A tökéletes trükk
(The Prestige)
amerikai, brit dráma, thriller, fantasy - 2006
Szereplők: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, Andy Serkis, David Bowie, Piper Perabo
Rendező: Christopher Nolan
Írók: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Tartalom:
Rupert Angier (Hugh Jackman) kezében minden átváltozik. Ő a századfordulós London egyik legtehetségesebb, leghíresebb bűvésze. De csak az egyik. Mert Alfred Borden (Christian Bale) legalább olyan különleges trükkökre képes, és ugyan olyan nagy sikereket arat, mint vetélytársa. Vetélkedésük egyre vadabb, egyre veszélyesebb trükkök bemutatására sarkallja őket. Már nem is a hírükről vagy a szakmai büszkeségükről van szó: az életüket és mások életét kockáztatják, hogy bebizonyítsák, többre képesek. Amikor Alfred egy nap egy lenyűgöző mágikus mutatvánnyal áll a közönség elé, Rupert kétségbeesetten próbálja kitalálni, hogy mi lehet a titka. Bármennyire is próbálkozik azt megfejteni, nem sikerül, így már ő maga is kezdi azt hinni, hogy a trükk nem is szemfényvesztés.
Vélemény:
Azt hiszem ismét bővült a kedvenc filmjeim listája... Imááááádom! Az egész egy nagy bűvésztrükk! Hihetetlenül ütőképes vagy inkább tökéletes, eseménydús, csavaros, a film minden perce izgalmas, a végén meg szóhoz se jutottam... Még napok múlva is gondolkodtam rajta!!! Szóval káprázatos az egész mű úgy, ahogy van. Zseniálisan felépített forgatókönyv, fantasztikus időkezelés, jól kidolgozott karakterek, kitűnő párhuzamok-ellentétek, mindezt megfűszerezve a legzseniálisabb szereplőgárdával, és megidézve a klasszikus hollywoodi filmek hangulatát. Misztikus és mindig új, váratlan fordulattal elkápráztató izgalmas film, fantasztikus sztárparádéval! A színészi játékra egy szavunk sem lehet. Christopher Nolan előtt le a kalappal, eszméletlen hogy mennyire jó rendező. A XIX. század végi show bizniszen át beszél a filmipar elkorcsosulásáról, és két más eszmeiségű bűvész perspektívájából olyan tanmesés erkölcsi játszmát rak elénk, hogy csak na! Szerintem ez egy felejthetetlen alkotás, mindenképpen érdemes megnézni. Nem egy "egyszer-nézős" mozi.
A tökéletes trükk három részből áll: az ígéretből, a közönségnek szóló szándékkifejezés valami nagyszerű mutatványról; a fordulatból, a mutatványos előkészülete a nagy dobásra, a beetetés; a megoldásból, ami maga a szemfényvesztés, az illúzió.
A történet a múlt századforduló Londonjában kezdődik, ahol a bűvészek a kor legnagyobb sztárjai. Két fiatal bűvész van feljövőben: a feltűnő és kifinomult Rupert Angier (Hugh Jackman), aki mellesleg a közönség kedvence, és az egyszerű Alfred Borden (Christian Bale), aki igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátság és egymás munkája iránti tisztelet van közöttük, de mikor a legnagyobb dobásnak szánt trükkjük rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak - legfőbb vágyuk az lesz, hogy a másikat legyőzzék. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a versenyt közöttük, míg gyűlöletük végül nem ismer határokat. Még az újonnan felfedezett elektromosságot és a briliáns tudós, Nikola Tesla segítségét is felhasználják versengésükben, fittyet hányva arra, hogy közben környezetükben mindenkit életveszélybe sodornak. Itt már életről-halálról szól a játék. Aki másnak vermet ás,......! Hatalmas! Tanulságos történet az emberi hiúságról és arról hogy vajon meddig mehetünk el, de a legfontosabb, a végén feltehetjük a kérdést, vajon megérte-e? Érdemes elgondolkodnunk ezen! Főleg a mai világban…
A film sok meglepetéssel szolgál, elejétől a végéig. Az utolsó filmkockák nagyon izgalmasak. Szerintem nagyon jó film és a néző csak a végén tud meg mindent, én is csak amikor minden lelepleződött, akkor jöttem rá, hogy miért is ilyen jó ez a film! A vége az nagyon ott volt! Nálam: 9/10
Ráadásul ez a film szép emlék Nikola Teslának, aki (bár megérdemelte volna, mint tudjuk ő találta fel a váltóáramot) nem kapta meg a Nobel-díjat.
Üdv.,
Laci
Ui.: DVD-n elérhető a film. Megjelenés dátuma: 2007. május 8.
U.Ui.: Vigyázat mert csalnak!!!! -

:roll: