Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Természetesen ugy gondolom, ha nem akarja válallni a gyerek felügyeletét, erre nem kényszeríthető, Pedig a pedagógus ha jól áll a dologhoz, kivédheti a gyerekmeki közösség negativ reakcióit, segitheti a "beteg gyermeket" ám ehhez fel kéne nőnie a társadalomnak. Addig meg marad a szülői idegharc,

Sajnos nagyon is igazad van, ezért vagyok én is kissé pesszimista. Hiába tudjuk mi lenne a jó, ha tényleg a nevelő "lelkén" múlik a dolog. Pedig d.g.-nek igaza van, a plusz terhet a fegyelmezhetetlen gyerekek okozzák. Tudjuk jól, hogy a diabos gyerkőcök korukat meghazudtolóan fegyelmezettek, okosak, és együttműködőek. Kellene egy óvónőnek, tanárnak ettől több?
Talán az ismeretlentől félnek, ezért nagyon fontos az edukálásuk. És ehhez tényleg elegendő lenne egy egynapos kurzus, meg egy kis füzetecske, atán a szülő úgy is adná a "használati utasítást", vagyis hogy a gyerkőcénél mire kell figyelni.

szolnok

Új tag
Annyira foglalkoztat a téma, hogy bár jelenleg engem nem érint / remélem nem is fog, azaz az unokáim nem öröklik ezt a "betegséget"- had legyek ennyire önző/ sokat gondolkodom és gondolkodtam ezen én is , hiszen tudom, hogy a fórumozó kis gyerekes anyukák között van városombeli is. Lehet, hogy nem olvastam el rendesen a topicokat de ezt az edukációs témát hogyan gondoljátok? Minden bölcsödei és óvodai gondozónőt elküldeni egy tanfolyamra? Ennek nyilván komoly anyagi vonzata lenne, -ha egyáltalán vállanák!
A másik én nem hallottam arról, hogy az Erős A. óvodát akarna , de a másik modell nem jut eszembe a neve, most állapotos a második gyerekével és Tillával vezette a Megasztárt na Ő akart ilyen ovodát többször volt a TV-ben, hogy tárgyal a minisztériummal aztán semmi.
Az én saját véleményem szerint nem is kell ilyen bölcsi és ovi, mert az olyan lenne mint egy kórház, és ugyebár mi nem vagyunk betegek, legalábbis a jó orvosok ezt sulykolják a diabosokba ez nem betegség ez állapot, tanulj meg vele együtt élni. Ezért szuper ötlet a képzés és nagyon jó lenne, ha megvalósulna. Na ehez talán igénybe lehetne venni a nagy neveket akik vállalják állapotukat, /Hevesi Tamás, Antónia.....stb/
Nagyon jó ötlet!!!!!

