Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Szia Bogesz!
Mi már sokat kommunikáltunk telón is... Ha gondolod, elküldöm az én koordiunátorom telszámát, mivel nem nagy távolságra lakunk egymástól (úgy 30 km-re...), lehet, hogy pontosan Ő a Te koordinátorod is... Bár, én ezt az egészet nem értem... Ő nem ilyen... Na, majd jól utána érdeklődöm Nála, hogy mizu is Veled... :-D (Asszem, még a nevedre is emlékszem...:rolleyes:;-)) Jaj, tényleg! Egyáltalán megkérdezhetem? Megengeded?! ;-)

lizzi

Őstag
Tímeácska lenne gy kérdésem:beszéltünk a talin a korrekciókról,meg mire, hogyan ,mennyi inzulint adunk.Az én kérdésem most az ,hogy te pl. ha magasabb a cukrotok akkor azt is százalékosan korrigálod?és azt honnan tudod ,hogy mennyit emelj ,ha pl. nem tudod ,hogy mitől magasabb?köszi!

lizzi

Őstag
és pl.Máténál nem macerás ,hogy ha százalékos emelést használsz és nem vagy ott vele akkor ő tudja,hogy mit kell tennie?bocsi lehet ,hogy ezt máshol már leírtad ,csak tudod elég nagy a lemaradásom:) nem is tudom miért???:)

tímeácska

Őstag
Tímeácska lenne gy kérdésem:beszéltünk a talin a korrekciókról,meg mire, hogyan ,mennyi inzulint adunk.Az én kérdésem most az ,hogy te pl. ha magasabb a cukrotok akkor azt is százalékosan korrigálod?és azt honnan tudod ,hogy mennyit emelj ,ha pl. nem tudod ,hogy mitől magasabb?köszi!

Lizzi, szuper a kérdésed, és örülök, hogy itt is feltetted! Na, ezt a témát aztán alaposan ki lehet vesézni!!! :);-)
Igen, ha magasabb/alacsonyabb a cukrunk, akkor %-osan emelek, ill. csökkentek. Hogy mennyivel?! Ehhez kell egy kis idő, és "bátorság", ugyanis, mindenkinek magának kell rájönnie, hogy neki éppen mennyi, mennyi időre, stb. a legjobb... És valóban, az sem mindegy, hogy mitől magasabb, avagy alacsonyabb, illetőleg, hogy egyáltalán tudjuk é ennek az okát...

