Cukorbetegség csecsemőkorban??!!

somcsika

Aktív tag
Én az ilyen állításokkal nem tudok mit kezdeni. Nem mérhető, nem bizonyítható -- már-már hit kérdése. A születés a maga valójában és minden körülményével az élet része. Én a magam részéről nem hiszem el ezt a feltételezést.

Tőlünk viszont a kórházban egyből a születési körülényeit is megkérdezték, sőt, ha az elején azt hiszem, hogy le is irtam, hogy a doktornő még meg is jegyezte, hogy milyen felelőtlen szülészek is vannak. Én Szandimmal több mint 2 napot vajjudtam, mire császár lett belőle.

Utána kezdtem el kutakodni a neten és többek között ez is fel volt sorolva a lehetséges okok között.
Bár jelzem, az, hogy pl. a korai tehéntejes táplás is szerepel és még sok minden, megint csak feltételezés, mert pl. az előbbi Nikiéknél is úgy emlékszem, hogy 15 hónapos koráig szopizott a babájuk. Sokakat hallottam már, hogy nem is adtak a gyereknek tehéntejet és sokáig szopott a csemetéjük és mégis cukorbeteg lett.
A védőoltásokat sem okolják, de a svéd kutatások mégis csak azt biztonyítják, hogy valamilyen szinten mégiscsak köze lehet a betegség kialakulásához, hiszen Svédországban és Franciaországban a legmagasabb a védőoltással való ellátottság és sajnos a cukorbeteg gyermekek száma.

Tegnap a spektrumon Jamie Oliver a Navajo törzsnél járt és az ők népszokásiait és ősi ételeiket próbálta a main világba átkonvertálni, hogy az ottani Navajo fiatalok ne a Mekki-ben és a hasonló gyorsétermekbe járjanak, mert sajnos náluk is ijjesztő mértékben nő a cukorbeteg gyermekek száma.
Azt gondolom, és ez már nem csak az én véleményem is, hanem az orvosunkké, hogy ez a próbléma már túl mutat a genetikán. Lehet okokat keresni, de a legfőbb ok és indok az az élelmiszerek ill. az élelmiszer alapanyagok genetikai változása és az a sok műsz.r amit meetettnek velünk, a nagycsomó ízfokozó és minden egyéb olyan táplálék amiért nem kell megdolgozni, mert szinte csak hozzávűgják az emberhez.
Azt gondolom, hogy a cukorbetegség is ugyanúgy ahogy a stressz egyfajta urbanizációs betegség. A stressz ellen is lehet védekezni. de valljuk be elég sok olyan szituáció van az életünkben ami nyomott hagy bennünk és még este vagy éjszaka is azt érezzük, hogy amiatt nem tudunk aludni, mert az agyunk nem tud lekapcsolni.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Én az ilyen állításokkal nem tudok mit kezdeni. Nem mérhető, nem bizonyítható -- már-már hit kérdése. A születés a maga valójában és minden körülményével az élet része. Én a magam részéről nem hiszem el ezt a feltételezést.

Csatlakoznék.

Ha lelki okai lennének a cukorbetegségnek, akkor nem urbanizációs, jómódú betegség lenne a cukorbetegség, márpedig a civilizáció előretörésével növekedett a számunk is ennyire és minél fejlettebb egy ország, annál több a cukros - és ez nem az oltások miatt van Svédországban és Franciaországban, mert nem kapnak több oltást, mint mondjuk mi.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Somcsika, a születés körülményei más miatt fontosak. Ott derül ki, hogy volt-e oxigényhiánya pl. Nálunk mindig végigkérdezik mindegyik gyereknél, még a sima sérvműtétnél is végig kellett mondani mindent.

dg

Őstag
Meg aztán vissza a kezdő megállapításhoz : születéskor elszenvedett stressz és cukorbetegség kapcsolata... Hát??...

