Penes problémák

nagy dóri témája a 'Inzulinok' fórumban , 2006 Október 13.

 1. rugach

  rugach Új tag

  Nagyon sok féle pent gyártanak manapság és inzulinból is több fajta létezik.De vajon egy azon penbe jó-e mindenfajta inzulin? Én most nem arra gondolok,hogy különböző inzulin patronok vannak,és így az egyes patronok már a kiszerelésük miatt sem férnek bele minden penbe,hanem arra,hogy biztos,hogy kellően jól,megfelelően adják be az inzulint?
  Ez a kérdés azért merült fel bennem,mert sokszor számomra érthetetlen módon megy fel a cukrom úgy,hogy nem nassolok,tehát betartom a kellő diétát és mégis.
   
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hol vannak különböző inzulin patronok? :o:o:o
  Régebben volt a 1,5 ml-s a 3,0 ml-s mellett, de azt jól meg lehetett különböztetni egymástól. Ma már csak 3,0 ml-s van (tudtommal).

  Általában a Dán cég inzulinjához Dán pent adnak, az USA-hoz pedig az USA belit párosítják, ugyanígy a Francia cég is saját pennel rendelkezik, de egyik patron kompatibilis a másik cég penjével.

  A cukrod nem ettől ingadozik, főleg, hogy valószínű egyazon cég patronját és inzulinját használod. Vagy neeem?

  Kíváncsi lennék, milyen patront próbáltál belegyömöszölni a penedbe, hogy az nem fért bele. Mert az U-40-es töménységű üveges (felszívós fecsihez való) biztos nem megy bele.
   
 3. poe

  poe Őstag

  Olyan valóban létezik, hogy a a patron kialakítása nem kompatibilis a más gyártó által gyártott pennel. De a pent úgy is olyat kapsz, ami jó az adott inzulinhoz.
  A penek adagolása elméletben pontos. A gyakorlatban természetesen előfordulhatnak hibák, mint minden technikai eszköznél. A pen tűjének a kupakjával ez leellenőrizhető. Én nem pent használok, de a penek használati útmutatójában valahol le van írva, hogy pontosan hány egységet kell beállítani, aminek pontosan a jelzésig kell megtölteni a kupakot.
   
 4. poe

  poe Őstag

 5. rugach

  rugach Új tag

  Hát az az igazság,hogy van jó néhány fajta már a családban,mert édesanyám is cukros.A lantushoz annak idején kaptam egy pent,ami sajnos elromlott azóta más pennel használom,amibe belemegy és adagolható.
   
 6. rugach

  rugach Új tag

  Úgy tűnik,tényleg számít,hogy az adott inzulin fajtához a gyártója által kínált pent használjuk dacára annak,hogy más fajta pennel is használható ugyanazon inzulin fajta.
  Nekem azóta kezd jobb lenni a cukrom,hogy az adott inzulinhoz gyártott pennel adom be.
   
 7. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  " számít,hogy az adott inzulin fajtához a gyártója által kínált pent használjuk dacára annak,hogy más fajta pennel is használható ugyanazon inzulin fajta.
  Nekem azóta kezd jobb lenni a cukrom,hogy az adott inzulinhoz gyártott pennel adom be".[/QUOTE]

  Így van, borzasztóan fontos, hogy az adott gyártó cég inzulinját az általa forgalmazott pennel adjátok be, hiszen a patronok mérete, alakja eltérő, s miután nem millimétert, hanem térfogatot adunk, minimális eltérés dózisbeli különbséget okozhat.
   
 8. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag


  Ma már csak 100E/ml-es fecskendőket forgalmaznak a patikák, tehát ezekkel már ki lehet szívni az inzulint szükség esetén a patronból (ha pl. elvész a pen). A régiek voltak 40E/ml-esek, ezeket meg kell semmisíteni, hogy ne legyen tévedés.

  Üdv! Tünde
   
 9. A hasba beadandó inzulinhoz 0.25 mm x 6mm-es tűt, míg a combba beadandóhoz 0.30 mm x 8mm-est használok.
  Lehet 0.25 mm x 6mm-es tűt a combba beadandóhoz is használni, vagy az nem elég oda?
  Köszi előre is a választ.
   
