Munkavállalás várandósan

tímeácska

Őstag
Azt hiszem a cím itt is önmagáért beszél...
Itt kíváncsi lennék arra, hogy
- mások várandósan meddig dolgoztak,
- milyen munkakörben,
- hogyan viszonyultak az állapototokhoz (munkáltató, kollégák).
- Esetlegesen ért Titeket kellemetlenség, illetve hátrányos megkülönböztetés a várandósságotok miatt?
És még lesz egy csomó kérdésem, észrevételem ezzel a témával kapcsolatban, de nem akarom egyből a fejetekre zúdítani a kérdés halmomat... :cool::)
 

dg

Őstag
Hannával félidőig dolgoztam. Reggel itt tanítottam, uzsgyi állomásra, fel Budára, ott is meló, majd uzsgyi állomásra, este 11-re itthon is voltam. Állandóan rohantam, elérem a vonatot? Buszt? Késik? Kések? Nagyon stresszes volt. Azután jött a nyári szünet -- szerencsére! Még egyszer nem tenném meg, amint lehetne, és anyagilag is lehetne, táppénzre mennék! Gondolkodás nélkül!
Hátrányos megkülönböztetés nem ért, de éppenséggel nem is érdekelt senkit, hogy terhes vagyok-e vagy sem.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Amikor én voltam terhes, akkor a fizikai munkából áttettek irodai munkára, és nagyon segítőkészek voltak. Semmi hátrány nem ért sem a kollégák részéről, sem a főnökség részéről.
Én is kb. félidőig dolgoztam. Tudtam volna tovább, de többen ajánlották, hogy írassam ki magam, mert az utolsó alkalom, hogy azt tegyem, amihez kedvem van. Így is tettem, és nem bántam meg, ma sem csinálnám másképp. Mindenre jutott időm, nem kellett rohannom sehova, vizsgálatokra elkérni magamat a munkaidőből. Mivel éppen nyár volt, az utolsó hónapokat a strandon töltöttem. Akkor még nem voltam diabos.
 

gabibaba

Aktív tag
Esztert várva pénteken még dolgoztam, vasárnap éjjel szültem (kint laktunk a város szélén, a legközelebbi telefonfülke is 1 km. volt, egyébként is teljesen jól voltam, jobb volt társaságban). Az utolsó hónapban voltam ügyfélnél programot betanítani. Széket sem adtak, állva bírtam jó darabig, aztán magam alá húztam az alumínium kukát, arra ültem. Ezután sem kaptam széket :). Olyan is megesett, hogy a buszon felállított az idős néni, hogy ő le akar ülni. Felálltam ... Ennyire volt érdekes, hogy terhes vagyok.
Nálunk baromi jó a munkahely, hatan vagyunk összesen. Mikor kiderült, hogy terhes vagyok, még a fizetésemet is megemelték, hogy jó legyen a GYED-em.
Az egyik barátnőm viszont most szült, ahogy kiderült az állapota, elküldték táppénzre, és mondták, hogy ne is számítson arra, hogy visszaveszik.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Amíg dolgoztam az irodában, az egy 4 emeletes irodaépület volt lifttel, de én lépcsőztem, kell a mozgás a kismamának jelszóval. Amikor kettesével szedtem a lépcsőt, mondták, hogy figyeljek, nehogy egy lépcsőfordulóban elhagyjam a gyereket. A buszhoz is rendszeresen futottam, akkor is valami ilyesmit mondtak. Persze szerencsém volt, mert az egész terhesség problémamentes volt. Futhattam, lépcsőzhettem bátran.
 

lizzi

Őstag
én kb. 1 hónapot dolgoztam és a doktornőm javaslatára ,táppénzen voltam végig
nem bántam meg és újra így csinálnám:)
és anyagilag is jobban jártam,ez sem utolsó szempont:)
 

pusimelu

Őstag
Betti a nagyobbik!Nála a 20 -dik hétig dolgoztam, éjszakásból kivettek ami jó volt ,de nappal kétszer annyi volt a meló!
Egyszer leszálltam a buszról ,mert akkor még azzal jártam melóba ,és az első kocsma falának támaszkodva hánytam!:rolleyes:Jött a főnővér ,és ő öntött belém lelket a kórházig hogy nemsokára könnyebb lesz!(Mikor?)
A Pankával június 30-ig dolgoztam, és szeptember 5 én született!Vele jobban bírtam, de amikor már nem tudtam a kezelésnél a beteg arcát megtörölni a főnököm azt mondta menj és most már pihenj!
A buszon álltam szinte mindig!
A legjobb egy zöldséges sztori volt!
Párommal álltunk a zöldségesnél már csak 1-2 nap volt a szülésig és egy idős hölgy kérte tőlünk hogy azt a 2 szem paprikát gyorsan kifizeti és utána már itt sincs előre engedjük!Párom persze!
Megvette a fél zöldségest előttünk ,én meg mjdnem megszűltem!
 

tímeácska

Őstag
Hát, akkor most regélek én is... :)
A munkahelyemen a kollégáim nagyon aranyosan fogadták a hírt, miszerint nem vagyok annyian, mint ahogy az látszik... :) Igaz, összesen csak 2 fiú dolgozik az osztályunkon, a többiek családos anyukák (1 csajszit kivéve), szóval, számukra az volt a természetes, hogy nem engedték, hogy még véletlen is megemeljek egy beteget, vagy olyan anyaggal érintkezzek, amivel nem kéne (pl. vizelet -ágytál-, vér, stb.). Sőt, a tálalóban szoktak dohányozni a bagósok, és ha én bent voltam, nem gyújtottak rá, vagy éppen eloltották a cigijüket (őőő... egyébként ott sem volt megengedett a dohányzás :oops:, de irományom úgyis párszemközt marad... :-D). Tényleg, egy rossz szavam nem lehet Rájuk! Sőt, néha már én kértem, hogy engedjenek már dolgozni...:-D
Igazság szerint ez nem sokáig tartott, ugyanis, 4 hete itthon vagyok... Táppénzen (egyelőre... de már dolgozok a jobb megoldáson...). Ekkor még csak 8 hetes terhes voltam. 6 hetesen tájékoztattam a felettesemet az állapotomról, és kértem tőle, hogy belátható időn belül helyezzenek át kevésbé fertőzés veszélyes helyre, mint pl. a recepció, leíró iroda, stb. Ekkor 2 hét türelmi időt kértek. Megadtam nekik... Majd, a 8. héten beteg lettem, arcüreg- kontra középfülgyulladással táppénzre kényszerültem, ami 2 hétig tartott. Ahogy meggyógyultam, ugye, Mátém furi nyirokcsomó megnagyobbodása miatt kényszerültem itthon maradni Vele (nem engedték közösségbe, amíg meg nem kaptuk a toxoplazma negatív eredményét), meg Sára is beteg lett, tehát, újabb 1 hét kényszerpihi következett. Majd, miután Mindenki megegészségesedett, jelentkeztem a felettesemnél, hogy munkába tudnék állni, és at Ő általa kért "türelmi idő" is lejárt. Azt a választ kaptam, hogy legyek még egy kis türelemmel, nem megy ez olyan egyszerűen. Oké, vártam. Pár nappal ezelőtt betelefonáltam az osztályomra, hogy diktálja már le valaki a beosztásomat, mégiscsak tudjam, mikor kellene egyáltalán mennem. Érdekes dolgok derültek ki: nem szerepelek a október havi tervezett beosztási lapon... Nos, bből két dologra tudok következtetni: 1.: úgy gondolták, októberre találnak számomra megfelelő munkakört, 2.: úgy döntöttek, táppénzre küldenek...
De...
Ha az addigi munkahelyen a munkáltató nem tud a várandós nő egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani, köteles a munkavégzés alól felmenteni, a munkabér kifizetése mellet. (Állásidőre járó munkabér + több műszakos munkarend esetén, rendeletnek megfelelő %-os műszakpótlék -sajnos, nem az addigi mértékű pótlék kerül kifizetésre-.) Nos, ezt én tudom... De Ők vagy nem tudják, vagy azt hiszik, hogy nem tudom...
Találkozott már valaki hasonló esettel? Esetleg hallott róla? Sajnos, az én tapasztalatom az, hogy a babát vállalók igen kicsiny %-a tud erről a rendeletről (mellékelni fogom az ide vonatkozó rendeletet!). Ugyanis, manapság már a lehető legrosszabb "megoldás" egy várandós kismamának a táppénzre "vonulás" (anyagilag...). És, ugye, nem mellékes (valljuk be őszintén, mennyire is nem!), hogy a baba megszületése után a TGYÁS és ezt követően a GYED összege mennyi is lesz...

Az ide vonatkozó rendelet:
http://www.magyarorszag.hu/allampol...avallalok/noiideig20060627.html/ugyleirasjogi

Azt hiszem, érdemes megjegyezni a leírottakat a babát váróknak/vállalóknak!
 

christina

Őstag
Azt hiszem a cím itt is önmagáért beszél...
Itt kíváncsi lennék arra, hogy
- mások várandósan meddig dolgoztak,
- milyen munkakörben,
- hogyan viszonyultak az állapototokhoz (munkáltató, kollégák).
- Esetlegesen ért Titeket kellemetlenség, illetve hátrányos megkülönböztetés a várandósságotok miatt?
És még lesz egy csomó kérdésem, észrevételem ezzel a témával kapcsolatban, de nem akarom egyből a fejetekre zúdítani a kérdés halmomat... :cool::)


Én mindkét várandóságom alatt végig dolgoztam, csak a szülési szabadságomat vettem ki. Nagyon jól viseltem mindkét gyerkőc "cipelését". :)
A munkaköreim (nem ugyanaz volt a munkám) változatlanok maradtak.
A kollégák figyelmesebbek voltak, Gergővel a pocimban nem egyszer meleg reggelit kaptam. Nekem mindig félre volt téve, ha a többinek nem is jutott. :-D
Negatív dolog nem történt velem- kivéve, hogy a BKV-n nem nagyon adták át az ülőhelyet, ami engem nem zavart. Igazából azért szerettem leülni, hogy nehogy valaki belekönyököljön a hasamba. Egy dologra allergiás voltam, ha hozzáértek akár véletlenül is a hasamhoz. Ha közeli barát vagy családtag az ok., de mezei kolléga kérdezés nélkül, vagy egy utas véletlenül attól ideges voltam!:mrgreen:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Többen írtátok, hogy a buszon nem adták át a helyet. Eddig azt hittem, hogy én vagyok az egyetlen, aki így járt, de ezek szerint ez nem egyedi eset. Elég szomorú. Én csuklós buszon zötykölődtem vacak úton, a busz végében. Miért a végében, amikor az eleje nem zötyög-ráz annyira? Hát mert elöl felszálltam, és szépen lassan mentem a busz végébe, hogy keressek ülőhelyet, meg hát hogy lássák a nagy pocakomat, és talán..... De nem, elértem a busz hátulját, és már nem volt kedvem még egyszer végigmenni a buszon. Nem volt semmi bajom a terhesség alatt, de azért a buszon ülve biztonságosabb lett volna.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Timi, bár mások vagyunk, de én nem tartom túl jó ötletnek, hogy cukrosan, terhesen (és még nem is tudom, hogy hívják a problémát a szíveddel :)), egy kórházban, akármelyik részén is, dolgozz, ameddig csak bírsz. Ha már így alakult, ahogyan írtad, én nem bánnám cseppet sem, hogy táppénzre kell mennem, ha ráadásul otthon vár 3 másik gyerek (mármint tudom, ovi, suli, képletesen otthon), akik ebben a szezonban nyilván nem is egyszer lesznek betegek és majd igényelnek ezentúl is otthoni ellátást.