zsuzsa

Új tag
Szia Szolnok!
Minket sajnos nagyon érint az óvi kérdés, ill. mostmár szerencsére nem kérdés. Amikor a kisfiamról kiderűlt hogy cukibeteg, nem is vették vissza a bőlcsődébe, igaz én se tudtam volna vinni, nem volt stabil az állapota, kicsi volt, és nem ismertük még se , még nem is tudtuk, és fogtuk fel hogy mivel állunk szembe. Ettől függetlenűl rosszúl esett. Aztán 4 éves kora felé vándorólva, már nagyon szerettem volna ha közösségbe megy, 3 évesen kezdtem neki ovit keresni. Mi Pest megyében lakunk, a környékünkön 15 ovi van, a szomszéd VÁROSBAN csak 5 egy vezetővel, és azt mondta nagyon készségesen, hogy persze beveszi, hoszen ez a gyerek érdeke, de csak délelőttre és nem bízhatom ovónénire a mérést. Na puff neki, adtam is meg nem is. Most szeptemberben kezd egy katolikus oviba járni, most töltötte a 4 évet, itt agyon rendesek, segítőkészek volta, mérik vállalták a méréseket, igaz 15 km re van az otthonunktól, és nekem is ebben a városban kellett munkát talállno, de szerncsére nekem már júniusban sikerűlt elhelyezkednem és két percre leszek az óvodájától, így az együttműködés nem akadályozott az óvonénikkel. De ahogy látod ezt megszervezni, és kivitelezni nem volt egyszerű, nagyon össze kellett hangólni a dolgokat, munkahely, ovi stb.. és még azt is mertem szempontnak választani hogy az ovi jó legyen, pedagógiailag is, ne csak örizzen. Na szóval nem egyszerű, de sikerűlt, csak idegileg egy kicsit felőrli az embert, és ha te nem oldod meg, a kiskutya se segít benne, legalábbis a szakemberek nem. Nyugodtan taníthatnának már az ovónőképző főiskolán belgyógyászatot, egészségügyi tantárgyat, legalább az alapvető betegségekre, és itt nem a náthára gondolok, hanem asztma, cukibetegség, és még sok más. Volt olyan ovi ahol azt mondták beteszik őt a speckós csoportba, a sérűlt gyerekekhez, mert az a csoport kislétszámú. Semmi bajom a beteg gyerekekkel, és együtt érzek a szüleikkel, de így ahogy mondtad az én gyerekem nem ilyen módon beteg, nincs szüksége gyógypedagógusra, és diab ovira, sem hogy ápolónők őrizzék. Na szóval ez a téma megérne egy konferenciát, és végre tehetnének valamit ezen a téren. A dr. nő is azt mondja ugyan már anyuka a pumpa kezelése nem egy ördőngős dolog, tessék megtanítani ovónéninek, hát örülök ha a mérést csinállja egyenlőre aztán ha látja hogy hogy mi is ez, és érdekli, és van késztetés benne, akkor megtanúlja, ennél többet nem kérhetek. Lassan lépniük kell, mert most mi úttörők vagyunk ezen a téren, ha jövőre szeretne cukros kisgyerek oviba jönni, ide ahová most mi megyünk, biztos könnyebb dolga lesz, mert már ismerni fogják, és nem fognak félni tőle. De nekünk most ki kell ezt járni, de sajnos egyre többen fognak ilyen és hasonló problémával kelentkezni.

napocska

Őstag
Szerintem azért nincs nagy jövője a diab. ovinak, mert egy adott területen nincs olyan sok cukros gyerek, hogy érdemes legyen külön óvodát szervezni nekik. Túl nagy távolságokról pedig nem hordanák már oda a gyereket. Ráadásul a külön ovi csak erősítené bennük azt az érzést, hogy ők mások, mint a többi gyerek, holott nem. Szerintem az óvónő- és tanárképzésbe kellene beiktatni egy alapvető egészségügyi képzést, az olyan teljesen fölösleges tárgyak helyett, mint pl. filozófia, statisztika és hasonlók. El tudom képzelni, hogy ezek a tárgyak benne vannak a tantervben...
Persze ezeknek is megvan a maguk helye, ott, ahova valók :)

vighkata

Az lenne az igazi, ha minden óvodában lenne egy hozzáértő gondozó. Perszea legegyszerűbb, és tényleg a legolcsóbb az lenne, ha a több éves tanulmányaikba beilleszetnék a diabot. De ahhoz a tantervet ellene megcéloznunk. Amikor a szülő adja a "használati utasítást", már nem lenne idegen a számára.

Sajnaos tényleg pesszimista vagyok. Ha évekkel ezelőtt halottam Antónia és Andrea kezdeményezéséről és most síri csönd van, .... hát!? A nagy nevek nem érnek célt, akkor nem mondanám könnyű menetnek a főiskolai oktatás anyagának a kibővítését. pedig ez lenne a célszerű.

A speckos intézménynek valóban hátránya, ha az egyébként nem beteg csak diabos gyerkőcöket összrakják, ez növel(het)i a kirekesztettség érzését, viszont a biztonságos diétás főzés csak így garantálható.
Itt vannak a diab táborok. Ott senki sem érzi, hogy ő ki van rekesztve, ill bekatgorizálva egy betegeknek fentartott táborba, hanem mindenki úgy gondolja, hogy ott a speciális igényeinek megfelelő étrenden, és hozzáértő felügyelet alatt tartják a gyerkőcét.

Dunaúvárosban a speckos ovi nem csak diabosoknak szól, hanem lisztérzékeny, vagy egyéb kölönleges felügyeletet igénylő gyerkőcnek, pl. rendszeres gyógyszerszedés.

Sajnos egyelőre (és félek hogy sokáig) marad az "oldd meg magad, a te gyereked" felállás.

Őszintén szólva, szívesen megtenném, hogy bemegyek az óvodákba, és 2 óra alatt a legalapvetőbb dolgokat elmondanám, aztán ha van kérdés, arra válaszolnék. Ennyi idejük biztos van. Addig amíg a megoldáson töprengünk, addig ezt könnyűszerrel ki lehet vitelezni.

