szia!
köszi az indo-t, akkor rákérdezek mégegyszer! jajj, mikor lesznek már egyértelmű info-k ebben a témában? úgy tűnik, mintha a pánikkeltés még az egyértelmű dolgokat is elmosná...
lényeg, hogy beadatom mindkettőt.
Tubi
Tubi, nincs split H1N1-es oltás, a gyerekeknek sincs split, pedig ők a szezonálist splitben kapják. Vagy a másikra gondoltál, a szezonálisra, hogy azt váltod ki? Akkor bocs

Az a fluarix, a split szezonális.
A szoptatás alatti oltásokról a magyar orvosok szerintem nem tudnak semmit. A nőgyógyászt érdemes megkérdezni, ha már a legbiztosabb infot szeretnétek tudni, a háziorvos egyszerűen nem ért ehhez, nem az ő szakterülete, ne csodálkozzatok, ha másokat mondanak.
Szerencsére a mi családunkban nagyon sok az orvos, gyerekorvosokból van több is és van egy az 1-es nőin dolgozó unokatesóm, aki koraszülött orvos, de emiatt a terhesség-szoptatás alatti dolgokhoz is többet ért, mint egy sima orvos, nos én tőlük szerzem be az infoimat és ha jól értelmezem úgy működik a dolog, hogy az oltás vivőanyagából nem valószínű, hogy sok belejutna az anyatejbe (az elölt vírus meg nyilván nem), mert tojásszármazék van benne és emiatt nem kaphatják az 1 év alatti babák, de ha szoptatás alatt kaphatja az anyuka, akkor logikusan nem juthat át az allergizáló anyag - következésképpen itt a lényeg abban van, hogy az oltás által az anyában termelődött antitestek azok, amik védelmet nyújtanak a babának és nem az oltás maga!!! Ugyanilyen védelemmel látja el az anya a babát, ha megbetegszik influenzában, a baba szempontjából ez tökmindegy, tehát nem az oltás maga az, ami átjutva védelmet biztosít a babának!!! Gondoljatok bele, hogy az oltást véráramba juttatják, úgy fejti ki hatását. A baba meg lenyeli az anyatejet, a gyomrában sav első körben kinyír mindent, amit tud, ugyanúgy, ahogy a felnőtté is, ezért nem lehet lenyelni az oltást! Tehát, a babába is csak úgy tudna bejutni az oltás úgy, hogy hasson is neki, ha valamilyen módon a véráramába jutna, de ez szoptatással kizárt.
Összegezve: szoptatás alatt az oltás nem okoz kárt a babában, de védettséget sem. A védettséget az anyai immunreakció okozza a babában, ami messze nem olyan szintű, mintha a baba oltást kapott volna (ezt nem szabad figyelmen kívűl hagyni) és ugyanolyan védettség, amit akkor kap a baba az anyatejből, ha az anya átesik a betegségen. Tehát, szoptatás alatt érdemes oltást kérni, mert valóban ez az egyetlen módja, hogy úgy védjük meg a babát, hogy mi ne legyünk betegek. Másodsorban valóban célszerű nem vinni emberek közé a járvány alatt, mert ez a védettség nem erős eléggé, hogy mástól ne kaphassa el. De ennél többet nem lehet tenni és valszeg ez elég is lesz.
Tubi, nálad izgi a helyzet,mert megkapod most az oltást, attól a baba nem lesz védett, de mondjuk valamennyi antitestet fog kapni szoptatás alatt, szóval valamennyire védett lesz, de nem anynira, mintha szopi alatt kapnál oltást. De szerintem - tapasztalatom szerint - ez nem számít, mert a szoptatott babák marha jól bírnak kis korukban mindent, egyszerűen a sok antitest miatt szinte sosem betegek (kivéve, ha ráköhögnek, tüsszentenek beteg emberek - de ezt el lehet kerülni ugye). Neked most nagyon fontos, hogy TE legyél védett, utána meg ne vidd emberek közé a járvány ideéig, ez megoldható, a rokonoknak sem fog összedőlni a világ, ha nem randa, ráncos, piros újszülöttként látják először

))
Én is beadattam szoptatás alatt az oltást és beteg lett Brúnó, de nem nagyon. Nem lett például nagyon lázas, csak 1 napig volt 38.5, az is szépen lement, csak szegény sokáig köhögött, de nagyon enyhe lefolyású volt az influenza (biztosan az volt a doki szerint). Én is beteg lettem, de az oltás miatt, csak köhögtem és mégcsak lázas se lettem, rosszul sem nagyon voltam, egy erősebb megfázáshoz volt hasonló. Szóval így működik a szoptatás alatti védelem a babának, ha máshonnan össze is szedi a vírust. Jobb esetben egyáltalán nem betegszik meg. Nálunk az enyhe hőmérséklet és a párás levegő volt a ludas, abban sétáltunk sokat és úgy szedte össze a levegőből... szóval sajna ilyenekre is kell figyelni, pedig nem egy gyenge gyerek Brúnó, teljesen egészséges volt akkor is és most is (legalábbis az immunrendszere az). Nem szabad ködös, párás, esős levegőben járvány alatt sétáltani (azóta tudom...), de ha nagyon hideg van, az kifejezetten előnyös, meg a száraz levegő is jó, meg a napsütéses-száraz.