mindenkinek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mi is egy doboz (5 patronos kiszerelés) inzulint szoktunk egy hónapra kapni. Most azonban, már csak a 10 ampullás kiszerelés van, így hát 3 ampullát kaptunk. A receptre az van írva, hogy napi 30 egységet fogyaszt Dani, így egy 30 napos hónapra elég is. De a 31 napos hónapban, egy napig nem ad be inzulint? Izgi...
A dokival megbeszélve emeljétek meg a napi összmennyiséget. Nekem is több van felírva, mivel a pumpa légtelenítése miatt több a napi igényem, mint amennyit valójában elfogyasztok egy nap. Egyébként is Dani esetében lassan várható a napi beadandó mennyiség növekedése.

Érdekes ez a szigor is, hiszen nem veszi figyelembe, ha véletlenül leesik és eltörik egy ampulla, vagy pl megromlik melegben, hidegben. Ha ilyen bekövetkezik, szinte könyörögni kell plusz almulláért, mert a doki elhiszi ugyan, de neki nincs olyan lehetősége, ahol megjegyzi a plusz felírt ampulla okát.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ilyenkor mindig elkezd járni az agyam a lehetőségek tekintetében.

El tudnék olyat képzelni, hogy a szakorvosnak egy központi kerete lenne, amivel a rendelőbe betárazhatna inzulint, és amikor a páciens megy, akkor megírja a páciensnek a receptet annyi ampulla inzulinra, amennyire szüksége van, ott a páciens aláírja és meg is kapja az inzulint. Kivitelezhető lenne, időt se nagyon venne el, mert amíg a doki naplót nézi, az asszisztens addig kiveszi a hűtőből a cuccost. Receptet meg egyébként is a nővérkék írják meg a kontroll napján, vagy előtte egy nappal.
Bizonyos mennyiségű inzulin így is van a rendelőkben, kórházakban, az is a doktor felelőssége alá tartozik. így a doki készletéből simán ki lehetne írni 3 vagy 4 ampullával, ami egy kis diabos szükséglete 1-3 hónapra.
A patikák többsége tényleg nem bontja meg a dobozt, többek között nálunk sem. Ha netán bevezetnek egy újabb szigorítást, miszerint nem lehet 1 vagy 3 havi adagnál többet felírni, akkor a pici gyerkőcöknek tényleg nem lehet kiírni az ingyenes adagot. Még én sem használok el 3 hónap alatt két teljes doboz inzulint.

Gondolom én, hogy ez a dokinál központi keret működőképes lenne, de aztán megtorpanok, mert itt van a kérdés, hogy mi működik nálunk? Mert ami működik, azt is megbolygatják, és működésképtelenné teszik.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Lizzi, találtam itt egy cikket: http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.com/2011/11/aktualis-inzulin-helyzet.html és ez azért érdekes, mert azt mondtad, hogy a dokid még decemberben írta fel az inzulint. Eszerint neki tudnia kellett volna, és inkább a 10 db-osat kiírni. Kérdés, hogy a dokid tudta-e, hogy te már nem kapod meg az 5 db-osat támogatással.

Az is kérdéses, hogy amíg forgalomban van az 5 db-os, vagyis van patikai készlet, addig miért kellett levenni a támogatását? No meg az is elgondolkodtató, hogy egy támogatást levenni milyen gyorsan megy, míg megadni egy támogatást hónapokig tart. Még akkor is, ha már elfogadott a dolog, a patikák rendszerét nem tudják ilyen villámsebességgel átállítani.

Ezek szerint nincs itt semmi érdek, ellenérdek, csak annyi, hogy megszűnik az 5 db-os kiszerelés. No de erről miért nem tudott a patikárius? Miért nem tudott Lizzinek korrekt tájékoztatást adni, hogy létezik 10 db-os ingyenes kiszerelés? Eszerint http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.com/2012/01/aktualis-inzulin-helyzet-novorapid.html tudnia kellett volna róla.
A doki miért nem mindjárt 10-es kiszerelést írt fel? Neki is tudnia kellett volna.

