Cukorbeteg gondozó/gondozás

Zsu77

Új tag
Az említett "ellen-hormon" tevékenység természetesen ismeretes volt számomra, tehát az világos, hogy mitől emelkedik a cukor, s ím, akkor ez más szavakkal a "relatív inzulin hiány" (csak ez nem esett le, khmm.. ). Másik oldalról meg dolgozik a rezisztencia. Ezért vannak azok az "élménybeszámolók", hogy somogyi effektus idején hiába a plusz inzulin, nincs vc csökkenés, egyszerűen hagyni kell lecsengeni, azaz, hogy az "ellen-hormonok" eltűnjenek. Amíg a vérben vannak, hiába a korrekció. Legalább is sokan ezt mondják. Vagy nem? Ennek fényében nekem még mindig nem egyértelmű, mindaz, amit a somogyi "kordábantarthatóságáról" írtál (mondtak). Nyilván itt nem az egész megelőzésére gondolok, hanem ha már lett somogyi. Hogy plusz inzulinnal nem csúcsosodik ki. Szóval ez új info az általam ismertekhez képest, ami összegezve: a plusz inzulin nemigen segít a kialakult somogyin, időtartamának csökkentésében, ellenben ha az lecsengett, egykönnyen indul a hullámvasút.

A somogyival kapcsolatban elég tanácstalannak tűnt az előadó,aki maga is pumpás.Az egyetlen,amit biztosra mondott,hogy persze pumpásokra vonatkozik,hogy ne legyen szünet az inzulin-adagolásnál.Nekem ez ragadt meg leginkább,dehát még voltunk ott ketten innen,talán ők többet is megragadtak.De a penes részéhez a somogyival kapcsolatban én nem vettem észre,hogy jött volna tanács.(vagy aludtam...:rolleyes:)

dg

Őstag
Tímeácska!

Ezer bocs! Nyilván le kéne feküdnöm. Szóval felejts el! Már értem a mondatot: akkor gyün elő a somogyi, ha somogyitól függetlenül kevés a vérben az inzulin. Akkor somogyi odacsap. Érteni! És ez tényleg új! Köszi! Vagyis, ha volt hipó, még jobban oda kell figyelni, hogy a köv. 48 órában még véletlenül se legyen kevés az inzulin a kajához, mert akkor somogyi előbukkan ott és akkor. Mán jól értem, ugyi?

dg

Őstag
És ha végre jól értettem, ez flottul egybevág egy nyári tapasztalatommal! Még kérdezősködtem is a somogyis topikban. Mert gyanakodtam diétás hibára és somogyira is, és kiderül, hogy mind a kettő volt! Sőt, pont azért volt a somogyi, mert diétás hiba okán relativ inzulin hiány lépett fel! Most tényleg tökre örülök az új ismeretnek!

tímeácska

Őstag
Tímeácska!

Ezer bocs! Nyilván le kéne feküdnöm. Szóval felejts el! Már értem a mondatot: akkor gyün elő a somogyi, ha somogyitól függetlenül kevés a vérben az inzulin. Akkor somogyi odacsap. Érteni! És ez tényleg új! Köszi! Vagyis, ha volt hipó, még jobban oda kell figyelni, hogy a köv. 48 órában még véletlenül se legyen kevés az inzulin a kajához, mert akkor somogyi előbukkan ott és akkor. Mán jól értem, ugyi?

BINGÓÓÓ! EZ AZ! :mrgreen:
Igen, most már látom, érted!;-) Egyébként, valóban ennyire elgodolkodtató, nem is olyan könnyen emészthető, mint amilyennek első olvasatra tűnik!
Nos, és erre írta Zsu:
"A somogyit a folyamatos (ugyanis a somogyi mindig inzulin-hiánynál jelentkezik-pumpa:visszavétel,vagy stoppolás/lecsatolás)inzulin túlzás megakadályozza.Viszont ekkor meg állandó a hipo-veszély."
Szóval, talán az egyetlen majdhogynem tutibiztos Somogyi hatás megelőzésnek a szokásoshoz képest kissé többet adott inzulin mennyisége tűnik. Na, de ugye márlegelni kell... Megpróbáljuk kivédeni a Somogyit, és éppen ezzel pontosan egy újabb hypo felé sodorjuk magunkat, és íme, egy újabb ördögi kör... Remek!:-D Mondtam már, hogy imádom ezt a cukorbetegséget?! Hát nem gyönyörű?!:-D:mrgreen::rolleyes:;) Csudaszép! :mrgreen:

