Úristen... mik vannak. Vérlázító. Igazad van, hogy bírósághoz fordulsz, csak azért aggódom, hogy így, babát várva, ne stesszeld túl magad. (Egyébként terhesen meg lehet szüntetni a munkaviszonyát valakinek? Függetlenül attól, hogy mi az ok. )
Látod, ez van! ...
Igen, terhesen meg lehet szűntetni a jogviszonyt, de "csak" rendkívüli felmondással, vagy a munkavállaló kérésére! Egyéb esetben, azaz "rendes felmondással" nem, amennyiben megállapított a terhesség ténye! Nos, ezt Ők is tudták, ezért éltek a rendkívüli felmondással! Kissé gusztustalan, mindezt úgy megtenniük, hogy azok a munkanapok éjszakások lettek volna! Ha valakit érdekel az ide vonatkozó törvényi jogszabály:
1992. évi XXII. tvk. 121. § 1. bek:
"Az Mt. kifejezetten tiltja, hogy női munkavállalót a terhessége megállapításától a gyermeke egy éves koráig éjszakai munkára vegyen igénybe a munkáltató. Ettől a szabálytól érvényesen eltérni nem lehet, még a női munkavállaló beleegyezése esetén sem.
"
Remélem, a Munkaügyi Bíróságot is fogja érdekelni ez az aprócska tényecske...
És még egy észrevétel:
Azon a papíron, amin a rendkívüli femondásomat közlik, illetve indokolják, aláíró név nem szerepel, csak ennyi: "munkaáltatói jogkör gyakorlója" és egy krixkrax, ami az aláírás akar lenni. Idézem az ide vonatkozó Munka Törvénykönyve jogszabályát:
"Ha a rendkívüli felmondás jogát nem az arra jogosult személy gyakorolta, és a munkaviszony ilyen módon történő megszüntetésére hatáskörrel rendelkező szerv csak utóbb - a jogvesztő határidőn túl - erősíti meg e jogosulatlanul tett intézkedést, a rendkívüli felmondást érvénytelennek kell tekinteni (BH 1997/100.)."
Nos, esetemben hogyan is bizonyosodjak meg arról, hogy valóban a munkáltatói jogkör gyakorlója írta alá a papíromat??? Mert, KI IS AZ??? Nincs NEVE egyszerűen!!!
És még pár érdekesség ugyan ebbő a levélkémből:
Azt írják, hogy (munkaügyi bírósághoz fordulás esetén) "keresetlevél benyújtásának az intézkedés végrehajtására halasztó hatály nincs."
Holott ezzel szemben a jog ezt mondja:
"
Munkáltatói rendkívüli felmondás jogkövetkezményei
A munkáltató rendkívüli felmondása esetén - amennyiben azt a munkavállaló a törvény által biztosított módon nem vitatja (azaz nem él ellene jogorvoslattal) - a munkaviszony azonnali hatállyal megszűnik. Ha a munkavállaló él jogorvoslati lehetőségével, úgy a munkaviszony a jogorvoslat jogerős elbírálásáig fennáll. Jogszerű munkáltatói rendkívüli felmondás esetén a munkavállaló részére - az elmaradt munkabérén és egyéb járandóságain túlmenően - semmi sem jár, azaz a munkavállalót nem illetik meg a felmondási, felmentési idő, az erre esően járó juttatások, a végkielégítés, és nem érvényesülnek a felmondási tilalmak sem."
E szerint engem nem véd az a tény, miszerint táppénzen vagyok, még GYES-t kapok Máté tartós betegsége miatt, és nem utolsó sorban terhes vagyok... Igazán korrekt... És érdekes...
"A rendkívüli felmondás súlyos jogkövetkezmény, amellyel sem a munkáltató, sem pedig a munkavállaló nem élhet korlátlan ideig.
A rendkívüli felmondás kizárólag az azt megalapozó okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül (szubjektív határidő), legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül - bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig - (objektív határidő)
gyakorolható
. Vezető állású munkavállaló esetén az objektív határidő nem 1, hanem 3 év . (Arra vonatkozóan, hogy a büntethetőség mikor évül el, a Büntető Törvénykönyv rendelkezései adnak iránymutatást. A büntethetőség olyan bűntett esetén, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, 20 év alatt, egyéb bűncselekmény esetén pedig a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább 3 év alatt évül el
.)"
Most ezt hogyan is kell értelmezni?! Az utolsó munahelyi "hiányzásom"-tól számított 15 napon belül élhetnek rendkívüli felmondási jogukkal a munkáltatók?! Mert, ha így van, ahogy értelmezem, akkor igencsak elkéstek ezzel! Ugyanis, szeptember 22., 30. és október 2.-a van említve! Beleszámítom az okróber 2-t is, bár, október 1-jén még nem szerepeltem a tervezett munkabeosztásban... Nem úgy van, hogy 3 nappal a munka megkezdése előtt értesíteniük kell, illetve tájékozódnia kell a munkavállalónak a következő munkaidejének időpontjáról??? Hát, ezt megtettem, de érdemben csak arról tudtam tudomást szerezni, hogy nem vagyok a "beosztásos" papíron... Szóval, ha az október 2.-át is bele számítjuk, akkor október 17-ig élhettek volna a endkívüli felmondási jogukkal, nem? A levél pedig okt. 27.-én kelt...
Mindegy... Zavaros ez a levél, úgy ahogy van!!!