Vércukor érték HbA1c

Zsu77

Új tag
Pontosan már nem emlékszem de sokat hypóztam akkoriban, az inzulin adagokat is csökkenteni kellett folyamatosan. A Somogyik meg már akkor is elkerültek, szerintem ezért lett csak 4,5 a HbA1c-m. A 4,1 a laborpapíron a referenciatartomány azt szerintem csak jól működő hasnyálmirigyel lehet elérni, a természet kell ahoz...szerintem.:rolleyes:

U.i.: Holnap jövök, de most nagyon dolgozhatnékom van, megyek éjszakára.:rolleyes:

Sztem nincs 4,1 hipók nélkül.Az pedig már nem tartozik a jólműködés körébe!:rolleyes:

Zsu77

Új tag
Nálunk is ritka a somogyi, a hipó ellenére (és szerencsére).
De korábban már szó volt róla, nem emlékszem melyik topikban, hogy hipó után a relatív inz. hiányra kell figyelni, ugyanis akkor jön elő, ha ilyen fellép.

Az én orvosom határozottan azt mondta, hogy nem a hipók miatt jó a HbA1c.

Ez érdekes.Hiszen a HgA1c a mindenkori vc-szint abszolút átlagolását jelenti nem?És ez már puszta matek.Bár szerintem ő a hipo-somogyi párosra gondolhatott.

Humalog és Lantus inzulinokat használok! 21 éves egyetemista vagyok és 9 éve cukros!
Nekem lenne egy elég nagy problémám,nagyon magas a HbA1C értékem és nagyon szeretném már lejjebb vinni.
DE! Ahhoz lejjebb kell vinnem a vércukor értékeimet is és ez mostanában nem nagyon megy,de nem tom miért :(
Be szoktam tartani a diétát,tehát nem nagyon eszek mellé meg ilyesmik. És már lassan 2 hete nem tom a cukromat 10.0 alá nyomni,pedig normálisan bökök és normálisan is eszek.

Szia!

Mennyivel ébredsz reggelente? Nem lehet, hogy kevés a Lantus dózisa, ezért magasról indulk a napod, s utána természetesen az egész napod l van szúrva? A nyárhgoz képest az idő is hűvösebbre fordult,m ilyenkor a betegek nagyobb hányadában emelkedik az inzulinigény.
Ezek jutottak eszembe, gondold esetleg végig, hátha itt megtalálod a megoldást. Sok sikert! Amennyiben tudok segíteni tovább gondolkodni, nyugodtan hívj fel, vagy írj a gmail címemre, azt minden nap megnézem. ([email protected])
Üdv! Tünde

blaci

Őstag
Sziasztok!
Elmélkedéseim az intenzív inzulinkezelésről extra gyors hatású inzulinokkal, meg a HbA1c-ről. (Humalog, NovoRapid).