De, ami a lényeg, hogy szerintem nem befolyásolja igazán a mostantól táppénzed a gyed, tgyás összegét. Utánaszámoltál ennek konkrétan? Mennyi havi forintnyi a különbség? Ha max gyedet kapnál a fizuddal, akkor biztosan nem lenne nagy különbség, ha a fizud bőven fedezi a max gyedet, akkor pedig 100%, hogy mindegy, hogy most mész-e táppénzre. Ugye 365 napot kell figyelembe venni és mivel szinte biztosan nem dolgozhatsz végig (dolgozhatsz, persze, csak az a valószínű, hogy a harmadik trimeszterig fogsz jó esetben, ez az átlag, főleg cukrosan előbb szoktak "lepihenni" az emberek), ha jól számolom, most vagy kb az első harmad végén, akkor itt max 2-3 hónapról van szó, ez annyira nagy különbséget nem eredményezhet egy 1 éves viszonylatban. De tényleg érdekelne a konkrét különbség ft-ban!
Amúgy én május végéig dolgoztam, szeptemberben született Nimó, de április elsejétől táppénzen voltam hivalatosan és itthonról dolgoztam. De ez csak egy itthon ülös, szgépes munka volt, tudtam nagyon jól figyelni a cukromra. A 20. hét utáni emelkedés elég komoly odafigyelést igényelt nálam mindkét terhességben (a másodiknál még itthon voltam gyeden, de a kis 14hós-21hós mellett brutálisabb volt, mintha dolgoztam volna).
Ha nem jelent nagy különbséget az anyagiakban, akkor örülj, hogy otthon lehetsz picit, amint megszületik a pici, soha többet nem lehetsz nyugiban otthon :)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Hoppá, hoppá még valami. A táppénzt hétvégére is kapja az ember fialánya, a fizut nem. Tehát, ha átlagot kell számolni, a fizus átlag a 365 napra úgy jön ki, hogy összeadják, mennyit kaptál a 365 napban (1 évnyi fizu) és elosztják 365-tel. A táppénz, mivel hétvégén is jár, ha ilyen folyamatos, valamivel többre jön ki, mint a fizetés 70%-a (ami a hivatalos összeg ugye), tehát nagyon miniális lesz a napi átlagkerestbeli különbség. A baj akkor lenne, ha nem kapnál pénzt a táppénz alatt, de gondolom, kapsz :)
 

tímeácska

Őstag
Molli! Én nem akartam addig dolgozni, ameddig csak bírok! :) Én úgy terveztem, hogy addig szeretnék dolgozni, ameddig jólesik. Akik ismernek :)-)), azok tudják rólam, hogy nem bírok egy helyben megülni/állni. Nekem életelemem, hogy csinálhassak valamit. Egyébként még 1-1,5-2 hónapot szerettem volna munkával tölteni (de ez tényleg csak kb.). Engem nem is az anyagi vonzata mozgat a dolgoknak, hanem az a mód, ahogy a tudtomra adják (???), hogy inkább maradj otthon, nem akarunk ilyen terhet a nyakunkba venni, mint amilyen én vagyok most ebben a helyzetben nekik, mármint, megterhelő számomra megfelelő munkakört találniuk... Pedig, ha nagyon ragaszkodunk a jogszabályokhoz, ez kötelességük lenne, ha tetszik nekik, ha nem... Tudod, szóból ért az ember... Így én is! De ezek után én lehet, hogy tudtukra adom, hogy kötelességük lenne biztosítaniuk a számomra kedvezőbb munkakört! És ezzel lehet, hogy a későbbiekben várandóssá váló munkatársaimnak is jót teszek! Ugyanis, nem volt egy olyan -már szült- munkatársam, aki az őt megillető jogokkal tisztában lett volna! Mindenki azt mondta, hogy sajnos, erről nem tudtak, pedig, nagyon nem lett volna nekik mindegy (sajnos jóval alacsonyabb -minimálbér!- fizetésük miatt!). Remélem, az "utánam következőknek" majd könnyebb lesz, és érvényesíteni tudják az őket megillető jogszabályi előírásokat!
 

