mosdatlan kezünk...),mivel a'la cart -hoz hasonló: ott készül a kaja helyben,azonnal!
Persze, remélem nem fejlesztettünk ki parát senkiben sem. Az utcai hamburgeres meg tuti jó!
Szerintem egy utcai hamburgeres nem hordoz veszélyt(max a mosdatlan kezünk...),mivel a'la cart -hoz hasonló: ott készül a kaja helyben,azonnal!![]()
Mára már sokat szigorítottak a feltételeken (HACCP), ahogy írtad, Zsu.
Azért a szalmonella esetében nem mindegy, gondolom én, hogy mennyi van belőle az ételben. Egy állott ételben van ideje bőségesen elszaporodni, nem?
Én meg imádom a piaci hurka-kóbász sütödéket. Jó zsíros, szaftos, kenyérrel, uborkával. Pedig hallottam már azokról is sok randaságot az olajat, meg a kóbász husikát illetően. Ezután is imádni fogom, úgysem járok túl sűrűn, meg már nem is jellemző a finom terjengő pecsenye illat.Szerintem egy utcai hamburgeres nem hordoz veszélyt(max a mosdatlan kezünk...),mivel a'la cart -hoz hasonló: ott készül a kaja helyben,azonnal!![]()
Na ezek jó tanácsok, jöhet még egy-két fortély, mert hiába a főzőtudomány, ha a tárolással elbaltázzuk a dolgokat.Nem az állottság a lényeg.Egy állott étel már amúgy sem finom.A szalmonella 37 fokon szaporodik a leggyorsabban.Ezért kell a melegentartó pult,mert az ettől melegebb.Nem jó ezért a sok hűtés-melegítés váltakozása sem.A meleg ételt gyorsan kell lehűteni.Egy otthon forralt előző napi pöri,ha gyorsan hül le,másnap még használható pl.
Én meg imádom a piaci hurka-kóbász sütödéket. Jó zsíros, szaftos, kenyérrel, uborkával. Pedig hallottam már azokról is sok randaságot az olajat, meg a kóbász husikát illetően. Ezután is imádni fogom, úgysem járok túl sűrűn, meg már nem is jellemző a finom terjengő pecsenye illat.
Nahát egy sűtkóbászért nem megyek nagyfaluig. Növényke, nyáron elmegyünk kóbászolni? Itt nálunk hol van piaci kóbászos. Vagy le kell menni Földvárig? Lemegyünk?Szerintem bármit is hallottál,az csirke...izé...kacsa!Mert hogy ezek a helyek is pörögnek rendesen,pont a leírt tulajdonságok miatt(hm...de éhes vaok!:shock: )Egyre kell figyelni: ne a pesti kínain vegyél/egyél ilyet,mert ott tuti,hogy az előző nap látott kóbormacska van ma megsütve,ez viszont fix!
Viszont a csepeli-szent imre téri kínais az naon finom...na,az hiánycikk nekem!
Manka!Irigyellek!No,jó...csak éhintos vaok!:grin:
Nahát egy sűtkóbászért nem megyek nagyfaluig. Növényke, nyáron elmegyünk kóbászolni? Itt nálunk hol van piaci kóbászos. Vagy le kell menni Földvárig? Lemegyünk?
He-he...
(ezt most bemásoltam a másik topikból)[/quote
Kedves fórumozók!
Az a csoki ami olyan egészséges engem is érdekel. Csoki imádó vagyok, de a ch tartalma és koleszterinszint emelő hatása miatt tiltott listán van. szóval mi ez a csoki, és hol kapható?
Más!
A bab és a lencse ch tartalma majdnem egyező, de a lencse glikémiás indexe jóval kisebb. Ezt sokáig nem tudtam én sem és a lencse után mindig hipóztam. (imádom a lencsét) Aztán amikor már beszéltek a glikémiás indexről megtanultam, hogy valóban a lencséhez nagyon kevés inzulin kell. Azt is utána kérdeztem, hogy miért? A választ már ti biztosan tudjátok, de én akkor még nem tudtam. A lencse apró szemű, és minden szem lencsének van a megemészthetetlen felső burka ami késlelteti az emésztés során a ch felszívódását. Azaz sok rost anyag tartalma van. Mig a bab nagyobb szemű, ezért kevesebb a felső réteg ami a főzés során leválik és a közepén a bab belseje a tömény ch, mig a lencsében ebből jóval kevesebb van.
