Babázhatok

g_andi

Tag
Sziasztok!Ma otattam be én is magamat H1H1 ellen.Én ugyan még szoptatok,mégis javasolták az oltást és így az anyatejjel az immunanyagok is átjutnak a kicsibe és ő is védett lesz.Másik leányzóm 1 és fél hete lett beoltatva.Ő cukros és lisztérzékeny is és semmilyen mellékhatása nem volt az oltásnak.Még csak be se pirosodott neki.A mi gyerekorvosunk azt mondta,hogy gyermeknek nem adhatja be a szezonálist és a H1N1 ellenít egyszerre,igy az oltásra rákövetkező hónapba kapja a sima infr. ellenit.

tubi

Aktív tag
köszi az info-t!!! :) akkor hétfőn sztem mindkettőt egyszerre beadatom. a háziorvos azt mondta, hogy ők automatikusan nem kapják a H1N1-ből a split-et, csak a teljes fehérjeburkosat. úgyhogy a split-et felírja, elmegyek érte a gyógyszertárba, és együtt beadja a kettőt.

Tubi, fordítva csináld inkább, előbb az újat adasd be, mert már itt van az országban a járvány eleje (és még 2 hét, mire immunizál), de egyébként nem kell várni a kettő között 2 hetet, egyszerre adják egyik kar-másik kar, az influs oltáspapírban szépen le is van írva, hogy ezzel az oltással egyidejűleg mehet másik oltás is, de ha nem egyidejűleg (mert mondjuk nincs ott a 2 oltóanyag egyszerre), akkor kell csak 2 hetet várni. Nem kell felíratnod az új oltást, az elvileg ugyanúgy ott kell, hogy legyen a dokinál, mint a szezonális.
A legtöbb orvos együtt adja, még a gyerekeknek is, ez biztosan teljesen szabályos eljárás, sajnos nem minden háziorvos tudja (itt a fórumon is írta valaki, hogy nem adták be neki együtt, volt, akinek 1 hét különbséggel adták, pedig ez tényleg nem szabályos és volt, akinek csak 2 hét különbséggel adták be, pedig ott volt mindkét oltóanyag, de nem kell várni, ha egyszerre is rendelkezésre áll a két oltás, mi is így kaptuk, kisebbik gyerekünk is két hét múlva így fogja kapni és a körzetünkben mindenki így kapja).

tubi

Aktív tag
hát ez jó, nekünk a gyerekorvos azt mondta, az anyatejjel nem jut be a gyerkőcbe!!! azt mondta, hogy ha én most megkapom (33. hetes vagyok), akkor a születés után még kb 2 hónapig lesz a gyerkőcben az ellenanyag, de utána lebomlik. aztán ha jót akarok magunknak, 6 hónapos koráig ne vigyem közösségbe, akikkel meg gyakran érintkezik (férjem, nagyszülők), azok meg oltassák be magukat, merthogy az anyatejjel nem mennek át az ellenanyagok, vagyis 2 és 6 hónapos kora között nem lesz védettsége... akkor most mi vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan????

Sziasztok!Ma otattam be én is magamat H1H1 ellen.Én ugyan még szoptatok,mégis javasolták az oltást és így az anyatejjel az immunanyagok is átjutnak a kicsibe és ő is védett lesz.Másik leányzóm 1 és fél hete lett beoltatva.Ő cukros és lisztérzékeny is és semmilyen mellékhatása nem volt az oltásnak.Még csak be se pirosodott neki.A mi gyerekorvosunk azt mondta,hogy gyermeknek nem adhatja be a szezonálist és a H1N1 ellenít egyszerre,igy az oltásra rákövetkező hónapba kapja a sima infr. ellenit.

g_andi

Tag
Szia!Most hívtam fel a védőnőt,és ő is megerősített abban amit adr-nő mondott,hogy az immunagyagok egy része átjut az anyatejbe.10 hónapos picimet csak így védhetem meg, hogy ne hozzam haza se én se a férjem a betegséget.Mondjuk állapotosan biztos úgy van ahogy Neked mondták,ezt nem tudom és nem is akarlak félrevezetni,csak azt írtam le amit nekem mondtak.Szép napot és minden jót!

tubi

Aktív tag
szia!

köszi az indo-t, akkor rákérdezek mégegyszer! jajj, mikor lesznek már egyértelmű info-k ebben a témában? úgy tűnik, mintha a pánikkeltés még az egyértelmű dolgokat is elmosná...

lényeg, hogy beadatom mindkettőt.

Tubi

Szia!Most hívtam fel a védőnőt,és ő is megerősített abban amit adr-nő mondott,hogy az immunagyagok egy része átjut az anyatejbe.10 hónapos picimet csak így védhetem meg, hogy ne hozzam haza se én se a férjem a betegséget.Mondjuk állapotosan biztos úgy van ahogy Neked mondták,ezt nem tudom és nem is akarlak félrevezetni,csak azt írtam le amit nekem mondtak.Szép napot és minden jót!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
szia!

köszi az indo-t, akkor rákérdezek mégegyszer! jajj, mikor lesznek már egyértelmű info-k ebben a témában? úgy tűnik, mintha a pánikkeltés még az egyértelmű dolgokat is elmosná...

lényeg, hogy beadatom mindkettőt.

Tubi
Tubi, nincs split H1N1-es oltás, a gyerekeknek sincs split, pedig ők a szezonálist splitben kapják. Vagy a másikra gondoltál, a szezonálisra, hogy azt váltod ki? Akkor bocs :) Az a fluarix, a split szezonális.