Maga a stressz és a betegségek kialakulása (általában a betegségek és nem konkrétan a cukorbaj), az már más tészta, más topik.

g_andi

Tag
Sziasztok!Ma kissé bepánikoltam,mert 18 hónapos kislányomnál, sokkal több volt a teli pisis pelus, ezért megmértem a cukrát.Étkezés után 7.3 volt neki, erre felhívtam a kezelőorvosunkat, aki mondta,hogy ez akár még normális is lehet, és holnap mérjem meg az éhgyomri cukrát és mérjem aznap úgy neki,mint a testvérének,aki cukorbeteg.Remélem nem lesz nála gond. Mondjuk most éppen bárányhimlős is.Bízok benne, hogy alaptalan a félelmem, mert a közérzete jó.Van valakinek hasonló tapasztalata?

tímeácska

Őstag
Sziasztok!Ma kissé bepánikoltam,mert 18 hónapos kislányomnál, sokkal több volt a teli pisis pelus, ezért megmértem a cukrát.Étkezés után 7.3 volt neki, erre felhívtam a kezelőorvosunkat, aki mondta,hogy ez akár még normális is lehet, és holnap mérjem meg az éhgyomri cukrát és mérjem aznap úgy neki,mint a testvérének,aki cukorbeteg.Remélem nem lesz nála gond. Mondjuk most éppen bárányhimlős is.Bízok benne, hogy alaptalan a félelmem, mert a közérzete jó.Van valakinek hasonló tapasztalata?

Szia Andi!
Ha hiszed, ha nem, napok óta én is mérem a 4 hónaposom cukrát, mert Neki is magasabb (szerintem magasabb), most is éppen 9,0 mmol/l... Nekem még nem tudták megmondani, hogy egy ekkora csecsemőnél mik a határértékek... Bogimnak amúgy az éhgyomri cukrai rendszeresen 7 fölöttiek...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Timi, ezek nem jók, de lehet átmeneti is a csecsemőknél, attól még nem lesz egyből cukros! De beszélj mindenképpen egy gyerekdiabdokival léccí!!!!!!!!
Vagy mindig ilyenek voltak neki?

Én is mértem Brúnóét egész pici korától kezdve (1-2 hetes...). És sosem volt neki éhgyomorra 6 fölött és egyszer mértem egy 8 valamennyit, de aztán kezet mostam neki és mértem még egyet és az csak 7.2 vagy valami ilyesmi volt, amúgy csak 4-5 körülieket mértem mindig. Nem gondolom, hogy élettani az éhgyomri 7 fölött és a 9-esek sem kaják után :( De azt tényleg tuom, komolyan, hogy ha gond is ez, akkor is lehet átmeneti. És azt is tudom, hogy ha a cukorbetegség előszele lenne, akkor meg nem tudnának mit tenni.... De mindenképpen beszélj egy gyerekdiabdokival! Majd figyelem, hogy írsz-e ide erről, mert most már nagyon érdekel és aggódom...

tímeácska

Őstag
Timi, ezek nem jók, de lehet átmeneti is a csecsemőknél, attól még nem lesz egyből cukros! De beszélj mindenképpen egy gyerekdiabdokival léccí!!!!!!!!
Vagy mindig ilyenek voltak neki?

Én is mértem Brúnóét egész pici korától kezdve (1-2 hetes...). És sosem volt neki éhgyomorra 6 fölött és egyszer mértem egy 8 valamennyit, de aztán kezet mostam neki és mértem még egyet és az csak 7.2 vagy valami ilyesmi volt, amúgy csak 4-5 körülieket mértem mindig. Nem gondolom, hogy élettani az éhgyomri 7 fölött és a 9-esek sem kaják után :( De azt tényleg tuom, komolyan, hogy ha gond is ez, akkor is lehet átmeneti. És azt is tudom, hogy ha a cukorbetegség előszele lenne, akkor meg nem tudnának mit tenni.... De mindenképpen beszélj egy gyerekdiabdokival! Majd figyelem, hogy írsz-e ide erről, mert most már nagyon érdekel és aggódom...