tímeácska

Őstag
És ha végre jól értettem, ez flottul egybevág egy nyári tapasztalatommal! Még kérdezősködtem is a somogyis topikban. Mert gyanakodtam diétás hibára és somogyira is, és kiderül, hogy mind a kettő volt! Sőt, pont azért volt a somogyi, mert diétás hiba okán relativ inzulin hiány lépett fel! Most tényleg tökre örülök az új ismeretnek!

:mrgreen::mrgreen: Örülök, hogy tudtam segíteni egy kicsit!;)

Zsu77

Új tag
BINGÓÓÓ! EZ AZ! :mrgreen:
Igen, most már látom, érted!;-) Egyébként, valóban ennyire elgodolkodtató, nem is olyan könnyen emészthető, mint amilyennek első olvasatra tűnik!
Nos, és erre írta Zsu:
"A somogyit a folyamatos (ugyanis a somogyi mindig inzulin-hiánynál jelentkezik-pumpa:visszavétel,vagy stoppolás/lecsatolás)inzulin túlzás megakadályozza.Viszont ekkor meg állandó a hipo-veszély."
Szóval, talán az egyetlen majdhogynem tutibiztos Somogyi hatás megelőzésnek a szokásoshoz képest kissé többet adott inzulin mennyisége tűnik. Na, de ugye márlegelni kell... Megpróbáljuk kivédeni a Somogyit, és éppen ezzel pontosan egy újabb hypo felé sodorjuk magunkat, és íme, egy újabb ördögi kör... Remek!:-D Mondtam már, hogy imádom ezt a cukorbetegséget?! Hát nem gyönyörű?!:-D:mrgreen::rolleyes:;) Csudaszép! :mrgreen:

Ja.Erre kulcsolgatta/ütögette kezeit az előadónk,aki tényleg ott van amúgy a szeren,de most-ebben az esetben minket kérdezgetett(engem aztán,nyugodtan...:confused:),hogy van-e már tuti megoldás...:mrgreen:

tímeácska

Őstag
Talán az egyetlen megoldást nem más jelentné, mint a : SZOROS VÉRCUKOR KONTROLL (?????????)! Mert, minél hamarabb látja az ember, hogy megy az a cuki lefelé, van esély a korrigálásra. És minél hamarabb észreveszi az ember a hypot (amit ugye, lehet, hogy csak méréssel észlel...), annál kevesebb "gonosz", vércukrot emelő hormon tud termelődni, és megint csak jobb eséllyel nézünk a korrekció elé... ;-) Jajj, hát imádom én eztet a cukorbetegséget! Gyönyörűűűű! :mrgreen:

agicza

Új tag
Sziasztok.

Mióta cukis és inzulinos vagyok,most megyek majd először vérvételre,így a kérdés bután hangozhat a rutinosabbaknak: ha éhgyomorra kell mennem és 10 órára kaptam időpontot, akkor ilyenkor ki kell hagynom a reggeli inzulint? (Humulin N-Humulin R)
Még sose csináltam ilyet.
Köszi előre is ha válaszoltok. :)

rgyörgy

Új tag
Sziasztok.

