Receptek

tímeácska

Őstag
Van valami tippetek, hogy őzlábgombából mit lehet még készíteni rántott gombán kívül?! :rolleyes: Kispapa erdészmérnök lévén, elég sokat járkál erdőben :)rolleyes::-D), és tegnap is hazaállított 2 nagy szatyor őzlábbal, meg tegnap előtt is... :rolleyes: Már mondtam Neki, hogy felőlem jöjjön haza homlokáig sárosan, inkább essen hasra, de ne nézzen már ennyire a lába elé... :-D:-D
Hihetetlen módon, ma rántott őzlábgomba volt az ebéd... :rolleyes:

misamaci

Aktív tag
Van valami tippetek, hogy őzlábgombából mit lehet még készíteni rántott gombán kívül?!

Ha még kisebbek, akkor töltött gombát.

Hozzávalók (4 adag):
16 gomba
30 g margarin
1 lilahagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 bébicukkini
15 g spenót csíkokra vágva
30 g zsemlemorzsa
30 g mogyoró, apróra vágva
2 ek petrezselyemzöld
reszelt sajt (kb 50 g)
só, bors

Elkészítés:
Serpenyőben az apróra vágott hagymát, gombaszárat, cukkinit és a fokhagymát margarinon üvegesre párolni (kb 5 perc), ha kész akkor belekeverni a spenótot, mogyorót, zsemlemorzsát, petrezselyemzöldet. Sózni, borsozni.
A gombák kalapját vékonyan olajozott tepsibe, üreggel felfelé elrendezni,a tölteléket egyenletesen elosztani köztük és vastagon megszórni reszelt sajttal (lehetőleg valami kemény sajt legyen, legjobb a parmezán :D).
180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütni, amíg a gomba megpuhul és a sajt megolvad. Melegen fogyasztani (akkor a legjobb).

A töltelékhez használhatsz a spenót helyett más zöldségeket is, a cukkini helyett főzőtököt vagy padlizsánt, a zöldségzöldje helyett (mellett) friss koriandert és vagy bazsalikomot is. A reszelt sajt helyett tehetsz rá mozarellát vagy valami jobb fajta (értsd: tejből készült) krémsajtot is.

borka

Őstag
Van valami tippetek, hogy őzlábgombából mit lehet még készíteni rántott gombán kívül?! :rolleyes: Kispapa erdészmérnök lévén, elég sokat járkál erdőben :)rolleyes::-D), és tegnap is hazaállított 2 nagy szatyor őzlábbal, meg tegnap előtt is... :rolleyes: Már mondtam Neki, hogy felőlem jöjjön haza homlokáig sárosan, inkább essen hasra, de ne nézzen már ennyire a lába elé... :-D:-D
Hihetetlen módon, ma rántott őzlábgomba volt az ebéd... :rolleyes:

Majd keresek őzlábgomára vonatkozót is.

http://recept.paradicsom.info/index.php?menu=receptek&kat_id=18

Amúgy pedig irigylem azt a sok őzlábat,légyszi küldjél e-mailba egy kis felesleget:p

Sándor

borka

Őstag
AZ őzlábgomba kiválóan szárítható,a szára mivel nagyon rostos csak darálni való,mint gombapor kiváló ízesítő szer. Durvábbra darálva (a szárítmányt) használhatjuk húsok panírozására,morzsával keverve.

Csont keményre kell szárítani az-az patanva törhető állapotig és csak akkor lehet darálni.Száraz, jól zárható üvegben lehet tárolni.

Sándor

borka

Őstag
Eredeti szerző Tímeácska
Van valami tippetek, hogy őzlábgombából mit lehet még készíteni rántott gombán kívül?! :rolleyes:

Tulajdonképpen az özlábgombából minden féle étel elkészíthető.
Leves,pökölt,rántotta,fasírt,rántva,az úgynevezett dobverőt tölteni,csíkostokány,gombás rizottó,svédgomba és még amit akarsz a fantáziádra van bízva.

Fasirozotatt,csíkostokányt, mindig 1:1 arányba kell venni és több fűszerezést igényel.
Fasírozott:
A hússal együtt daráljuk meg,egy kis morzsát is keverünk hozzá,mert a gomba több lét enged mint a hús. A gombócokat is morzsába kell forgatni.
Az igazi gombás fasírozottat laskagombával készétjük.

Sándor

poe

Őstag
Gooommmmmbaaaaa....

Szóval a gombát mi is nagyon szeretjük, de őzlábhoz ritkán jutunk hozzá, akkor viszont kirántjuk. :p
Egyébiránt én nagyon szeretem a grillezett (pici olíva, só, bors, oszt csókolom) gombát (az asztali grill amúgy is nagy találmány, főleg így télvíz idején, ajánlom mindenkinek:rolleyes:), illetve pörköltökbe is szoktam tenni jócskán, ha lazítani, könnyíteni akarom.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem nincs asztali grillem, viszont viszont van egy teflon serpenyőm, aminek az alja bordázott. Amikor elkészül a husika, akkor olyan grilles hatást kelt. Tényleg jó ilyenkor becsempészni egy kis nyári hangulatot.

vighkata

Ilyenkor a legtöbb zöldségesnél lehet kapni gyömbért. Azt gyufaszálra szoktam vágni, és egy kis dunsztos üvegbe rakom, és ecettel felöntöm. Hasonlóan a tormához nagyszerű téli vitamin pótlás. Ecetet csakis az 5-6 %-os biológiai érlelésűt veszem, most tárkonyos ecettel dolgoztam. A gyömbér néhány nap múlva egy kissé rózsaszínes lesz. Egyáltalán nem erős, elveszik egymás erejét.