Ha Lizzi ott nem fordul sarkon, akkor simán beszedik tőle a 17 ezer forintot a 10 ampullla inzulinért.
Ismét egy példa, hogy nagyon résen kell lennünk, mert a patikák információja sokszor hiányos, és annak mi isszuk meg a levét.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Azért ez is érdekes: "(adagolás szerint akár a teljes dobozt, akár ampullára megbontva - mivel természetesen ezek az inzulinok is bonthatóak) Így ne lepődjenek meg, ha inzulinjukat nem a megszokott csomagolásban, hanem patikai faltkartonban kapják kézhez." (http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.com/2012/01/aktualis-inzulin-helyzet-novorapid.html)
Akkor némely patika miért mondja, hogy nem bonthat meg inzulinos dobozt? Nálunk már nem, de régen megbontották. Akkor én csak egy pórias papírzacskóban kaptam meg az ampullámat.

Akinél most sem bontják meg, az hivatkozhat erre a cikkre, ill. arra, hogy biztosan tudja, hogy megbonthatók az inzulinos dobozok.
 

tímeácska

Őstag
Érdekes ez a szigor is, hiszen nem veszi figyelembe, ha véletlenül leesik és eltörik egy ampulla, vagy pl megromlik melegben, hidegben. Ha ilyen bekövetkezik, szinte könyörögni kell plusz almulláért, mert a doki elhiszi ugyan, de neki nincs olyan lehetősége, ahol megjegyzi a plusz felírt ampulla okát.

A véletlen leesés/megsemmisülést nem is kell figyelembe venniük, ezzel nincs is semmi gond!
Hivatalosan úgy áll a dolog, ha valakinek pl. leesett az inzulinja, és megrepedt/eltörött, azaz használhatatlanná vált, nem csak a háziorvos, hanem bármely orvos írhat ki - végszükség esetén - inzulint a betegnek! Akár legyen szó ügyeletről, vagy pl. nem saját háziorvosról, kötelessége felírni! Ugyanis, ekkor "vészhelyzetről" beszélünk már, mivel inzulin nélkül maradt az inzulinfüggő cukorbeteg!
Ha ilyen helyzet áll elő, akkor az orvosnak az ellátási naplóban és a recepten is regisztrálnia kell, hogy miért is írta fel az inzulint. Ezekben az esetekben viszont kissé macerás közgyógyra felíratni a cuccost, de erre is lehetősége van az orvosnak - de az esetleges visszaélések miatt ezt nem igazán szorgalmazzák. Inkább - ha felírható az inzulin - EÜ100 jogcímet választják.

Azt is érdemes tudni, és nem árt fejben tartani, hogy minden betegellátó helyen kell, hogy legyen inzulin. Nem feltétlen minden fajtából van készleten tartalék, de a "leggyakoribbak" vannak! Ezeket gyógyszeradományként kapják az intézmények, arra az esetre, ha S.O.S. szükség lenne rá - akár új diabost diagnosztizálnak, akár ismert diabos kerül az intézménybe, inzulinja pedig nincs nála, vagy egyszerűen "csak" a fentebb említett esetről van szó - inzulin nélkül maradt a beteg. Ilyenkor az e.ü. személyzet mindenféle dokumentációs követelmények (OEP fele nem kell lejelenteni, nem kell receptre felírni, stb.) nélkül a beteg rendelkezésére kell(lene), hogy bocsásson megfelelő inzulinkészítményt. Megfelelő alatt értendő, ha hosszú hatású ment tönkre, akkor hosszút kell adni (végső esetben bármelyik bázisinzulin jó, de dózis-módosításra szükség lehet), ha nem áll rendelkezésre bázis, akkor végső esetben a "körbe adott" gyors hatású is megfelelő - hiszen, csak átmeneti végső megoldásról beszélünk, legrosszabb esetben egy péntek délután-estétől hétfő reggeli intervallumról lehet szó. De akár hosszabb ideig is adható így az inzulin, Lizzi (sajnos) tudna erről mesélni - Ő is csak gyors készítményt kapott, bázis nélkül, éveken keresztül. Tehát, nem kell félni, ha esetleg bázis nélkül marad az ember fia-lánya, van megoldás!
 

tímeácska

Őstag
Akkor némely patika miért mondja, hogy nem bonthat meg inzulinos dobozt? Nálunk már nem, de régen megbontották. Akkor én csak egy pórias papírzacskóban kaptam meg az ampullámat.