A szoptatás alatti oltásokról a magyar orvosok szerintem nem tudnak semmit. A nőgyógyászt érdemes megkérdezni, ha már a legbiztosabb infot szeretnétek tudni, a háziorvos egyszerűen nem ért ehhez, nem az ő szakterülete, ne csodálkozzatok, ha másokat mondanak.
Szerencsére a mi családunkban nagyon sok az orvos, gyerekorvosokból van több is és van egy az 1-es nőin dolgozó unokatesóm, aki koraszülött orvos, de emiatt a terhesség-szoptatás alatti dolgokhoz is többet ért, mint egy sima orvos, nos én tőlük szerzem be az infoimat és ha jól értelmezem úgy működik a dolog, hogy az oltás vivőanyagából nem valószínű, hogy sok belejutna az anyatejbe (az elölt vírus meg nyilván nem), mert tojásszármazék van benne és emiatt nem kaphatják az 1 év alatti babák, de ha szoptatás alatt kaphatja az anyuka, akkor logikusan nem juthat át az allergizáló anyag - következésképpen itt a lényeg abban van, hogy az oltás által az anyában termelődött antitestek azok, amik védelmet nyújtanak a babának és nem az oltás maga!!! Ugyanilyen védelemmel látja el az anya a babát, ha megbetegszik influenzában, a baba szempontjából ez tökmindegy, tehát nem az oltás maga az, ami átjutva védelmet biztosít a babának!!! Gondoljatok bele, hogy az oltást véráramba juttatják, úgy fejti ki hatását. A baba meg lenyeli az anyatejet, a gyomrában sav első körben kinyír mindent, amit tud, ugyanúgy, ahogy a felnőtté is, ezért nem lehet lenyelni az oltást! Tehát, a babába is csak úgy tudna bejutni az oltás úgy, hogy hasson is neki, ha valamilyen módon a véráramába jutna, de ez szoptatással kizárt.
Összegezve: szoptatás alatt az oltás nem okoz kárt a babában, de védettséget sem. A védettséget az anyai immunreakció okozza a babában, ami messze nem olyan szintű, mintha a baba oltást kapott volna (ezt nem szabad figyelmen kívűl hagyni) és ugyanolyan védettség, amit akkor kap a baba az anyatejből, ha az anya átesik a betegségen. Tehát, szoptatás alatt érdemes oltást kérni, mert valóban ez az egyetlen módja, hogy úgy védjük meg a babát, hogy mi ne legyünk betegek. Másodsorban valóban célszerű nem vinni emberek közé a járvány alatt, mert ez a védettség nem erős eléggé, hogy mástól ne kaphassa el. De ennél többet nem lehet tenni és valszeg ez elég is lesz.

Tubi, nálad izgi a helyzet,mert megkapod most az oltást, attól a baba nem lesz védett, de mondjuk valamennyi antitestet fog kapni szoptatás alatt, szóval valamennyire védett lesz, de nem anynira, mintha szopi alatt kapnál oltást. De szerintem - tapasztalatom szerint - ez nem számít, mert a szoptatott babák marha jól bírnak kis korukban mindent, egyszerűen a sok antitest miatt szinte sosem betegek (kivéve, ha ráköhögnek, tüsszentenek beteg emberek - de ezt el lehet kerülni ugye). Neked most nagyon fontos, hogy TE legyél védett, utána meg ne vidd emberek közé a járvány ideéig, ez megoldható, a rokonoknak sem fog összedőlni a világ, ha nem randa, ráncos, piros újszülöttként látják először :)))

Én is beadattam szoptatás alatt az oltást és beteg lett Brúnó, de nem nagyon. Nem lett például nagyon lázas, csak 1 napig volt 38.5, az is szépen lement, csak szegény sokáig köhögött, de nagyon enyhe lefolyású volt az influenza (biztosan az volt a doki szerint). Én is beteg lettem, de az oltás miatt, csak köhögtem és mégcsak lázas se lettem, rosszul sem nagyon voltam, egy erősebb megfázáshoz volt hasonló. Szóval így működik a szoptatás alatti védelem a babának, ha máshonnan össze is szedi a vírust. Jobb esetben egyáltalán nem betegszik meg. Nálunk az enyhe hőmérséklet és a párás levegő volt a ludas, abban sétáltunk sokat és úgy szedte össze a levegőből... szóval sajna ilyenekre is kell figyelni, pedig nem egy gyenge gyerek Brúnó, teljesen egészséges volt akkor is és most is (legalábbis az immunrendszere az). Nem szabad ködös, párás, esős levegőben járvány alatt sétáltani (azóta tudom...), de ha nagyon hideg van, az kifejezetten előnyös, meg a száraz levegő is jó, meg a napsütéses-száraz.

tubi

Aktív tag
Tubi, nincs split H1N1-es oltás, a gyerekeknek sincs split, pedig ők a szezonálist splitben kapják.

hát mi találtunk ilyet, a GSK gyártja, Pandremix néven:

http://www.emea.europa.eu/humandocs...single PDFs/Labelling/emea-lab-h832pu17hu.pdf

(állítólag több külföldi gyártó is gyárt split-es H1N1-et). itt is van egy cikk erről:

http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=104899&Itemid=97

a lényeg a 6. bekezdésben van.