Először is a kérdésedre reagálok: igen, akkor is a TBR-en (%-on) állítok, ha magasabb a cukrom, de nem tudom, hogy mitől... Ritkán, és valóban ritkán fordul elő olyan, hogy extrém magas a cukrom (16-18 feletti), ilyenkor 1,5-2 E-t IS adok be bólusban. (És a szigorúan szoros vc. ellenőrzés ugyebár, itt is elengedhetetlen!) Ez a kombinált bólusra emlékeztet, és nagyon helyesen, hiszen, valójában ugyan az! Itt lehetne is választani is valójában, hogy a TBR-en változtat-é az ember, illeve a kombinált bólust használja-é... Kinek melyik könnyebben átlátható, értelmezhető...
Ha csak úgy "szimplán" magas(abb) a cukrom, úgy 10-14 közötti, (ez is ritka, szerencsére...), akkor csak a TBR-en állítok. Ha nagyjából tudni vélem a magasabb cukinak az okát, ezt is figyelembe veszem. Ha pl. arra gyanakszom, hogy a bólust számolhattam el, és tudom az elfogyasztott kaja GI-jét, azaz, tudom, hogy hosszan szívódik fel, akkor hosszabb időre állítom a TBR-t is (pl. "normál esetben" csak 1 órára állítanám az emelést, de tudom, hogy attól a fránya lángostól/pizzától/sült krumplitól magasabb a cukim, akkor máris 1,5 órára állítom...).
Azért tartom jobb/ésszerűbb megoldásnak a TBR-rel való korrigálást, mert azt BÁRMIKOR LE TUDOM ÁLLÍTANI, ha akarom, emelek rajta, ha akarok, csökkentek rajta... A bólussal végzett korrekciónál erre nem igazán van lehetőségem... Vagyis, de, van... Tudok még hozzá adni inzulint, de csökkenteni rajta, nem... Ezért érdemes átgondolni, Ki mivel korrigál... És, hogyan...
Mátémnál már olyan régen volt szükség magas cukor miatti korrekcióra (az ominózus darás tészta esetét megelőzően:-D), hogy már csak a cuki-naplója segítségével tudom a választ: 10-12-14-es cukorig 120-130%-ra, 1 órára állítva "programoztam" a pumpáját, de volt rá eset, hogy ezt követőleg a cukimérés eredményével nem voltam megelégedve, és újabb 1 óra követte, ugyan ilyen szintű emeléssel.
Alacsony cukornál nálunk ugye más a helyzet... Én alapból teli vagyok rosszabbnál rosszabb hypos "élményekkel". Megmondom őszintén, hogy a hypotól jobban félek, mint a hypertől... Aki Kismaroson ott volt, az ott (is)láthatta, hogy milyen alacsony cukorig képes vagyok hypozni... 0,8-0,9 mmol/l-t is mértem (kontroll mérés is ugyan ennyit mutatott...), de úgy látszik, kemény a szervezetem... Kemény, mint régebben Mátémé volt... Az Ő hypoi miatt tartok annyira a hypotól. Nála is és nálam is... Ezért, én már 4, ill. 4 alatti cukinál visszaveszem a bázist ha csak fél óra erejéig is, 80%-ra. Én ettől érzem magamat, és Mátémat biztonságban. Vagyis, nagyobb biztonságban, mintha nem nyúlnék bele egy 4,0 mmol/l cukiba... Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy helyesen cselekedtem... De legalábbis, nem rosszul...:rolleyes: Aztán, lehet, hogy ha nem nyúltam volna a pumpeszhoz, akkor is ugyan azt az eredményt kaptam volna...:rolleyes: Vagy nem...:rolleyes:
Magamnál könnyen le tudom szabályozni azt a dolgot, hogy alacsony(abb) cukinál ne nagyon futkározzak...:rolleyes: Sikerülni is szokott! :-D Na, de Mátém... Őt már nehezebb erre rávenni, főleg, ha oviban van, kint vannak az udvaron, mindenki játszik-jön-lát-győz-FUT és FUT, és FUT... Én meg ilyenkor off-oltassam a kiskölköt?! Dehogyis! Inkább az óvónéniknél levő "használati utmutatásban" az szerepel, ha ilyen körülményektől "szenved" a gyerek, hogy lóti-futi van, de a cukija 4-4,2 mmol/l, akkor a pumpán állítani kell, vissza kell venni az alap bázist 80-70 %-ra, 45 percre-1 órára... (attól függ, mennyi is a mért cuki pontosan, és mennyi időt töltenek még kint futkározással... Vagy bent... Vagy bárhol, de mennyit fog még várhatólag funi a fiam...) Eddig ezzel semmi probléma sem volt, tökéletesen működött/működik! :)

tímeácska

Őstag
és pl.Máténál nem macerás ,hogy ha százalékos emelést használsz és nem vagy ott vele akkor ő tudja,hogy mit kell tennie?bocsi lehet ,hogy ezt máshol már leírtad ,csak tudod elég nagy a lemaradásom:) nem is tudom miért???:)