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Véleményem szerint, te bárhova adhatod a 6 mm-s tűvel az inzulint, mivel nagyon vékony vagy. A bőröd alatt szinte nincs zsírréteg. Az inzulinos tű, ha túl mélyre jut be, akkor könnyen eléri az izomréteget, ami nem helyes, sőt, lehet veszélyes is (hipo), mivel az izomból nagyon gyorsan, de egyenetlenül (izomterheléstől függően) szívódik fel az inzulin.
  Ha véletlenül bejut a tű vége az izomig, azt észre fogod venni, mert csípő-fájó érzést kelt a belé juttatott inzulin. A combban erős, vastag izomkötegek vannak. A legsoványabbakban is van némi háj a has, csípő, és tompor részen.
   
 11. Megtudtam ma az orvosomtól, hogy 1 hónap múlva át fog állítani a lantus-apidra kettősre.
  Jelenleg novopen 4-es inzulinadagolóm van. Kérdésem, hogy a novopen 4-be használhatom e a fent említett inzulinokat, vagy vennem kell 2 új, a Sanofi-Aventis által gyártott pent?
   
 12. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Az Apidrához nem tudom (már pumpás voltam, amikor bejött), de a Lantushoz (azt még én is adtam anno) valóban Sanofis pen kell. Az, hogy kifizettetik-e, azt sem tudom, szerintem nem. Én ingyen kaptam a pent.
   
 13. somcsika

  somcsika Aktív tag


  Mivel indokolta a dokid, ezt a döntését? Ha egyáltalán idokolta. Mert általában elsődlegesen annak a gyártónak az inzulinját adják amilyen pened van, éppen azért, hogy ne kelljen újat vennek, vagy kapnod. Ez költésgcsökkentés:rolleyes:
   
 14. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Ne aggódj, hivatalosan úgy szól a rendelet, hogy minden típusú inzulinhoz 1-1 (azaz külön-külön) adagoló eszközt kell (és nem csak lehet!) az orvosnak kiírnia, aminek 4 év a kihordási ideje (vagyis, 4 éven belül ugyan olyan pent támogatottan nem vehetsz!).
  Viszont ez a gyakorlatban így néz ki:
  amikor diagnosztizálják a diabot, a kórházban megkapja az illető a szükséges peneket, amiért nem kell fizetni. Ezt úgy intézik el, hogy a gyártó cégektől "gyógyszeradomány" jogcímen bizonyos időnként kapnak egy rakás pent (ilyet is, olyat is...) a kórházak, amiket a friss diabosok kapnak meg! Ezek a penek egyébként kereskedelmi forgalomba nem hozhatók, ez is fel van tüntetve a dobozokon!
  Nos, ugyan így kapnak a diab szakrendelők is mindenféle eszközöket (tesztcsíkok, penek, tűk, fecsik, ésatöbbi...), így az újonnan rendelt inzulinokhoz is ott helyben tudnak biztosítani megfelelő pent!
  Aztán sajnos vannak olyan gondozó helyek, ahol "spórolnak" a penekkel, és az orvos inkább felírja a pent! De akkor is kb. maximum 2000 Ft-ba kerül egy pent, nem a teljes árat kell kifizetni! Egy lényeges: a 4 év kihordási idő nem úgy értendő, nem olyan formában, mint pl. a cukormérő esetében, hogy egy darabot felírtak, onnantól kezdve semmi félét nem lehet felíratni 6 éven belül! Penek esetében a használt inzulinfajtáktól függően (!) kell és lehet 4 éven belül felírni pent! Pl.: ha valaki Lantust és Humalogot használt 2 évig, akkor Neki kiírtak egy Sanofi Aventis gyártású Autopen pent és egy Humapen Luxura tollat, amiből többet még 2 évig nem írhatnak ki (elvileg...:)). De tegyük fel, hogy közben Lantusról átállították Humulin N-re (bár ezt inkább fordítva szokták...:)), akkor viszont egy másik penre, egy másfajta penre lesz szüksége a Humulinhoz, mégpedig egy újabb Humapenre. Ebben az esetben máris biztosítani kell a beteg számára egy megfelelő adagoló eszközt, az orvos felírhatja ebben az esetben, mivel úgy szól a rendelet, hogy minden, a beteg által használatos inzulin fajtának fajtánként 1-1 adagoló eszközt kell biztosítani. Bár ilyenkor általában a "gyógyszeradományos" készletből szoktak adni...
  Aztán egy újabb inzulin átállításkor (attól függően, hogy már van e az előzményekben azonos gyártó által használt penje a betegnek, akkor nem) újból kaphat megfelelő pent!