tímeácska

Őstag
Hoppá, hoppá még valami. A táppénzt hétvégére is kapja az ember fialánya, a fizut nem. Tehát, ha átlagot kell számolni, a fizus átlag a 365 napra úgy jön ki, hogy összeadják, mennyit kaptál a 365 napban (1 évnyi fizu) és elosztják 365-tel. A táppénz, mivel hétvégén is jár, ha ilyen folyamatos, valamivel többre jön ki, mint a fizetés 70%-a (ami a hivatalos összeg ugye), tehát nagyon miniális lesz a napi átlagkerestbeli különbség. A baj akkor lenne, ha nem kapnál pénzt a táppénz alatt, de gondolom, kapsz :)

Sajnos, a táppénz napi átlagkeresetének a hányadosa is sikeresen (???) megváltoztatásra került... 2 év folyamatos biztosítási idő esetén a fizetés 60 %-a, 1 év foly. bizt. idő esetén 50%... Brutális változtatás, kétségtelen! A TGYÁS és GYED összegét a táppénzszabályok szerint számítják ki, viszont, itt nem nyúltak a 70%-hoz. Szerintem, csak kifelejtették a törvénymódosításnál... :cool:
Ezt érdemes elmenteni...:
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/TÁPPÉNZ.PDF#page=5
És ami még lényeges:
A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvénymódosítás szerint a 2010. április 30.-a után született gyermekek esetében érvényesek a gyes- és gyed-változások.
Bővebben:
http://index.hu/belfold/2009/05/25/jovo_majustol_ket_evre_csokken_a_gyes/
Ugye, milyen jó kilátások, remek hírek...:mad::-?:sad::evil:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Persze, tudom én, hog ymiért akartál dolgozni, de azért a kórház az kórház és várandós vagy és cukros, csak gondoltam, ez nem annyira szerencsés párosítás, mármint a kórházi munka és eleve a terhesség, plussz egy cukorral megspékelve. Pont a göthös, influenzás szezonban. Na, én csak erre gondoltam, de értem én, hogy nem akarsz otthon ülni :) Csak ne is a kórházban tedd :)
 

tímeácska

Őstag
Persze, tudom én, hog ymiért akartál dolgozni, de azért a kórház az kórház és várandós vagy és cukros, csak gondoltam, ez nem annyira szerencsés párosítás, mármint a kórházi munka és eleve a terhesség, plussz egy cukorral megspékelve. Pont a göthös, influenzás szezonban. Na, én csak erre gondoltam, de értem én, hogy nem akarsz otthon ülni :) Csak ne is a kórházban tedd :)

Nos, éppen ezért kértem, hogy számomra kevésbé veszélyes, vagyis fertőzésveszélyes helyre helyezzenek át. Ilyen pl. a kórházunkban a leíró iroda (papír munkák, beteggel nem érintkeznek, sőt azon a szinten abszolút nincs betegforgalom!) vagy a -régebben véletlen recepciót írtam- diszpécser iroda (ott sem érintkeznek betegekkel, és ez is a beteg-mentes szinten van). És természetesen azonnal abbahagynám a dolgozást, amint bármi változás állna be az állapotomban (cukorilag, de akár legyen csak "kényelmetlen" érzés a munka miatt)! Kockáztatni nem kockáztatnék, semmi pénzért, senki kedvéért!!! De egyszerűen akkor is felháborító az egész! És ha nem lennék cukros?! Akkor is kötelesek lennének másik munkakörről gondoskodni!
 
Oldal tetejére