%-os emelést nem igazán kell Máténál alkalmazni, mivel nem magasabbak a cukrai. %-os csökkentést viszont relatíve gyakrabban kell használni, mióta ilyen jó idő van, és sokat vannaki kinnt az udvaron a gyerekek az oviban. Erre a gyakorlatban használt %-os csökkentésre írtam az előző hsz-emben egy példát... :) Nem, egyelőre nem Máté csinálja, de már Ő is tudja, az óvónénivel együtt mondja, mikor, melyik gombot kell megnyomni, és hányszor, és nézi a kijelzőt, és szól, ha meg van pl. a 80%... Itthon együtt szoktuk csinálni, vagyis, Mátém, én csak asszisztálok...:) De már nagyjából azt is tudja, milyen cukorra mekkora %-os állítás szükséges... De ehhez még kicsinek tartom, hogy egyedül csinálja ezeket, ezért az óvónéni csinálja, így legalább nem tudja azt mondani az óvónő sem, hogy nem tudom, Máté csinálta... :rolleyes: És fordíva is így igaz, természetesen...:cool:

zsuzsa

Új tag
Nálunk ha Tibusnak alacsonyabb értékei vannak, akkor csomagolok plusz szh ot, és mérnek gyakrabban, ha nagyon pörög az udvaron. A bázison nem szoktam állítani, cska ha extrém magas cukrai vannak akkor elkezdem visszavenni, de nem százalékosan hanem abban a szakaszban amiben vannak a magasabb vagy alacsonyabb értékek, egy féllel visszaveszek. De ezelőtt a bólust kezdem el csökkenteni, nem kap annyit a reggelihez, és akkor nem hypozik délelőtt a tízórai előtt. Azért nem tudok az ő esetében a bázishoz nyúlni, mert nem tendenciálisak az értékek, tehát nincs két egyfórma nap, ami alapján azt mondjam, hogy na mától így legyen, mert másnap tuti, mást csinállnak, másképp kelünk, más a hangulata stb... A közelmúltban volt rá példa akkor szinte heteken keresztűl, a nagy meleggel jöttek a hypok, egész nap udvaron voltak, na akkor visszavettem a bázison, és adtam bátrabban szh-ot. Inkább voltak magasabb értékei, de nyugodt voltam én is meg az óvonénik is, hogy nem lesz rosszúl. Most ezekkel a frontokkal magasabb értékeink vannak.
Tímeácska egy kérdés, mondjál nekem még egy jó helyet a kanülnek, mert a pocakot úgy néz ki el kell felejtenünk. Soha nem szerette ha a hasába tettük, mindíg nyügi van körülötte, ott fáj neki, nem is szépek az értékek, tiszta izom, bőr réteg sehol, csak ha ezt a területet kihagyom kevés heyl marad. Csak a karja meg a popsi rész marad. A combinál ugyanaz a helyzet volt mint a pocaknál, tiszta izom fogpiszkáló lábak.

lizzi

Őstag
Hát igen ezek tényleg sok időbe telnek mire rájövünk,hogy kinek mi a jó ,de lehet ,hogy nekünk is bevállik az ami másnak ,ezért is jó kísérletezgetni:)sajnos én mostanában kicsit elhanygolom magam ,mással vagyok elfoglalva :),de most már kezdek napirendre térni a dolgok felett és próbálok többet figyelni magamra
és gondolom ,mivel ti ezt használjátok akkor így sokal sűrűbben kell mérni ,hogy lásd hogyan alakul a cukrotok?ez a sűrű mérés kb. mennyivel történik az elkezdett TBR emelés után?
én is néha használom a kombinált bólust korrekcióra ,főleg ha nagyon magas a cukrom (15 körüli)és nem akarom ,hogy 1 órán belül nagyon lezuhanjon a hirtelen ,,le akarom vinni"döntésem miatt ,de nekem nagyon máshogyan reagál a beadott inzulin(gondolom most még a hormonok miatt is)és ezért nem mindig érem el a kívánt eredményt
de a százalékos emelést nem szoktam korrekcióra használni ,ezért is kérdezgetlek most erről,mert ki szeretném próbálni

zsuzsa

Új tag
Bocsánat rosszúl írtam ha magasak az értékek emelek, értelem szerűen, cak inkább az alacsonyakkal küzdünk, és a csökkentés volt bennem.

