vighkata
Utolérhetetlen :) – moderátor
Először is gratula a jó értékhez, ez nekem is jó lesz, gyúrok rá.Nekem is most volt kéthete mérve, 6,4% volt, aminek nagyon orulok.
Bar kcisit ketkedve fogadtam, mert azert voltak magas ertekeim (egyszer light cola helyett simat kaptam, fel is ment 21re a cukrom :S, de ha magas, megprobalok idoben korigalni.
Igen, a HbA1C-t a vercukorertek hosszutavu erteke befolyasolja
Teljesen nem tudom, hogy hogyan van ez, majd valaki okosabb kijavit, de a cukor a hemoglobinhoz kotodik, ez a kotes egy ido utan (nehany ora) bonthatatlan. Innen lehet megallapitani hogy visszamenoleg milyenek lehettek a cukrok.
Mar csak azt nem ertem, hogy ha bonthatatlan ez a kotes, akkor mi lesz vele a tovabbiakban, hogyna urul ki a szervezetbol?
A cukor a hemoglobin oxigén molekulájához kötődik és szállítódik tovább. Azt jól tudod, hogy bizonyos idő után a kötés stabilizálódik, és "bonthatatlan" lesz. A hemoglobin molekula életciklusa 6-8 hét, ez idő alatt szállítja a stabil molekulákat. 6-8 hét után a hemoglobin molekula elpusztul, mindig a legrégebbi, legöregebb, és ez folyamatosan. Ha tehát javul az átlagos vc szinted, akkor a magas cukor átlaghoz tartozó hemoglobin egyszer csak kipusztul, és már nem mérhető, csak a friss, ami kevés glukoz molekulát tartalmaz.