Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
Mi figyelünk a jelzéseire, előfórdult hogy amikor betettük nagyon fájt neki, sírt, nem nyugodott meg az érzés, kivettük, és tényleg csúnya helye lett, érbe ment. szerencsére ritkán fórdúl elő. Ha nincs teljesen jó helyen azt rögtön jelzi a cukra, olyankor emelkedettebb értékei vannak folyamatosan, ha minden rendben van, a harmadik napon akkor is kivesszük, mert különben csúnya helye. Harmadik napra a ragacs is kezd körben leválni.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

Köszönöm a kedves fogadtatást. Igazán jól esik, hogy érzi az ember, hogy nincs magára hagyva.
Remélem, hogy tényleg nem fogom megbánni, hogy pumpára állok át. Bár tudom, hogy mindennek van napos és árnyékos oldala.
Én az árnyékos oldalát talán a nyár eljövetelével gondolom. De persze az ember találélony és mindenre van megoldás.
Budapesten mikor lesz ilyen pumpások:) találkozója? Tudja valaki? Ha lesz én szívesen elmennék.
Mindenkinek üdvözlet:)
Szia Pillangó69!
Többen átéltünk már néhány nyarat pumpával és bizton állíthatom, hogy inkább csak az ismeretlentől vannak aggályaid. 5 nyári ruhámat elvittem varrónőhöz, az oldalába gomblyukat varrt, azon vezetem át a pumpa csövét. A pumpa egy bőrtokban van keresztbe vezetve a vállamon, mint egy női táska. Ugyanígy van a strandon a fürdőruhánál is. Egyéb időben a farmer zsebében hordom.
Jól tudod, rendszeresen szokott pumpás tali lenni, és Kautzky doki tartja más orvossal együtt. Ígérem, amikor lesz a következő, fogok neked szólni, de a Roche pumpások kapnak személyes meghívót emilben és postán is.

zsuzsa

Új tag
Hát éppen most néztem hogy igen csak ki van számólva a szerelékünk nekünk is, kihúzzuk vele, de sokszór van hogy harmadik napon cserélünk, ha két naponta mindíg cserélnénk nem lenne elég.

vighkata

sziasztok!
Engem is ő állított be , ahogy hazajöttem és jöttek a hétköznapok felborult minden!Telefonon értekeztünk,de szerintem egy idő után megunhatta mert nem volt túl kedves sőt!!!! Én azóta nem hívtam!

Hát ez az, a kórházi beállítást mindig korrigálni kell a otthoni körülményeknek megfelelően.

vighkata

Sziasztok!
Ma került rám egy szenzor is.... a kalibrálás miatt délben nem ettem. 5-kor vacsoráztam, és hááát ..... amit a szenzor mutatott az valami brutális volt. Még nem értem h miért ment fel a cukrom 40 CH-tól 15,9-re! 8-ról indultam..... Ezidáig vacsora után mindig csökkenés volt, már a kanülre kezdtem gyanakodni, de már elindult lefelé..... nem értem!

Szia Laffi, örülök, hogy előkerültél. Engem érdekelne a szenzoros mérés kiértékelése. Ha megkapod a diagramot nyomtatásban, és van rá módod akkor tedd fel a blogodba. Persze csak ha szívesen megosztod velünk a néhány napod görbéit.

vighkata

Hát éppen most néztem hogy igen csak ki van számólva a szerelékünk nekünk is, kihúzzuk vele, de sokszór van hogy harmadik napon cserélünk, ha két naponta mindíg cserélnénk nem lenne elég.

Sajna én is ilyen problémával küzdök, mert nagyon ki van számolva, és néha bizony szükséges idő előtt cserélni.

