mindenkinek

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ez hasonló lehet, csak Magyar diabetológia története, ugyanígy orvosoknak íródott és nehéz olvasmány :) De vannak benne azért nemzetközi utalások és sztorik. A fele nem nagyon érdekel engem, nem is olvastam végig, hiszen az egyik orvos dicsőíti benne a másikat, mert egyik gyógyszerről áttért a másikra, ezek annyira nem voltak érdekesek nekem...
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Diabetológia a háziorvosi gyakorlatban

Megjelent a SpringMed HÁZIORVOS KÖNYVTÁR® sorozatban Prof. Dr. Winkler Gábor szerkesztésében a Diabetológia a háziorvosi gyakorlatban című könyv.

TN6_B1000260.JPG

A könyvről:
A diabetes és előállapotai egyre szélesebb tömegeket érintenek. A hazai epidemiológiai helyzetet ismerve – a nemzetközi előfordulási tendenciákkal egyezően a manifeszt formák mellett emelkedik a diabetes előállapotaiban lévők és a még felfedezetlen esetek száma is – közel 2,5 millió honfi társunk lehet érintett a szénhidrátanyagcserezavarok valamely formájában.
Ebben a helyzetben a háziorvosnak kiemelt szerep jut a megelőzésben, az anyagcserezavarok korai felismerésében, a leginkább veszélyeztetettek szűrésében, a célértékre törő kezelésben, az állapotot kísérő fokozott keringési kockázat lehető legerőteljesebb csökkentésében. E sokrétű feladatkör indokolja, hogy a háziorvosi teendőket szem előtt tartva elkészült a cukorbetegséggel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat és a legújabb kutatási eredményeket is felölelő szakkönyv.
A könyv szerkesztője Prof. Dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, szerzői és lektorai a hazai diabetológiai ellátás és kutatás szakértői, elismert szakemberei. Bízunk abban, hogy e könyv hasznos lesz az alapellátásban dolgozó orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt. A könyv ajánlható továbbá a diabetológiai minősítő vizsga előtt állóknak, valamint a diabetológia és az anyagcsere-betegségek iránt érdeklődő medikusoknak is.
 
Na nem tudom, hogy hol beszéltünk már erről, de itt van az újabb változata: http://itcafe.hu/hir/microsoft_kontaktlencse_vercukor_cukorbetegseg.html

Hát mit mondjak...., én előbb térnék vissza a penre, minthogy nekem egy glukozmérő kontaktlencsét összekapcsoljanak a pumpámmal.
Microsoft???
Erről nekem rögtön az op. rendszereik lefagyása jut eszembe. Akkor aztán - kontaktlencse ide-kontaktlencse oda - se kép, se hang (bár a fülünkre "még" nem fejleszt a cég :rohog:).
Egyébként jelenleg a kontaktlencse-piacon a 30 napos, lágy változatok a közkedveltek. Akkor ez (is) baromi drága lesz, főként, ha a Microsoft marketing-technikájára gondolok...:rolleyes:
Szóval, számomra ez egy zsákutca, de lehet egy szűk melléksikátor, ahol születhet belőle valami jó is :).
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Microsoft???
Erről nekem rögtön az op. rendszereik lefagyása jut eszembe. Akkor aztán - kontaktlencse ide-kontaktlencse oda - se kép, se hang (bár a fülünkre "még" nem fejleszt a cég :rohog:).
Hogy ez mennyire igaz :dr_31: Ez nekem eszembe sem jutott, annyira alapból elvetem a szemembe turkálós dolgokat.
Itten vanik ez a cikk: http://diabetesonline.hu/hirek/diabetesz-hirek/2508-az-orvosi-segedeszkozok-veszelyei
Eszerint ha egy ügyes hekkerke megmókolja a pumpámat, izé...., valakinek a kontaktlencse-pumpa párosítását, akkor még a szeme világát is elveheti. :rolleyes:

