Vércukor érték HbA1c

Zsu77

Új tag
Ó, nem is akarok én hadjáratot indítani, szó sincs ilyesmiről. Mi is mindig ugyanoda járunk vérvételre. Így ha a sajátunkat nem is, de egymás tapasztalatait össze tudjuk hasonlítani.

Az Optimummal kapcsolatban: először is örülök és várom, hogy márciusban megnézed, hogy hogyan működik az átlagszámítás. A másik egy kérdés: tapasztalsz-e alulméréseket? Én ugyanis azt vettem észre, hogy elégtelen vérmennyiség esetén is megkezdi a mérést a gép. Többször jártam már úgy, hogy hipót mutat, holott nincs.

Az AC pl.ilyen.Kevés vérre simán bead 1,7-et...

Zsu77

Új tag
Igen én is a képletre gondoltam, mondjuk én mindig ugyanoda járok laborba és csak az Optimum mérőt használom ezért így nem tudok összehasonlítást készíteni. Kb. még augusztusban mikor használtam a Personalt, akkor is mindig volt a két készülék mérése között 0.5-1 mmol eltérés. Fel is hagytam vele gyorsan mert csak összezavart hogy most akkor melyik a valós...
Egyébként a Laborteszt oldalon írnak néhány dolgot a referencia értékek és laborok eltérő értékeiről, mivel más készülékeket és mérési módszereket használnak. Hááát, nem tudom, sajnos nem nagyon tudunk neki mit csinálni...

Nos,rámentem az oldalra,de nem találtam egyik részén sem semmit,ahol írnák.Ez nem jelenti azt,hogy minden veszve,mert találtam elérhetőséget,és ha levélben kérdezek,akkor állítólag válaszolnak...Nos én szépen leírtam neki Robi sztoriját és várom,hogy mit mond rá!;)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Jól látod
Mindkét gépbe beteszek 1-1 csíkot. Az accunál azzal kapcsolom be a masinát. A Dc ben lévő csíkra cseppentek. Mikor kiírja az eredményt, gyorsan kihúzom a csíkot az accuból, és átrakom a Personálból a csíkot. Bőven belefér, a harminc másodpercbe.
A főnök titkárnőjének Personalja van, felzúzok hozzá, és csinálunk egy teszt mérést, és jelentek. Köszi a tippet.
Ilyen profi napsütést kérünk a pali talira, mint ahogy ezt megcsináltad. Ne feledd, te vagy a Jóidő Felelős!

Zsu77

Új tag
Nos,rámentem az oldalra,de nem találtam egyik részén sem semmit,ahol írnák.Ez nem jelenti azt,hogy minden veszve,mert találtam elérhetőséget,és ha levélben kérdezek,akkor állítólag válaszolnak...Nos én szépen leírtam neki Robi sztoriját és várom,hogy mit mond rá!;)

Gyorsak!:DPedig már kezdtem elcsüggedni,mert jött egy olyan,hogy mail delivery...De:mégsem volt igaza!Merthogy kaptam választ épp egy perce.Bemásolom ide!:)