és nekem is ezt mondta a házidoki, hogy azért kell feíratni, mert ők csak a magyart kapják meg a rendelőbe (ez ugye nem split), a külföldi split-et nem és ez nem is ingyenes (valami 2000 HUF körüli). de ma kiderül MINDEN, mert ma fel is írja és látni fogom, mi az...

megírom :)

TUbi

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
hát mi találtunk ilyet, a GSK gyártja, Pandremix néven:

http://www.emea.europa.eu/humandocs...single PDFs/Labelling/emea-lab-h832pu17hu.pdf

(állítólag több külföldi gyártó is gyárt split-es H1N1-et). itt is van egy cikk erről:

http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=104899&Itemid=97

a lényeg a 6. bekezdésben van.

és nekem is ezt mondta a házidoki, hogy azért kell feíratni, mert ők csak a magyart kapják meg a rendelőbe (ez ugye nem split), a külföldi split-et nem és ez nem is ingyenes (valami 2000 HUF körüli). de ma kiderül MINDEN, mert ma fel is írja és látni fogom, mi az...

megírom :)

TUbi
Köszönöm Tubi, na én is tanultam valamit :) Tudtam, hogy külföldön van split, de én úgy tudtam, hogy nem lehet magyarországon ilyet beszerezni legálisan, azaz a patikusunk 1 hónapja mondta. Lehet, hogy azóta változott a dolog... mindenesetre ez szuper, ha tényleg lehet kapni nálunk! :) Várom a fejleményeket! Mindenesetre nagyfiam ma kapta meg a nem splitet, itt aztán senki sem mondta, hogy bármi lehetőségünk lenne erre.
Na, majd meglátjuk, hogy a kicsi mit kap, mert ő még csak 16 hós és két hét múlva kapja, neki igazán kijárna a split...

tubi

Aktív tag
szia!

nahát csak féligazság, amit mondtam, mert "hivatalosan" nem lehet mégsem kapni (a házidoki kavarta be egy kicsit a kétféle oltást) :(. tehát - megrendelni lehetne a GSK-s splitet, de az nem tudjuk, meddig tart, míg megérkezik. ahogy Te is írtad, már eléggé nyakunkon ez a járvány, úgyhogy végül a H1N1-ből a normált, a szezonálisból meg a split-et kapom (holnap, ma mégsem tudtam elmenni, kicsit leesett a vérnyomásom, muszáj volt feküdni egyet).

bocsánat a kavarásért, remélem, senkit nem vezettem félre...

egy kérdés más témában: jól gondolom, hogy a magas cukor, a magas vérnyomás, és a magasabb anyai kor is okozhatja a méhlepény öregedését, amit csak flowmetriával tudnak vizsgálni? egyáltalán mikortól "aktuális" ez a probléma? mikortól tapasztalható a méhlepény öregedése? bármikor, vagy csak az X. (mondjuk 36.) héttől? és milyen gyors folyamat ez?

nekem ugyan a cukrom nem magas (sőt, mostanában inkább alacsony...), de van ugye vérnyomásproblémám és hát mai csirke sem vagyok ;) szóval erőltessem én a flowmetriát, ha a dokim magától nem ajánlja fel? (legutóbb a 28. héten volt, akkor minden OK volt és azt mondta, hogy a 36.-ig nem is tervez újabbat...). de azért szeretnék biztos lenni benne, hogy minden OK. amúgy már múlt héten (33.) ctg-zett is, ami csak a 36. héttől szokás, gondolom, ezt is elővigyázatosságból tette...

köszi!

Tubi

Köszönöm Tubi, na én is tanultam valamit :) Tudtam, hogy külföldön van split, de én úgy tudtam, hogy nem lehet magyarországon ilyet beszerezni legálisan, azaz a patikusunk 1 hónapja mondta. Lehet, hogy azóta változott a dolog... mindenesetre ez szuper, ha tényleg lehet kapni nálunk! :) Várom a fejleményeket! Mindenesetre nagyfiam ma kapta meg a nem splitet, itt aztán senki sem mondta, hogy bármi lehetőségünk lenne erre.
Na, majd meglátjuk, hogy a kicsi mit kap, mert ő még csak 16 hós és két hét múlva kapja, neki igazán kijárna a split...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tubi, sajnálom, hogy mégsem kapsz split oltást, pedig felcsillant ám az én szemem is, hogy Brúnó majd ezt kapja... de akkor ő sem... a gyerekek születése óta nagyon jóban vagyunk a patikusunkkal, 1 hónapja mondta ő ezt nekem, de tényleg azt hittem, ahogy írtad, hogy azóta változott. Kár, hogy nem...

A korod ÉS a cukrod valszeg az, ami miatt hamarabb ctg-znek, ja meg még valami: első baba ÉS a korod ÉS a cukrod. Igazából nem tudom a pontos okát, de azt tartják magasabb kockázatnak, ha valaki az elsőt szüli később, mondjuk, ha a többediket szüli valaki 36 évesen, azt kisebb kockázatnak tartják, mintha az elsőt. A magas vérnyomásod, ha jól tudom, kordában van tartva, amiatt biztos nincs nagyobb elővigyázatosság, legalábbis a korai ctg-t illetően.