De van itt ebben a témában egy másik cikk is: http://www.origo.hu/egeszseg/20120416-meghackelhetik-a-szivritmusszabalyzot.html , ami már egy kicsit félelmetesebben hangzik. :mad:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Még csak annyit, hogy nem ártana a biztonságot is komolyan venni, és az irányban is fejleszteni. Az ördög nem alszik.
Eddig azt mondtam, hogy lári-fári, valaki unatkozik. És ha mégsem.....?:o
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Jaj, nagyon maradiak vagytok :D Nem bíztok a kütyükben, meg a jó programozókban, mi? :D Hát, valamennyire szakemberként kb tudom, mi a menete egy ilyen rendszer megvalósításának (szoftveresen) és lefagyós Windows ide vagy oda, ez más, a legfontosabb, hogy teljesen biztonságosak legyenek ezek a szerkezetek, ezért ha nem megy át a több százezer minősítési procedúrán, akkor úgysem lehet használni egyik ilyen fejlesztményt sem. Ha kikerülnek ezek a néphez, akkor már nem veszélyesebbek, mint egy pumpa. A jövő pedig valami ilyesmi lesz, szoftver és hardver vezérelte műszervek... Úgy néz ki, ezek leelőzik az őssejteket is. De ezek nem a mi életünkben lesznek elérhetőek...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Jaj, nagyon maradiak vagytok :D Nem bíztok a kütyükben, meg a jó programozókban, mi? :D Hát, valamennyire szakemberként kb tudom,
Csak két dolog. :)
Amit meg lehet oldani szoftveresen és hardveresen, azt meg is lehet hackelni. Ha pedig meg lehet, akkor egy hackeren múlik, hogy megteszi-e, akár brahiból is. Nem hinném, hogy egy időben átgondolt biztonsági lépés fölösleges lenne.
(Lehet, hogy nagy humbuk az egész, és ha mégsem?)

A másik, ami a kontaktlencsés változathoz tartozik, softver ide, vagy oda, nem fogok a szemembe rak(at)ni semmilyen világszenzációs csúcsmegoldást sem.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A másik, ami a kontaktlencsés változathoz tartozik, softver ide, vagy oda, nem fogok a szemembe rak(at)ni semmilyen világszenzációs csúcsmegoldást sem.
30 éve a pumpát sem raktad volna a hasadba :) Ez csak túl furcsa még nekünk, de a gyerekeinknek már nem lesz az, vagy az unokáinknak :) Akik az elektronikus kütyükkel nőnek fel, azoknak ez a dolog sem lesz furcsább, mint nekünk most egy pumpa. (van, aki attól is megriad, mert egy kütyü ne irányítsa az inzulinbeadást)

A hacker dologra meg annyit, hogy amennyi esélye egy ilyen hacker támadásnak van adott emberre vetítve, annál ezerszer nagyobb eséllyel üt el egy busz az utcán bárkit :) Persze, ezek benne vannak a pakliban, minden, ami nem természetes módon történik, az sérülékenyebb, kockázatosabb, megértem ezt, csak nem biztos, hogy van értelme ilyennel foglalkoznunk.
A férjem ilyen területen dolgozik (IT biztonság) és hát ez hatalmas biznisz. Ha nem lett volna a cikkhez odaírva, hogy McAffee... ez önreklám, kerestek egy rést a piacon (nem, nem az igazi támadási veszélyeket mérték fel!! azaz nem a védelemben kerestek rést, hanem a piacon...), na ez az, ki védi a hackerek ellen az orvosi kütyüket? Senki! Hát akkor hajrá, lehet neki kampányt csinálni, lehet vele keresni, rá fognak harapni a pacemaker-es cégek, meg biztos a pumpások is. Pár év múlva az a pumpa többet fog érni, amire rá lesz ragasztva, hogy "Protected by McAffee". (McAffee által védve) Ez a menete ennek. Nem szabad ezekkel foglalkozni! Hány olyan esetről lehetett eddig hallani, hogy valaki meghackelt egy pacemakert? Egy pumpát? Sőt, egy időben ugye a mobiltelefonok közelébe sem engedték a pacemakereseket, ma már azért mobiltelefonálnak ők is, kiderült, hogy nem okoz kárt, ha mobiloznak (de semmiképpen sem végzeteset). Ha ennyire sérülékenyek lennének ezek a szerkezetek, nem működhetnének világszerte ilyen hatalmas számban, ennyi emberen (mind a pacemaker, mind a pumpa).
 