"Tisztelt Mezei Zsuzsa!
Köszönjük, hogy kérdésével a Lab Tests Online szerkesztőségéhez fordult!
Általánosságban a laboratóriumok által adott eltérő eredményeknek több oka is lehet. Az egyik legfőbb ok az alkalmazott módszerek eltérésében keresendő. Ehhez járul a különböző műszerezettség, valamint az eltérő kalibrálás illetve kalibrátorok, valamint reagensek használata. Ezek a tényezők nem vezetnek hibás méréshez, de a kapott értéket laboratórium-függővé teszik. Minden, a valós értéket maximálisan megközelítő értékhez járulhatnak még véletlenszerű hibák, amelyek torzíthatják az eredményt. Természetesen minden laboratórium igyekszik a minimálisra csökkenteni a hibalehetőségeket, de teljesen megszüntetni ezeket nem lehet!
Az Ön által említett konkrét esettel kapcsolatban fontos tényező, hogy a mérések nem ugyanabból a mintából történtek, és a mintavételek között 3 hét eltelt. Jó lenne tudni, hogy a laboratóriumok milyen módszerrel határozták meg a Hemoglobin A1c-t (pl. a referencia módszernek számító HPLC-vel, vagy egyéb, pl. immunturbidimetriás módon). Mire kalibrálták a meghatározást? A kalibrátorok között ugyanis akár 1%-nyi eltérés is lehet a HgA1c értéket illetően. Természetesen ebben az esetben sok információval szolgálhatna annak ismerete, hogy a laboratórium miként validálta az alkalmazott módszert. A fenti kérdésekre jó támpontot nyújt a laboratóriumok által megadott referencia érték: a kapott eredményeket mindig ehhez kell hasonlítani, és a különböző laboratóriumok abszolút számértékeit nem mindig lehet összehasonlítani. Az Ön által leírt esetben mind a 7,7, mind a 8,5 (valószínűleg %!) feltételezhetően magasabb, a referencia érték felső határánál, ezért ebből mindkét laboratórium esetében arra lehet következtetni, hogy a HgA1c érték emelkedett. Ugyanakkor mindkét számadat az adott laboratóriumi mérésnél korrekt lehet, miután megfelel az adott laboratórium által alkalmazott és validált módszernek!
Az ehhez hasonló problémák elkerülése érdekében a követéses laboratóriumi vizsgálatoknál az a legjobb megoldás, ha a vizsgálatokat mindig ugyanaz a laboratórium végzi; ekkor biztosítható leginkább a laboratóriumok eltérő adottságaiból származó különbözőségek kiküszöbölése és az eredmények legjobb valódisága.
Jó egészséget kívánva,
Üdvözlettel:
dr.Herczeg Tamás
Lab Tests Online szerkesztő"

vighkata

Most nem mentem fel az oldalra, de emlékszem, hogy valahol írták, hogy azért nem írnak referencia tartományt, mert a laborok referencia értékei között vannak eltérések. Majd rákeresek.
De az, hogy ref. értéket nem adnak meg, és a laborok saját ref. értékekkel rendelkeznek, az számomra azt jelenti hogy kalibrálva van, de nem azt, hogy egy mérés ne adna pontos mérési eredményt. Lehet, hogy ezt látom rosszul, és ezt tudják az orvosok is, és estleg nekik van egy táblázat, hogy ilyen ref. értéknél ezt vegyék figyelembe, egy másiknál pedig valami mást. Ezt ők tudják. Ők valószínű nem csinálnak ekkora problémát ebből, csak mi rájöttünk, hogy vannak eltérések.
Ebből a szisztémából kiindulva esetleg elvárnám, hogy a mindenhol megjelenő ajánlást, miszerint a HbA1c szintnek alatta kell lennie a 7%-nak, módosítanák 6,5-7,5%-ra. Hiszen a 7%-ot tekintük elérendőnek, holott a laborok mérési eredményeiből azt sem tudjuk hol tartunk.

vighkata

Gyorsak!:DPedig már kezdtem elcsüggedni,mert jött egy olyan,hogy mail delivery...De:mégsem volt igaza!Merthogy kaptam választ épp egy perce.Bemásolom ide!:)

Üdvözlettel:
dr.Herczeg Tamás
Egyszer én is írtam nekik, és nekem is a "visszadobott" jelzés jött, aztán másnap megkaptam a választ. (Én egy hibát találtam, megírtam, másnapra ki lett javítva, és emilben megköszönte a figyelmemet Tamás)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves György! Utólagos elnézést kérek, mert módosítottam az üzeneteden, azaz átszerkesztettem a táblázatot, mert nagyon kifutott a képernyőből, amit belinkeltél.

vighkata

Növényke, nagyon jó választ kaptál, köszi, hogy pezsegtél az ügyben.

Nekünk meg az maradt, hogy a saját labor papírunkon lévő ref. tartományt megnézni és összehasonlítani egymással.