Mióta cukis és inzulinos vagyok,most megyek majd először vérvételre,így a kérdés bután hangozhat a rutinosabbaknak: ha éhgyomorra kell mennem és 10 órára kaptam időpontot, akkor ilyenkor ki kell hagynom a reggeli inzulint? (Humulin N-Humulin R)
Még sose csináltam ilyet.
Köszi előre is ha válaszoltok. :)

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Szi Agicza!<o></o>
Most voltam vérvételen, hazai idő szerint reggel 8-kor. Üres gyomorral kell menni mindig, inzulint, csak vérvétel után adom be és akkor eszem. Én is Humulin N és R inzulint „fogyasztok”.<o>:p</o>
Reggel 12, délben 10, este 10 NE. Éjszakára 6 E.<o></o>
Milyen az idő felétek?<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>

tímeácska

Őstag
Nekünk azt mondták, hogy cukorbeteg esetében nem érdemes játszadozni azzal, hogy teljesen éhgyomorra menjen az ember! Tehát, mi mindig reggeli után mentünk... Soha nem volt ebből probléma!

Zsu77

Új tag
Nekünk azt mondták, hogy cukorbeteg esetében nem érdemes játszadozni azzal, hogy teljesen éhgyomorra menjen az ember! Tehát, mi mindig reggeli után mentünk... Soha nem volt ebből probléma!

Én úgy tudom,hogy az éhgyomor az mindig és csakis a vc miatt kell.De egy 1-esnél ugyan minek lennének erre MÁR kíváncsiak?Agicza,nem történt félrehallás?Ráadásul a laborok működésével sincs összhangban az éhgyomor és a de.10-es időpont.Ezt még egy egészségessel sem játszák el.Járj még egy kört ezügyben,ha más nem,akkor telcsin!

tímeácska

Őstag
Na, helyesbítenék... Máténál mondták azt, hogy nem kell éhgyomorra vinni vérvételre (mivel kicsi gyerek, ne "éheztessem")... Egyéb esetben (felnőtt peneseknél) azt szokták javasolni (ha nem előkevert inzulint ad magának), akkor a bázis (hosszú hatásút) adja be, vérvétel után egyen, és ahhoz adja a gyors hatású inzulint. Ugyanis, ha 6-kor be kell adni a hosszú hatásút, akkor mese nincs, be kell adni! Különben felléphet inzulinhiányos állapot, de ez sem törvényszerű, de van rá esély... Ugyanis, lehet, hogy 10-11 óra körül kerül csak sor a vérvételre, és ugye akkor már 4-5 órával is csúszhat az inzulin hatása. Addigra az este beadott hosszú hatású nem biztos, hogy megfelelően hat még. Hiszen, ezért kell reggel pl. 6-kor adni a hosszút.
Meg egyébként is... Hát nem arra kíváncsiak, hogy a megszokott körülmények közt (időben beadott inzulin) hogy alakul a cukros cukra?! ;-) Nem cukorbetegeknél (ha cukrot is néznek, csak akkor van jelentősége!) pedig arra, hogy teljes éhgyomorra milyen a cukra az egyénnek... ;-)

tímeácska

Őstag
Na, megint találtam egy témát, illetve lenne egy kérdésem/észrevételem (milyen érdekes!:rolleyes: Már megint...:-D), csak nem tudtam, hova is írjam. Na, mindegy, itt is elfér...:mrgreen:
Szóval...
Mivel ugye van ez a taknyos-hapcis-köhögős nyavalyám (vagy én vagyok neki?!:rolleyes::-D), és igencsak nehezemre esik a megfelelő folyadék mennyiséget magamba küzdeni... Inkább helyesbítenék: egyáltalán nem megy...:roll: Így néztem vizelet acetont tegnap... És pozitív lett. De nem is ez itt a furcsa, mert erre, megmondom őszintén, számítottam is, azóta erős kényszert alkalmazva "megtöltöm" magamat folyadékkal... Viszont olyan stix-szel néztem, amin van glucose reagens is. És az is pozitív lett. Na, erre megnéztem egy másik fajta stix-szel, hátha az előző rossz volt. De nem, mind a kettő ugyan azt mutatta: mindkettő pozitív. Na, de hogy a csudába lehet a cukor poz., ha cukrom teljesen jó?! Na, nagy felhördülésemben Máténál is megnéztem, Nála teljesen negatív minden... Éppen ezért, még sűrűbben (valóban óránként) néztem cukrot, még csak 8 fölé sem ment a cukrom! Akkor hogyan kerülhet mégis folyamatosan cukor a vizeletbe?! Lehetséges lenne, hogy valamiért (a betegség kapcsán??) átengedi a vese a cukrot?! De nem kellene ezt csinálnia, nem?! Bár, nálam már semmi sem biztos... :rolleyes: És egyáltalán! Ilyen és hasonló dolgaimon én miért vagyok egyáltalán kiakadva, felháborodva?! Én én vagyok, elvégre... :mrgreen: Nagykönyv?! Ugyanmá'!!! :rolleyes::roll::-D