zsuzsa

Új tag
Én egyébként nem izgato magam e miatt, mármint a szerelékek miatt, azt mondták mindíg kapni fogunk, ha előbb elfogy előbb kapunk, lehet hogy a következő fél éves adag terhére, de akkor nyilván az is előbb el fog fogyni, de lényeg hogy azt nem mondták hogy ennyi van és kész, adnak ha elfogy csak időben jelezzem. Volt már szó róla, hogy milyen jó lenne ha lehetne ezt is kapni mondjuk gyógyászati segédeszköz boltban, és megvehetnénk mint a stixet. De csak azért mert fogyóban van, nem fogom több napi bennt hagyni, mint amennyit jónak látok, két max három naponta cserélünk, ha szóvá tezsik, megmagyarázom hogy miért fogyott el, nem ezt esszük vacsorára. Ez olyan mint mikor az inzulin fogyasztásunkat elszámóltatták, mert sűrűn irattam a pumpa kezdetén, sokat ellégtelenítgettem, a nyáron meg mégtöbbet, és nem volt megfelelően levédve, mondtam a kezelőorvosnak, és mindjár írt egy olyan papart hogy 22 E a napi szükség, holott kb 10-11 E de kérdezte hogy napi 10 E rászámítás elég lesz, mondta igen, és azóta nincs gond ezzel sem, csak persze midenkinek mindenfelé el kell számólni mindennel, nincs is ezzel gond, beszerzem a papirokat, leíratom, de azután hagyjanak békén, nem isszuk az inzulint, és nem esszük a stixet, meg a szereléket, most még, bár ebben a gazdasági helyzetben lehet hogy ráfanyalodunk.

Pillangó69

Új tag
Szia Pillangó69!
Többen átéltünk már néhány nyarat pumpával és bizton állíthatom, hogy inkább csak az ismeretlentől vannak aggályaid. 5 nyári ruhámat elvittem varrónőhöz, az oldalába gomblyukat varrt, azon vezetem át a pumpa csövét. A pumpa egy bőrtokban van keresztbe vezetve a vállamon, mint egy női táska. Ugyanígy van a strandon a fürdőruhánál is. Egyéb időben a farmer zsebében hordom.
Jól tudod, rendszeresen szokott pumpás tali lenni, és Kautzky doki tartja más orvossal együtt. Ígérem, amikor lesz a következő, fogok neked szólni, de a Roche pumpások kapnak személyes meghívót emilben és postán is.

Szia Kata!

Igazából nem amiatt vannak aggályaim, hogy hova teszem, rejtem a pumpát a ruha alatt, hanem a fürdés nem lehetséges a pumpával. Láttam valahol, hogy írtad, hogy vízálló, de az Accu- Chek Spirit pumpa nem az. Legalábbis a használati utasítás szerint.
Bár lehet, hogy már tapasztaltátok, hogy nyugodtan lehet benne fürödni, mert nem lesz semmi baja.
Karácsonyra a férjemmel wellness hétvégére megyünk Siófokra és elgondolkodtató, hogy ilyenkor, hogyan is oldjam meg az egésznapos fürdőzést?:rolleyes:
Vagy ilyen esetekben jobb visszaállni a penre...?

vighkata

Szia Kata!

Igazából nem amiatt vannak aggályaim, hogy hova teszem, rejtem a pumpát a ruha alatt, hanem a fürdés nem lehetséges a pumpával. Láttam valahol, hogy írtad, hogy vízálló, de az Accu- Chek Spirit pumpa nem az. Legalábbis a használati utasítás szerint.
Bár lehet, hogy már tapasztaltátok, hogy nyugodtan lehet benne fürödni, mert nem lesz semmi baja.
Karácsonyra a férjemmel wellness hétvégére megyünk Siófokra és elgondolkodtató, hogy ilyenkor, hogyan is oldjam meg az egésznapos fürdőzést?:rolleyes:

