Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Kata!
Nekem a kanül 1 kézzel való "izélgetése" nem jelent gondot! Sőt, már az a furcsa, ha 2 kézzel nyúlok hozzá!:-D;-) A melltartóba hajjaj, de frankón be tudok én is gabalyodni, főleg, ha elfelejtkezem a pumpáról... A kanül betételéről: azért azt nem felejtsük el, hogy nekem van egy igen komoly segítségem, egy 4 éves rosszcsont személyében, aki hatalmas szakértéssel, és gyakorlattal, és nem utolsó sorban élvezettel döfi belém a kanült... Néha az általa vélt sérelmek megtorlásaként érzékelem kivitelezni a "segítségét", mármint, a bebökést... És még hozzá is teszi: "anyuci, nem fog fájni!!!"... És bumm, már bennt is a kanül... Váááá!;-):-D:-D:-D

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Kíváncsi vagyok, hányszor fogom elfelejteni wc-re menetelkor, hogy a kanül a karomban, 60 cm cső, ami tökéletes hosszúság a nadrág övtartójáig. Na de amikor lehúzom a gatyókát? És ha elfelejtem a 60 cm korlátot??? Mert elfogom (murphy).
Tudom, odafigyeléssel minden működik, a pumpát levehetem a nadrág övtartójáról.... Na de sebaj, úgy szép az élet, ha zajlik. He-he.

Mrobi

Új tag
Azt írd meg léccike, hogy Patrik a betegsége elfogadásában a pumpás kezelés hozott-e érezhető változást. Pl, hogy jobban odafigyel, jobban érdeklik a jó eredmények, vagy szabadabbnak látod-e közösségben, suliban, vagy bárhol.
Patrik kezdettől fogva nagyon ügyesen, és fegyelmezetten viselte a dolgokat. Már az első nap önállóan adta az inzulint, mérte a cukrát. A harmadik nap mivel hamar hazaakart menni, megtanult mindent ami kellet az otthoni kezeléshez, nem tudtak tőle olyat kérdezni amire ne tudta volna a válasz. Nagyon büszkék voltunk ......, és ijedtek mi lesz velünk otthon.
A kezdeti nehézségek után, eleinte jól ment. Aztán elkezdtek romlani az értékei, ekkor kedztem ismerkedni a pumpával, és próbáltam győzködni, hogy próbáljuk ki. A döntést végülis a kezébe adtuk, elmontuk az elönyeit, a hátrányait (bár ez utóbbi elég rövidre sikerült) Nem volt túl lelkes, de végül azt mondta próbáljuk meg, minden kötelezetség nélkül. Biztos hogy már nem szívesen válna meg tőle, és élvezi is a vele járó szabadságot. Az érzelmei élég változók, van amikor apró dolgokért is lelkesedik, és van mikor minden mindegy csak a számítógép legyen bekapcsolva. Az eredményeinek is biztos örül, de talán nem annyira mint én szeretném. Lehet én vagyok telhetetlen.
Kamaszodik, és most talán ez teszi egy kicsit bonyolultabbá a dolgokat.
Most éppen a nagyobb önálloságot tanuljuk, mert eddig amióta pumpa van mindent apa mond, (mennyi bolus, mérj vissza,.....) és a doktornő is mondta, neki már önállóan kell számolnia, cselekednie (teljesen eggyet értek).

vighkata

Köszi Robi, hogy írtál Patrikról, nagyon jó volt olvasni, hogy hogyan éli meg egy pubertás küszöbén álló srác a mindennapokat. Valószínű, hogy a jövőben is ő fog "irányítani". Mivel odafigyel a betegségére, és tisztában is van vele, így megtehetitek, hogy hagyjátok "lelkesedni" aztán pedig hagyni "beburkolózni". Hisze ő most válik kisfiúból fiatal férfivá. Az önállósodást pedig segíteni kell, hogy a saját ritmusában valósítsa meg. Kontrollra mindig is is fog számítani, tudnia kell, hogy a háttérben ti figyeltek rá, ez biztosnágot ad neki.
Jó lesz a talin találkozni, de Patrik a korából adódóan biztosan egy kissé visszahúzódó lesz. A kamaszok nehezen viselik ekkor a "produkálást", ők legalábbis így élik meg. Ami nekünk eszmecsere, vagy info átadása, az nekik a személyiségükben való túrkálás, a magánéletük kitálalása.
Meg van nektek Békefi Dezső Gyermekdiabétesz című könyve? Ezt feltétlenül ajánlom, a serdülő korig végig viszi a diab témát. A talira elviszem.

lizzi

Őstag
sziasztok!
hát jó sokat írtatok alig bírtam visszaolvasni:)
kanül:hát ebben kivételesen szerencsésnek mondhatom magam ,mivel nem marad semmi a levétele után,de combba szúrtam én is párszor de sikertelenül,és mivel sokat biciklizek így nem is a legjobb hely nekem ,de karban majd kipróbálom valahogyan én is :)
Nyafi üdv a pumpások táborában!!!

Nyafi

Tag
Sssssssssszzzzzzzzzzzzzziiiiiiiiiiiiiiiijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaaa Nyafi!!!

hIÁNYOZTÁL ÁM... mENNYI INZULINRA ÁLLÍTOTTAK? tE KAPTÁL BELÖVŐT?

jÓ PIHIT MINDENKINEK.

jA!!!

éN IS AKAJOM ASZTAT A RAJZOT... LÉGYSZIIIIII...

:D
Hehehehehehe
Szia Ors!ka! Köszönöm kérdésed,egészen jól vagyok,bár a mai reggelt -illetve munkába indulást-iszonyat hipóval indítottam,8,9-es reggeli cukira rákorrigáltam +1 E bolust,na és ezt nem kellett volna! A villamoson már majd elaludtam,remegett a térdem és a szívem úgy kalapált hogy csak na! Szerencsére eljutottam a fánkosig és egy epres fánkot ott helyben befaltam!!
Szégyen-gyalázat,de szőlőcukor két napja nincs nálam...:oops:
Most már jól vagyok szerencsére és bízom benne hogy Somogyi nem talál meg...:)
A bázisom 0,3 és 0,6 között változik napszakonként.
Ja és nem kaptam belövőt...Te igen? És mi újság Veled,hogy bírod a pumpásságot...milyenek a cukijaid?

Nyafi

Tag
sziasztok!
hát jó sokat írtatok alig bírtam visszaolvasni:)
kanül:hát ebben kivételesen szerencsésnek mondhatom magam ,mivel nem marad semmi a levétele után,de combba szúrtam én is párszor de sikertelenül,és mivel sokat biciklizek így nem is a legjobb hely nekem ,de karban majd kipróbálom valahogyan én is :)
Nyafi üdv a pumpások táborában!!!

Szia Lizzi!

Én nem merem karban kipróbálni...én is olyan lilulós vagyok mint kmolli,igaz,nincs is túl sok tartalék a karomon...:)
Ma reggel viszont szuper helyet találtam magamnak a jobb oldalamon a Tendernek! Nem is éreztem a beszúrást és menet közben sem zavart(igaz,akkora hipóm volt,hogy nem is tudtam volna ezzel foglalkozni..)

zsuzsa

Új tag
Eleinte nálunk is gond volt hogy a karba a kanül, a gatyó zsebébe vagy derekán a pumpa
, és jött a szükség, és akkor látom jön ki a wc-ről és húzza mag után és kiabál hogy húzódik a szerelék. Ezért mi a kezdetektől fogva, mivel ő karba nagyon szereti, nem a kanül helyét válltoztattuk meg, hanem a pumpát tettük bele egy derékövbe, és ezt a sportövet viseli mindíg, mostmár a másodikat koptatjuk, mert a tépőzár egy idő után elenged. Ez így nekünk nagyon bevállt, remélem nyáron sem fogja túlzottan melegíteni. A zsebbe azért sem működött, mert lehúzta a nadrágot, kis pamut nadrágok zsebéhez nehéznek bizonyúlt.

vighkata

Zsuzsa!
Ugye jöttök a talira? Oda tudok vinni tépőzáras derék pumpa tartót vinni. Remélem olyan, amit ti is használtok. Én megvettem, de nem használom, szívesen nektek adom.

Sziasztok! Újra itt vagyok. Most kaptam meg az OEP-határozatot az új pumpám támogatásáról. Minimed Paradigm 522, támogatás 785400 Ft, a beteg által fizetendő 138600 Ft. Eddig rendben is lenne, de a szerelékekről nem kaptam semmilyen visszajelzést az OEP-től. A Medtronictól kapott info szerint azért, mert az előző pumpám szerelékeire vonatkozó határozat még érvényes. Így a recepteket újra ki kell iratnom, majd beküldeni az OEP-hez. Nem értem, miért nem tudták visszaküldeni a szerelék-recepteket az előző engedélyre hivatkozva :twisted:Ráadásul az előző engedélyem még 90%-os támogatást tartalmazott, kíváncsi leszek, mennyit kell fizetnem a szerelékekért. Vajon a jogerős határozat vagy a megváltozott jogszabály az "erősebb"?
Van valakinek hasonló tapasztalata?<STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 9pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }</STYLE><STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 9pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }</STYLE>

orsika

Új tag
:D
Hehehehehehe
Szia Ors!ka! Köszönöm kérdésed,egészen jól vagyok,bár a mai reggelt -illetve munkába indulást-iszonyat hipóval indítottam,8,9-es reggeli cukira rákorrigáltam +1 E bolust,na és ezt nem kellett volna! A villamoson már majd elaludtam,remegett a térdem és a szívem úgy kalapált hogy csak na! Szerencsére eljutottam a fánkosig és egy epres fánkot ott helyben befaltam!!
Szégyen-gyalázat,de szőlőcukor két napja nincs nálam...:oops:
Most már jól vagyok szerencsére és bízom benne hogy Somogyi nem talál meg...:)
A bázisom 0,3 és 0,6 között változik napszakonként.
Ja és nem kaptam belövőt...Te igen? És mi újság Veled,hogy bírod a pumpásságot...milyenek a cukijaid?

Szió!

nem kaptam, ennek járok utána ma, hogy jár-e. vagy meg kell venni?
Az én bázisom 0.6, de ha változik napszakonként, vagy fizikai aktivitás függvényében, akkor a tbr.-t használom.

Én egyébként jól vagyok, és örülök, mint majom a farkának, mert nem gondoltam volna sosem, hogy az én vc-imet valaki, vagy valami még rendbe hozhatja, és most először látok rá esélyt, ami szerintem fantasztikus... Ha így haladunk, 1-2 éven belül jöhet a baba is... amiről már kezdtem letenni, a kicsi egészségére gondolva...

Nyafi

Tag
Úgy látom nagyon hasonlóan gondolkodunk,én sem hittem volna hogy rendbe lehet tenni a cukijaimat valaha is! És pont a jövőbeli baba miatt
döntöttem így!:)
És ha majd kapsz infót a belövőről,megírod? Nekem is kellene a Flexhez...

orsika

Új tag
Úgy látom nagyon hasonlóan gondolkodunk,én sem hittem volna hogy rendbe lehet tenni a cukijaimat valaha is! És pont a jövőbeli baba miatt
döntöttem így!:)
És ha majd kapsz infót a belövőről,megírod? Nekem is kellene a Flexhez...
Igen, megírom... Már várom a mail-t, a cégtől...
Nekem is könnyítene a dolgomon, mert vagy én vagyok a béna, vagy mindig rosz helyre szúrom, de nekem igenis fáj. Pedig itt mindig azt olvasom, hogy ááááááááá nem fáj az... Hát nekem meg fáj... Ja! és 4 napja annyira rossz helyre szúrtam, hogy nem szívódott fel az inzulin... Tartósan 15 fölötti cukikat mértem, nem értettem miért... Azt hittem megint kezdődik előről minden rossz, és én a pumpával sem leszek beállítva, de azért 2 napja átszúrtam., és láss csodát, már megint alig megyek 8 fölé... Talán kétnaponta egyszer...
BOLDOG VAGYOK!!!

Nyafi

Tag
Igen, megírom... Már várom a mail-t, a cégtől...
Nekem is könnyítene a dolgomon, mert vagy én vagyok a béna, vagy mindig rosz helyre szúrom, de nekem igenis fáj. Pedig itt mindig azt olvasom, hogy ááááááááá nem fáj az... Hát nekem meg fáj... Ja! és 4 napja annyira rossz helyre szúrtam, hogy nem szívódott fel az inzulin... Tartósan 15 fölötti cukikat mértem, nem értettem miért... Azt hittem megint kezdődik előről minden rossz, és én a pumpával sem leszek beállítva, de azért 2 napja átszúrtam., és láss csodát, már megint alig megyek 8 fölé... Talán kétnaponta egyszer...
BOLDOG VAGYOK!!!

Ez szuper,gratulálok!!:)
Én is nagyon happy vagyok,az alapom szuperül be lett állítva,csak akkor vagyok gondban amikor nem tudom egy étel Ch-tartalmát! Emiatt emelkedett föl már a cukim 14-re is,meg aztán lehet hogy a felszívódással is gondok vannak...és igen,nekem is tud fájni! Csíp,ég...ezért is fogom legközelebb kipróbálni a Flexet,hátha azzal jobb.
Ma reggel 6,6-tal indítottam,úgyhogy most minden rózsaszín...tegnap persze úgy rámtalált Somogyi hogy még este is 11,1-et mértem lefekvéskor!:???:

tímeácska

Őstag
Orsika, Nyafi!
Annyira jó Benneteket olvasni! Jó látni, ahogy örültök!:) És persze azt is, hogy Mindkettőtöknek bejött a pumpa! Remélem, más pumpán gondolkodó is olvassa írásotokat, mivel szerintem igen jó hatással lennétek egy pumpeszon hezitálóra!;-) Azt is írhatnám, hogy cukik vagytok! :-D:-D:-D;-)
Ti jöttök a talira?;-)
Flex-hez belövőről: a Link Assist nem alaptartozéka a kezdő csomagnak! Külön lehet megvenni, de hogy mennyiért, na arra már nem emlékszem... De nagyon jó kis készülék, mindenkinek csak ajánlani tudom!!! És nem felejtsétek el kipróbálni a többi kanülöket is, különböző méretű szerelékekkel, ha másért nem is, hát csak az összehasonlítás kedvéért! Mivel még csak a próbaidőtöket töltitek, van rá lehetőségetek -amit érdemes kihasználni!!!- kérni minden fajta kütyüből a pumpa tréneretektől! Ha nem tapasztaljátok meg személyesen az összes kanült, szereléket, nem tudtok mihez hasonlítani, és a fél éves rendeléseteknél rendelt cuccost lesztek kénytelenek használni... Csak pár példa: Máténak majdnem fele-fele arányban rendeltünk Flex Link 8 mm-es kanülöket, ezen belül fele 30 (hasba használjuk, ezért kell ilyen rövid), fele 60 cm-es szerelékkel(karba, oldalába használjuk, ide kell a hosszabb), a készlet másik fele Tender Link 13-m-es kanül, csak 60 cm-es szerelékkel, mert karba használjuk csak. A saját tapasztalatunk az, hogy a Flex, mivel merőleges, nálunk karban nem annyira előnyös, mivel a kezében sokkal inkább ki van téve a kihúzódásnak (akár játszás közben hamarabb beakadhat, mint pocakban, ruha alá rejtve). A Tender megbízhatóbb nálunk karba. Így a 30 és 60 cm-es szereléket is egyaránt pocaknál használjuk. Mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy saját magának mi a jó! Hiába szimpatikus nekem a Tender Link, ha egyszer nem viseli el a bőröm... Ez van, örülök, hogy a Flex-re nincs allergiás reakcióm...
Úgyhogy, próba, próba, próba!;-)

vighkata

Én úgy tudom, hogy a belövő eredeti ára 20 körüli, és nekünk kedvezményesen 10-12 körüli. Megkérdezem a tréneremet, ma találkozom vele, és egy földim is használja, őt is meg tudom kérdezni.
Én azért nem akarok belövő kütyüt, mert nekem muszáj látnom a szúrást, így tudom kontroll alatt tartani. Az ismerősöm, akinek van, dícséri, és mindig használja is.

Tehát hajrá lányok!!!!

lizzi

Őstag
Hát lányok tudom mit éreztek most:),én ugyanezt éreztem amikor a beállítás alatt nem ment 6 fölé a cukrom csak egyszer ,de ne keseredjetek el a későbbiekben sem ha nem mindig lesz ilyen gyönyörű a cukrotok ,hiszen lesznek dolgok amik befolyásolhatják és akkor azt ki kell tapasztalni ,hogy hogyan kell lekezelni:)
Tímeácska szavait pedig fogadjátok meg és próbáljatok ki mindenféle kanült,én is ezt tettem anno a próbaidőn és rá kellett jönnöm ,hogy nekem nem jó a Flex csak a Tender .Flex-Linkkel én is ugyanezt éreztem mint ti,hogy fáj .csíp és érzem mikor megy be az inzulin és kihúzáskor L alakban volt a kanül mindannyiszor,hogy hogyan csináltam nem tudom ,de nem jött be.De viszont a Tenderből én is 2 félét rendelek 13 és 17 mm-est és attól függően ,hogy hova szúrok éppen azt választom amelyik a legmegfelelőbb!

pusimelu

Őstag
Irigylem a lányokat hogy nekik már van pumpájuk,és jók a cukrai.Mondjuk nekem még nem olyan rosszak de most nem lesz 5,0 a glikolizált hgb.,és nem azért mert nem figyeltem oda a ch -ra.Én is pumpát akarok!!!!!Még 2 év várakozás,de remélem hamar eltelik.Gratulálok nekik és kívánom hogy minnél hamarabb babázzanak mert annál nincs jobb dolog a világon.Köszönöm az Istenkének hogy a betegségemet csak utána kaptam miután megszülettek a lányaim.Meli

Nyafi

Tag
Nagyon aranyosak vagytok,köszi minden biztatást!!!!:D

Tímeácska,megmondom őszintén, a diabos tali gondolata nagyon felvillanyozott,csak azért nem jelentkeztem eddig mert a barátomnak akkor lesz vizsgája és valszeg nem tud levinni.Még meglátjuk...
Kíváncsi lennék nemcsak a fényképetekre hanem a hangotokra is...Ti meg még nem is láttátok az arcomat sem...:lol:

Oldal tetejére