tímeácska

Őstag
Ugye, nagyon sokszor esik szó a már megszerzett diabétesszel kapcsolatos tudás, időről-időre történő átismétléséről... Igen ám, de hogyan, és hol?! Oké, itt... Na, de aki nem jár erre felé?! És mi a helyzet az idősebb korban cukorbeteggé váltó emberekkel, akik azt sem tudják, hogyan kell egy számítógépet bekapcsolni?! Pedig, az Ő edukációjukra talán még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mivel "már nem annyira rugalmasak" az addigi megszokott életvitelükben való változtatásokra! De, ugye a gondozókban nem igen jut erre elegendő idő... Megmondom őszintén, hogy én személy szerint hiányolom a "prospektus" jellegű betegtájékoztatókat a szakrendelőkből... Ha már kevés az idő... :roll: Persze, azokat Valaki vagy elolvassa, vagy nem... De azért mégis, jó ötletnek tartanám...:rolleyes:
És mi a helyzet a már megtanult dolgokkal, amik azért időről-időre mégis csak változnak... Pl. Valaki ezidáig csak konzervatív inzulinkezelésben részesült, de átállítják intenzifikáltra... Nem biztos, hogy a kellő mértékű felvilágosítást megkapja (pl. étkezés...: mennyivel kényelmesebb a gondozó teamnak csak a beadások idejét elmagyarázni, de az már "sok" időt igényelne, hogy elmondják, nem feltétlen kell az addig kötelező jellegel tízórai, uzsonna, na, a pótvacsiról ne is beszéljünk...:rolleyes: Ezért, ezt vagy elmondják, vagy nem...:roll:).
Én pl. jó ötletnek tartanám, ha időről-időre amolyan tudásszint-felmérés jelleggel kérdőívet töltetnének ki a váróteremben a páciensekkel, és mielőtt bekerülne az orvoshoz a beteg, át tudná futni akár az ápoló személyzet egyik tagja, jelölve a hiányosságokat, nem megfelelően tudott dolgokkal, hogy az orvos láthassa, mi az a terület, amire szóban ki kell/lene térni, esetlegesen átbeszélni a nem világos részeket. Céltudatosabb lenne talán a gondozás/edukálás. Na, igenám, de ez már megint mennyi időt voln el a gondozó teamtől... :roll::rolleyes:

rgyörgy

Új tag
Na, helyesbítenék... Máténál mondták azt, hogy nem kell éhgyomorra vinni vérvételre (mivel kicsi gyerek, ne "éheztessem")... Egyéb esetben (felnőtt peneseknél) azt szokták javasolni (ha nem előkevert inzulint ad magának), akkor a bázis (hosszú hatásút) adja be, vérvétel után egyen, és ahhoz adja a gyors hatású inzulint. Ugyanis, ha 6-kor be kell adni a hosszú hatásút, akkor mese nincs, be kell adni! Különben felléphet inzulinhiányos állapot, de ez sem törvényszerű, de van rá esély... Ugyanis, lehet, hogy 10-11 óra körül kerül csak sor a vérvételre, és ugye akkor már 4-5 órával is csúszhat az inzulin hatása. Addigra az este beadott hosszú hatású nem biztos, hogy megfelelően hat még. Hiszen, ezért kell reggel pl. 6-kor adni a hosszút.
Meg egyébként is... Hát nem arra kíváncsiak, hogy a megszokott körülmények közt (időben beadott inzulin) hogy alakul a cukros cukra?! ;-) Nem cukorbetegeknél (ha cukrot is néznek, csak akkor van jelentősége!) pedig arra, hogy teljes éhgyomorra milyen a cukra az egyénnek... ;-)