tímeácska

Őstag
Ehhez a témához csak annyit, hogy pacemaker (PM) és ICD (beültetett defibrillátor) már 1950-től használatos - ekkor még hasonlóan, mint a pumpát, a testen kívülre elhelyezve "hordták", használták, például nyakba akasztva. 1958-tól vannak a "klasszikus", bőr alá beültetett PM-ek.
Ha ezen több, mint 50 év alatt nem hallottam egyetlen egy hekkertámadásról sem PM sem ICD sem CSII (inzulinpumpa) ellen, akkor nem gondolom azt, hogy a közeljövőben ez lesz az említett gyógyászati segédeszközökkel élők elsődleges haláloka...
Jó, ezt egy kicsit kisarkítottam...
Szóval, nem hiszem, hogy bárki hackernek is erre lenne ideje, meg kedve, hogy PM, ICD és CSII támadásával szórakozzon... Ebben nincs pénz... Mármint a hackereknek! Ha már a kellő tudásuk meg van hasonló dolgok kivitelezésére, inkább próbálkoznak majd "komolyabb" célpontokkal (USA, NASA, Oroszország, Kína... Elég hosszú még a sor, mi a kis CSII-használók nagyon a sor végén kullogunk...!:))
Meg egyébként is, CSII is elég régóta van. Miért csak most jut eszébe hackernek belenyúlni? Jaaa, hogy cégérdek...?! Így már világos! Akkor van mitől tartanunk! :):rohog:
Áh, az egész csak üzlet! Nem mondom, hogy nem kivitelezhető, és nem is fognak vele megpróbálkozni... Aztán csak addig próbálkoznak, amíg a McAffee-t be nem nyalja az összes PM, ICD, CSII ésatöbbi gyártó cég... Mi meg fizethetünk majd a "védettségért"! ;)
Mondom mindezt én, ahol egy családon belül 2 CSII és 1 PM van... Egyelőre... Mert hamarosan 3 db CSII lesz... De nem vagyok ideges a hackerek miatt! ;)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kb fél évvel ezelőtt olvastam az első ezirányú cikket, és akkor egy laza mozdulattal "iktattam" is, mivel hogy nem láttam benne mást, csak a pánikkeltést, meg a lejárató hadjáratot.
Akkor azt mondtam (gondoltam), hogy egy hekkernek nem érdeke egy megadózist beadagolni egy pumpásnak, neki az az érdeke, hogy pénzes emberek magánszámlái, vagy cégek vagyonát lenyúlják. Az ügyességüket arra fogják használni. Még most is azt mondom (ha ez valóság, és nem pedig pánikkeltés), hogy egy hacker nem a magyarországi "szegényréteg" pumpás inzulin dózisát fogja megmókolni.

Azonban mint lehetőség adott. Nem a hackernek. És nem a szegénynép ellen. Vannak pacemakeres jómódú üzletemberek, és a nekik rosszat akaró ellenlábasok, vagy csak versenytársak. Innen már jól működhet a fenyegetés eszköze, elég csak egy hackert felbérelni, már meg is van az életveszélyes fenyegetés.

Túl erős a fantáziám? Nem, eddig ez nekem eszembe sem jutott, én is olvastam. Ha egy technikát lehet rossz célra is használni, biztos lesznek emberek, akik azt ki is használják.

Továbbra is azt gondolom, hogy az én pumpámat nem fogják megmókolni, rám sem találnak, nincs is miért engem láb alól eltenni, belőlem aztán nem sok nyereség származik. De éppígy biztosan van a világban olyan pumpás, vagy pacemakeres, akinél viszont van miért hozzányúlni az eszközhöz.
Na valószínű nem engem akarnak megvédeni, hanem a jómódú, befolyásos, sokat veszthető üzletembereket.

Ezen kívül, felelem, vagy aggodalom ide vagy oda, ha van egy támadási felület, és van (lehet hozzá) védelmi technika is, akkor homokba dugott fej azzal nem foglalkozni.

A további véleményem pedig mindjárt a legelső olvasott cikkhez kapcsolódik. Egyáltalán nem tett jót, hogy a világhálón nagydobra verték ezt a lehetőséget, pont hogy pánikkeltés volt, ezen kívül figyelemfelkeltés, ötledadás is, ami eddig tényleg nem valósult meg. Majd ezután már lehet, hogy igen, mert az is tudomást szerzett róla, aki egyébként azt sem tudta, mi az az inzulinpumpa. Szóval nem kellett volna ország-világnak kikürtölni, de ha már így van, és tudja boldog-boldogtalan, akkor meg már kell a védelemmel is foglalkozni.

Ja, hogy drágábbá teszi a kütyüket? Lassan így sem tudjuk kifizetni, meg egyébként sem annyit fizetünk érte, amennyibe kerül, hanem a sokszorosát.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
És még annyit, hogy igen, tisztában vagyok vele, hogy ez egy jó üzlet. Naná, miért mi nem????
Akkor mi ebben a meglepetés? :o Lassan már nem is foglalkozom vele, hogy mi miatt lesz valami megfizethetetlen.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
30 éve a pumpát sem raktad volna a hasadba :) Ez csak túl furcsa még nekünk, de a gyerekeinknek már nem lesz az, vagy az unokáinknak :)
Jajj, ne má'. Miért ne raktam volna a pumpát a hasamba? És ha igen? Még én sem tudom, mert az a múlt, és akkor nem volt aktuális. Akkor te, vagy más honnan tudná, hogy mit fogadtam volna el 30 éve a technikai újdonságok közül?