Van egy dolog, amiből lehet sejtenünk nekünk, cukrosoknak, hogy öregszik a lepény: az alacsony cukrok. Ugyanis amikor kezd a lepény a végefelé közeledni (általában ez a 36. hét után indul el átlagos esetben), akkor csökkennek azok a hormonok, amik magasan tartották eddig a cukrokat és ez a szülésig elviekben egyre jobban fog csökkenni (nálam így volt az elsőnél, ugye 40 hét 2 naposan szültem és a 37. hét végén elkezdett csökkenni a cukrom, az uccsó 2 hetet végig hipóztam, ezért is szokták befektetni a cukrosokat ilyenkor, mert fennál a súlyos hipó veszélye a végefelé). Tehát, ha a 36. hét előtt jelentősen elkezdenek csökkenni a cukrok, akkor az nagy eséllyel lehet ennek a korai öregedésnek a jele, akkor oda kell figyelni, de nagy baj nem lesz, max tényleg nem 40 hetesen fogsz szülni (ha már most ctg-znek,én inkébb amúgy is arra számítanék, hogy a 38. hét körül lesz a szülés).
Én minden 25. heti UH után rákérdeztem a flow-ra, nem nagy dolog, 1 perc és megvan. Az, hogy hányas állapotban van a lepény, önmagában semmit sem jelent, ezt Hruby majd elmondja neked biztos, kellenek, hogy legyenek egyéb tényezők is, amik az öregedésre utalnak, magyarul ez összetett dolog, nemcsak 1 dolog az, ami fontos. A flow lehet jó, de a lepény kezdhet már hamarabb is öregedni, tehát Hruby azt szokta mondani, hogy ha:
1. nincs vérzés
2. baba jól fejlődik és nem lassul a fejlődése
3. nincs nagy vércukorváltozás az alacsonyabbak felé
4. vérnyomás rendben
5. flow rendben
- akkor szinte mindegy, milyen fokú a lepény állapota (tudod, ez az I-II-III-IV fokok szoktak lenni, ilyenkor egy I-II-es normális, de ha minden fent említett dolog OK, akkor lehet III-as is), meg meg szokták nézni a meszes részeket, ha az túl sok, az sem jó jel. Nos,lehet, hogy kihagytam valamit, de tényleg összetett dolog ez. Általános szabály az, hogyha a baba szépen fejlődik, addig nem érdemes parázni. Én azért mindig nézettem flow-t... Áldom is az eszem, mert emiatt vették észre Brúnó ritmuszavarát, aminek ugye semmi köze a lepényhez, csak a szivét ilyenkor megnézik, azaz meghallgatják, hogy jól ver-e. Szóval a tapasztalataim alapján én a harmadiknál is ezt tenném, mindig nézetném ezt és azt is, hogy a lepény milyen állapotú, ha már ott fekszem az UH alatt.
szia!

nahát csak féligazság, amit mondtam, mert "hivatalosan" nem lehet mégsem kapni (a házidoki kavarta be egy kicsit a kétféle oltást) :(. tehát - megrendelni lehetne a GSK-s splitet, de az nem tudjuk, meddig tart, míg megérkezik. ahogy Te is írtad, már eléggé nyakunkon ez a járvány, úgyhogy végül a H1N1-ből a normált, a szezonálisból meg a split-et kapom (holnap, ma mégsem tudtam elmenni, kicsit leesett a vérnyomásom, muszáj volt feküdni egyet).

bocsánat a kavarásért, remélem, senkit nem vezettem félre...

egy kérdés más témában: jól gondolom, hogy a magas cukor, a magas vérnyomás, és a magasabb anyai kor is okozhatja a méhlepény öregedését, amit csak flowmetriával tudnak vizsgálni? egyáltalán mikortól "aktuális" ez a probléma? mikortól tapasztalható a méhlepény öregedése? bármikor, vagy csak az X. (mondjuk 36.) héttől? és milyen gyors folyamat ez?

nekem ugyan a cukrom nem magas (sőt, mostanában inkább alacsony...), de van ugye vérnyomásproblémám és hát mai csirke sem vagyok ;) szóval erőltessem én a flowmetriát, ha a dokim magától nem ajánlja fel? (legutóbb a 28. héten volt, akkor minden OK volt és azt mondta, hogy a 36.-ig nem is tervez újabbat...). de azért szeretnék biztos lenni benne, hogy minden OK. amúgy már múlt héten (33.) ctg-zett is, ami csak a 36. héttől szokás, gondolom, ezt is elővigyázatosságból tette...

köszi!

Tubi

szandimon

Új tag

köszi!

Tubi

Kedves Tubi!

A terhességem alatt toxémiás lettem, ami ugye magas vérnyomással is jár. Sőt az elején csak ez volt a tünet. +Cukorbetegség+ 32 éves voltam akkor. Gyógyszeres kezelést kaptam, így gyakorlatilag "alig " volt magas a vérnyomásom, csak a sok gyogyi az, amitől tartottam, de én már a 30. héttől bennfeküdtem. (A vérnyomásom folyamatosan romlott, emiatt kellett a szigorú megfigyelés) Minden második héten volt BF, és minden első héten sima UH. Minden másnap NST. Én úgy emlékszem, hogy a méhlepény korát, érettségét a sima UH-s leletre is ráírták, de csak attól kezdve, amikortól ez az öregedés meg is indult. Sajnos a kórházi leleteim nem adták ide, de úgy emlékszem, hogy nekem már a 32. héten I. fokban volt érett, még a II. fokot is elértem, de így nem tudom pontosan, hogy mikor. Azt tudom, hogy korainak tarották az érést. 35 hét 5 naposan mégis olyan fenn volt a babu, egyáltalán nem akart megszületni még a szülés megindítása ellenére sem, császározni kellett. (A toxémia okozta magas vérnyomásértékek miatt, fehérje stb.) De én is úgy tudom, ahogy Molli is írta, h legfeljebb nem a 40. héten, hanem picit hamarabb szülsz. Mindenesetre az én példámból kiindulva mégsem olyan gyors ez az öregedési folyamat, hogy nagyon pánikolni kellene pusztán ettől.
Ismét Mollira utalva a 35. héttől én is több cukorleesést vettem észre, pedig elvileg már jóval hamarabb megkezdődött az öregedés.....
Nekem a gondozóban másképp magyarázták ezt, azt mondták, hogy a baba saját inzulintermelése miatt lesznek alacsonyabbak a cukraim, nem tudom, nekem ezt mondták, és aztán az alacsonyabb cukrok meg is jelentek - ez tény. Hogy végülis mitől....