Akinél most sem bontják meg, az hivatkozhat erre a cikkre, ill. arra, hogy biztosan tudja, hogy megbonthatók az inzulinos dobozok.

Már évek óta bonthatóak a dobozok, de nem sok patika bontja. Szerintem itt mégiscsak az számít, hogy a patika mennyit adott ki - mármint, a patikáknak számít!
Csak azt nem értem, ha nem bontják, akkor hogyan kerül elszámolásra a gyógyszertárak által a - végül is - kieső 1-2, akár több ampulla inzulin? Hiszen, ha az én általam leadott recepten csak 3 ampulla szerepel, de mégis megkapom az 5 darabot, akkor azt a 2 ampullát ki finanszírozza? És milyen jogcímen? Mert hivatalosan én csak 3-at kaptam... Ráadásul az orvosnál is 3 lesz regisztrálva az ellátási naplóban... Az, hogy a gyógyszertár többet ad ki, szerintem nem feltétlen kell, hogy érdekelje a kezelőorvost, sőt, az infó sem jut el a dokiig a patikától, hogy hahó, én kiadtam 2 havi mennyiségét, dokikám, te már csak 2 hónap múlva írjál fel újabb adagot!
Meg még egy - engem elgondolkodtató - kérdés (bár csak amolyan költői...), hogy ha teszem azt, valakinek csak 3 ampulla fogyasztása van/ hó, de megkapja az 5-öt, akkor gyakorlatilag majd' 2 havi adagot megkap... És ez a tény senkit nem érdekel, hiszen 3 vagy 5 ampulla ide vagy oda, a következő hónapban megkaphatja az újabb 3 (vagy 5? ampullát)... Addig, amíg Máténak cseppre pontosan kiszámolják, ráadásul bontják a dobozt... Nem mástól sajnálom, egyáltalán nem, csak elgondolkodtam... Hangosan...
 
A héten váltottam ki én is inzulint. A gyógyszertárban mondták, hogy megszűnt az 5-ös kiszerelés (vagy csak a támogatása?), de természetesen megbontják a 10-est. A 300 Ft-os dobozdíjnak pedig csak a felét kellett fizetnem.
 

napocska

Őstag
A szakorvosi javaslatban nem vették figyelembe a szerelék cseréhez szükségez insulint?

De, persze, figyelembe lett véve. Nincs nagy para, csak bosszant az, hogy miért lefelé kerekítenek? Miért nem alapból 31 nappal számolnak, és akkor máris kiderülne, hogy bizony kell a negyedik ampulla is. Egyébként, ha az adott hónapban úgy látom, hogy van otthon bőven, akkor arra a hónapra nem szoktam újat íratni.
 

pusimelu

Őstag
10 db-os kiszerelés? Nekem január 3 -án 5 ampullás kiszerelést ítak fel de elmegyek a patikába és én utána járok mi a helyzet felénk.
Tavaly augusztusben Egerben nyaraltunk és lejtettem az ampullámat és 16 egységgel kerestük az ügyeletet ahol felírták szó nélül az egész dobozt.Novorapid ott nem volt 1 ampulla de az ügyeletes patikába szó nélkül kiadtak egy dobozzal.
Nekem mindng beleszámolják a légtelenítést is.Szerencsére!
 