A rántást én mindig egy kevés olíva olajjal készítem, és a főzelék nem a rántástól sűrű, hanem a benne lévő zöldségtől, illetve amilyen főzeléket készítek. Ezek minimális ch-t tartalmaznak. Persze tudom a menza más.
Azt gondolom a búza liszt kevés mennyiségben, mint a rántás, habarás nem számottevő a diétánkban. Inkább a nokedli, leves betét tészták, és ehhez hasonló gabonából készült élelmek számottevők. Ezekre jobban oda kell figyelnünk. Nagyon finom és jóval kisebb a glikémiás indexe a teljes kiőrlésű búzából készült kenyérnek. (Graham)
Bocsika, most jövök rá, hogy egy diétás tanácsadó lett belőlem. Ezt ti már mind biztos tudjátok, de jól esett leírni, mert én ezeket még gyerekként nem tudtam, és az anyukám sem.
Minden jó Magdika
Gondoltam, megosztom a barna rizses élményemet...
Fogyózni szerettem volna egy picikét, így barna rizses kaját rendeltem ma. Nem volt színre barna, de olyan fura izék voltak a sima rizsszemek mellett, nemtom, mik azok, de olyan puha volt az egész, nagyon fini volt. De sejtettem, hogy ez valami nagyon rostdús dolog lehet, így a 8 helyett 6 egység humalogot adtam be, holott elvileg adagra nem különbözött a megszokott mennyiségtől, amit sima rizsből szoktam enni. Délután ledőltem aludni (ha itt van anyám és vigyáz addig a gyerekekre, hetente 1x muszáj aludnom így, különben kikészülök), alig 1 órája aludtam, amikor arra ébredtem, hogy zsibbad a szám, izzadok, szédülök és az naaagyon erős éhségrohamom volt. Meg is ettem marha sokat, még egy péksütit is (2 túró rudit, 1 mézes teát, 1 kinder csokit....), borzalmas ez az éhség ilyenkor, amikor ilyen nagy hipó van (ez kb 2-3 havonta fordul velem elő).
A lényeg, hogy ez a barna rizs nagyon tanulságos, mert szerintem ez nem barna rizs volt, hanem hajdina (utánanéztem azótam) és hát a rendelt kajáknak ez tudott hátránya. De én azt sem tudtam, hogy a hajdina ennyire kevés CHs kaja... Már tudom
Amúgy 11.9-re ment fel a cukrom, bár beadtam a megevett CHknak megfelelő inzulint hipó után, de ehhez a nagy zabáláshoz képest szerintem nem annyira rossz ez, azóta meg lassan lement 8-ra és stabil.
Hú, nekem régen azt mesélték, cukrászdában a kókuszgolyó, meg a puncs szelet tölteléke általában régi sütik összedarált, kevert-kavart maradékából van. Nem tudom igaz-e, de elépzelhetőnek tartom.
És akkor hagy emlegessem azt a kis balatoni kifőzdét, ahol egyetemista koromban loptam a napot. Elfogyott a csavaros üveges ásványvíz, nyanya kikapta a szemetesből az üveget, kicsit ellötykölte és nyomott bele szódát a keletnémet vendégnek. Igazi Zimmer Feri! Meg Pécsett, a Király utcában egy menő étteremben dolgozott konyhalányként a barátnőm. Lecseszték, mert megmosta a paradicsomot, azt mondta a főnök: "majd a forró olaj elvégzi a dolgát!" :mrgreen: (bocs, de ezen a siralmas helyzeten még ma is röhögnöm kell). Barátosnét akkor rugták ki a konyháról, mikor kidobott egy félig rohadt hagymát. Ja? Előbb ki kellett vennie a kukából.