Molli! Bővebben találsz írást esetünkről a "blogokban". Nem nyilvános blog... Bogim címmel...

umbra08

Aktív tag
Szia Andi!
Ha hiszed, ha nem, napok óta én is mérem a 4 hónaposom cukrát, mert Neki is magasabb (szerintem magasabb), most is éppen 9,0 mmol/l... Nekem még nem tudták megmondani, hogy egy ekkora csecsemőnél mik a határértékek... Bogimnak amúgy az éhgyomri cukrai rendszeresen 7 fölöttiek...

Meg kellene mérni többször egy "egészséges" (ezzel nem azt akarom mondani, hogy Bogi nem az!!!), tehát egy másik 4-5 hónapos baba cukiját, feltéve, ha lesz olyan szülő, aki engedi ezt.
Hátha van az ismerősi körben vagy családban hasonló korú baba, akit "tesztelni" lehetne.
Én erre gondoltam még anno, amikor az én kisfiam 6 hónaposan cukorbeteg lett, de nem mertem senkit megkérni, pedig volt baba a baráti körömben. Nekik biztosan egy sokk lett volna, hogy meszúrjuk a pici ujját, ahogy a legelején nekem is az volt.

tímeácska

Őstag
Meg kellene mérni többször egy "egészséges" (ezzel nem azt akarom mondani, hogy Bogi nem az!!!), tehát egy másik 4-5 hónapos baba cukiját, feltéve, ha lesz olyan szülő, aki engedi ezt.
Hátha van az ismerősi körben vagy családban hasonló korú baba, akit "tesztelni" lehetne.
Én erre gondoltam még anno, amikor az én kisfiam 6 hónaposan cukorbeteg lett, de nem mertem senkit megkérni, pedig volt baba a baráti körömben. Nekik biztosan egy sokk lett volna, hogy meszúrjuk a pici ujját, ahogy a legelején nekem is az volt.

Szia Umbra!
Nem tudom, hogy olvastad-e a Bogim című blogomat... Ha nem, légy szíves olvad el! Köszi!:dr_24:
Kíváncsivá tettél... Mik voltak azok az értékek, amiknél azt gondoltad, jó lenne, ha hasonló korú ismerős babánál is mérnének cukit, összehasonlításképpen? Hogyan derült ki, és milyen értékekkel kisfiad cukorbetegsége?

Rami

Tag
Sziasztok!
Kedves Tímeácska!
Amikor megszületett Olcsim tavaly márciusban, akkor a kórházban faggattam az orvosokat, majd késöbb a diabetológusomat, aki egyben gyermek diabos is a csecsemők cukiértékeiről!
Mindenki, azt mondta, hogy ugyan az a normál érték egy babánál, mint a felnötteknél!
Olcsimnak alacsony volt a megszületésekor, vagyis kicsit késöbb esett le (1.9-2.1), majd 2 napig infúzión volt, aztán rendeződött a cukorszint!
Ezért kezdtem a csecsemők értékei után nyomozni, akkor!
A Bogim című blogodat nem tudom olvani, nem látom az értékeket (gondolom a mérések eredményei ott vannak, és a tapasztalataid is!
Én mértem születésétől a babának és 4-6 között volt étkezések után, amíg csak szopizott! A hozzátáplálás megkezdése után is többször mértem és max 7.5 volt! Azt hiszem 7.8 a határ! Bogikának a 9-es érték anyatejtől vagy tápitól lett?
Nagyon remélem, hogy semmi baj nem lessz!! Azért írsz Bogiról ide a fórumra is???
Nagyon érdekel a pici babád!!!
Szúrkolok, hogy makk egészséges maradjon a kicsi babyd!