Ezzel a témával meg nem a technikai újdonság a hasfájásom. És pont, hogy "bízom" a programozókban. Ha éppen egy program segítségével akarnak valamit tönkretenni, akkor az meg is tudják tenni. Csak az indíték hiányzik. Azt meg lehet találni, ha nem nálam, akkor másnál.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Jajj, ne má'. Miért ne raktam volna a pumpát a hasamba? És ha igen? Még én sem tudom, mert az a múlt, és akkor nem volt aktuális. Akkor te, vagy más honnan tudná, hogy mit fogadtam volna el 30 éve a technikai újdonságok közül?
Ez a "te sem raktál volna pumpát a hasadba 30 évvel ezelőtt" című dolog úgy értendő, mintha 30 évvel korábban születtél volna és abban a közegben nőttél volna fel, akkor nem akartad volna. És nem kifejezetten rád értendő, hanem ránk, bárkire. 30 évvel ezelőtt újdonság volt a pumpa, kevés ember tudta elképzelni, hogy magára akassza, nem téged minősít ez, hanem akkor ez volt a "normális", hogy viszolyogtak az emberek ettől (attól a pumpától, ami akkor volt). Párhuzamot akartam vonni a szembe rakható kütyüktől való viszolygás és a 30 évvel ezelőtti pumpától való általános viszolygás között. Nem csak te látod így a helyzetet, hanem az emberek többsége. De aztán ez feloldódik, ahogyan próbáltam erre utalni, mert pont ugyanaz a viszolygásod most a szembe tehető akármitől, mint 30 éve az emberek viszolygása a pumpától (OK, akkor nem egyes szám második személyben írom). A programozóknak ehhez szerintem nem sok közük van...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
És még annyit, hogy igen, tisztában vagyok vele, hogy ez egy jó üzlet. Naná, miért mi nem????
Akkor mi ebben a meglepetés? :o Lassan már nem is foglalkozom vele, hogy mi miatt lesz valami megfizethetetlen.
Azért lényeges, hogy ez az egész az üzlet miatt van, mert nem kell félni ettől a hacking veszélytől. Csak ezért. Nehogy itt valaki elkezdjen ezen parázni, hogy meghackelik, mert nem fogják.
Ha ugyanis azért indult volna el ez a kampány, mert történtek ilyen hackelések és ki kell zárni, hogy újra megtörténjen, akkor van értelme ennek az egésznek és akkor komolyan kell venni. Így viszont ez a hír kb annyi, mintha arról szólna, hogy szebb zacskót adnak az Auchanban holnaptól.
 
Mindenesetre én azért azt gondolom ha ezzel még élhetőbb lenne a gyerekeink (vagy önmagunk) élete ők nagyon valószínűleg kiprópálnák ezt ha már elérhető lenne végre és akkor majd ők eldöntik tetszik nekik vagy nem.
Addig is csak arra tudok gondolni -lehet önző módon,- hogy az ami biztonságosabbá teheti a mindennapi életüket az azért nem elvetendő dolog olyan éjszakákkal a hátam mögött amikor szinte semmit nem alszok mert azt figyelem, hogy az éppen teljesen normális cukra (ami sajnos éjszaka nagyon ritka nálunk mert sokszor magas így a bázis is magasabbra van állítva) a gyerekemnek kitart- e reggelig vagy leesik és esetleg....
(persze visszább állítottam a bázison mégis hajnalban én önmagam 2.2 vc. mértem nem a gyerek jelezte mert ő éjszaka nem jelez semmit...)
Szóval azért úgy gondolom ezek hasznos eszközök lehetnének inkább mintsem veszélyforrásnak kéne máris titulálni.
Bár elérhető lenne inkább....
 

tubi

Aktív tag
sztem ez egy az egyben az, amit Ricsinek csináltak, mivel az is szájnyálkahártya-mintából készült és csak HLA-ra teszteltek. közben kiderült, hogy egyre több a nem HLA-s génvariáció is, ami cukorbetegséget jelentHET. szóval két dolog fontos itt sztem - még egy pozitív teszt sem jelenti, hogy biztosan cukros lesz a gyerek, a másik viszont, hogy a teszt csak a genetikai variációk egy részét szűri ki. azért érdemes sztem, ha vkit ez megnyugtat. mi is megnyugodtunk 2 hónapig, aztán... :(:(:(
 
Oldal tetejére