Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Múlt héten erdei táborban volt. Csütörtökön arra ébredt, hogy fáj a torka, rossza a közérzete, hőemelkedése van és 22 a cukra. Korrigált, majd mikor tudtunk beszélni, megbeszéltük hogy emelje fel a bázist 120%-ra és többet mérjen. Ez ment kb 2 napig.

És hogyan alakultak a cukrai? Ezt a "Ez ment kb 2 napig" ezt hogyan érted? 2 napig kellett 120%-ra állítani a bázist, és utána rendeződött? Vagy a többet mérés ment 2 napig...:rolleyes:;)
Hogyan korrigált Patrik? Csak a bázist emelte 120%-ra, vagy bólussal is korrigált?
Miután a betegség lezajlott, a régi beállítással működött tovább a gyerek, vagy változtatni kellett valamin hosszú távon is?
Egyébként ügyes gyerek, pardon, fiatalember ez a Patrik (6,7 HbA1c), főleg, hogy 90%-ban Ő saját maga állítja a pumpát, számol, stb.! De én ezt mindig is tudtam!:rolleyes:;) Csak így tovább! Drakulálok!:mrgreen:

tímeácska

Őstag
Érdekes, hogy a mostanság igencsak jövő-menő betegségeim kapcsán azt figyeltem meg, hogy nálam nem jön be a bólussal való korrekció... Na, akkor totális káosz uralkodik fölöttem (egyébként is, na, nem a cukira értem...:mrgreen:), de ha csak a bázison emelek, akkor utána tudok menni a dolgoknak, kb. 3-4 óra múlva olyanok a cukraim, mintha betegség mentes lennék, és 100%-on pumpálnék...

tímeácska

Őstag
És Tímeácska ismét kísérletezget...:mrgreen: (mondjuk, mikor nem?!:rolleyes:)
Ugye, a kanülök körül volt némi bonyodalmam (itt is:-D)... Kiütöttek a kanülök... De nem azonnal jelentkeztek az allergiás reakciók, hanem (általában) pár hét után. A Rapid-D Link (fém kanül) tökéletesen bevált, nyoma sincs allergiának! Remek!
Flex Linket használtam a kezdetek kezdetén, ugye, ennél kezdődtek a galibák... Utána következett a Tender Link, ennél voltak a még nagyobb galibák... Közben, elfogyasztotta Mátém a Flexeket... És jött a Rapid-D Link... Nos, mivel van újból Flexünk, gondoltam, kísérletezek, hogyan fog reagálni a bőröm rá, újból. De először Tender Linket tettem be, 1 nap után elviselhetetlenül viszketett, égett, és mindent csinált, így kiiktattam... (Kata látta is a helyét, szörnyű lett!) Úgyhogy, a Tendert végleg száműzöm!!! Nos, következett a Flex Link, 8 mm-es tűvel. És jó! Sehol egy bőrpír, sehol egy elváltozás, viszketés... Kíváncsi vagyok, hogy mennyi ideig marad ez így (kb. 1 hete használom megint)! Ha ez sem válna be, legalább tudni fogom, hogy csak a Rapid-D Link jöhet szóba... Úgyhogy, még kísérletezgetek... Gondoltam, érdekel Valakit... :rolleyes::-D

zsuzsa

Új tag
Hogyne érdekelne, de azért úgy elképzeltelek magam előtt, meg a felszereléseteket úgy kettőtöknek, nekünk cak Tibusnak, és egyfajta kanüllel meg a tartozékokkal, tele van egy komód. Hát még nektek több félével, dupla adagban, dubla kütyükkel. Mondjuk nekem ezek a kanülök nem mondanak túl sokat, mert nem ismerem őket.

tímeácska

Őstag
Csak így tudtam beilleszteni, kíváncsi vagyok, hogy a képeket így látni lehet e... Nem akarta kijelölni valamiért a galád...:???: Pedig annyit ollóztam rajta...:rolleyes:

Csatolások

• kütyük.doc
    86 KB · Olvasás: 16
Az első pumpás HgbA1c-m 7,3%. Azt hittem, jobb lesz. :???:
Nappal nem volt olyan gyakori és olyan mértékű ingadozás, ami 7 fölöttit eredményezett volna.
A reggeli és a lefekvés előtt vércukorszint között nem nagyon volt eltérés, ezért arra gondoltam, hogy éjszakánként történhetett valami.
Úgy tűnik, igazam van. Többször felkeltem hajnalban, eltérő időpontokban, és mit látok: 12, 13, 17, stb.
Ilyenkor mit tegyek? Adjak éjszakára több bólust?