Az enyémen ref tartományként ez van megadva:
pp cukor ref: 3,9-7,8
HbA1c ref: 3,9-6,1

Szövegként pedig ez van a lab. papír alján:
"2008.08.12-től a kémiai vizsgálatok referencia tartománya (és mérték egysége) módosult. A leletet kérjük fokozott figyelemmel áttekinteni."

blaci

Őstag
...Az Optimummal kapcsolatban: először is örülök és várom, hogy márciusban megnézed, hogy hogyan működik az átlagszámítás. A másik egy kérdés: tapasztalsz-e alulméréseket? Én ugyanis azt vettem észre, hogy elégtelen vérmennyiség esetén is megkezdi a mérést a gép. Többször jártam már úgy, hogy hipót mutat, holott nincs.

Néha előfordul de vigyázok hogy elég legyen a minta, valószínűleg azért kezd el mérni mert nagyon érzékeny és ha nem elegendő a minta de van valamennyi akkor beindul. Erre a felszívódós csíkra egyébként is kevesebb vér kell, inkább én szoktam néha elügyetlenkedni azért kevés a minta. Mondjuk a Personal is elkezdi a mérést ha kevéske vércsepp kerül a csíkra középre aztán mér egy 2-est...ezt velem töbször is előfordult. Ilyenkor sajnos meg kell ismételni a mérést - +1 csík - dehát ez van.

dg

Őstag
Néha előfordul de vigyázok hogy elég legyen a minta, valószínűleg azért kezd el mérni mert nagyon érzékeny és ha nem elegendő a minta de van valamennyi akkor beindul. Erre a felszívódós csíkra egyébként is kevesebb vér kell, inkább én szoktam néha elügyetlenkedni azért kevés a minta. Mondjuk a Personal is elkezdi a mérést ha kevéske vércsepp kerül a csíkra középre aztán mér egy 2-est...ezt velem töbször is előfordult. Ilyenkor sajnos meg kell ismételni a mérést - +1 csík - dehát ez van.

Igen, igen, ezt én is tapasztaltam. A Personálnál annyival volt egyértelműbb a helyzet, hogy ott látszott, mennyi vér van a tesztcsíkon, az Optimumnál meg ugye rejtve marad. Sokszor én is látom, hogy technikailag én baltázom el, és kevés a vér. Szóval, ezek egyértelmű helyzetek. Az inkább ciki, mikor a felszívott mennyiség valahol az elegendő és nem elegendő határán mozoghat, amit szemmel már nem ítélek meg olyan jól. Max a gyanú marad, és ismétlésnél derül ki, hogy elég volt-e vagy sem. Kétségtelen, hogy a Péter által ajánlott gép tulajdonságai közül a pazarlás megelőzését elősegítő tulajdonság igen vonzó, csak hát az a fránya támogatás (illetve, annak a hiánya)...

blaci

Őstag
Itt azonban megint van egy probléma, az, hogy nem lehet egy-egy adatot kitörölni, és így a rontás félreviszi az egészet (még ha ez nem is túl számottevő). Na, mindegy. Hasznos volna ez a lehetőség, mert irányadónak jó.

Tényleg elég jó funkció, tájékoztatónak mindenképpen, meg nem kell külön számolgatni. Mi is csak a mért értékekel tudunk számolni a laborban meg úgyis a folyamatos érték kerül megállapításra, így vagy úgy...

Egy-egy adat valóban nem törölhető az Optimum mérőből csak az összes egyszere, de a hibás mérést meg lehet jelölni amikor kiírja az eredményt közvetlenül a mérés után. De csak akkor ha már kikapcsolod vagy újra mérsz vele tárolja az adatot. Szóval mikor megvan az eredmény és hibás valamiért akkor a lefelé nyilat kell egyszer megnyomni, ekkor megjelenik a mérési adat alatt a bal alsó sarokban egy felkiáltójel. Ha újra megnyomod a gombot a megjelölés törölhető. Az így megjelölt méréseket a számolásnál nem veszi figyelembe a mérő és nem rontja el az átlagot.;):D:D:D
Üdv.,
Laci

Ui.: Mondjuk a számítógépre mentéskor a megjelölt hibás adat is letöltődik de a felkiáltójel akkor is mellette van, így jól elkülöníthető a többitől.