Előnyük hogy beadás után hatásuk szinte azonnal megkezdődik ezért közvetlenül illetve 10 perccel étkezés előtt alkalmazhatók. (Nem 30 – 45 perccel korábban.) Az inzulinpumpával azonnal felszívódó extra gyors hatású inzulint használnak, melyet egyrészt bázisinzulinként folyamatosan valamint 0,5 NE – enként adagolhatóan étkezési inzulinként, illetve a magas vércukor értékek korrigálására lehet alkalmazni. A pumpa további előnye hogy a bázisinzulin adásának üteme az igényekhez igazítva akár óráról – órára változtatható. A pumpa helyes, egyénre szabott beállításával, figyelembe véve az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, az étkezés utáni vércukor emelkedést jobban ki lehet védeni mint a hagyományos gyorshatású inzulinokkal, mert a hatástartamuk gyakorlatilag egybeesik a szénhidrátok étkezés utáni felszívódásának tartamával, tehát nem haladja meg a 2 és fél – 3 órát. Sajátos és előnyös tulajdonságuk, hogy az inzulin adag emelése esetén (pl.: több szénhidrát fogyasztása vagy magasabb vércukorérték esetén korrigálás) a vérbeli szintjük ugyan megemelkedik, de hatástartamuk nem nyúlik meg, mint a többi inzulinkészítménynek. Ezek szerint az étkezések közötti hypó veszélye jelentősen lecsökken. Ezen időszak alatt vagyis két étkezés között létrejöhet inzulinhiányos állapot amit a folyamatosan adagolt bázisinzulinnal küszöbölnek ki. Ez a pumpával jól működik nem tudom hogy ezt pennel hogyan lehet megoldani. Valószínűleg naponta többször kéne bázist beadni, ami ugye több szúrással is járna. A pumpa használatával viszont minden eddiginél jobban el lehet kerülni hogy a vércukorszint étkezés után megemelkedjen vagy csak nagyon kis mértékben változzon. Így elkerülve akár a természetes 2 -3 mmol/L – es étkezés utáni vércukor emelkedést is. (Ami nem tudom hogy jó lenne e, mert ugye ez a nem cukorbetegeknél is így működik.) Ezt valahogy úgy értem, hogy egy közel állandó vércukorértéket tartani folyamatosan. Ezzel viszont el lehetne érni, hogy a HbA1c érték is alacsony legyen, vagyis normalizálható.

Persze ez csak elmélkedés (hosszú volt az éjszaka, munka közben ezen gondolkodtam) ezt a törékeny egyensúyt megtalálni az elfogyasztott szénhidrát és az inzulin adagolás között hogy a vércukorérték állandó legyen nagyon nehéz vagyis nem mindig sikerül. Pontosítanék: soha. De elméletileg lehetséges…szerintem. Ha valamiben tévednék kérlek javítsatok ki. Nektek mi a véleményetek erről, vagy inkább ne agyaljak ilyeneken?

U.i.: Meg ez a Somogyi dolog se hagyott nyugodni, de csak annyira jutottam…sajnos…hogy a hypókat kell elkerülni ahhoz hogy a Somogyi hatást megelőzzük. Gondolom erre már mindenki rájött magától is, szóval nem sok újat mondtam ezzel.

dg

Őstag
Ez érdekes.Hiszen a HgA1c a mindenkori vc-szint abszolút átlagolását jelenti nem?És ez már puszta matek.Bár szerintem ő a hipo-somogyi párosra gondolhatott.

Gondolhatott volna arra is, hiszen a sok somogyi nem tesz jót a HbA1c-nek.

De szerencsére ez minket nem jellemez (egyelőre), úgyhogy nem erre mondta esetünkben. Konkrét kérdésem az volt: a hipók miatt jó a HbA1c? A válasz: nem.

Köznyelven átlagot mutat a HbA1c, de ez nem egy egyszerű matematikai átlagszámítás, matematikai nyelvezetre le lehet fordítani, de komplikáltabb a képlet. Tehát somogyi nélkül mondjuk 7-10 a leggyakoribb érték, azon a gyakori hipók nem fognak szépíteni HbA1c értéknél, holott matematikailag esetleg ez jöhetne ki sima átlagszámításnál.