lizzi

Őstag
%-os emelést nem igazán kell Máténál alkalmazni, mivel nem magasabbak a cukrai. %-os csökkentést viszont relatíve gyakrabban kell használni, mióta ilyen jó idő van, és sokat vannaki kinnt az udvaron a gyerekek az oviban. Erre a gyakorlatban használt %-os csökkentésre írtam az előző hsz-emben egy példát... :) Nem, egyelőre nem Máté csinálja, de már Ő is tudja, az óvónénivel együtt mondja, mikor, melyik gombot kell megnyomni, és hányszor, és nézi a kijelzőt, és szól, ha meg van pl. a 80%... Itthon együtt szoktuk csinálni, vagyis, Mátém, én csak asszisztálok...:) De már nagyjából azt is tudja, milyen cukorra mekkora %-os állítás szükséges... De ehhez még kicsinek tartom, hogy egyedül csinálja ezeket, ezért az óvónéni csinálja, így legalább nem tudja azt mondani az óvónő sem, hogy nem tudom, Máté csinálta... :rolleyes: És fordíva is így igaz, természetesen...:cool:
a százalékos dolgot Máténál a talin látottakra értettem ,de ott ugye akkor ezek szerint nem magasbb volt neki(van ilyen??)hanem evett valami hosszan felszívodót és ezért alkalmaztad a százalékos emelést?

hát igen és valószínű azért is hanyagoltam ezt a százalékos dolgot ,mert végre huszonakárhány év óta mióta pumpám van tudok nagyokat aludni és ezért nem szeretem ha éjszaka felébreszt a pumpa,bár az is jogos,hogy akkor azért teszi ,hogy ha mérni akarok és további dolgokat kezdeni vele akkor ne aludva tegyem:)

lizzi

Őstag
zsuzsa tudom ,hogy nem engem kérdeztél ,de nem próbáltátok még deréktájra meg farrészbe szúrni?nem tudom gyerekeknél hogyan válik ez be ,de én sem szeretem a pocakomba szúrni és nekem eddig ez a rész vált be legjobban

tímeácska

Őstag
Tímeácska egy kérdés, mondjál nekem még egy jó helyet a kanülnek, mert a pocakot úgy néz ki el kell felejtenünk. Soha nem szerette ha a hasába tettük, mindíg nyügi van körülötte, ott fáj neki, nem is szépek az értékek, tiszta izom, bőr réteg sehol, csak ha ezt a területet kihagyom kevés heyl marad. Csak a karja meg a popsi rész marad. A combinál ugyanaz a helyzet volt mint a pocaknál, tiszta izom fogpiszkáló lábak.

Hát, a kanülnek már tényleg csak a popsi, comb, és kar marad... Máténak még a karjában nagyon jó a kanül... Próbáljátok ki ezt is! Mátém a combját, és a popsiját hanyagoltatja... Nem szereti. És én sem...:rolleyes: Én is csak a karomat, és a pocakomat bökdösöm.

zsuzsa

Új tag
A korrekciókat mindíg kettős bólusban adom, én is, soha nem norbálba, mert a cél hogy fokozatosan vigye le, és a tapasztalat tényleg az, hogy elnyújtva jobban működik, mi normál bólust nem is igen használunk. Bocsi itt beleszóltam a beszégetésbe, nem nekem szólt a kérdés, de benne vagyunk mi is nagyon ebbe a helyzetben, ezért szóltam közb.

tímeácska

Őstag
a százalékos dolgot Máténál a talin látottakra értettem ,de ott ugye akkor ezek szerint nem magasbb volt neki(van ilyen??)hanem evett valami hosszan felszívodót és ezért alkalmaztad a százalékos emelést?

hát igen és valószínű azért is hanyagoltam ezt a százalékos dolgot ,mert végre huszonakárhány év óta mióta pumpám van tudok nagyokat aludni és ezért nem szeretem ha éjszaka felébreszt a pumpa,bár az is jogos,hogy akkor azért teszi ,hogy ha mérni akarok és további dolgokat kezdeni vele akkor ne aludva tegyem:)

Igen, ahoz a tortillához (vagy mihez) emeltem Neki a %-on... Begyűrt 4 vagy 5 szemet belőle, erre bólust nem adok, hanem 120-ra emelem 30 percre, ez Nála kb. +0,1 E-t jelentett abban az időpontban... Tudom, nem sok, de Nála műkszik a dolog!