U.Ui.. Automatikusan megjelöli az olyan mérési eredményeket is amikor pl. túl hideg van a méréshez - már jártam így párszor, legutóbb szombaton - mert lehet hogy jó az érték de ugye nem biztos...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
"Tisztelt Mezei Zsuzsa!
Köszönjük, hogy kérdésével a Lab Tests Online szerkesztőségéhez fordult!
Általánosságban a laboratóriumok által adott eltérő eredményeknek több oka is lehet. Az egyik legfőbb ok az alkalmazott módszerek eltérésében keresendő. Ehhez járul a különböző műszerezettség, valamint az eltérő kalibrálás illetve kalibrátorok, valamint reagensek használata. Ezek a tényezők nem vezetnek hibás méréshez, de a kapott értéket laboratórium-függővé teszik. Minden, a valós értéket maximálisan megközelítő értékhez járulhatnak még véletlenszerű hibák, amelyek torzíthatják az eredményt. Természetesen minden laboratórium igyekszik a minimálisra csökkenteni a hibalehetőségeket, de teljesen megszüntetni ezeket nem lehet!
Az Ön által említett konkrét esettel kapcsolatban fontos tényező, hogy a mérések nem ugyanabból a mintából történtek, és a mintavételek között 3 hét eltelt. Jó lenne tudni, hogy a laboratóriumok milyen módszerrel határozták meg a Hemoglobin A1c-t (pl. a referencia módszernek számító HPLC-vel, vagy egyéb, pl. immunturbidimetriás módon). Mire kalibrálták a meghatározást? A kalibrátorok között ugyanis akár 1%-nyi eltérés is lehet a HgA1c értéket illetően. Természetesen ebben az esetben sok információval szolgálhatna annak ismerete, hogy a laboratórium miként validálta az alkalmazott módszert. A fenti kérdésekre jó támpontot nyújt a laboratóriumok által megadott referencia érték: a kapott eredményeket mindig ehhez kell hasonlítani, és a különböző laboratóriumok abszolút számértékeit nem mindig lehet összehasonlítani. Az Ön által leírt esetben mind a 7,7, mind a 8,5 (valószínűleg %!) feltételezhetően magasabb, a referencia érték felső határánál, ezért ebből mindkét laboratórium esetében arra lehet következtetni, hogy a HgA1c érték emelkedett. Ugyanakkor mindkét számadat az adott laboratóriumi mérésnél korrekt lehet, miután megfelel az adott laboratórium által alkalmazott és validált módszernek!
Az ehhez hasonló problémák elkerülése érdekében a követéses laboratóriumi vizsgálatoknál az a legjobb megoldás, ha a vizsgálatokat mindig ugyanaz a laboratórium végzi; ekkor biztosítható leginkább a laboratóriumok eltérő adottságaiból származó különbözőségek kiküszöbölése és az eredmények legjobb valódisága.
Jó egészséget kívánva,
Üdvözlettel:
dr.Herczeg Tamás

Tegnap kb ennek a lényegét próbáltam leírni, hogy mindegy, pontosan mennyi az eltérés, a lényeg, hogy mindkét érték magasabb és le kell vinni. És azt is, hogy ha ugyanott mérjük mindig, akkor a diabdokik tudják, hogy mi jó abban a laborban még és mi nem, tehát a ref tartományokat.