Zsu77

Új tag
Igen,este óta ezen gondolkodom.Szerintem matek,de az emberi tényező,mint egy állandó változó,teszi nehézzé,hogy általános képletben lehessen gondolkodni.Ha alapul veszük a 4,1-es HgA1c-t,akkor azért azt el kell ismerni,hogy ha 3-as értékeket kizárjuk,és egyenletes eloszlást feltételezünk(ami azért lehetetlen) a vc értékekben,akkor a vc kivétel nélkül 4,0 és 4,2 között kellene mászkáljon.Ez ugyanazt a kérdést veti fel,amin B.Laci is elmélkedett,de ez nem hogy lehetetlen feladat,de nem is tartozik az egészséges tartományba,az egészséges szervezet viselkedésétől idegen.Ha pedig engedünk a 3-asnak és a mozgás adta szabadságnak,akkor a 4,1-es érték csak olyan embernél lehetséges,aki sokszor van 3-on,vagy esetleg alatta-ez nem törvényszerű,viszont nem somogyizik.Azért ez szerintem nyílvánvaló.Ha a céltartományt 4 és 7 közé teszük,amire azt mondják,hogy diabosnál hipo veszély ezért ne,de most tegyük fel ezt,és megint csak a lehetetlen egyenletes eloszlást veszük a mindenkori,minden pillanatban jelenlevő vc értékekre,akkor kapunk egy 5,5-ös HgA1c-t.De ha mindehhez hozzáadjuk az emberi tényezőt,a dolog már koránt sem ilyen egyszerű,de mondjuk B.Lacinak ha jól emlékszem,de javítson ki,lusta vagyok lapozgatni most,5,6 volt legutóbb és ha szintén jól emlékszem,akkor az értékei is nagyjából 4-7 között voltak.A matek tehát itt is matek és nehezét pont az emberi tényező adja meg.Mert az is számít,hogy a kitűzött HgA1c érték alatt mennyit időzött a vc és felette mennyit időzött.Mivel a pillanat,mint darabszámláló tényező szerepel ebben az esetben és átlagszámításhoz ez elengedhetetlen.Ezért egy hirtelen föl 20 és hirtelen le 20 kiugrást (csak példa) nagyon jól ellensúlyoz számtanilag,ha ettől több időt töltöttünk el mondjuk 7 alatt.De ez csak egy extravagans példa és tudjuk,hogy milyen kellemetlen is ez a valós életben.Csodás,hogy felfedezték ezt a vizsgálatot,mert nem tudom,hogy van-e erre megfelelő átlagszámítási képlet,hiszen az emberi tényezőt megjósolni,vagy útólag feltérképezni lehetetlen.Szóval egyszerűbb beesni a laborba.Remélem nem túl bonyi,és le tudtam írni,amire gondolok.Ez alapján szerintem ha valakinek 5,x-en vagy 6,x-en van a HgA1c-je,akkor annak az embernek biztos,hogy stabil és kiegyensúlyozott a vc-je a mindennapjaiban és még esetleges kiugrás is belefér.

Zsu77 igazad van, ez nem egyszerű átlag számítás, ott van a kémia is. Ha jól emlékszem, magas vc szintnél a cukrot egy bizonyos idő után már véglegesen magához köti a haemoglobin és csak a sejt pusztulásával tűnik el. Akár 21 nap is eltelhet magas vc-ral és majd az új sejteknél alakulhat máshogy a szint, még jó, hogy nem egyszerre halnak meg a haemok. Ha jól emlékszek az olvasottakra.......

Zsu77

Új tag
Ok,köszi!Egyébként még az előzőekhez annyit még,hogy pont az egészséges szervezet az ékes bizonyítéka annak,hogy nem egyszerű számtani középről van szó,az idő tényező az,ami meghatározó.Mert az egészséges 5 és 9 között mozog,de mégsem 7 a HgA1c-jük...Szép lenne,mi?A "magast" csak érintik és az 5-ön elidőzés az általános.Épp ezért nem valószínű,hogy van olyan egészséges szervezet,ahol a HgA1c 4-et mutatna,véleményem szerint-úgy tippelem-az 5,x a jellemző.

dg

Őstag
Te jó ég? Mit fog ehhez szólni Tímeácska (reméljük, holnap jön már), meg Máté, a legutóbbi 4,7-es hemójukkal? :-D

Ráadásul, a hemoglobin, nem egyforma ideig él az egyes emberekben. Én már olvastam az is, hogy 3 hónapig élnek, meg több helyen azt, hogy 6-8 hétig átlagosan.
Meg azt is jó lenne tudni (még ha nem is annyira lényeges valójában), hogy mindig ugyanolyan mértékben köti-e magához a cukrot a sejt? Úgy értem, ha feltételezzük azt a nem létező helyzetet, hogy mondjuk 15 a vc tíz napon keresztül, akkor ebből a vércukorból az idő minden pillanatában, folyamatosan ugyanannyi kötődik a Hb-hoz, vagy ingadozik a kötődés mértéke? Magam részéről könnyebben tudom azt képzelni, hogy ingadozik. Na ezt a tényezőt beleadni a matekba? Nem csoda, hogy mindig intervallumokban beszélnek.

