Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egy fontos dolgot megemlítenék. Mégpedig a dietetikát, vagyis a hozzáértő cukorbeteg diétás étel elkészítése.
Mert semmire nem megyünk a gondozók oktatásával, ha nincs megfeleő étrend. Pontosabban tengernyi munkát jelelentene a gondozóknak a hipo-hiperglikámia rendezése, ha "hagyományos" ételt adnának a gyerkőcöknek. Bár a kis diabos gyerkőcök nagyon okosak, és tudják, min nem szabad megenni, de azért mégsem egy 3-6 éves lurkó feladata ezt ellenőrizni. Meg ha az oviban eléteszik a mákosgubát porcokorral megszórava, és azt mondják ez az ebéd, és nincs más, akkor mit tegyen a gyerek? Ne egyen és hipozzon (meg éhezzen), vagy egyen és hiperezzen?!

Szóval a nevelők felkészítésével, edukálásával megoldottnak kell tekinteni a kontrollált diétás étkezést.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én kutyafuttában átgondolva ilyennek képzelnék el egy kiadványt:

  • Diabétesz rövid ismertetése,
  • Hipoglikémia és a hiperglikémia felismerhető, vélhető jelei,
  • Hipo,-és hiperglikémia rendezése, korrekciója,
  • Cukormérés
  • A mozgás hatása a cukorszintre,
  • Inzulin beadása, az öninzulinozás ellenőrzése,
  • Pumpakezelés sajátosságai,
  • CH és GI táblázat, mintaétrenddel.
Ha a pedagógus, gondozó részt vesz egy 2 órás kurzuson, ahol ezt lemondják neki, akkor tehet fel kérdéseket, és ezt a kiadványt magánál, ill. az intézményben tarthatná mankónak. Ebből kiindulva már átveheti a gyerkőcöt a szülőtől a "használati utasítással".
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem az a véleményem, hogy az oktatásra kijelölni egy időpontot, és megszervezni egy előadást, az sok pénzbe kerülne, és akkor ahhoz először a forrásokat kellene biztosítani. Arra nem is biztos, hogy (mivel önkéntes) elmennének a gndozók, tanárok.

Sokkal célszerűbbnek, és hatékonyabbnak tartanám azt a verziót, hogy egy kiadvánnyal a kezünkben, mindannyian, vagy többen akik vállaljuk, felkeressük az intézményt. Természetesen társadalmi munkában. Ha pénzre, mint forrásra várunk, akkor a jövő őszi iskolakezdésre sem biztos hogy lesz belőle valami, egyelőre még a használható kiadványunk sincs meg. Én szíavesen vállalom Dunaújváros óvodáit, ált. iskoláit. Gondolom a diab gyerkőcös szülők is tudják vállalni a saját intézményüket, és esetleg mellette egyet-kettőt.
Emellet nagyon hasznos Meli lehetősége az eü-n belül, és a média protekciója.
Teljesen mindegy milyen úton, ha a kiadvány a kezünkben van, akkor már csak el kell indulni.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kérlek benneteket, hogy írjátok le, hogy Ti még mit tennétek bele szívesen a kiadványba, hiszen kifelejthettem bármit (mivel nincs diabos gyerkőcöm), ami fontos lehet. Azt ne feljtsük el, hogy rövid, tömör, lényegre törő kell, hogy legyen, a bővebb info személyesen kell hogy elhangozzon.
 

zsuzsa

Új tag
Szerintem ilyen, és hasonló kiadványokat gyártunk mi szülők, mert mivel nincs, kénytelenek vagyunk létrehozni, hiszen e nélkül nem tudjuk átadni a gyermekünket, én is hasonlót gyártottam, az utolsó három pont nálunk kimaradt, mert pumpás, és az étrendjét én vittem, tehát nem kértem és nem is írtam az étrendről, csak azt hogy hogy melyik étkezése hány gr szh, ráírtam a dolgokra hogy hány gr-osak, melyiket mikor eheti, mert vittem többféle tízórait, ami az oviban adott lesz. Ebben az oviban ahová megyünk, a reggelit, és az uzsonnát ők csinállják, amit tibus is ehet, csak viszek hozzá kenyeret, az ebédet ,eg viszem mert azt tuti hogy nem eheti. Mindenbe még a tök főzelékbe is cukrot tesznek, de nem keveset. Olyan tájékoztatót írtam amibe még rajzokkal illusztrálltam is a várcukormérőt és a pumpát is, melyik gomb mit jelent, mit csinál, hogyan működik, de ezt már tibus is elmondja. Nem vittem túlzásba, legalábbis igyekeztem nem sok lenni, csak a tényekre, a lényegre rámutatni, és leginkább azt kihangsúlyozni, hogy nála egyénreszabottan mi hogyan mutatkozik.
 