lizzi

Őstag
Gyors leszek ,mert óvodás lett a lányom és ingázom az ovi és itthon között!!!:hurra:
szóval akkor mégiscsak igazam(igazuk)volt sajnos:(
arra nem tudok pontos választ adni ,hogy ki ,mit miért tett vagy írt fel ,de :évek óta ezt az inzulinmennyiséget kapom 3 hónapra és úgy emlékszem ,hogy úgy volt felírva ,hogy 2 doboz és alá ,hogy 3 havi adag,ezért adták azt az infót Budapesten amit, és igazuk is volt,csak azt nem tudták talán ,hogy ez máshogyan is kiadható,vagyis a 10 ampulla egyben és akkor csak a dobozdíjat fizetem ,de itt nálunk rögtön tudták miről van szó és ki is adták szó nélkül!
van egy javaslatom:írjuk ki ,ki milyen inzulint használ!!!remélem értitek:)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Valahol még olvastam egy cikket, hogy a felírási rendben szabályozzák a 3 havi felírható mennyiséget.
Eddig (nálam legalábbis) úgy működött a dolog, hogy a doktor egy receptre felírta a 3 havi inzulin mennyiséget, ami 2 doboz volt.
Ezután is kiírhat a doktor 3 hónapra előre, de nem egy recepten, hanem csak 3 recepten, amin fel kell tüntetnie, hogy azt mikor válthatja ki a páciens. Vagyis a 3. recepten szerepelnie kell egy hónappal későbbi dátumnak, amikor kiadhatja a patika az inzulint.

Na ez az egész azért érdekes (valamelyik hozzászólásomban már pedzegettem a témát), mert így hogy a csudába írhatja fel a doktor a NovoRapidot, hiszen 10 db-ot nem használ el a páciens 1 hónap alatt. Félő volt, hogy ez az új rendelkezés ütni fogja egymást.

Csak az lesz a járható út, hogy a doktor felírja a 3 receptre kiváltási dátummal a receptenként 1 hónapra való inzulint (1-2-3 ampulla), de a 10 db/doboz változatot, és a patikában szépen meg fogják bontogatni a dobozokat.

Azt már nem is merem elgondolni, hogy hány patikában kell majd mindenki füle hallatára pörölnünk, hogy igenis tudjuk, hogy megbonthatók a dobozok, és bontsák is meg.

Ez a 3 recept 3 hónapra engem is érint, hiába használok Humalogot, ami 5 db/doboz kiszerelésű, a 2 doboz (3 havi adagom) nem osztható 3-mal, vagyis az egy hónapra való mennyiséghez nálam is meg kell majd bontani havonta a dobozokat a patikáriusnak.

A rendelet alkotók megint nem láttak előre, megint csak a rosszat feltételezik mindenkiről, vagyis hogy pazarolnak. Persze, inzulinból biztos többet adunk be, mert ingyenes.
Azzal sem törődtek, hogy ez a csak havonta kiváltható mennyiség a vidéki kis településen, vagy falun élőket hogyan érinti, akiknek buszozni vagy kocsikázni kell, hogy eljusson egy patikába.
 

borka

Őstag
"Valahol még olvastam egy cikket, hogy a felírási rendben szabályozzák a 3 havi felírható mennyiséget."

Bartus György kiemelte: a gyógyszerkiváltásban a legnagyobb változás az lesz, hogy míg korábban legalább 30 napi, a jövőben legfeljebb 30 napi adagot lehet kiváltani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy gyógyszer csomagolásában kevesebb mint harminc, mondjuk 28 napi adagot tartalmaz, abból a gyógyszerésznek kettőt kellett adnia. Márciustól viszont – hacsak az orvos nem írja fel a vényre, hogy 56 napra ellátva – csak egy 28-as csomagolású doboz lesz kiadható.
Az MGYK alelnöke hangsúlyozta: beállított terápia mellett a betegnek továbbra sem kell havonta orvoshoz járnia. Ha az orvos úgy ítéli meg, három vényen elláthatja betegét három hónapra elegendő gyógyszerrel. Indokolt esetben az orvosnak továbbra is megengedett a betegek speciális élethelyzetére tekintettel egy vényre akár egy évre elegendő gyógyszert rendelni.

Érdemes elolvasni az egész oldalt !!!!!!

http://drinfo.hu/hirek/hirtallozo-i...lőnyös-lehet-az-új-gyógyszerfelírási-rendszer
 