Beteg nem szoktam lenni. :-D Nem tudom, hogyan hatna rám egy influenza vagy hasmenés.

A sokáig tartó étkezésekkor ügyeskedem azzal, hogy a fogások előtt adok be annyi bólust, hogy elég legyen. Kiterjesztett bólussal is próbálkozom: a leveshez kis adag bólus jár, a többit 15-30 perc alatt adom be.

Nekem a szerelékek mennyisége gond lehet. Most 7 napig elég egy tartály (őszi bázissal), erre jut egy kanül és egy szerelék. Fél év alatt 26 kell, 30-at adtak. Vagyis elég lenne, de télen úgyis több inzulin kell, akkor gyorsabban fogy minden...

Ennyi. ;)

tímeácska

Őstag
"Az első pumpás HgbA1c-m 7,3%. Azt hittem, jobb lesz.

Nappal nem volt olyan gyakori és olyan mértékű ingadozás, ami 7 fölöttit eredményezett volna.
A reggeli és a lefekvés előtt vércukorszint között nem nagyon volt eltérés, ezért arra gondoltam, hogy éjszakánként történhetett valami.
Úgy tűnik, igazam van. Többször felkeltem hajnalban, eltérő időpontokban, és mit látok: 12, 13, 17, stb.
Ilyenkor mit tegyek? Adjak éjszakára több bólust?"

Én mindenképpen a bázist emelném... Mivel jellemzően éjszaka/hajnalban vannak "magasabb cukraid, megnézném, mikortól kezdenek emelkedni a cukik... (ez jó kis játék, hidd el!:-D Pár napig majd' óránként cukiméréssel rá lehet jönni, hol kezdődik a bibi!) Na, ha megvan, mikortól emelkedik a cukor, onnantól emelném ÉN a bázist, először 110-120%-ra, attól függően, hogy mennyire emelkedik általában ilyenkor a cukor! Egészen addig hagynám így, amíg meg indul lefelé. Ugyanis, írtad, hogy reggeltől jók! Szóval, szerény véleményem szerint, kevés az éjszakára beállított bázis inzulin... Aztán, ha meg van a megfelelő inzulin mennyiség, és jók a cukrok, akkor beállítanék egy újabb bázist, az új mennyiségekkel együtt!;-)

"Beteg nem szoktam lenni.
Nem tudom, hogyan hatna rám egy influenza vagy hasmenés."

Kívánom, hogy ne is tudd meg!;-)

"Nekem a szerelékek mennyisége gond lehet. Most 7 napig elég egy tartály (őszi bázissal), erre jut egy kanül és egy szerelék. Fél év alatt 26 kell, 30-at adtak. Vagyis elég lenne, de télen úgyis több inzulin kell, akkor gyorsabban fogy minden..."

Általában a pumpás cégek (a Roche-ról nyugodt szívvel állíthatom!), hogy elég rugalmasan kezelik a hasonló problémákat! Ha elfogyna a fél éves mennyiség, adnak a következő fél éves mennyiség terhére ("kölcsön"), ezzel csak a 4 év végén lehet gond, de biztosan kitalálnak valamit!;-) Sőt, általában, ha marad az ember továbbra is a pumpa mellett, akkor ugyan így lehet tovább "játszadozni"!;-)

tímeácska

Őstag
Na, vagy másfél órája mértem cukit, akkor még jó volt... :rolleyes: 120%-on 6,8... Most 22,7... És milyen jól tettem, hogy nem csak vacsi előtt mértem, ami még másfél óra... :rolleyes: Most pumpa 170%-ra, 1,5 órára állítva...

Sani

Új tag
Kedves Fokszmulder!