Ha ti találtok aranyos, keves, figyelmes gondozót, és érti is amit mondtok, akkor még nem nyugodhattok meg, hogy az intézményben a neki megfelelő, kiszámolt étrendet adják.

Nektek kedves diab gyerkőcös szülők, csak azt kívánom, hogy kedves, elfogadó nevelőre találjatok az intézményben, ahova mentek.

dg

Őstag
Egy óvoda/iskola elindítása borzasztóan nehéz feladat, pláne ha speciálisról van szó. Én nem csodálom, hogy a fentebb említett kezdeményezésekkel kapcsolatban csend van. Ami azt az elvi kérdést illeti, hogy jó-e egy diabéteszes óvodásnak, ha külön intézménybe jár, ahol fellkészülten várják, arra azt mondom, hogy ebben az életszakaszban még nem (olyan) káros, ha elkülönül a többiektől, tekintve hogy viszonylag rövid időröl van szó, ahol inkább még az a mentális lényeg, hogy megtanuljon enni, inni, öltözködni egyedül, rajzolni, megosztani, stb... Persze, az a legjobb, ha egy gyerek a kezdetektől fogva azt látja, hogy a világ sokféle emberből áll, de ezt az infót sokféleképpen elé lehet tárni. Iskolás koról kezdve azonban nagyon fontos mindenkinek, hogy vegyes osztályokban élje a mindennapokat. Ez szolgálja egyébként a nem diabosok érdekeit is, hogy később elfogadó felnőttekké váljanak. (Meg gondoljunk csak arra, amikor régebben etnikai megkülönböztetés alapján hoztak létre osztályokat, szóval egyértelmű, hogy minden szempontból a vegyes kell).
Ennek ellenére, a gyakorlatban nem leszenek ilyen óvodák, és ha egy lesz, az se oldja meg a kérdést. Magam részéről nem is tartom szükségesnek. Hogy ilyesmit nem fognak a pedagógusoknak oktatni az egyetemen, főiskolán, az is biztos. De én ezt sem tartom szükségesnek. Az az infó ugyanis, ami a helyzet helyes kezeléséhez kell, belesűríthető egy előadásba, egy információs füzetbe. Nem kell hozzá egy féléves kurzus. Na, ezt kellene mindenhova eljuttani, ezt kellene egy szervezetnek magára vállalnia. És nem úgy, hogy a pedagógust küldi továbbképzésre (na, mennyi lelkes lenne köztük??), hanem "házhoz kell vinni" a tudást!
Ha rajtam múlna, a középiskolai években vezetnék be egy új, egy féléves tantárgyat dietetika címmel, ami érinetné a különféle anyagcserzavarok tárgyalását is. De túl az elméleti taglaláson, én visszatérek korábbi véleményemhez, hogy az egyetlen életképes megoldásnak a propaganda-hadjárat tűnik. Óriási munka, de egy szervezetnek meg kellene keresnie minden egyes intézményt, és tájékoztatót adni/tartani.

Zsu77

Új tag
Na,hát olvasgatva itt a különöböző érveket,én is sokat agyaltam,és bennem is kivétel nélkül mindegyik megfordult.A speckós oviban tényleg az a ráció,hogy a gyerekeket nem csak általános szempontoból készítenék fel az iskolára/egyben az életre,hanem diabos szempontból is.Továbbá,ahhoz,hogy a gyerek akármilyen szinten önálló legyen állapotával(rendkívül hasznos és fontos,hogy ne legyenek betegség tudatúak!)ahhoz kell egy megfelelő alapozás,ami sok segítséget jelent majd az iskolában.Nagyon sok egészséges gyerek van,aki majdnem vagy ténylegesen 8 mire suliba megy,lehet nem ártana ezt a diabos gyerekeknél is elérni.Így ha van is nála fiatalabb az osztályban ez nem baj,sőt! egy tuti forja lesz:a rangidősség.Ez gyerek-körben nagyon nagy dolog és a másság érdekes lesz,érdeklődésre és figyelemre méltó.(Pl.)Az is igaz,hogy nehéz ovikat létrehozni,de talán megyeszékhelyenként nem.Persze,ez megint a szülők részéről nagy áldozat.A nagy nevek azért nem jártak sikerrel,mert szerintem ez tipikusan az az eset,ahol csakis a tömegpresszúra tud érvényesülni.De ahhoz az igényeknek egységesnek kell lenni,kellene egy közös koncepció,amire minden diabos gyerek szülője azt mondja:tetszik és ezt akarom.Az is bizonyos,hogy könnyebb a "tudjuk hogy hívják"prófétának a hegyhez menni,mint fordítva.Tehát el kell vinni a képzés-infót az ovikba,iskolákba jobb híján,mert jelenleg ez a legelérhetőbb dolog.És ezzel párhuzamosan lobbizni,hogy bevegyék a tantárgyak közé a képzéseik során.Magyarán:orrba-szájba nyomatni.Csak az elég erős presszúra nyerhet!Az én részemről már csak egy kérdésem lenne,mibe tellik egy ilyen szervezet létrehozása?Vagy mibe tellne már meglévő diabos alapítványoknál kezdeményezni és ha az ötletre vevők önkénteseket toborozni?