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Kedves Tímeácska!
Amikor megszületett Olcsim tavaly márciusban, akkor a kórházban faggattam az orvosokat, majd késöbb a diabetológusomat, aki egyben gyermek diabos is a csecsemők cukiértékeiről!
Mindenki, azt mondta, hogy ugyan az a normál érték egy babánál, mint a felnötteknél!
Olcsimnak alacsony volt a megszületésekor, vagyis kicsit késöbb esett le (1.9-2.1), majd 2 napig infúzión volt, aztán rendeződött a cukorszint!
Ezért kezdtem a csecsemők értékei után nyomozni, akkor!
A Bogim című blogodat nem tudom olvani, nem látom az értékeket (gondolom a mérések eredményei ott vannak, és a tapasztalataid is!
Én mértem születésétől a babának és 4-6 között volt étkezések után, amíg csak szopizott! A hozzátáplálás megkezdése után is többször mértem és max 7.5 volt! Azt hiszem 7.8 a határ! Bogikának a 9-es érték anyatejtől vagy tápitól lett?
Nagyon remélem, hogy semmi baj nem lessz!! Azért írsz Bogiról ide a fórumra is???
Nagyon érdekel a pici babád!!!
Szúrkolok, hogy makk egészséges maradjon a kicsi babyd!

Szia Rami!
Köszönöm szépen, hogy leírtad a saját tapasztalataidat! Nekem nagyon hasznos infó minden egyes mondat!
Bogimnak a 9 mmol/l-es érték anyatej utáni...
Naponta több alkalommal mérem a cukrát, de rendszerint 7-8 közöttiek, sőt, gyakran még ennél is magasabb értékeket mérek, pl. tegnap volt ismét egy 11 fölötti cukra, de most már délelőtt... Azért írom, hogy most már, mert eddig az volt a tendencia, hogy rendszerint délután 5 óra körül volt a legmagasabb a cukra, gyakran 10 mmol/l fölötti, de mindig 9 fölötti!
Nos, tegnap már délelőtt 11-es cukra volt, délután, a "kritikus" időpontban is 10 körüli volt... Egyszerűen nem tudom, mire gondoljak...
Vizeletét naponta többször is ellenőrzöm, cukor néha pozitív, (ezt látom sajnos a vércukrain is), aceton viszont negatív. Ez utóbbinak viszont nagyon örülök!
Abban bízok, hogy ez csak átmeneti probléma...

zsuzsa

Új tag
Én is úgy gondolom hogy csak valami átmeneti dolog lehet, előfórdúlha hogy úgy lezajlott nála egy enyhe fertőzés vagy gyulladás hogy csak ilyen módon mutatkozott meg, lehet hogy más csecsemőnél is így van, csak nem mérik, és nem jön elő. Amúgy úgy tudom minél kisebb a gyermek annál hevesebben tör elő a betegség, sokáig nem marad tünetmentes, úgy gondolom, ha erről lenne szó, már látványosabban, produkállná a dolgokat.

moncsi

Új tag
A minap beszéltem egy ismerősömmel, akinek a fiacskája,( aki már nem baba, hanem 12 éves) vashiányos volt, a cukrai pedig 10 körüliek. Miután megszűnt a vashiány, rendeződtek a cukrok is, most már kutya baja. Hogy ez egyedi dolog volt-e, vagy van tudományos összefüggés, azt nem tudom, de esetleg ennek is utána lehet nézni...;)

Rami

Tag
Szia Rami!
Köszönöm szépen, hogy leírtad a saját tapasztalataidat! Nekem nagyon hasznos infó minden egyes mondat!
Bogimnak a 9 mmol/l-es érték anyatej utáni...
Naponta több alkalommal mérem a cukrát, de rendszerint 7-8 közöttiek, sőt, gyakran még ennél is magasabb értékeket mérek, pl. tegnap volt ismét egy 11 fölötti cukra, de most már délelőtt... Azért írom, hogy most már, mert eddig az volt a tendencia, hogy rendszerint délután 5 óra körül volt a legmagasabb a cukra, gyakran 10 mmol/l fölötti, de mindig 9 fölötti!
Nos, tegnap már délelőtt 11-es cukra volt, délután, a "kritikus" időpontban is 10 körüli volt... Egyszerűen nem tudom, mire gondoljak...
Vizeletét naponta többször is ellenőrzöm, cukor néha pozitív, (ezt látom sajnos a vércukrain is), aceton viszont negatív. Ez utóbbinak viszont nagyon örülök!
Abban bízok, hogy ez csak átmeneti probléma...