poe

Őstag
Nekem nincs asztali grillem, viszont viszont van egy teflon serpenyőm, aminek az alja bordázott. Amikor elkészül a husika, akkor olyan grilles hatást kelt. Tényleg jó ilyenkor becsempészni egy kis nyári hangulatot.
Az asztali grill más, azt is elárulom mi benne a jó....
Tehát meghívsz mindenféle barátot pereputtyostul vacsorálni.
Veszel húst, gombát, zöldféléket, ha kevés időd van/szereted akkor grillkolbászt, virslit. Ezeket megtisztítod, darabolod, befűszerezed.
Eddig olyan mint bármi más, a trükk most jön. Ahogy megjön a vendégsereg, leültök az asztal mellé, a beizzítod a grillt (ha eddig nem bontottál bort, akkor azonnal pótold :p), mellékészíted a sütnivalókat és te is LEÜLSZ! Kedélyes beszélgetés, borozgatás közben sülnek az étkek, ahogy készül, mindenki elveszi ami szimpatikus, felteszi amit gondol, megfordítja amit meg kell stb.
Nem kell 5 percenként felugrálni és a kaja garantáltan friss.
Köretnek remek egy kis zöldsaláta valami barbna zsemlével stb. Végtelenségig variálható.

vighkata

Veszel húst, gombát, zöldféléket, ha kevés időd van/szereted akkor grillkolbászt, virslit. Ezeket megtisztítod, darabolod, befűszerezed.
Eddig olyan mint bármi más, a trükk most jön. Ahogy megjön a vendégsereg, leültök az asztal mellé, a beizzítod a grillt (ha eddig nem bontottál bort, akkor azonnal pótold :p), mellékészíted a sütnivalókat és te is LEÜLSZ! Kedélyes beszélgetés, borozgatás közben sülnek az étkek, ahogy készül, mindenki elveszi ami szimpatikus, felteszi amit gondol, megfordítja amit meg kell stb.
Köretnek remek egy kis zöldsaláta valami barbna zsemlével stb. Végtelenségig variálható.
Hű, ez így nagyon jól hangzik, szinte átérzem a fantasztikus baráti hangulatot, eszegetést-iszogatást.

És jó tudni, hogy mi is barátok vagyunk.:rolleyes:;)

christina

Őstag

Hmmm.... Ez igazán jó leírás volt a vacsiról. Én meg vizuális típusként jól el is képzeltem, és rögtön jól éhen is halok! :)
(mennyit kóstál egy ilyen asztali grill kb.? -lusta vagyok rákeresni a neten);)

poe

Őstag
Hmmm.... Ez igazán jó leírás volt a vacsiról. Én meg vizuális típusként jól el is képzeltem, és rögtön jól éhen is halok! :)
(mennyit kóstál egy ilyen asztali grill kb.? -lusta vagyok rákeresni a neten);)
Hé, lustaságra nem ér hivatkozni! ;)
Szóval már 10.000 alatt is kapható.
Nekünk ilyesmi van (más gyártmány, de hasonló):
http://muszakishop.hu/termek/7288/fagor_bbc-820_barbecue_suto.html
Arra érdemes figyelni, hogy egy egyszerű sima, teflonbevonatos lap legyen, a rácsokkal, megbonyolított, többfunkciós bizgentyűkkel csak a gond van. Mosogatás etc... :p

christina

Őstag

christina

Őstag
Hé, lustaságra nem ér hivatkozni! ;)
Szóval már 10.000 alatt is kapható.
Nekünk ilyesmi van (más gyártmány, de hasonló):
http://muszakishop.hu/termek/7288/fagor_bbc-820_barbecue_suto.html
Arra érdemes figyelni, hogy egy egyszerű sima, teflonbevonatos lap legyen, a rácsokkal, megbonyolított, többfunkciós bizgentyűkkel csak a gond van. Mosogatás etc... :p

Oké, oké! Akkor írjam azt ez így kényelmesebb volt?:D
De hát a friss nyugdíjasnak több ideje van keresgélni, mint szegény (munkahelyen fórumozó) dolgozó embernek!
Köszi, nagyon klasszul néz ki.
(Lehet, hogy kérek a Jézuskától egyet.)

vighkata

Ezek a grillsütők valóban nagyon szuperek és praktikusak.

Akkor kihez is kell először odatalálni? :rolleyes:;)
Csiguka, te hozd a talicskányi gombádat, én a hónom alá csapok egy fél disznót, valaki látogasson meg egy baromfiudvart, még valaki egy zőccségkertet. Aztán találkozunk.... hol is? :roll::shock::confused:

borka

Őstag
Christina !

Ha nincs aláírás külön, akkor mindig Borka ír, kivéve amikor elfelejtem odaírni.:mad::);)
Sándor

De mot én irogataok.

Sándor

borka

Őstag
Ezek a grillsütők valóban nagyon szuperek és praktikusak.

Akkor kihez is kell először odatalálni? :rolleyes:;)
Csiguka, te hozd a talicskányi gombádat, én a hónom alá csapok egy fél disznót, valaki látogasson meg egy baromfiudvart, még valaki egy zőccségkertet. Aztán találkozunk.... hol is? :roll::shock::confused:

Kata !
Most még fölösleges gyűjtögetni a zalapanyagokat,mert csak a Jézuska hozza Christinának a grillsütőt.
De szilveszterre nekünk úgy sincs semi programunk, ha gondolod és még neked sincs programod, meg hívlak ,hogy kipróbáljuk Christina új grillezőjét.:twisted: Csigunak írd meg, privibe mert ez nem publikus;) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sándor

Oldal tetejére