Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szanrit, én is azt mondom, hogy ne legyél türelmetlen. A megfelelő beállítást nehéz jól eltalálni elsőre. Ha az meg is van, akkor is kell a szervezetnek legalább egy hét, amíg rááll a jó beállításra.
Az is meg lehet, hogy van egy jó beállítás, de a pumpa mellett is labilis marad a cukid. Arra kell törekedni, hogy ez a labilitás minél kisebb legyen. A pumpa sem mindenható, de sokkal nagyobb a variálási lehetőség, mint pennel. Nagyon sokan, pl. én is pumpával értem el egy stabilabb cukorszintet, de még pumpával sem olyan tökéletes, mint egy jó egyensúlyú penesnek. De pumpa nélkül katasztrofális volt.

szanrit

Új tag
Köszi a választ!! Na,ez azért megnyugtató!!!!Igen,gyorsan hívtam dokinénit és mondtam,hogy mi a helyzet ..ő is javasolta,hogy szúrjam át!! megtettem,most várok!!!Amúgy ,tényleg hamar megszoktam a viselését és nem zavar,hogy itt van rajtam,még nagyon sokat kell tanulnom és újra tanulnom.Főleg az étkezések ch tartalmát meg,hogy mi hogyan szívódik..stb..Remélem ,jobb lesz,mint volt,mert talán igy szabadabb az életem! mondjuk még nem nagyon merek eszegetni plusszba,de nem is nagyon kell...majd Írok,hogy ,hogy megy!! Szia!

szanrit

Új tag
Köszönöm,hogy írtok,kell a megerősítés!!!Igen,néha azt gondolom,hogy minden ripsz-ropszra megy.Én is reménykedem benne,hogy stabilabb lesz az anyagcserém,mert elég rémesek voltak az utóbbi időben.A pumpa tetszik,még a mozgással vagyok hadilábon,hogy mikor lenne a legalkalmasabb..majd írok és köszi mindent!!!

vighkata

Köszi a választ!! Na,ez azért megnyugtató!!!!Igen,gyorsan hívtam dokinénit és mondtam,hogy mi a helyzet ..ő is javasolta,hogy szúrjam át!! megtettem,most várok!!!Amúgy ,tényleg hamar megszoktam a viselését és nem zavar,hogy itt van rajtam,még nagyon sokat kell tanulnom és újra tanulnom.Főleg az étkezések ch tartalmát meg,hogy mi hogyan szívódik..stb..Remélem ,jobb lesz,mint volt,mert talán igy szabadabb az életem! mondjuk még nem nagyon merek eszegetni plusszba,de nem is nagyon kell...majd Írok,hogy ,hogy megy!! Szia!
Nagyon jól látod. Az inzulin felszívódásását (inkább hatáskezdetét, tartamát) kell a CH felszívódásához igazítani, hogy nagyjából egy hullámban legyenek. Ezt csak pumpával lehet elérni, de erre kevés táblázat van, mert nagyon sok minden befolyásolja. Sokat kell tapasztalni, és ha valami beválik, az nem biztos, hogy 1 év múlva is hatásos. De addigra már van annyi gyakorlat, hogy tudja az ember a pici változásokat is követni, vagy elémenni.

vighkata

Kata!!Köszi a bezsúrási helyeket!! Rita
Szívesen. Elfelejtettem írni, hogy a felkar is jó hely, az nincs az ábrán. Én nem szeretem, belebonyolódtam a melltartó pántjába, de sok gyerkőc remekül el van a felkaros szúrással.

Melyik kanült használod? A 8 mm-s FelxLinket? Mert lehet, hogy neked a ferde 17mm-s (vagy 13mm-s) TenderLink lenne a megfelelő.

Na, csak ügyesen, és írjál, hogyan alakulsz.

poe

Őstag
A pumpa tényleg szabadabb életet biztosít, de ahhoz, hogy eredményes legyen vele a kezelés, sokat kell tanulni a diab kezeléséről, a saját anyagcserédről, illetve magáról a pumpáról... Míg penes voltam kb tizedennyit tudtam és még bőven van mit tanulnom. :)

tímeácska

Őstag
Szívesen. Elfelejtettem írni, hogy a felkar is jó hely, az nincs az ábrán. Én nem szeretem, belebonyolódtam a melltartó pántjába, de sok gyerkőc remekül el van a felkaros szúrással.

Igen, ezt megerősíthetem, hogy a felkar is jó hely. Én is jól elvagyok vele, bár nem vagyok gyerek (csak letagadom ám! :D)...;)
Míg babavárós voltam, áttértem 100%-ban a felkarra, valahogy nem volt szívem a pocakomat bökdösni... Annyira megszoktam már... Pedig most már ideje lesz egy kicsit pihentetni ezt a területet, azért kb. 7 hónapig csak ez a terület lett szúrva... De a hasam bökési területei szépen regenerálódtak. Biztos furcsa lesz újra a pocakon a kanül...:p

szanrit

Új tag
Sziasztok!
Most,hogy a felkaromban van a kanül,elég jók az eredmények.5,7-6,3-hajnalban 8,0 volt.általában 2-3 körül mindig 10-13 körül volt mostanában.nem akarom elkiabálni...
Most a 10 mm-es flexlinket,használom.Próbáltam a hasba a 17 mm-es tenderlinket,de nem vezetett jól.igy most ezzel próbálkozom.Igen,egy kicsit nehézkes,lekötni meg bekötni a felkarba a szereléket,de ezen a területen legalább nincs háj!!majd azért még próbálkozom a tenderlinkkel is,hátha az a lábamnál szuperál.

moncsi

Új tag
Sziasztok!