Ha valami bibi van nálam is, akkor jön az óránkénti - két óránkénti vc profil ( kb. 2-3 napig) és miután kiderült, hogy hol kezd el emelkedni, ( és minden nap - éjjel ugyanabban az időpontban), akkor vagy bázis emelés arra az időpontra, vagy a bázis adagolásnak az időpontjait kell finomítani, jobban szét bontani és úgy állítani be a megfelelő bázis adagot.
Én így szoktam eljárni.
Ugye mindig kell várni 2-3 napot. Tehát ha nekem 2-3 napig magas a vc-m( ugyanabban az időpontban), akkor utána 2-3 napig szigorú vc kontroll, utána bázis átállítás, és utána ismét 2-3 napig vckontroll. Ez megy egészen addig, amíg nem produkálok a nap minden egyes órájában normoglikémiás értékeket.
Jó kis játék :???:...de megéri ;)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
És Tímeácska ismét kísérletezget...:mrgreen: Ha ez sem válna be, legalább tudni fogom, hogy csak a Rapid-D Link jöhet szóba... Úgyhogy, még kísérletezgetek... Gondoltam, érdekel Valakit... :rolleyes::-D

Ha valaki viszolyogna a RapidLinktől (fém tű), akkor annak javaslom, hogy próbálja ki. Most én is próbaidős vagyok, és nagyon jók a tapasztalataim a Rapiddel. Csigu készletéből lenyúltam egy garnitúrát, tegnap cseréltem kanült. Most fogom a következő féléves igényt leadni, és fele-fele mennyiségben Rapid és FlexLinket fogok kérni. Ami számomra nagy öröm, hogy nekem van valamilyen fém allergiám, de ezzel az orvosi fémmel semmi bajom nem volt.
Tegnap ugyan viszketett a ragacs alatt egy kicsit, de ez a Flexnél is előfordult már. A Tendert továbbadtam Lizzinek, mert ő meg azt szereti.

tímeácska

Őstag
Ha valaki viszolyogna a RapidLinktől (fém tű), akkor annak javaslom, hogy próbálja ki. Most én is próbaidős vagyok, és nagyon jók a tapasztalataim a Rapiddel. Csigu készletéből lenyúltam egy garnitúrát, tegnap cseréltem kanült. Most fogom a következő féléves igényt leadni, és fele-fele mennyiségben Rapid és FlexLinket fogok kérni. Ami számomra nagy öröm, hogy nekem van valamilyen fém allergiám, de ezzel az orvosi fémmel semmi bajom nem volt.
Tegnap ugyan viszketett a ragacs alatt egy kicsit, de ez a Flexnél is előfordult már. A Tendert továbbadtam Lizzinek, mert ő meg azt szereti.

Ugye, hogy ugye! Jó az a Rapid-D Link!;) Csak furi, mert nem olyan dizájnos...:mrgreen:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ugye, hogy ugye! Jó az a Rapid-D Link!;) Csak furi, mert nem olyan dizájnos...:mrgreen:

De jó lapos, viszont eléggé mulatságos a fürdés, hogy csak úgy lóg belőlem valami. Így tényleg érezni, hogy csatlakozásra van szükség.
Tegnap kaptam még egy garnitúrát. Egyik dunaújvárosi pumpás ismerősöm 2x2 év D-TronPlusz pumpa után megkapta a Spiritet, és segítettem neki az első feltöltésnél.

A többiek kedvéért: a D-TronPlusz pumpába a gyári patront kellett belerakni, nem volt szükség az inzulin átszívására.

Sani

Új tag
Hihetetlen, hogy - minden kézzel fogható ok nélkül ( pl. ch bevitel, feszültség- így felmenjen bárkinek is a cukra.
Lehet az, hogy bármi gyulladás ha van a szervezetben, akkor az 1,5 órán belül ennyire felborítja az anyagcsere- háztartást?

tímeácska

Őstag
Hihetetlen, hogy - minden kézzel fogható ok nélkül ( pl. ch bevitel, feszültség- így felmenjen bárkinek is a cukra.
Lehet az, hogy bármi gyulladás ha van a szervezetben, akkor az 1,5 órán belül ennyire felborítja az anyagcsere- háztartást?

Hát, sajnos, ezek szerint lehet...:???: Ch bevitel?! Ma még nulla...:rolleyes: Feszültség?! Az nincs! Csak 39,8°C láz, na az van!:rolleyes::(

Oldal tetejére