Szia Tímeácska!
Igen az tényleg jó, hogy a vizeletben nincs aceton!
Utána néztem és az indok, amiért emelkedhet egy csecsemő vc-ra, határtalan!! (vírus, hasnyálm zavar, oltás, ahogy íták már a vashiány, hormon zavar stb..)
Tehát találgatni lehet!
Szerintem jövő héten csináltass egy teljes vérképet, ahol a Hba1c, TSH-t is megnézik + vízelet vizsgálat! Ha lenne fertőzés, akkor gondolom kimutatná a vizsgálati eredmény! Aztán egy hozzáértő gyermek diabetológussal konzultálni, véleményt kérni csak, hogy megnyugodj! Nem kizárt, hogy csak átmeneti a probléma, de mégis csak , egy nagy kő esne le a szívedről, ha orvos mondanná ezt!
Fogyást tapasztaltál Bogikánál?

umbra08

Aktív tag
Szia Umbra!
Nem tudom, hogy olvastad-e a Bogim című blogomat... Ha nem, légy szíves olvad el! Köszi!:dr_24:
Kíváncsivá tettél... Mik voltak azok az értékek, amiknél azt gondoltad, jó lenne, ha hasonló korú ismerős babánál is mérnének cukit, összehasonlításképpen? Hogyan derült ki, és milyen értékekkel kisfiad cukorbetegsége?

Szia Timi!

Nekünk a diab kiderülésekor a doki azt mondta, hogy nem tudják megmondani, hogy mennyinek kell lennie a cukrának egy 'normál babának'. Erre én fel voltam háborodva, miért ne tudnák, hisz csak 'tesztelni' kellene pár csecsemőt és máris tudnák, szerintem ez nem lenne nagy tudomány. Ezután gondoltam én, hogy más babákét kellene megmérni, de ahogy írtam, végül egy ismerős babást sem kértünk meg rá, pedig biztos hasznos lett volna.

Régebben találtam egy külföldi anyukát a neten, akinek a kisbabájának a diabja születéskor derült ki. Ő azt írta, hogy a 'normál baby' cukorértéke 50-100 mg/dl között van (ez 2,77-5,55 mmol/l), viszont nem írta, hogy mikor, ugye ezt éhominak gondoljuk. Ha minden igaz, Amerikában volt az eset, megpróbálok utána nézni. Azt is írta, hogy a babájának a cukorját 100-200 mg/dl között próbálják tartani a dokik (ez még a kórházban volt), ami ugye 5,55-11,11 mmol/l-t jelent. Anno, amikor kiderült a diab és faggatóztam itt-ott, úgy tudtam meg, hogy ha 10 mmol/l alatt van, már az is jó. Persze mostanság ennek az értéknek nem örülök, legjobb, ha 8,0 alatt van, de ezt te jobban tudod nálam.

Kérdezted a diab kiderülésének körülményeit nálunk.
Sajnos mi az utolsó pontig jutottunk el, ketoacidósis kóma, de hála megmentették. Igazából nem is fedezték fel elször, hörgőgyulladásnak hitték. Szóval, Tökmag 3 hónapos volt, amikor először végigaludta az éjszakát. Ez tartott kereken 4 hétig, aztán 4 hónaposan újra felkelt éjjel szopizni, 2x is, de olyan hangosan fájdalmasan üvöltve. Így utólag visszagondolva, akor már fájt a hasa. Hallottam, hogy az 1. tip. cukorbeteg kisgyermekek hasfájásra panaszkodnak. Elkezdtem újra neki Infacolt adni, nem-e fáj megint a pocija, mint kisebb korában.
Nem, szegénykém szomjas volt,a zért kérte a cicit. Szopizott, megnyugodott, aztán aludt tovább. Én, az okos első gyermekes anyuka azt hittem, hogy "fejlődési ugrás". Aztán 5 hónapos koráig, egészen a diab kiderüléséig (6 hó és 1 hét) borzasztó éjszakáink voltak. 1-2 óránkét szopott, fájdalmasa elordítva kelt, szopizott, visszaaludt.
Elküldöm, mert elveszik....