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> A humulin N nyújtott hatású inzulin és ezt mindig éjszakára kell beadnom.<o>:p</o>
Nekem vérvételre reggel kell mennem, és soron kívül leveszik a vért, legkésőbb 8-30-ig. Ekkor beadom a Humulin R adagom és megreggelizem. Én 2-es típusú vagyok, nem tudom, ez számít? Agicza 10 órás időpontja magyar idő szerint mennyi is?<o></o>

tímeácska

Őstag
Nekem egyébként nagyon tetszenek az ilyen betegtalálkozók, mint amilyen vasárnap is volt! Nem csak azért, mert egyszerűen kiszabadul az ember a mindennapokból, és sok értékes emberrel találkozhat, hanem azért, mert már megint tanult az ember (Somogyi-effektus, többek között).
Az előadások után lehet kérdezni, mert VAN RÁ IDŐ (na, szegény előadók... Én kérdeztem is :mrgreen:), és ha valami nem világos, akár többen, a résztvevőkkel együtt, közösen meg lehet beszélni, hogy hogy is van ez, vagy az!
Én csak biztatni tudok Mindenkit, hogy menjenek el hasonló rendezvényekre! A kirándulás csak a hab volt a tortára (persze, szigorúan cukormentes tortán!:-D), Mindenki aki csatlakozott, mondhatom, hogy nem bánták meg! Ha nem így lenne, javítsatok ki, kérlek!;-)
Ha hallok hasonló eseményekről, ide is be fogom írni, ha van rá igény... ;-)

napocska

Őstag
Néhány éve, álltam sorban a vérvételnél, ahol ki van írva, hogy cukorbetegeket előre kell engedni. Jött egy fickó, szólt, hogy cukorbeteg, szeretne előremenni, mire a sorban többen is: : Márpedig nem fog, mit képzel, mi is sorban állunk, dolgozni megyünk, a mi időnk is drága, stb. Én ugyan középtájt álltam, de mondtam neki, hogy elém állhat. Na ez sem tetszett a mögöttem állóknak, de nem igen érdekelt...
Gusztustalanok tudnak lenni az emberek néha.

tímeácska

Őstag
<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> A humulin N nyújtott hatású inzulin és ezt mindig éjszakára kell beadnom.<o>:p</o>
Nekem vérvételre reggel kell mennem, és soron kívül leveszik a vért, legkésőbb 8-30-ig. Ekkor beadom a Humulin R adagom és megreggelizem. Én 2-es típusú vagyok, nem tudom, ez számít? Agicza 10 órás időpontja magyar idő szerint mennyi is?<o></o>

Nem tudom, hogy pontosan Ágiczánál magyar idő szerint mennyi a 10 óra... Vagy mi...:confused: De ez lényegtelen is, mert gondolom, az életvitelét, így az inzulin adását is a saját időszámításuknak megfelelően adja, nem a Mi óránk szerint!
Szerintem nem számít, hogy valaki 1-es, vagy 2-es típus...
Ha Humulin N-t adsz, és csak este kell adnod, akkor ez reggel, amikor a vérvételre mész, még hat, vagyis, akkor is hat! Mivel reggel nem kell adnod hosszú hatásút, így teljesen jó, hogy a reggelit vérvétel után eszed, és akkor adod a gyorsat (Humulin R). Na, de ha reggel és este is kellene adnod Humulin N-t (hosszút), akkor a szokott időben kellene beadni (sokan adják így!).
Mert, ugye, mi a helyzet egy esetleges hypoval? Ne egyen az ember, mert vérvétel lesz?! Vagy napoljuk el a vérvételt, mert hypo van, és enni kell?! Nem, ilyenkor is megcsinálják a vérvételt (általában), csak akkor fel kell tüntetni a papíron, (főleg, ha vércukrot is néznek), hogy étkezés után lett levéve a vércukor, és hogy kb. mikor, mennyit evett a páciens... Csak a tisztán látás kedvéért...;)

Oldal tetejére