Vércukor érték HbA1c

dg

Őstag
Na épp ezért! Aki tudja, mondja meg, hogy lehet "visszasegíteni" a hipóérzetet!

Sani!
Azt írtad, hogy egy ideig nem érezted meg a hipókat, azután pedig ismét. Mit tettél, hogy újra megérezd?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én pedig azt szeretném megkérdezni, hogy miből áll az a tréning, aminek segítségével azok a diabosok akik (már) nem érzik meg a hipót, ismét képesek lesznek erre.

Én eddig csak könyvben olvastam erről, hogy létezik efféle tréning, és hogy nem ritka, ha a diabosok egy idő után elveszítik a hipó-előérzetüket, de ez visszahozható.

Van valakinek személyes tapasztalata? És miből áll a "tréning"?

Én tréningről nem hallottam, hacsak azt nem nevezik tréningnek, hogy amint rendeződik a cukorszint (hosszú távon), a hipo érzete is helyreáll.

Sani

Új tag
Kedves d.g.!

Több évig volt olyan, hogy nem éreztem a hypót , ( 1,9-et sem éreztem, csak úgy tudtam , hogy baj van, hogy - éppen - megmértem, hogy mi újság van :arrow: na ezért mérem én annyit a cukrom) Pedig akkor is jók voltak a cukraim.

Aztán - nem értem, nem tettem érte semmit, - de elkezdtem újra megérezni.
...Nem értem, de nagyon örülök neki....persze azért nem bízom még meg teljesen az érzéseimben, ezért mérek még mindig annyit.

dg

Őstag
Én tréningről nem hallottam, hacsak azt nem nevezik tréningnek, hogy amint rendeződik a cukorszint (hosszú távon), a hipo érzete is helyreáll.

Gondolom a "tréning" szó itt átvitt értelmű. Mindazonáltal, azt olvastam, hogy kórházi befekvést igényel a dolog, de hogy mit csinálnak ott, hogy a hipó-érzet visszajöjjön, arról nem szólt a fáma.

vighkata

Köznyelven átlagot mutat a HbA1c, de ez nem egy egyszerű matematikai átlagszámítás, matematikai nyelvezetre le lehet fordítani, de komplikáltabb a képlet. Tehát somogyi nélkül mondjuk 7-10 a leggyakoribb érték, azon a gyakori hipók nem fognak szépíteni HbA1c értéknél, holott matematikailag esetleg ez jöhetne ki sima átlagszámításnál.

Találtam egy jó cikktet, igaz 2001-es.
http://diabetesonline.hu/2001-julius-augusztus/egy-fontos-mutato-hba1c.html

vighkata

Sziasztok!

Itt egy érdekes cikk a Hba1c arányáról, amit figyelmetekbe ajánlanék.
Steveray, ha volna bővebb infod a dokid által mondottakról a forrásról meg a miértről szívesen olvasnám. Előre is köszönöm.

Ja, igen a cikk itt olvasható:

http://diabetesonline.hu/diabetesz-hirek/hba1c-es-cukorbetegseg.html?el_mcal=1

U.i.: Akkor most hogy is van ez? Ha alacsony akkor azért ha magas akkor meg a szövődmények miatt...na, nemá';):(

Elolvastam, nagyon jó

vighkata

Tudjátok, ahogy átfutottam a hozzászólások nagy részét, pár dolog érdekes volt nekem. Majd egyszer talán összeszedem őket, de most a Hga1c (Hgba1c? melyik a helyesebb?) a téma.

Szóval, amikor ez az eredmény kijött a legutóbbi vérvizsgálat során, mondom az orvosomnak, hogy "na, akkor én folytatom az eddigi dolgaimat, és legalább 6-ig lemegyek". Erre ő: ne tegyem, maradjak inkább ezen a szinten.

A közelmúltban ő volt egy országos diab-doki konferencián, amelyen elhangzott, hogy amerikai kutatók megállapították, hogy a 6 körüli és az alatti Hga1c-s cukorbetegek között magasabb a halálozási arány, mint a 6,5 körülieknél.

