Receptek

pumpás

Őstag
HOPPÁ!

Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található

pumpás

Őstag
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Származása, elterjedése. Ősalakja a katáng, Európa nagy részén, Észak-Afrikában, Szibériában gyakori. A görögök és rómaiak már ismerték a termesztett cikóriát is. A nyugati államokban, különösen Belgiumban és Hollandiában igen elterjedt. Hazánkban a világháborút követően pótkávégyártásra használták. Erre a célra termesztése és fogyasztása ismét fellendülőben van. Zöldségként alig termesztik.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Az őszi és téli időszak egyik értékes vitamin- és ásványianyag-forrása. 1 m<SUP>2</SUP>-ről 30-50 db 40-70 g-os gyökeret szedhetünk. Ugyanekkora felületen 300-350 gyökeret hajtathatunk, ennek hozama igen nagy, 50-60 g-os gyökereket használva, átlagban 18 kg/m<SUP>2</SUP>. A-, B1, B<SUB>2</SUB>-, C- és P-vitamin-tartalma, ásványi sói (Ca, P, Fe, Mg) jelentősek. Tartalmaz továbbá fehérjét, cukrot és szárazanyagot is. Energiaértéke 250 J. A gyengén fűthető kis üvegházak egyik nagyon gazdaságos, téli növénye lehetne. A korszerű fajták már ősszel hosszúkás vagy kerek, boruló, felhasználható fejeket képeznek. A nem vagy félig borulok "pedig halványítva nyártól élvezhetők. A visszamaradt gyökerek hajtathatók, így kétszer szüretelhető a cikória. A gyökércikóriát az ipar pótkávégyártásra termelteti nagyobb mennyiségben. Értékes exportáru is.[/FONT]

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
HOPPÁ!

Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található

A cikória Koffein mentes kávé pótló Is.
A cikóriakávé is elősegíti az emésztést, túlságosan is, ezért titkolóztam felőle. Persze amikor rátaláltam ezt ittam reggel-délben-este. Most már csak néha iszom kávé helyett.
Ha jól tudom, a cikóriakávé is rendelkezik ezekkel a jó tulajdonságokkal. A kávét a gyökeréből állítják elő.

borka

Őstag
A cikóriakávé is elősegíti az emésztést, túlságosan is, ezért titkolóztam felőle. Persze amikor rátaláltam ezt ittam reggel-délben-este. Most már csak néha iszom kávé helyett.
Ha jól tudom, a cikóriakávé is rendelkezik ezekkel a jó tulajdonságokkal. A kávét a gyökeréből állítják elő.

Valamikor már egyszer régen:rolleyes:feltettem erre az oldalra a cikóriát:lol:

dg

Őstag
Amikor Borkával beszéltünk a cikóriakávéról, addig jártam a boltokat, amíg rá nem találtam a tiszta, ízesítetlen cikóriára. Azóta is iszom, valóban a gyermekkorom íze jött vissza.

Akkor mondsza' meg nekem a nevet, meg a bótot! Mehet priviben is, ha itt a reklám miatt nem lehet. Nehogy ki kelljen moderálnod magadat! :D

vighkata

Akkor mondsza' meg nekem a nevet, meg a bótot! Mehet priviben is, ha itt a reklám miatt nem lehet. Nehogy ki kelljen moderálnod magadat! :D
A zacsi amolyan jelentéktelen (kommunista) kinézetű, ez van ráírva: Zamat
Egy körben pedig: Multi cikória Jánossomorja.
200 g-os fémtasakban van, és van 3 féle, de csak az egyik teljesen cikória. A másik kettő ízesített, és gabona-cikória keverék.

Zsu77

Új tag
A Pumpás!Pontosan a felsorolt információk miatt vettem meg én is!:)

De én nem cikória kávét vettem,hanem cikória növényt.Laci linkjén van róla fotó is.Nos.Kevés margarinban megsütöttem,feldaraboltam,majonézzal kevertem,raktam mellé rántott gombát->fantasztikus lett!És!Nagyon jó,hogy kiáztattam,mert dög keserű lett volna...
Viszont lehet majonéz nélkül is sült húsok mellé adni,egészséges és finom!:)

vighkata

Sóskát szoktál csinálni? Az az egyik kedvencem. Csak az nekem nem szokott finomra sikeredni.

Zsu77

Új tag
Legutoljára még cukrosan ettem...Azóta nem...:(
No az sikerült,de elég sok cukkerral,szóval azóta még nem.De ha alkotok,gondolok rád.Már pont a napokban gondolkodtam rajta,hogy megpróbálkozom vele...:rolleyes:

vighkata

Pedig kéne valakitől, többektől sóska recept, ahogyan otthon csináljátok. És kérnék paradicsomleves receptet is, mert az sem szokott sikerülni.
Növény, ha megalkottad a művet, számíthatsz rám főkóstolóként, ha már a kakaós csigád nem kellett. (bocs, de azt nem szeretem)

borka

Őstag
Sóskát és parleveset akarok!!!! Recept is jó.

http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=9129

Kata itt találsz mindent és szerintem nagyon jól vannak leírva az elkészítési módok is. Természetesen az ízesítéseknél a saját édesítő szereidet használd. A vad ízek elkerülése érdekében viszont KELL bele egy csipet cukor. Én főzéshez a poliszetett használom,olcsó és nincs mellék íze.

A sóskánál arra figyelj,hogy a vastagabb ereket ne főz bele, mert attól ehetetlenűl savanyú lessz, főleg ha nem zsenga a sóska.

Jóétvágyat;)

vighkata

http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=9129

Kata itt találsz mindent és szerintem nagyon jól vannak leírva az elkészítési módok is. Természetesen az ízesítéseknél a saját édesítő szereidet használd. A vad ízek elkerülése érdekében viszont KELL bele egy csipet cukor. Én főzéshez a poliszetett használom,olcsó és nincs mellék íze.

A sóskánál arra figyelj,hogy a vastagabb ereket ne főz bele, mert attól ehetetlenűl savanyú lessz, főleg ha nem zsenga a sóska.

Jóétvágyat;)
Ez az, valami ilyesmire gondoltam, ami házi tipp. A múltkor olyan savanyú lett, ha citromot rakok rá, akkor édesebb lett volna.
Kösszke a tippért.

Oldal tetejére