A vc mérőkkel kapcsolatban: amennyi eltérést György tapasztalt, annyi eltérés 2 egymás utáni mérésből is adódik sokszor, ugyanazzal a géppel és típusú csíkkal. Ezt is írtam tegnap, hogy nem mindegy, hogy éppen mennyi a vc, mert %-osak az eltérések, tehát az alacsonyabb értékeknél nem ugyanannyi az eltérés számszerint, mint a magasaknál. Itt pl látszik, hogy a 4 körüli értékeknél már kevesebbet mutat az AC, míg magasabbaknál az AC mutatott többet átlagban. Az én méréseimnél, amikor egyszerre mértem a 2 géppel, tehát 2 csepp vér (szerintem amúgy nem mindegy, hogy egy cseppből mérünk-e, nekem elég nagy eltérések jöttek ki, ha egy cseppből 2-t mértem), 2 personal csík, az egyik a personal gépben, másik az ACben, így nekem spec még nem mért soha kevesebbet az AC még alacsonynál sem, de alacsonynál nagyon közeli értékeket kaptam, majdnem azonosakat, magasabbaknál meg nagyobb volt a különbség.
Ja, amikor a Péterfyben vettek vénás vért, akkor az mindig magasabb volt, mint amit a personallal mértem. Úgy látszik a sima vénás érték is különbözik a kórházakban.

dg

Őstag
Tényleg elég jó funkció, tájékoztatónak mindenképpen meg nem kell külön számolgatni. Mi is csak a mért értékekel tudunk számolni a laborban meg úgyis a folyamatos érték kerül megállapításra, így vagy úgy...

Egy-egy adat valóban nem törölhető az Optimum mérőből csak az összes egyszere, de a hibás mérést meg lehet jelölni amikor kiírja az eredményt közvetlenül a mérés után. De csak akkor ha már kikapcsolod vagy újra mérsz vele tárolja az adatot. Szóval mikor megvan az eredmény és hibás valamiért akkor a lefelé nyilat kell egyszer megnyomni, ekkor megjelenik a mérési adat alatt a bal alsó sarokban egy felkiáltójel. Ha újra megnyomod a gombot a megjelölés törölhető. Az így megjelölt méréseket a számolásnál nem veszi figyelembe a mérő és nem rontja el az átlagot.;):D:D:D
Üdv.,
Laci

Ui.: Mondjuk a számítógépre mentéskor a megjelölt hibás adat is letöltődik de a felkiáltójel akkor is mellette van, így jól elkülöníthető a többitől.

U.Ui.. Automatikusan megjelöli az olyan mérési eredményeket is amikor túl hideg van a méréshez - már jártam így párszor, legutóbb szombaton - mert lehet hogy jó az érték de ugye nem biztos...

Nem tudtam, hogy a felkijáltójeles adatokkal nem számol a gép. Hogy őszinte legyek, sajna a használati útmutatóját véletlenül a bátyáméknál felejtettem, úgyhogy visszaszerzéséig "sötétben tapogatózom".

blaci

Őstag
Nem tudtam, hogy a felkijáltójeles adatokkal nem számol a gép. Hogy őszinte legyek, sajna a használati útmutatóját véletlenül a bátyáméknál felejtettem, úgyhogy visszaszerzéséig "sötétben tapogatózom".

"Sötétben tapogatózol" mi? Szóval azért kérdezgettél engem, aha...egyből én jutottam eszedbe, na jóvan... - :rolleyes:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Kedves Grácia!
Elküldtem neked e-mailbe a használati útmutatóját az Optimumnak.:rolleyes:
Üdv.,
Laci

blaci

Őstag
Csak viccőtem ám az előbb, mielőtt még kapnék szegény fejemre... - :rolleyes:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

vighkata

"Sötétben tapogatózol" mi? Szóval azért kérdezgettél engem, aha...egyből én jutottam eszedbe, na jóvan... - :rolleyes:
Laci

Csak mindig kicsúsztál a kezéből (a halacska csúszós). Ércsük mink, ércsük ám a vicc-t.

Zsu77

Új tag

Pedig kapol!:lol:
mikor lesz fütty-grimi???

Ki-,be-,le-,fel-,meg-,el-,át-,rá-,ide-,oda-,szét-,össze-,vissza-
jellegűs!!!
:lol:

Oldal tetejére