Szia Kata!
Igazából nem amiatt vannak aggályaim, hogy hova teszem, rejtem a pumpát a ruha alatt, hanem a fürdés nem lehetséges a pumpával. Láttam valahol, hogy írtad, hogy vízálló, de az Accu- Chek Spirit pumpa nem az. Legalábbis a használati utasítás szerint.
Bár lehet, hogy már tapasztaltátok, hogy nyugodtan lehet benne fürödni, mert nem lesz semmi baja.
Karácsonyra a férjemmel wellness hétvégére megyünk Siófokra és elgondolkodtató, hogy ilyenkor, hogyan is oldjam meg az egésznapos fürdőzést?

Vagy ilyen esetekben jobb visszaállni a penre...?
Oké, értem.
Valójában a Spirit vízálló, de minden kütyü, ami nyitható, zárható, csavarható meg miegymás, óvatosságot igényel. Én néhányszor mentem vele vízbe, de ha tehettem levettem. Bárhogy vigyázunk rá, előfordulhat, hogy az adaptert nem csavarjuk vissza rendesen, és a víz máris bejut az inzulin tartály házába. Baj nem lesz vele akkor sem, mert az összes többi része, ami elektronikus, vagy mechanikus az már valóban teljesen vízálló.
Viszont a welness hétvégére már már más a helyzet, akkor, ha gőzbe, szaunába is mentek. A magas, párás hőmérségkelt egyáltalán nem tesz jót a pumpának, de a tartós meleg az inzulinnak sem használ.
Természetesen át lehet állni pumpáról penre, tervezetten, de azt az egész tortúrát ugyan úgy végig kell járni, mint a penről való pumpára álláskor.
Pumpára átálláskor csökken a napi összinzulin mennyiség, és a bázist is a pumpa adagolja. Tehát ha a pumpát levesszük, relatíve inzulinhiányos állapotot hozunk létre. Ha pumáról penre állunk vissza, akkor a régi beállítás szerint újra külön kell a bázis (elhúzódó) inzulint adagolni.
Fél napokra vagy egy napra teljesen értelmetlen váltani egyikről a másikra, mivel a szervezetnek az átálláshoz kell 1-2 nap kell.
Logikusan: Penről pumpára átálláskor a pumpa már adagolja a bázist, de a szervezetben még az előző napi elhúzódó penes inzulin még "dolgozik".
Pumpáról penre átálláskor, ha azonnal beadjuk az elhúzódót, akkor is az első órákban még az nem "dolgozik" a hatástartam kezdetéig. A cukrokon az ingadozás pedig meglátszik.
Tehát ha te szeretnél átállni egyikről a másikra, akkor nagyon tisztában kell lenned az inzulinok hatástartam kezdetével, hatásgörbéjével, és hatástartamával. Ha ezt az egészet csak egy welness hétvégére szeretnéd eszközölni, akkor a hétvégéd nem állna másból, mint számolás, kalkuláció, cukormérés, korrekció, és mire (talán) mindent rendbe raksz, már jöhettek is haza.
Pumpa mellett a pen szükséges gyorssegély, ha bármi történne. Tartalékba vinned is kell mindent.
Ami viszont még fontos, az az, hogy ha mész vele vízbe, gőzbe, szaunába, akkor addig hova teszed? Nem rakhatod ki a padra mindenki orra elé, tehát gondot okozhat az őrzése.
Na szegénykém, most biztos jól elgondolkoztattalak, de a biztonság fontos neked is és a pumpádnak is.
Meg fogod oldani, ebben biztos vagyok.