szolnok

Új tag
Az utóbbi időben nem írtam ide csak olvasgattalak titeket, de most teljesen kiakadtam és ideges lettem. Az alábbi rendelkezés szerint ha jól értem ha nincs 7 alatti HGA1c eredmény akkor nem jár a pl a Lantus?? Az idegtől nem kapok szinte levegőt. Nálunk még soha nem volt ez az érték 7 alatt : Általában 7,3- 7,2 néha több. 20 éves diab. után. Alig vártuk a Lantust, mert azelőtt is ilyesmi eredmények voltak, de a cukor ugrált 3 és 20 között az elmúlt években ezek a kiugrások megszűntek. Most vissza térünk az ősi módszerekhez, inzulatard stb? Most miután 5-6 éve használjuk a lantust?Ti értitek ezt? . Valami hasonló van az inzulin pumpa használóknál is, ha nincs jó érték nem jár a pumpa. Bocs pumpa jár de csak hasonlóan megszabott HGA1c érték mellett jár az inzulin? Teljesen paff lettem. Szerintetek így van ahogy értem? Akkor most elkezdik vissza állítgatni a pacienst és jön a hipó meg hajnali extra magas cukor?

2012. január 3-án a Magyar Közlöny 1. számában megjelent 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.

Változott „A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet”. Ebben módosult az emelt indikációban rendelhető orális antidiabetikumok és a kiemelt indikációban adható analóg inzulinok felírási rendje.
Az EÜ 50%-os térítési kategória 6 a, b és c pontjába bekerült a legalább 3 hónapig tartó alkalmazás ellenére a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás ( HbA1c<7.0%) nem volt elérhető feltétel. Ugyanez vonatkozik az EÜ 70%-os térítési kategória 1. pontjára is.
Az analóg inzulinok felírásába (EÜ 100% 2, 3 pont) is bekerült a csak legalább 3 hónapig a beállított terápia ellenére megfelelő vércukor-anyagcsere háztartást (HbA1c<7,0%) nem lehetett elérni kitétel. Emellett jelentős változás az, hogy az EÜ 100% 2. és 3. pontja esetén „A gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás (HbA1c<7,0%) legalább két mérés alapján fenntartható volt (kivéve dokumentáltan gyakori tüneteket okozó hypoglikaemia esetén).” Szolnok
 
Tisztelt Cukorbeteg Társak!

Megdöbbenéssel olvastam a "Szolnok" bejegyzését. Rögtön írtam egy levelet a Fövény Professzor Úrnak, aki a Diabetesnet újság főszerkesztője lett, és szerintem Ő a legjobb cukor orvos. Én is lantuson vagyok! Az inzuletardtól majdnem kinyúltam, állandóan magas volt a cukor, nem láttam, alig vártuk a Lantust, azóta sokkal jobb a helyzet. Ha ezt elveszik tőlünk, nekünk annyi! Szeritem azt akarják, hogy haljunk meg! Valószínű (ő szerintük) mi már csak pénzügyi okból nagy teher vagyunk az országnak. Ez hihetetlen aljasság! Nem magunk kerestünk az I. típusú cukorbetegséget! Ha ezt most hagyjuk, akkor nekünk annyi! Én írtam Professzor Úrnak, hogy harcoljanak értünk! De nekünk is kell! Én képes vagyok tüntetni is! Mert élni szeretnék! Gondolom Ti is így vagytok ezzel! 21 évi szolgálati időm van, 41 évesen lettem ebben a betegségben! 20 éve fizetem a tb-t! Fogjunk össze én azt mondom! Többen, többet elérünk! Ha országos lesz a felháborodás, nem merik megcsinálni!

Moncsi
 

gabibaba

Aktív tag
Gyógyászati segédeszköz boltban szokott lenni, de szerintem baromira nem éri meg. 10eFt körül van az ára, de egy sima digitális mérleggel meg egy számológéppel és egy jó CH-táblázattal jobban jársz.
 

tubi

Aktív tag
főleg, ha a lényeget beírod a mobilodba: nekem nincs oprendszerem a mobilban, de a jegyzeteim között szerepel az összes gyakori kaja CH-ja (gyümik, köretek kb., stb.), számológép is van rajta ugye. és lehet nagyon pontos kisméretű mérlegeket is kapni. szóval sztem otthonra semmiképp nem kell ilyen, úton meg egy mobil + útimérleg kombo nagyon jó! ha meg oprendszeres telefonod van, akkor egy az egyben fel tudod vinni a táblázatokat, egyszerű excelt és pillanatok alatt kész minden számolás. Főzéshez lehet, hogy egyszerűbb egy kis számológép, meg papír-ceruza :)
 
Oldal tetejére