Oké, értem.
Valójában a Spirit vízálló, de minden kütyü, ami nyitható, zárható, csavarható meg miegymás, óvatosságot igényel. Én néhányszor mentem vele vízbe, de ha tehettem levettem. Bárhogy vigyázunk rá, előfordulhat, hogy az adaptert nem csavarjuk vissza rendesen, és a víz máris bejut az inzulin tartály házába. Baj nem lesz vele akkor sem, mert az összes többi része, ami elektronikus, vagy mechanikus az már valóban teljesen vízálló.
Viszont a welness hétvégére már már más a helyzet, akkor, ha gőzbe, szaunába is mentek. A magas, párás hőmérségkelt egyáltalán nem tesz jót a pumpának, de a tartós meleg az inzulinnak sem használ.
Természetesen át lehet állni pumpáról penre, tervezetten, de azt az egész tortúrát ugyan úgy végig kell járni, mint a penről való pumpára álláskor.
Pumpára átálláskor csökken a napi összinzulin mennyiség, és a bázist is a pumpa adagolja. Tehát ha a pumpát levesszük, relatíve inzulinhiányos állapotot hozunk létre. Ha pumáról penre állunk vissza, akkor a régi beállítás szerint újra külön kell a bázis (elhúzódó) inzulint adagolni.
Fél napokra vagy egy napra teljesen értelmetlen váltani egyikről a másikra, mivel a szervezetnek az átálláshoz kell 1-2 nap kell.
Logikusan: Penről pumpára átálláskor a pumpa már adagolja a bázist, de a szervezetben még az előző napi elhúzódó penes inzulin még "dolgozik".
Pumpáról penre átálláskor, ha azonnal beadjuk az elhúzódót, akkor is az első órákban még az nem "dolgozik" a hatástartam kezdetéig. A cukrokon az ingadozás pedig meglátszik.
Tehát ha te szeretnél átállni egyikről a másikra, akkor nagyon tisztában kell lenned az inzulinok hatástartam kezdetével, hatásgörbéjével, és hatástartamával. Ha ezt az egészet csak egy welness hétvégére szeretnéd eszközölni, akkor a hétvégéd nem állna másból, mint számolás, kalkuláció, cukormérés, korrekció, és mire (talán) mindent rendbe raksz, már jöhettek is haza.
Pumpa mellett a pen szükséges gyorssegély, ha bármi történne. Tartalékba vinned is kell mindent.
Ami viszont még fontos, az az, hogy ha mész vele vízbe, gőzbe, szaunába, akkor addig hova teszed? Nem rakhatod ki a padra mindenki orra elé, tehát gondot okozhat az őrzése.
Na szegénykém, most biztos jól elgondolkoztattalak, de a biztonság fontos neked is és a pumpádnak is.
Meg fogod oldani, ebben biztos vagyok.

gretta

Új tag
Szia Kata!

Sztem egész nap úgysem ülsz a vízben. Én ilyenkor a szobában hagyom a pumpámat. előtte egy-két egységet beadok magamnak... Általában működik a dolog :) Én sem próbáltam vizbe vinni a pumpát. Ahhoz túlságosan féltem :)

gretta

Új tag
Sziasztok!

Köszönöm a kedves fogadtatást. Igazán jól esik, hogy érzi az ember, hogy nincs magára hagyva.
Remélem, hogy tényleg nem fogom megbánni, hogy pumpára állok át. Bár tudom, hogy mindennek van napos és árnyékos oldala.
Én az árnyékos oldalát talán a nyár eljövetelével gondolom. De persze az ember találélony és mindenre van megoldás.
A fürdésnél nem jön le a ragacs...? Vagy azt külön le kell ragasztani...?
Sajnálom, hogy a főorvosról ilyen határeset:) híreket hallok. Hát majd meglátjuk, hogy nálam mit tud előadni.
Jövőhéten szerdán kell befeküdnöm.
Laffi:) Nem hiszem, hogy taliztunk, mert én 11-re értem be.
Budapesten mikor lesz ilyen pumpások:) találkozója? Tudja valaki? Ha lesz én szívesen elmennék.

Mindenkinek üdvözlet:)

Hát valamelyik tapacs leválik de az fürdéstől függetlenül is akár... Volt ugy hogy többször egymás után cserélnem kellett mert a tapacska nem tapadt rendesen, aztán olyan is volt hogy fél évig minden tapcsom jól működött... szóval mikor hogy.

vighkata

Sztem egész nap úgysem ülsz a vízben. Én ilyenkor a szobában hagyom a pumpámat. előtte egy-két egységet beadok magamnak... Általában működik a dolog :) Én sem próbáltam vizbe vinni a pumpát. Ahhoz túlságosan féltem :)
Az jó, és járható biztonságos út, legalábbis a pumpának. Persze mielőtt a pumpát leveszed, cukimérés, ha magas, előtte adod be a bólust, ha alacsony, akkor utólag pótolod a kiesett időre eső mennyiséget.
Szerintem ez a legjobb variáns, amit Gretta ajánlott, az átállás penre túl bonyolult, és dupla figyelmet igénylő folyamat.

gretta

Új tag
sziasztok!
Engem is ő állított be , ahogy hazajöttem és jöttek a hétköznapok felborult minden!Telefonon értekeztünk,de szerintem egy idő után megunhatta mert nem volt túl kedves sőt!!!! Én azóta nem hívtam!