Zsu77

Új tag
Te jó ég? Mit fog ehhez szólni Tímeácska (reméljük, holnap jön már), meg Máté, a legutóbbi 4,7-es hemójukkal? :-D

Ráadásul, a hemoglobin, nem egyforma ideig él az egyes emberekben. Én már olvastam az is, hogy 3 hónapig élnek, meg több helyen azt, hogy 6-8 hétig átlagosan.
Meg azt is jó lenne tudni (még ha nem is annyira lényeges valójában), hogy mindig ugyanolyan mértékben köti-e magához a cukrot a sejt? Úgy értem, ha feltételezzük azt a nem létező helyzetet, hogy mondjuk 15 a vc tíz napon keresztül, akkor ebből a vércukorból az idő minden pillanatában, folyamatosan ugyanannyi kötődik a Hb-hoz, vagy ingadozik a kötődés mértéke? Magam részéről könnyebben tudom azt képzelni, hogy ingadozik. Na ezt a tényezőt beleadni a matekba? Nem csoda, hogy mindig intervallumokban beszélnek.

Megmondom én neked:Kata dob egy hátast,és megírja,hogy mi a frankó és végre mi is tudni fogjuk!:)
Tímeácska pedig világosan látni fogja,hogy növénykének már megint eeegurút!!!:D
Én meg képes voltam egész éjszaka a relatív számtani közepen törni a fejem mindenféle változó és még változásaiban is változó:confused:ismeretlenekkel együtt!:???:Begörcsöltem...:???:Megyek lazítok...:???::D:mrgreen:

Zsu77

Új tag
Ja,a hemójukról tényleg érdemes lenne kikérdezni,mert szerintem -ezen is gondolkodtam és én 4,6-ra emlékszem- valamit tudnak!Tuti,hogy nem somogyiznak,ez hózziher!

blaci

Őstag
A legutóbbi HbA1c -m 5,1 volt elötte 5,3. (Kedves Zsu! Ez volt itten a javítás.):rolleyes:

Éppen a fentiekre gondoltam én is, vagyis hogy akkor alacsony az érték ha a vc. szint a legtöbb esetben közel azonos értéken van jelentős és elhúzódó ingadozások nélkül. Ezt próbáltam az elmélkedésemben kifejteni, amennyire sikerült. Biztos hogy nem attól lesz valakinek 4,7 (mint Máténak):rolleyes: mert sokat hypózik hanem azért mert a vc.-ra leginkább 4-5 mmol körül volt. A 4,5 -öt nekem is úgy sikerült összehozni anno a hypók ellenére is mert a vc.-m legtöbb esetben alacsony volt, a Somogyik meg nem voltak utána. De ez a részemről nem volt szándékos vagy tudatos egyszerűen így sikerült.:rolleyes:

Zsu77

Új tag
Ezer bocsika és anyamacika...pardon!

Igen,én is arra jutottam,hogy a stabilitás + általános vc szint lehetnek a meghatározók,mivel a kellemetlen páros miatt a hipo csak ronthat rajta,kivéve,ha valaki tudja,hogyan kell somogyit kivédeni.:)De nekem nem nagyon tetszik az íratlan verseny.Szerintem aki 5-ön vagy akár 6-on van,ne gyötörje magát,csak annyi elég,hogy rosszabb ne legyen.És semmiképpen sem kell magát ettől rosszul éreznie,csak mert másnak jobb,vagy akár múltkor 5 volt,de most csak 6.

blaci

Őstag
Ezer bocsika és anyamacika...pardon!