Az éjszakai 5-os emeléshez: ha sűrűn kell emelned, ill. csökkentened éjjel, akkor édemes 1-2 esetleg 3 éjszakát rászánni, hogy emeljen az ember, és mérjen, mert ezzel nyugodt éjszakákat lehet elérni... Ha már látszik, hogy 2-3 napig kb. ugyan akkor, és ugyan annyit kellett változtatni a pumpán %-ilag, akkor át lehet állítani az alap bázist ennek megfelelően! Utána még 1-2 éjjel 1-2 kontroll mérés, és utána lehet jó nagyokat durmolni! ;):rolleyes: Ezt érdemes végigjátszani!;)
Ha pedig nem lehet tendenciát levonni ilyen egyértelműen, akkor pedig marad a méricskélés, %-os csökkentés/emelés, és a jelzésre (beállítás idejének lejártát jelzés) felkelés... De mindenképpen úgy gondolom, sokkal célravezeteőbb az előző bekezdésem kipróbálása (tendencia-kutatás...:cool::cool::cool::mrgreen:)!

zsuzsa

Új tag
Tibus meg pont fordítva, a karját szereti a legjobban, utána a popó részt, a pocakról meg hallani sem akar. Csak az a baj, hogy tavaly télen engedtünk ennek a dolognak, előnybe részesítettük a karját, és olyan inzulincsomói lettek, olyan tésztás lett a karja, hogy három hónapig nem használlhattuk, és csak kentem massziroztam. Muszály több helyet válltogatni.

tímeácska

Őstag
A korrekciókat mindíg kettős bólusban adom, én is, soha nem norbálba, mert a cél hogy fokozatosan vigye le, és a tapasztalat tényleg az, hogy elnyújtva jobban működik, mi normál bólust nem is igen használunk. Bocsi itt beleszóltam a beszégetésbe, nem nekem szólt a kérdés, de benne vagyunk mi is nagyon ebbe a helyzetben, ezért szóltam közb.

Zsuzsa! Miért is ne szólhatnál/kapcsolódhatnál bele a beszélgetésbe??? :D:D:D

zsuzsa

Új tag
Igen mondták a derék tájékot, és próbáljuk vele megbeszélni, de azt nagyon be kell tájólni, hogy ne törje a gatya gumija, ne zavarja ülésnél, tehát valahová feljebba bordák felé de még alattuk valahol, ahol lenne puha husis rész, csak sajna rajta ilyen nincs.

tímeácska

Őstag
Tibus meg pont fordítva, a karját szereti a legjobban, utána a popó részt, a pocakról meg hallani sem akar. Csak az a baj, hogy tavaly télen engedtünk ennek a dolognak, előnybe részesítettük a karját, és olyan inzulincsomói lettek, olyan tésztás lett a karja, hogy három hónapig nem használlhattuk, és csak kentem massziroztam. Muszály több helyet válltogatni.

Jaj, már emlékszem! Írtad ezt!
Igen, MUSZÁJ és KELL váltogatni a kanülök helyeit! És ne "engedjünk" a gyereknek, vagy magunknak!:rolleyes::cool: Én a "derekamba", popsihoz is szoktam bökdösni, de néha zavarja a nadrág dereka... Volt már rá eset, hogy a nadrág derékra ráragadt a kanül ragacsa, és a kanült huss, kiszedte belőlem. Nos, ezért ritkábban használom ezeket a trületeket. De csakis ezért. A combomban pedig fáj, minden mozdulatomnál érzem, ha csak megfeszítem az izmomat, már akkor. Ez igencsak kellemetlen... Ezért hanyagolom ezta részt. De így is elegendőnek tűnik nekem a derék-popsi-has-kar felülete, nincsenek csomók, hepe-hupák (még...:rolleyes:).

Oldal tetejére