No hát itt van a cikk, a dokid biztosan erre gondolt, de hát itt tisztán látszik, hogy 2-es diabosokról van szó.
Te csak érd el a 6-os szintet.

http://www.e-kredit.hu/index.php?pid=2&lid=1&sid=350&aid=5533

vighkata

Gondolom a "tréning" szó itt átvitt értelmű. Mindazonáltal, azt olvastam, hogy kórházi befekvést igényel a dolog, de hogy mit csinálnak ott, hogy a hipó-érzet visszajöjjön, arról nem szólt a fáma.

Hű, hát én tényleg nem hallottam róla, de az nem jelenti azt, hogy nem létezik. Csak felmerül bennem a kérdés. Emberek ezrei várakoznak a kórházi felvételre, és nincs pénz semmire, akkor erre meg hogy fussa??? Ezt otthon szépen meg lehet csinálni eg kis odafigyeléssel. Nem hogy pénzes dologról van szó?

vighkata

Nekem most, hogy sokat javult a cukrom, csak a 4-3,5 alattiakat érzem hiponak, és azok sem olyan elviselhetetlenek, mint régebben az 5 körüliek.

Most inkább azon aggódom, hogy ma ebéd után 13,3-at mértem, hetek óta nem ment 12 fölé, jellemzően 3,5-8,5 között volt. Remélem nincs vége a szép időszaknak.

tímeácska

Őstag
No hát meg van az eredményem: 8,0.

Ha így folytatom, elérem a 7 alatti szintet is, de telhetetlen vagyok, már most azt hittem 8 alattit mérnek. Ütemnek nem rossz, 3 havonta 0,6-tal csökkenteni... , ennyit jelent, ha van az embernek egy csigája.
Emlékszem, amikor a pumpával 10 alá sikerült mennem, azt megünnepeltem. Ha 7 alá megyek, akkor újra ünnep.

Igen, igen igeeeen! Szuper! Valóban, ne a leírt számot nézd, hanem, ami mögötte van!!! És az a 0,6 csökkenés sem semmi!!! GRATULÁLOK!!!
-a Te Csigád...;);)-

tímeácska

Őstag
Ez is igaz.Eszembe is jutott és...Volna is egy kérdésem!Összefüggésben van-e a hipo mértéke,az utána várható magas érték mértékével?Szóval,hogy hinta elven működik-e?És újra:van-e valakinek még ha az esetek többségében elbénázott is,de elméletileg jónak nevezhető megoldása?És ha a HgA1c 4,1-től mehet,akkor egy ilyen érték milyen hétköznapi vc-t feltételez vaj'?B.Laci táblázata fönt van,mint aki nem is beteg olyan értékek,tuti,hogy nincs titkos kilengés.Mégsem produkál 4,1-et.Ez viszont feltételez valaki olyasvalakit,aki tud somogyi nélkül hipozni.Hogy csinálja?

Növényke, drágám! Hát, hol a csudában voltál, amikor Szentendrén ippen erről faggattam az előadót?!?! :rolleyes:;):cool: A válasz, tömören, és röviden: igen, lehet!!! (Tudod, ha nincs relatív inzulinhiány... :rolleyes::rolleyes::rolleyes:)

dg

Őstag

Hű, hát én tényleg nem hallottam róla, de az nem jelenti azt, hogy nem létezik. Csak felmerül bennem a kérdés. Emberek ezrei várakoznak a kórházi felvételre, és nincs pénz semmire, akkor erre meg hogy fussa??? Ezt otthon szépen meg lehet csinálni eg kis odafigyeléssel. Nem hogy pénzes dologról van szó?

Ezek szerint ez a tréning elég elméleti, hogy senki se tudá... Most persze kezdek kételkedni magamban. Az biztos, hogy valamelyik könyvben olvastam, de mi van, ha a szerző nem magyar?? Idekeverem a svájci szálat, mi meg itt a vadkeleten csak pislogunk.. Na, majd megnézem, hogy ki írta eztet le.

dg

Őstag
Gondolhatott volna arra is, hiszen a sok somogyi nem tesz jót a HbA1c-nek.

De szerencsére ez minket nem jellemez (egyelőre), úgyhogy nem erre mondta esetünkben. Konkrét kérdésem az volt: a hipók miatt jó a HbA1c? A válasz: nem.

Köznyelven átlagot mutat a HbA1c, de ez nem egy egyszerű matematikai átlagszámítás, matematikai nyelvezetre le lehet fordítani, de komplikáltabb a képlet. Tehát somogyi nélkül mondjuk 7-10 a leggyakoribb érték, azon a gyakori hipók nem fognak szépíteni HbA1c értéknél, holott matematikailag esetleg ez jöhetne ki sima átlagszámításnál.

A HbA1c kapcsán meg kell jegyezni: ez átlagos vércukorértékeket tükröz. Például egy azonos, tehát 7 százalékos HbA1c szint mellett az egyik betegnél 2,5–25 mmol/l közötti vércukor-ingadozások is előfordulhatnak, a másiknál a szélső értékek esetleg csak 4–9 mmol/l között mozognak.

Hasznos volt elolvasni. Többek közt ezt írja a Kata által megjelölt cikk.

Ugye, ez merőben ellentmond annak, amit én gondolok erről, és most se fogom fel ésszel, hogy a 2,5-25 mmol/l között ingadozó diabosnak olyan a HbA1c-je, mint a 4-9-esnek, mert hogy ez matematikai átlag, és a szervezet "matematikásan" működik?
Vagy itt az "előfordulhatnak" szón van a lényeg? Úgy értik: egyszer? Kétszer?

Zsu77

Új tag
Ezek szerint ez a tréning elég elméleti, hogy senki se tudá... Most persze kezdek kételkedni magamban. Az biztos, hogy valamelyik könyvben olvastam, de mi van, ha a szerző nem magyar?? Idekeverem a svájci szálat, mi meg itt a vadkeleten csak pislogunk.. Na, majd megnézem, hogy ki írta eztet le.

Hát tudom kicsit viccesre vettem,de nekem tényleg az a nyugati,üljünk körbe csoportos terápia jutott az eszembe,legyen szó bármiről,mert ezt már nem csak a lélekbúvárok csinálják így,és ezeknek sokszor tényleg a pénz a központi szerepük,bár én mivel diabról van szó,azért el tudok képzelni egy önsegélyező kört.A hipo-érzet visszahozataláról egyébként én is csak azt tudom elmondani,amit Sani.Sokat gondolkodtam,hogy nekem mi kellett az "előjel" nélküli ájulások megszüntetéséhez és nagyjából én is azokat tudtam összeszedni,amiket ő,bár az első válasz nálam is az volt,ahogy gondolkodtam,hogy nem is tudom...

Zsu77

Új tag
A HbA1c kapcsán meg kell jegyezni: ez átlagos vércukorértékeket tükröz. Például egy azonos, tehát 7 százalékos HbA1c szint mellett az egyik betegnél 2,5–25 mmol/l közötti vércukor-ingadozások is előfordulhatnak, a másiknál a szélső értékek esetleg csak 4–9 mmol/l között mozognak.

Igen,a nagy matekolás közben nekem is eszembejutott ez.Akárhogy is,de mi a tanulság?Ne legyen verseny,csak felhőtlen öröm,ha valaki 7 alatt van!A 4,x az 5,x a 6,x mind-mind ugyanolyan jó és nem gondolom,hogy akinél alulteljesítettek,az nem elég ügyi!:)
Kicsit olyan ez,mintha valakinek skodája van,és nézi a másik mazdáját...pedig fullra hitel az egész,és akkora a havi törlesztése,hogy meggebed...:mrgreen:Szóval:ami jó,az jó!:D

Oldal tetejére