Igen,én is arra jutottam,hogy a stabilitás + általános vc szint lehetnek a meghatározók,mivel a kellemetlen páros miatt a hipo csak ronthat rajta,kivéve,ha valaki tudja,hogyan kell somogyit kivédeni.:)De nekem nem nagyon tetszik az íratlan verseny.Szerintem aki 5-ön vagy akár 6-on van,ne gyötörje magát,csak annyi elég,hogy rosszabb ne legyen.És semmiképpen sem kell magát ettől rosszul éreznie,csak mert másnak jobb,vagy akár múltkor 5 volt,de most csak 6.

Már meg is van bocsájtva.:rolleyes::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Teljesen egyetértek, ez nem verseny és nem is lenne jó ha azzá alakulna. Senki ne érezze ettől rosszabbul magát, gyötörni meg aztán végképp ne. Nem az itt a cél hogy minél alacsonyabb legyen bármi áron, ez nem is lehet célja senkinek, hanem hogy igyekezzünk a céltartományon belül vagy annak közelében tartani. Akkor már megtettük magunkért amit lehet, és ettől érezzük jól magunkat. Ehhez pedig sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek.:rolleyes::mrgreen:

diab84

Új tag
Hba1c gyorsteszt

Sziasztok!

Hol lehet ilyen Hba1c mérő eszközt venni? Budapesti vagyok, ha valaki tud pesten egy helyet az király lenne. Vagy ha van vmi webshop, az is jó. Előre is köszi.

blaci

Őstag
Sziasztok!

Hol lehet ilyen Hba1c mérő eszközt venni? Budapesti vagyok, ha valaki tud pesten egy helyet az király lenne. Vagy ha van vmi webshop, az is jó. Előre is köszi.

Szia!
Hát én ilyen készülékről még nem hallottam. Ez a Hemoglobin A1c érték egy vizsgálat amit vérvételkor kell kérni a kezelőorvosnak a beutalón. Ezután a laborban állapítják meg, és a többi eredménnyel együtt szerepel a laborpapíron. A vizsgálatot 3 havonta célszerű elvégeztetni mert ez az adat a vércukorszint 3 havi átlagát mutatja meg. Röviden ennyi.

Zsu77

Új tag
Hűűű...Erre a diab doki küld el a 3 havi kontrollkor és általában laborban veszik le.Hallottam,hogy vannak olyan tuti helyek,ahol helyből megcsinálják,de az nem általános.Viszont magáncélú mérőről én még nem hallottam!:D
Viszont nagyon sok helyen előfordul,hogy nem árulják el,hogy mennyi és úgy kell utánajárni,hogy ugyanmár na!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szerintem a 6,8 az nagyon jó érték, de én biztos a 6 -ra hajtanék.:rolleyes::mrgreen:
Márcsak azért is mert a referenciatartomány: 4,1 - 6,5 -ig terjed. De nem érdemes a sok hypót kozkáztatni azért hogy minél alacsonyabb legyen, de ha sikerül megvalósítani az nagyon jó...szerintem. Nekem volt már 4,5 is de nem volt az olyan jó, most 5,1 előtte 5,3 volt, nálam ez működik nagyon kevés hypóval.(Kb. havonta 1.)

Egy kicsit belekotnyeleskednék.
A hipo alacsony értéke nem, vagy csak alig "számolódik" bele a HbA1c értékébe, mivel a hipo rövid ideig tart, és nincs elég ideje stabil kötést létrehozni. A hipo rendezésekor megemelkedett cukorszint viszont tovább tart, és a cukormolekuláknak van lehetőségük a hemoglobin oxigén molekulájához kötödni, és ezáltal szállítódni 2-3 hónapig a vérben.
Tehát a kötések létrejöttekor figyelembe kell venni a (cukor)mennyiséget és az időintervallumot az adott egységre.
Érthetőbben: amíg hipo van az kb. 5-10 perc, erre jön a plusz CH korrekcióként, és mire a stabil kötés létrejön, addig a hipo alatti és a pluszként bevitt cukor is jelen van.

Oldal tetejére