Olvastam, h a férjed is cukorbeteg, nálunk is ez a helyzet. Úgyanúgy rettegek, annyira magas az a százalék, ami az öröklődést illeti, de bizni kell. Eddig még Szandának semmi baja, 16 hónapos.

Minden jót :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Tubi!

A terhességem alatt toxémiás lettem, ami ugye magas vérnyomással is jár. Sőt az elején csak ez volt a tünet. +Cukorbetegség+ 32 éves voltam akkor. Gyógyszeres kezelést kaptam, így gyakorlatilag "alig " volt magas a vérnyomásom, csak a sok gyogyi az, amitől tartottam, de én már a 30. héttől bennfeküdtem. (A vérnyomásom folyamatosan romlott, emiatt kellett a szigorú megfigyelés) Minden második héten volt BF, és minden első héten sima UH. Minden másnap NST. Én úgy emlékszem, hogy a méhlepény korát, érettségét a sima UH-s leletre is ráírták, de csak attól kezdve, amikortól ez az öregedés meg is indult. Sajnos a kórházi leleteim nem adták ide, de úgy emlékszem, hogy nekem már a 32. héten I. fokban volt érett, még a II. fokot is elértem, de így nem tudom pontosan, hogy mikor. Azt tudom, hogy korainak tarották az érést. 35 hét 5 naposan mégis olyan fenn volt a babu, egyáltalán nem akart megszületni még a szülés megindítása ellenére sem, császározni kellett. (A toxémia okozta magas vérnyomásértékek miatt, fehérje stb.) De én is úgy tudom, ahogy Molli is írta, h legfeljebb nem a 40. héten, hanem picit hamarabb szülsz. Mindenesetre az én példámból kiindulva mégsem olyan gyors ez az öregedési folyamat, hogy nagyon pánikolni kellene pusztán ettől.
Ismét Mollira utalva a 35. héttől én is több cukorleesést vettem észre, pedig elvileg már jóval hamarabb megkezdődött az öregedés.....
Nekem a gondozóban másképp magyarázták ezt, azt mondták, hogy a baba saját inzulintermelése miatt lesznek alacsonyabbak a cukraim, nem tudom, nekem ezt mondták, és aztán az alacsonyabb cukrok meg is jelentek - ez tény. Hogy végülis mitől....

Olvastam, h a férjed is cukorbeteg, nálunk is ez a helyzet. Úgyanúgy rettegek, annyira magas az a százalék, ami az öröklődést illeti, de bizni kell. Eddig még Szandának semmi baja, 16 hónapos.

Minden jót :)
De jó, hogy itt vagy Szandimon :)
Mi pont tegnap néztünk Brúnónak egy miniprofilt... éhgyomrit, evés után 1 órásat és 2 órásat, szerencsére rendben volt, még nem érdekli, ha megbököm... Nimród is sorakozott, neki is meg kellett mérni :) Szerencsére ő is rendben volt. Én néha csinálok ilyen méréseket... De a szoptatással minden előnyt megadtál Szandinak!

Csak egy kiegészítést tennék a lepény öregedése témához. Nem minden nőgyógyász tudja (nem értem egyébként, miért...), amit az 1-es nőin figyelnek, hogy maga a lepény fokozata mekkora, az önmagában nem számít. Az I-es fokozat az semmi, a II-es meg a 30. hét után nem cukros nőkben is teljesen normális és ha a baba fejlődik szépen, még a III-as sem számít önmagában (és persze a cukorháztartás rendben van). Ezt bővebben leírtam a Tubinak szóló hszemben, hogy milyen dolgokat kell még figyelembe venni ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg öregszik-e a lepény.

Meg a cukorleesés a végén. Hát igen izgalmas lenne, ha a baba inzulinja hatna ránk is... vagy, hogy nekünk azért kéne több inzulin, mert a babát mi látjuk el inzulinnal. Sok diabgondozót hallottam ilyet mondani, de nekik ez nem szakterületük, szerintem csak mondanak valami érthetőt a mamák számára, esetleg ők sem gondolnak bele, hogy ez lehetséges-e. A lepényben a keringés egyirányú, életveszélybe kerülnénk, ha visszafelé elindulna a vér, a baba vére... tehát tőle biztosan nem kapunk inzulint. A babának nem mi adjuk az inzulint a lepényen keresztül, nem tudom, mikortól kell neki inzulin, de a 25-26. héten legkésőbb már termeli, ez biztos, egy 30 hetes baba már tud emészteni szépen, ha amúgy egészséges, tehát addigra totálisan beáll az inzulintermelése is, szóval ez is kizárva. Nekem a nőgyógyászom mondta el, magyarázta el, hogy hormonális okokból kell nagyon sok inzulin a terhesség második felében nekünk és ez azért van, mert a lepény olyan hormonokat termel, melyek vc emelő hatásúak és ezekre a hormonokra egyre kevésbé van szükség a terhesség végén, amikor érett a baba és ha idő előtt elöregedne a lepény, a lepény szemszögéből ez olyan, mintha már érett lenne a baba, nem működik rendesen és hamarabb leáll, tehát a hormontermelése is hamarabb kezd csökkenni, ezért jelezhet ez problémát idő előtt (ezt is a nődoki mondta el).