umbra08

Aktív tag
Azt akartam írni (elrontottam), hogy a neheze 5 hónapos korban kezdődött és a diab kiderüléséig tartott, azaz 6 hónapos volt és kb. 1 hetes.
Nagyon nehéz éjszakák voltak, szinte egész éjjel fenn voltam, nagyon fájdalmasan sírt fel mindig és nappal is sűrűn szopizott.
Családom piszkált, hogy miért etetem mindig azt a gyereket?
Nem fogok többet senkire hallgatni!! Hagytam volna, hogy sírjon és ő közben a cuki miatt meghal szomjan??? Ha sír, annak oka van.
Kórházba kerülés előtti héten többször nagyon durván átázott a pelusa éjjel, emlékszem a hálózsákja és az ágy is pisis lett.

Aztán eljött egy péntek délután, sűrűn szopizott, férjem elugrott egy ismerőshöz. Már akkor hallottam, hogy nagyon nehezen veszi a levegőt.
Utólag kiderült, hogy ez már az un. Kissmaul légzés volt.
A diab kiderüléséig még hosszú volt az út, kereken 24 óra, azt már nem mesélem el, hosszú és nehéz is ezeket az órákat felidézni.
A cukra a kiderüléskor 36 volt.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Azt akartam írni (elrontottam), hogy a neheze 5 hónapos korban kezdődött és a diab kiderüléséig tartott, azaz 6 hónapos volt és kb. 1 hetes.
Nagyon nehéz éjszakák voltak, szinte egész éjjel fenn voltam, nagyon fájdalmasan sírt fel mindig és nappal is sűrűn szopizott.
Családom piszkált, hogy miért etetem mindig azt a gyereket?
Nem fogok többet senkire hallgatni!! Hagytam volna, hogy sírjon és ő közben a cuki miatt meghal szomjan??? Ha sír, annak oka van.
Kórházba kerülés előtti héten többször nagyon durván átázott a pelusa éjjel, emlékszem a hálózsákja és az ágy is pisis lett.

Aztán eljött egy péntek délután, sűrűn szopizott, férjem elugrott egy ismerőshöz. Már akkor hallottam, hogy nagyon nehezen veszi a levegőt.
Utólag kiderült, hogy ez már az un. Kissmaul légzés volt.
A diab kiderüléséig még hosszú volt az út, kereken 24 óra, azt már nem mesélem el, hosszú és nehéz is ezeket az órákat felidézni.
A cukra a kiderüléskor 36 volt.
Komolyan kicsordult a könnyem... mi is átmentünk csúnya dolgokon, talán ezért is érint mélyebben minden kisbabás történet, de valahol az zavar a legjobban, hogy hány és hány gyerek (akár csecsemő) megy végig ezeken a fázisokon, mire kiderül a cukor és még ma is, 2010-ben engem mélyen felháborít, hogy ezt az egyértelmű tünetet nem ismerik az emberek és az orvosok többsége sem (!!!!), hogy aki sokat iszik és sokat pisil (és nem csak nappal!), annál első körben a cukrára kell gyanakodni???? Ha valaki kicsit mellébeszél, ügyetlen a mozgása, egyből már a stroke-ra gondol mindenki és mindenki totál hozzáértő lesz és minden tud, de a cukorbetegség ennyire triviális és össze nem téveszthető jeleivel még ma is alig vannak tisztában az emberek, ez egyszerűen hihetetlen. De legalább az orvosok lennének tisztában vele mind... főleg a háziorvosok.

misamaci

Aktív tag
Szia Timi!