Velem úgy általában készséges volt. Nem is az volt a gond, hanem az hogy eredménytelen volt a kezelése. Miután egy orvosi műhiba miatt elvesztette a lányát, valahogy úgy éreztem, hogy nem is igazán áll oda az esze, hogy rendesen beállítson. Amit persze abban a helyzetben nem is sérelmeztem. Sajnáltam, de ugy döntöttem hogy akkor váltok dokit és azóta sem bántam meg.

vighkata

Gretta!
Neked már több ilyen tapasztalatod van? Mindig jól működött, hogy előre adod be a kieső inzulin mennyiséget? Léccike írjál egy-két infot.

gretta

Új tag
Spirit pumpám Amiket olvastam nem rossz. Sok variálási lehetőség van rajta.

Hát akkor örülhetsz mert tényleg jó kis találmány a Spirit. ( meghát a többi is aki mást használ...) Tanulmányozd a kis könyvét mert abban tényleg nagyon jól le van irva minden és használd ki amennyire csak tudod a lehetőségeket. de persze ha elakadsz bármiben akkor itt felteheted a kérdéseket.:)

gretta

Új tag
Gretta!
Neked már több ilyen tapasztalatod van? Mindig jól működött, hogy előre adod be a kieső inzulin mennyiséget? Léccike írjál egy-két infot.

Nekem eddig nem nagyon okozott vércukoremelkedést ha igy levettem a pumpát. Mondjuk ha félórára leveszem a pumpát mert épp habfürdőzök a kádba akkor nme szoktam előre korrigálni. De ha strandolni megyek vagy medencézni akkor az aktuálist bázismennyiséget szoktam előre beadni. Azért 1-2 óránál több időre még nem vettel le a pumpám.

vighkata

Nekem eddig nem nagyon okozott vércukoremelkedést ha igy levettem a pumpát. Mondjuk ha félórára leveszem a pumpát mert épp habfürdőzök a kádba akkor nme szoktam előre korrigálni. De ha strandolni megyek vagy medencézni akkor az aktuálist bázismennyiséget szoktam előre beadni. Azért 1-2 óránál több időre még nem vettel le a pumpám.

Így már értem, én még 1 óránál több időre nem vettem le, sőt az is nagyon ritkán volt. A Balatont is úgy oldottam meg, hogy vízbe be, vízből ki, pumpa le, pumpa fel, néha pumpesszal együtt futás be, futás ki. Szaunánál (infra) is csak 40 perc.

Pillangó69

Új tag
Hát akkor örülhetsz mert tényleg jó kis találmány a Spirit. ( meghát a többi is aki mást használ...) Tanulmányozd a kis könyvét mert abban tényleg nagyon jól le van irva minden és használd ki amennyire csak tudod a lehetőségeket. de persze ha elakadsz bármiben akkor itt felteheted a kérdéseket.:)

Köszi. Biztosan élni fogok vele.:)

orsika

Új tag
Sziasztok!

Most a Kata tanácsára van szükségem... Ő tapasztaltabb mint én. Szeretném tudni, hogy minden étkezéshez a kombinált, vagy a kiterjesztett bólust használod? Eddig nem akartam ki sem próbálni, (passz, hogy miért) inkább azt hittem, hogy akkor lehet rá szükség, mikor van rá ok. PL: elhúzódó(időben), vagy hosszan felszívódó kaja...Viszont, talán pont ez a megoldás.
Szóval: -Ha jó a kaja előtti cukim, (mondjuk 6 mmol/l) kaja után mérek magasat. akár 14 mmol/l-t. !!!DE!!! kb 2-3 óra múlva kötelező hipo. Mit gondolsz? Előre bocsájtom, hogy pár napja próbálgatom a kombináltat, és sokkal jobb...

Oldal tetejére