lizzi

Őstag
érdekesek ezek a dolgok amiket a lepény öregedéséről írtok,tanultam 1-2 dolgot újra!!!
de én kivétel vagyok ezek szerint ez alól is,mivel:nekem minden héten volt flowmetria a kórházban és nem vették észre ,hogy elöregedett a méhlepény,de abban is biztos vagyok ,hogy ha van ott egy hozzáértő diab doki akkor feltűnt volna neki,hogy nagyon sokat hipózom napok óta,én ezt mondtam is ott a dokiknak de mivel egyik sem volt annyira hozzáértő azt felelték ez normális
a dokimtól amikor megkérdeztem ,hogy ezt hogy nem látták a flowmetrián azt mondta ,hogy sajnos vannak olyan esetek amikor pár nap leforgása alatt zajlik ez és nem mindig veszik észre sajnos ,de mi szerencsések voltunk ,mert a ctg-n kiderült és gyorsan cselekedtek

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
érdekesek ezek a dolgok amiket a lepény öregedéséről írtok,tanultam 1-2 dolgot újra!!!
de én kivétel vagyok ezek szerint ez alól is,mivel:nekem minden héten volt flowmetria a kórházban és nem vették észre ,hogy elöregedett a méhlepény,de abban is biztos vagyok ,hogy ha van ott egy hozzáértő diab doki akkor feltűnt volna neki,hogy nagyon sokat hipózom napok óta,én ezt mondtam is ott a dokiknak de mivel egyik sem volt annyira hozzáértő azt felelték ez normális
a dokimtól amikor megkérdeztem ,hogy ezt hogy nem látták a flowmetrián azt mondta ,hogy sajnos vannak olyan esetek amikor pár nap leforgása alatt zajlik ez és nem mindig veszik észre sajnos ,de mi szerencsések voltunk ,mert a ctg-n kiderült és gyorsan cselekedtek
Lizzi, a flowmetria nemfeltétlenül rossz, ha már öregszik a lepény. Ezért írtam le, hogy mennyi mindent kell egyszerre figyelembe venni ahhoz, hogy kijelenthesse valaki, hogy öregszik a lepény - idő előtt természetesen,mert egy idő után nyilván elöregszik, szóval valahol ez fiziológiai dolog. Olyan is előfordul, hogy infarktusos lesz egy lepény, nem is ritka igazából, nem tudom pontosan, hogy ez mit takar, de ez hirtelen állapot és emiatt elhal bizonyos része a lepény, ez meg pont ugyanolyan, mint amikor elöregszik, szóval, akár ez is lehetett nálad.

Hát az orvosok... Nem véletlenül ajánlgatom másnak Hruby Ervint, akinél én mindkettőt szültem. Hihetetlenül nagy tudása van a pasasnak, ezt meg onnan tudom, hogy az unokatesóm az 1-es nőin orvos (korababa orvos) és ismeri az összes ottani nődokit. Ajánlott nekem többet is, mindenkiről elmondta, hogy kinek mi az előny-hátránya, válasszak én. És én azért választottam akkor is Hrubyt, mert róla mondta azt, hogy ugyan emberileg sokszor nagyon fura és nem az a típus, aki lesegít a vizsgálóasztalról (tényleg nem az) meg lelket önt az emberbe, ha látja, hogy rossz kedvű, ellenben szakmailag (főleg a cukorbetegséget és az ehhez társuló terhességi szövődményeket tekintve) messze felülmúl mindenkit. És mivel már nem tudom, milyen rangja van, pl egy ügyeletes orvos csak extra vészhelyzetben dönthet felőlem, ha én Hruby betege vagyok, amúgy vele kell egyből konzultálnia és más eseteknél is őt hívják konzultálni. Natynak volt vele egy rossz élménye, nem tudom, mi esetleg Naty, ha olvasod ezt, akkor megírhatnád, kivi vagyok, de ezt leszámítva szakmailag még soha senki nem panaszkodott rá. Én ezeket mind mind tőle tudom és 100%, hogy az ő tudása miatt sikerült spontán, hüvelyi úton szülnöm az elsőt és ez nagyon ritka dolog, főleg 20 év cukor után. És egyszerűen tényleg ért a cukorbetegséghez, de legalábbis a terhességet befolyásoló tényezőkhöz, én állítom, hogy a klinikán a legjobban. Nekem számít, hogy megértsem, hogy mi miért történik és mindig készséggel elmagyarázta és ha ellenvetésem volt, meghallgatott, rám bízta a cukrom kezelését benn fekvés alatt, elfogadta, hogy ezt én tudom jobban (nagyon nagyon kevés orvos képes erre), szóval megbarátkoztam a dologgal, hogy nem túl finoman vizsgált meg, hogy nem simogatott meg, amikor rossz kedvem volt (képletesen) és nem jópofiztunk vele erről arról, de szakmailag akármikor megbíztam benne. Pedig... ismertek gondolom, én nem bízom meg akárkiben.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ja, Naty, eszembe jutott valami. A te dokid ugye az onkológus orvos ott, Hruby meg főleg az érrendszeri, cukros szövődményeké (mármint terhességieké) és gyűlölik egymást ketten. Ezt nem mondta el az unokatesóm, hogy miért, csak annyit mondott, hogy marha rosszban vannak. Amikor úgy volt, hogy a te dokid lesz a helyettese, merthogy én kértem (amikor Hruby szabin volt), akkor először akadt ki Hruby, hogy hát biztosan őt akarom? Szóval az az érzésem, hogy mindketten jó dokik, bár más a szakirányuk, de lehet, hogy pont a rivalizálás miatt alakult úgy, hogy neked rossz élményed volt vele kapcsolatban. Én egyszer találkoztam a te dokiddal, amikor Hruby nem volt és hozzá mentem mégis, ő tudta, hogy Hruby betege vagyok, jó hogy nem dobott ki egyből az utcára. Leküldött hozzám 1 óra várakozás után egy fiatal dokit, valami medikust, hogy akkor most ő fog megvizsgálni, szóval végülis nem akart velem foglalkozni. Ebből gondolom, hogy tényleg nagyon szar viszony lehet köztük...