Régebben találtam egy külföldi anyukát a neten, akinek a kisbabájának a diabja születéskor derült ki. Ő azt írta, hogy a 'normál baby' cukorértéke 50-100 mg/dl között van (ez 2,77-5,55 mmol/l), viszont nem írta, hogy mikor, ugye ezt éhominak gondoljuk. Ha minden igaz, Amerikában volt az eset, megpróbálok utána nézni. Azt is írta, hogy a babájának a cukorját 100-200 mg/dl között próbálják tartani a dokik (ez még a kórházban volt), ami ugye 5,55-11,11 mmol/l-t jelent. Anno, amikor kiderült a diab és faggatóztam itt-ott, úgy tudtam meg, hogy ha 10 mmol/l alatt van, már az is jó. Persze mostanság ennek az értéknek nem örülök, legjobb, ha 8,0 alatt van, de ezt te jobban tudod nálam.

Amerikában egy kissé más alapokon állnak a gyerekkori diabhoz (náluk azért lényegesen nagyobb a probléma, mint nálunk). Egyrészt a diagnózis felállításánál is, másrészt a kezelés/beállítás közben is.
A diagnózisnál alap, hogy minden észlelhető tünet (túl sok ivás/pisilés, hirtelen fogyás) jelen legyen ÉS

• random mérések eredményei >= 11,1 mmol/l (étkezések időpontjától függetlenül)
    VAGY
  • az éhomi (a megelőző 8 órában nem volt kalóriabevitel) vércukor >= 7mmol/l
    VAGY
  • cukorterhelés vizsgálatnál a 2 órás érték >=11,1 mmol/l
Ezek az alapok, de utána egy sor vizsgálatot még felsorolnak, amielyek segítenek tisztázni a diagnózist (többek közt genetikai vizsgálatokat is ... na ez nem mostanában lesz nálunk is természetes)

A kezelésnél abból indulnak ki, hogy a gyerek nem egy kis felnőtt ... szóval életkornak megfelelő céltartományokat határoztak meg és ezeket alkalmazzák a gyerekek esetében. Nagyjából 13 éves kortól állnak be a nálunk is használatos határértékekre.

pl.: 3 éves kor alatt sokkal fontosabbnak tartják a hypo kivédését - az idegrendszer fejlődési zavarainak kivédésére - ezért a céltartományt inkább 5,5 és 11,1 közé állítják be, a HbA1C-t 7,5 és 8,5 közt tartják kívánatosnak. ... és így tovább

Ezeket az ADA (Americen Diabetes Association) 2005-ben fogadta el irányelvként
Részletes anyag (27 oldal pdf) angolul elérhető itt:http://rep4.repository.syr.edu/6/1/Care_of_Children_and_Adolescents_With_Type_1_Diabetes.pdf

tímeácska

Őstag
Szia Umbra!
Köszönöm, hogy megosztottad velem/velünk kisfiad cukorbetegségének kialakulását.
Sajnos, Bogim is hasonlóan viselkedik... És anno Mátém is... Mátém születése utántól egészen a diabjának kiderülése előtti hónapig végig átaludta az éjszakát. Ahogy Bogim is. Ez azt jelenti, hogy mindkét gyermekemet este 9 körül letettem aludni, és reggel 6 körül ébredtek csak fel először, ettek, majd visszaaludtak. Aztán Mátém diabja előtt kb. 1 hónappal éjjelente 2-3 alkalommal felkelt, Ő is szopizott, majd elaludt. Bogim ugyan így van... Ő is 3-4 hete felébred többször is az éjszaka folyamán. Persze, remélem a "kezdeti" felébredések a rettentő hőségtől voltak, most pedig bújnak elő a fogacskái, szeretném azt hinni, hogy azért nyűgösebb is!

Oldal tetejére