Jött a meleg, kicsi fiam csak enni, aludni (meg egy kicsit tanulni) jár haza, kinn röpizik, bicózik, focizik vagy éppen ami akad... Így most ismét hullámzik a cukra. A bázishoz még nem nyúltam, kérdem: van aki már megtette? Hogyan fogjak neki? Minden segítséget szívesen veszek. A szenzor is szóba került, bár a kölök erősen tiltakozik ellene..

poe

Őstag
A szenzor ellen miért tiltakozik?
Próbáld megfogni azzal, hogy milyen ultramodern kütyü. Minden kölök technomán.

vighkata

Töröltem!

Eddig mindent benne hagytam, soha nem lehet tudni mikor van szükség az újraolvasásra. (vagy el lehet menteni mappába? úgy marad helyem?-bocs, hogy ilyen analfabéta vagyok):o
Van mentés is, de asszem az is beleszámít a limitbe. A fontosakat tartsd meg, a többi kuka. :D

gjutka

Új tag
Sziasztok!
Egy ideje olvasgatlak Benneteket, de eddig még nem írtam... Most viszont segítségre lenne szükségem. Mivel december óta van csak pumpám, így nem tudom, hogy a nyári-téli időszámításnál mi a teendő. Ti hogy csináljátok?

vighkata

Sziasztok!
Egy ideje olvasgatlak Benneteket, de eddig még nem írtam... Most viszont segítségre lenne szükségem. Mivel december óta van csak pumpám, így nem tudom, hogy a nyári-téli időszámításnál mi a teendő. Ti hogy csináljátok?
Szia Jutka, örülök, hogy közöttünk vagy.

Az attól függ, hogy mennyire vagy labilis, mármint cukorilag. Van, aki egy 24 óra alatt lassan "csúsztatja" azt az 1 órát. Mondjuk úgy, hogy minden étkezés előtt kb. egy órával léptet előre 20 percet (ősszel pedig 20 perceket vissza). Erre persze oda kell figyelni.

Én viszont nem vacakolok vele, átállítom a pumpát, és kész. Szinte meg sem érzem. Reggel az átállított időnek megfelelően eszek.

Ha pusztán a technikai részére vagy kíváncsi, akkor vagy este, vagy reggel érdemes előre állítani a pumpa óráját. Ha az éjszakai és hajnali bázisod jelentősen eltér a reggel adott-tól akkor mindenképpen reggel állítsd át.

A cukormérőd óráját se felejtsd el átállítani, főleg akkor, ha az adatokat számítógépre töltöd.

christina

Őstag
A cukormérőd óráját se felejtsd el átállítani, főleg akkor, ha az adatokat számítógépre töltöd.

:) Én rendszerint az első (vagy a sokadik) mérés után kapok észbe, hogy a fenébe, már megint elfelejtettem átállítani a mérőt!
A pumpát is délben állítottam át (nincs jelentősége nekünk), pedig már reggel minden óra be volt állítva. Hát hiába, öregszem.:rohog:

gjutka

Új tag
Köszi, Kata, a gyors választ :)A végén reggel átállítottam a kütyüm óráját, egyszerre az egész órát. Mivel mostanság jó napjaimat élem (reggel is 4,5-ös vércukorral ébredtem), nem szórakoztam a 20 percekkel. Nem is ment 7,5 fölé egész nap!:hurra:
Bocsánat, hogy tegnap bemutatkozás nélkül betoppantam, de annyira bepánikoltam, hogy mit kell csinálnom ma, hogy nem volt türelmem többet írni.
Magamról talán annyit, hogy 37 éve vagyok cukros, tehát nem vagyok kezdő. Pumpásként viszont igen! Soha nem voltak olyan jó értékeim, mint az elmúlt 4 hónapban - mindamellett, hogy egy évvel ezelőtt 103 egység inzulint kaptam, most 29-32 egységet adok! Számtalan dolgot tanultam meg a pumpás rendszer mellett!!! Számomra is döbbenetes, hogy ennyi idő után kellett, hogy kiderüljön számomra, hogy akkor jók a cukraim, ha szinte teljesen húsmentes étrenden vagyok. Szerencsére ez nem okoz nehézséget. Egyébként nagyon élvezem a pumpás életet :D:D:D, a szabadságot, hogy végre nem kell reggeliznem, hogy addig alszom, amíg szeretnék stb. Na de ezeket az előnyöket Ti is tudjátok :)

Köszönöm a kedves fogadtatást :dr_24:!

Oldal tetejére