dg

Őstag
Szerintem fogjunk össze!
Írjunk egy ún. petíciót, amit elküldünk hivatalosan a Magyar Diabétesz Társaság-nak, és a Juvenilis Diab Help alapítványnak, stb... és majd meglátjuk mi lesz! Mit szóltok?

Zsu77

Új tag
Ha ez számít:ÉN BENNE VAGYOK!Majd én leszek a lelkes külsős,akire lehet mutogatni:na,még ez is át tudja érezni...vagy valami ilyesmis...:rolleyes:

dg

Őstag
Petíció. Hozzávalók: Mindenki véleménye arról, mi legyen benne. Valaki, aki megfogalmazza. Fogalmazás közzététele. Annak jóváhagyása, észrevételek. Ezzel párhuzamosan ötletek, kiknek küldjük. Elsőként szavazhatunk is: legyen? Ne legyen?

pusimelu

Őstag
Nem tudom hogy egy speciális iskola vagy ovoda nem okozna a gyerekeknél illetve a szülőknél olyan érzést hogy diszkrimináljuk őt és a gyermekét.Én körzeti orvos mellett vagyok asszisztens és ismerem Dorog és részben Esztergom iskoláit.Kapcsolatban állok a helyi újság főszerkesztőjével. Komárom -Esztergom megyében Dorogon biztosan össze lehetne szervezni legálább a pedagógusok összehívásával, egy előadást tartani.(pedagógus,ovodapedagógus).Én támogatom az ötletet és minden segítséget megadok hogy minnél több ember legyen tisztában a cukorbetegség lényegével és kezelésével.Gál doktornő is remélem hogy támogatna minket.Szeptemberben megyek hozzá de előbb is tudok vele beszélni.Nekem nem diabeteses egyik gyermekem sem de egy kampányszerű előadássorozat biztos hatásos lenne.
Kata !Ha a kordinátorod haza jön akkor nem tudnál tőle valami írásos tájékoztatót kérni a pumpáról hogy a hozzánk jövő betegeknek odaadjam(1-es típ diabosoknak)mert nem sok időm van beszélgetni velük a rendelés alatt és csak pár mondatig jutok el.(a Cd-met pedig nem adom oda akárkinek.)Köszi Meli

pusimelu

Őstag
D.G.én 1 évet tanultam dietetikát és most azt a tudásomat hazsnálom ahhoz hogy a saját egészségemet megörizzem.Amikor tanultam nem voltam még beteg és nagyon unalmasnak találtam (biztos izgalmasan is elő lehet adni)de mai fejjel nagyon hasznosnak veszem.Meli

dg

Őstag
Nem tudom hogy egy speciális iskola vagy ovoda nem okozna a gyerekeknél illetve a szülőknél olyan érzést hogy diszkrimináljuk őt és a gyermekét.Én körzeti orvos mellett vagyok asszisztens és ismerem Dorog és részben Esztergom iskoláit.Kapcsolatban állok a helyi újság főszerkesztőjével. Komárom -Esztergom megyében Dorogon biztosan össze lehetne szervezni legálább a pedagógusok összehívásával, egy előadást tartani.(pedagógus,ovodapedagógus).