  Visszatérve a Te esetedhez: minden további nélkül kaphatsz ingyen pent, amennyiben "van" :)):)) a diab gondozódnak "gyógyszeradományként" kapott penje! Ha nincs, akkor sem kell teljes áron megvenned, mert támogatottan jogosult leszel rá!
  Ha meg végképp sehogy nem sikerül megoldani a problémát (amit azért kizártnak tartok!!!), akkor pedig szólj, valamit csak kitalálunk...:cool::cool::dr_31::);):p
   
 15. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Ja és még egy lényeges dolog Emberkének:
  nyugodtan kérjed az orvosodat, hogy előretöltött fecskendős (SoloStar) (penes) inzulint írjon fel neked, na, az tuti, hogy abban az esetben soha nem maradsz pen nélkül! :cool::D
  Az Apidrának és a Lantusnak is van ilyen előretöltött penje!
  [​IMG] [​IMG]
   
 16. Köszönöm Tímeácska a választ, ez jó hír! :)
  Somcsika, nem indokolta a dokim a döntését, és amikor mondta, nem kérdeztem rá erre a penes ügyre, mert nem tudtam, hogy nem a novo nordisk gyártja!
  5db lantus solostar előretöltött pen ugyanannyiba kerül, mint 5db sima patron?
  Van, aki előretöltött pent használ?
   
 17. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Nekem van pár ismerősöm, akik előretöltött pent használnak (vannak, akik ugyan ezt a párosítást, és köszönik szépen, jól megvannak velük!:cool::))! Sőt, nekem is van a hűtőben egy éppen lejárati dátum előtt álló Lantus SoloStarom, majd 3 évvel ezelőtt kaptam, de nem is használtam... Jött a pumpa egyből...).
  Árak:
  Ugyan annyi a patronos és az előretöltött tollas Lantus és Apidra is, mindegyikért 300 Ft/dobozt kell fizetni, ugyanis, mindegyik EÜ 100 gyógyszerár támogatási kategóriába tartozik (ez a régi EÜ rend. négyzetnek felel meg!), a diabéteszed miatt pedig az ezen a jogcímen felírható kritériumoknak megfelelsz. Viszont a háziorvosod CSAK szakorvosi javaslatra írhatja fel, ezt el ne felejtsd! Mindenképpen írass a diab dokiddal egy javaslatot, amit a házi dokidnak oda kell adni, innentől viszont 1 évig le is lesz a gond, ugyanis, 1 évig érvényes a javaslat!
  Egyébként én tuti, hogy az első kanyarban a SoloStart választanám, gondolván arra, hogy mi van akkor, ha nem jönnek be a cuccok... Akkor meg ott maradna 2 vadi új, szinte használatlan pen... Aztán lehet, hogy a következő inzulin, amit adnának, az meg egy harmadikba lenne csak jó...:o:)
  Meg aztán még 1 érv az előretöltött pen mellett: hamarabb kiderül, ha a pennel valami hiba lenne! És az esetleges hibákat is egyszerűbb velük orvosolni: egyszerűen odamész a hűtőhöz és kicseréled egy másikra...:cool::)
   
 18. szsmelinda

  szsmelinda Új tag


  Én is át lettem állítva lantus-apidra kettősre.Előretöltött tollakat kapok mindig,és a novopen 4-eket pedig szépen eltettem.Ez ugyanannyiba kerül,mint a patron,de nem kell vele vackolódni.:cool:
   
 19. somcsika

  somcsika Aktív tag

  De jó is lett volna, ha nem kellett volna egy sietős reggel 20 Egységet belenyomni a kupakba, megnézni, hogy jól adja le az inzulint.
   
 20. blaci

  blaci Őstag

  Sziasztok!
  Érdemes megnézni a kis videót az új NovoPen Echo-ról! :cool: A legérdekesebb a vége felé van...! ;)

  NovoPen Echo® Quick Guide
  Na jó! Akinek nincs kedve megnézni annak elárulom...! :) A sok-sok fajta szín és minta tulajdonképpen "csak" matrica! :D
  Nekem tetszik ez az új Echo! :dr_31: :dr_24:

  Laci ...aki, lehet megelégedne (egyenlőre!) a zongorabillentyű mintás matricával is, a NovoPen 4-eséhez! :D Naaa, légyszi, légyszi...!!! :laz:
   

Megosztás