szandimon

Új tag
Meg a cukorleesés a végén. Hát igen izgalmas lenne, ha a baba inzulinja hatna ránk is... vagy, hogy nekünk azért kéne több inzulin, mert a babát mi látjuk el inzulinnal. Sok diabgondozót hallottam ilyet mondani, de nekik ez nem szakterületük, szerintem csak mondanak valami érthetőt a mamák számára, esetleg ők sem gondolnak bele, hogy ez lehetséges-e.
Nekem a nőgyógyászom mondta el, magyarázta el, hogy hormonális okokból kell nagyon sok inzulin a terhesség második felében nekünk és ez azért van, mert a lepény olyan hormonokat termel, melyek vc emelő hatásúak és ezekre a hormonokra egyre kevésbé van szükség a terhesség végén, amikor érett a baba és ha idő előtt elöregedne a lepény, a lepény szemszögéből ez olyan, mintha már érett lenne a baba, nem működik rendesen és hamarabb leáll, tehát a hormontermelése is hamarabb kezd csökkenni, ezért jelezhet ez problémát idő előtt (ezt is a nődoki mondta el).

Kedves Molli!

Most, hogy mindezt elolvastam - eszembe is jut, hogy a vizitelő nőgyogyi mindig azt kérdezte tőlem, csökkent-e már az inzulinigényem, van-e sok cukorleesés, mert az már "baj"-t fog jelenteni. Én meg úgy gondoltam, hogy gyagya ez a doki, a gondozóban pontosan elmondták nekem, hogy mi az ábra ilyenkor, és én teljesen azt hittem, hogy ők értenek hozzá, hisz ők a diabetológusok, a nőgyogyi mond hülyeséget...Most meg kiderül, hogy ő mondott igazat? Tényleg olyan jó lenne, ha normálisan tájékoztatnák az embert...

tubi

Aktív tag
sziasztok!
hát nagyön örülök, hogy van ez a fórum, mert most rövid időn belül annyi hasznos info-val lettem gazdagabb!!! Köszi mindenkinek!
Akik már szültek - pontosan milyen sebességű ez az inzulin-igény csökkenés? nekem csak úgy 1 hete van, hogy sok a lantus, emiatt folyamatosan alacsony, kisebb hypokkal. le is vettem 19-ről 18-ra, ami önmagában nem tűnik nagy csökkenésnek, de tény, hogy a terhességben először kellett csökkenteni. így most jó, egész nap 4-5 körül van. a gyorsból ugyanannyi kell adott ch-hoz, de ez mindig is így volt, csak a lantussal kellett mindig bűvészkedni.
a másik, hogy nekem III.fokozatúnak mondták a méhlepényemet a 34. hét elején és a nőgyógyászom (ugyanannál a dokinál vagyok, mint Molli) azt mondta, hogy ez nem gond önmagában. viszont flow-m nem volt, csak a 29. héten és jövő hétre sem tervezett be. A múlt heti UH-n, amikor a III. fokot megállapították (és még hozzá, hogy a baba pont jó méretű, minden OK vele, "gyönyörű" - mondta az UH-s, de hát ugye milyen is lehetne? ;) ), akkor az UH-s doki azt is mondta, hogy nem látja indokoltnak a flow-t. Vagyis úgy tűnik, tényleg több dolgot mérlegelnek és így dől el, hogy gynakodnak-e, hogy valami nem OK.
Amúgy annak nagyon örülnék, ha hamarabb jönne picit, mert egyáltalán nem boldogít a 3-4 hét kórház gondolata :(
Tubi

tubi

Aktív tag
kicsit kiegészítve a régebbi eszmecserét, íme egy sztem jó cikk h1n1 témában:
http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html

én örülök, hogy úgy döntöttem, beadatjuk (köszi a bátorítást, Molli!!! :) ), nálunk se férjnek, se szülőknek, se anyósapóséknak, se nekem még a legminimálisabb mellékhatás nem volt. viszont cserébe megnyugodtam és nem kell majd eltiltani a közeli hozzátartozókat sem a gyerektől :) azért sztem a kórházi folyosóra nem fogom kivinni mutogatni...