Ha valaki szabadon választja a spec intézményt, nem valószínű, hogy diszkriminálva érezné magát. Természetesen, kötelezni senkit nem lehet. De spec intézmények tömegesen úgysem lesznek, megyeszékhelyeken vannak esetleg ovik, akik tömörítik a problémás gyerekeket, de azok is vegyes intézmények, és ez így jó, mert magam is a vegyítés híve vagyok. Épp ezért lenne jó, ha általános lenne, hogy a pedagógusok minimális szinten tisztában legyenek egy-két dologgal, és ne féljenek, ha pl cukros gyerek jelentkezik az oviba. Én a "petíció" címszó alatt egy olyan levélre gondolok, amely bizonyos szervezetek figyelmét felhívja arra, hogy tegyen az ügy érdekében. Szerkesszenek egy kiadványt, amit szórólapszerűen letesznek a tanárik asztalára, hogy amikor valaki belép, ránézzen: Jé, mie ez? - felkiáltással, legyen egy-két plakát, amiket kifüggesztenek, és legyenek vándorelőadók. Ez utóbbira jó lenne szakembereket megnyerni, akár helyi szinten, mindenki a saját megyéjében.
Szóval, ehhez az egészhez, ha lesz belőle valami, kellene egy koordinátor, aki egybegyűjti a sok infót, javaslatot.:???:
Az csodás lenne, ha egy-két megye már önállóan tudna intézkedni, de még csodásabb lenne egy országos megmozdulás. Hálás köszönet, Pusimelu!

dg

Őstag
D.G.én 1 évet tanultam dietetikát és most azt a tudásomat hazsnálom ahhoz hogy a saját egészségemet megörizzem.Amikor tanultam nem voltam még beteg és nagyon unalmasnak találtam (biztos izgalmasan is elő lehet adni)de mai fejjel nagyon hasznosnak veszem.Meli

Nincs a világon az a tantárgy, amit ne unnának a diákok. Ha csak egy töredékükre ráragadna valami, biztosan sokan lennének köztük, akik egy kicsivel okosabban élnek, vagy valami miatt alkalmazzák a megszerzett tudást a későbbiekben. Már az is eredmény lenne, ha egy zacskóval kevesebb csipszet enne meg a duci gyerek, mert közben akarva-akaratlanul lepörögne pár mondat a fejében, hogy épp mit csinál a csipsszel a szervezete.

pusimelu

Őstag
Az a baj hogy hozzánk is jön minden féle szorólap minden féle tájékoztató de ha én nem adom a beteg kezébe vagy nem érintett a akkor nem veszi el.(tisztelet a kivételnek)

pusimelu

Őstag
Ahol munkám során megfordulok( kórház ,rendelők, iskolák,)ott rám számíthattok hogy kint lesz a plakát vagy szórólap.Meli

vighkata

Szerintem fogjunk össze!
Írjunk egy ún. petíciót, amit elküldünk hivatalosan a Magyar Diabétesz Társaság-nak, és a Juvenilis Diab Help alapítványnak, stb... és majd meglátjuk mi lesz! Mit szóltok?

Nekem tetszik az ötlet. Már csak azért is, mert hamarabb jutunk előre, ha teszünk érte, mintha csak rágódunk azon, hogy mi lenne a kívánatos. Ja és még ott van a Diabetes Junior is.
http://www.diabetesz-junior.hu/

vighkata

Kata !Ha a kordinátorod haza jön akkor nem tudnál tőle valami írásos tájékoztatót kérni a pumpáról hogy a hozzánk jövő betegeknek odaadjam(1-es típ diabosoknak)mert nem sok időm van beszélgetni velük a rendelés alatt és csak pár mondatig jutok el.(a Cd-met pedig nem adom oda akárkinek.)Köszi Meli

Múlt héten találkoztam Csillával, ilyenkor mindig beletúrok a csomagtartójába, és kivadászok jónéhány prosoektust. Legutóbb is így tettem, mondván, hogy a szeptemberi talira viszem nektek. Ezzel csakaz a gond, hogy pumpás tájékoztatók, de amint hazajön, megkörnyékezem, újra beletúrok abba csomagtartóba. Rajta leszek az ügyön. Holnap megyek diab kontrollra, ott pedig bezúzok a külön szobába, és körülnézek a lenyúlható prospik után.

vighkata

Tudjátok rólam, hogy én 32 évesen lettem diabos, és a gyerekem sem cukorbeteg. Ha nincs ez a fórum, akkor én, mivel nem vagyok érintett, nem is tudok róla, hogy ez egy létező valós probléma a diabos gyerkőcök szüleinél. Itt látva, olvasva gondoltam, hogy valamit tenni kell.

Oldal tetejére