tubi

Aktív tag
sziasztok, megint én ééééééééééééééééééééés.... kérdezek ;) meglepődtetek, ugye? ;)
szóval ha jól fogtam, akkor cukorbetegségre genetikailag hajlamos babák esetében nagyobb eséllyel lesznek ténylegesen cukorbetegek, ha kiskorukban túl korán kapnak tehéntej-alapú dolgokat (gondolom, nem csak a tejről van szó...). na most mi van akkor, ha mondjuk császárral fogok szülni (elég nagy esély van erre), a gyerkőc nem lesz velem egy ideig (remélhetőleg max 1 napig, de ugye ki tudja, ilyenkor a SOTE-n elképzelhető, hogy tápszert is adnak a babának), vagy ha valamilyen oknál fogva nem tudnék szoptatni. Tudtok olyan tápszert, ami nem tehéntej alapú? Mert nekem a gyerekorvos azt mondta, ilyen nincsen... Vagy ilyenkor jobban járok, ha keresek egy szoptató anyukát, akinek sok a teje és tőle veszek át?
A másik kérdés - Molli, Te írtál erről korábban, nem tudom, hogy azóta mi a helyzet ebből a szempontból - van valamilyen vizsgálat, ami megállapítja a gyerkőc genetikai hajlamát? Nálunk mindkét szülő cukros és valahogy jobban érezném magam, ha kicsit többet tudnánk arról, mit örökölt tőlünk. Tudom, hogy ebből nem lehet megtudni, hogy cukros lesz-e majd valamikor, de mégis több info, mint a semmi.

Köszönjük!!!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
sziasztok, megint én ééééééééééééééééééééés.... kérdezek ;) meglepődtetek, ugye? ;)
szóval ha jól fogtam, akkor cukorbetegségre genetikailag hajlamos babák esetében nagyobb eséllyel lesznek ténylegesen cukorbetegek, ha kiskorukban túl korán kapnak tehéntej-alapú dolgokat (gondolom, nem csak a tejről van szó...). na most mi van akkor, ha mondjuk császárral fogok szülni (elég nagy esély van erre), a gyerkőc nem lesz velem egy ideig (remélhetőleg max 1 napig, de ugye ki tudja, ilyenkor a SOTE-n elképzelhető, hogy tápszert is adnak a babának), vagy ha valamilyen oknál fogva nem tudnék szoptatni. Tudtok olyan tápszert, ami nem tehéntej alapú? Mert nekem a gyerekorvos azt mondta, ilyen nincsen... Vagy ilyenkor jobban járok, ha keresek egy szoptató anyukát, akinek sok a teje és tőle veszek át?
A másik kérdés - Molli, Te írtál erről korábban, nem tudom, hogy azóta mi a helyzet ebből a szempontból - van valamilyen vizsgálat, ami megállapítja a gyerkőc genetikai hajlamát? Nálunk mindkét szülő cukros és valahogy jobban érezném magam, ha kicsit többet tudnánk arról, mit örökölt tőlünk. Tudom, hogy ebből nem lehet megtudni, hogy cukros lesz-e majd valamikor, de mégis több info, mint a semmi.

Köszönjük!!!
Szokás szerint na ki válaszol rögtön? Éééééén :D
Méghogy nincs nem tej alapú tápszer? Tejallergiás a gyerekem, sajtot sem bírja, szóval sajnos tudom, hogy van ilyen. Totál tejmentes gyógytáp, majd megnézem a nevét, mert már nem eszi és elfelejtettem (tejmentes pépet eszik inkább). Sok tejallergiás baba van, nagyon is sok sajnos, ők nem ehetnek HA-s tápot sem, csak tejmenteset. Biztos, hogy ennél a gyerekorvosnál maradtok?
A kórházban sajnos nem fogsz tudni hatni senkire, ha a baba 1-2 napot az intenzíven lesz, ami nem kell messze menni, elég,ha alacsony a cukra születéskor és nem állhelyre magától (ami cseppet sem ritka cukros anyuka babájánál). Valszeg fog kapni tápot, de az HA-s táp, abban nagyon kevés tejfehérje van. Annyitól semmi baja nem lesz, megkérdeztem egy szoptatási tanácsadót, azt mondta, hogy ennyi táptól még a bélflórája is simán visszaáll eredetibe (mintha csak szopott volna) 2-3 hét alatt. Hát ugye Brúnó is így járt és filóztam ezen egy keveset... De megnyugodtam, ha a bélflórája is visszaállt az "érintetlenbe", akkor ez teljesen elenyésző mennyiség, ne foglalkozz ezzel.
Meg, képzeld el, hogy ez a tejdolog nem olyan, mint mondjuk az allergizáló ételek, hogy adsz epret a babának és nem lesz kiütéses, akkor kaphat epret, túl vagyunk rajta, ez olyan, hogy valószínűleg akkor okozHAT problémát, ha rendszeresen kap tejterméket idő előtt. Ha egy ideig kap tápot, ami HA-s, attól semmi baja nem lesz, esetleg ha nem lenne elég a tejed és kell este kiegészítés, arra is jó lesz a HA-s táp, mert az kicsi mennyiség. Ha esetleg egyáltalán nem tudnál szoptani vagy a gyerek hosszabb távon maradna nélküled, akkor lenne értelme rávenni valakit, hogy tejmentes tápot adjanak neki.

Oldal tetejére