szolnok

Új tag
Zsuzsa nagyon jól csinálta, mert úgyvélem nem kell az ovónőt dietetikussá képezni, elég ha a gyermekre speciálisan jellemző dolgokat írásban és szóban átvesszük vele, és a mérések mikéntjét el mondjuk ha pumpás, ha injekciós és kapjon egy mobilt ahonnan azonnal szól a szülőnek ha valami nem stimmel. Ez nem sok! Ám lelkiekben az első esetnél /gyereknél / valószinű ugyan olyan stresszes lesz mint mi szülők mikor szembe találtuk magunkat ezzel a ténnyel, hogy diabos a gyerekünk, akaja megoldás ennél sokkal nehezebb mert valóban a főzelékek cukrosak stb. De megéri a fáradtságot , mert az anya dolgozhat, a gyermek közösségben van.
Nagy propagandát kellen folytatni az ujságokban , tv -ben, hogy ez nem lepra, és nem csak az egy csepp alapitvány a fontos, /mert fontos!/ hanem a pici gyerekek ilyentéren való ellátása is.
Talán elegendő lenne városonként , Budapesten talán több, vagy nagy városban talán 2-3 övónő ilyen téren való beiskolázása , és akkor lenne lennének ovik ahol a gyereknek esélye lenne elhelyezkedni. Az oktatást állami költségen gondolnám, és az az ovoda ahol ilyen képzésü ovónő van, kapjon valamivel több pénzt és ez az ovónő valamivel több fizetést. Azt is el tudom képzelni, hogy legyen városonként 1-1 ovi, ahol ilyen nővért alkalmaznának ovónőként, / gondolom a fizetésben nem nagy a difi/ . Szóval ilyeneken agyalok és közben rettenetesen tehetelennek érzem magam.
Ehhez kellenének az ugy nevezett VIP betegek mint reklám arcok! Hülyeség ez?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Zsuzsa, Te rengetegett tettél Tibusért, látszik, hogy mennyire odafigyelsz. Az írásodból is látszik, hogy a legnagyobb problémát az étkezés jelenti. Az lenne a kívánatos, ha nem a szülőnek kellene bevinni az ételt, többek között ez is hozzátartozna a teljes ellátáshoz. Megnézted a listát, ami a dibos gyerkőcök óvodáit sorolja fel? Itt biztonságban érezheti a szülő a gyerkőcét.

Ezt a könyvet mindenképpen ajánlom: http://www.springmed.hu/index.php?menu=kiadvany&id=108
 

napocska

Őstag
Sziasztok!
Milyen jó ötletek születtek itt tegnap óta! Egy olyan kiadvány, mint amit Kata javasolt, nem lehet egy lehetetlen feladat, akár mi is el tudjuk készíteni! Szerintem a témák is jók benne, más nekem sem jut eszembe, ami kimaradt volna, és célszerű is lenne viszonylag tömörre készíteni, hogy senkit se riasszon el a terjedelme :)
Tényleg a legeslegjobb az lenne, ha meg tudnák oldani a hagyományos ovikban is a cukorbeteg étkezést. Egyébként nem is értem, miért nem megy, hiszen a gyermekétkeztetésnél vannak dietetikusok, akik számára egy szénhidráttartalom meghatározás nem lehet nagy feladat. Érdekes, hogy a lisztérzékeny, tejcukorérzékeny diéta menne, de a diabéteszre azt mondták, ez annyira bonyolult, és speciális, hogy nem tudják megoldani. Na, mindegy, csomagoljuk a kaját, legalább tudom, mit eszik :)
Az óvónéniknek én is készítettem egy rövid használati utasítást, hogy kicsit képbe kerüljenek, ha rájövök, hogy kell beilleszteni, akkor felteszem ide is.
 

zsuzsa

Új tag
Tulajdonképpen én is úgy gondolom, hogy még kiváltságos helyzetben is van, mert azt eszi, és úgy elkészítve ahogy megszokta és szereti, és azt biztos meg is eszi. az óvodákban látom, mennyi kaja megy pocsékba, a szülő fizet, a gyerekek alig eszik meg, egész nap elvannak két szelet vajas kenyéren, amikor megjön anyuka már alig várják hogy mit hozott, és mennek haza enni. igyekszem majd magam az ovis étrendhez tartani, hogy ugyanazt egye ebédre amit a többi gyerek, megkapom előre egy hétre az étendet, és próbálom majd ugyanazt vinni neki is.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Őszintén szólva csak dícsérni tudlak Benneteket kedves anyukák! A házatok táján nagyon profin oldottátok meg az ellátást. Csak bízni tudok benne, hogy ahol szükség van rá, ott be is fogadják az infokat, és segítőkészek. Tényleg a legsarkalatosabb pontja az egésznek az étkezés. Azt kell biztonságossá tenni. Az jó, hogy elég sok helyen van alternatív lehetőség (speckos ovi), a többinél pedig lépni kell. Én körülnézek a "piacon" használható kiadvány terén, és vagy azt begyűjtjük, vagy annak mintájára elkészítjük. Nyomdát, vagy kiadót találni lesz nagy feladat, a terjesztés már hátrakötött kézzel is megy.
 

lizzi

Őstag
Húha nagy feladatok elé nézünk,és rettenetesen örülök neki!!!!
Nekem mint félig nevelő-pedagógusnak volt részem kicsit belelátni a dolgokba,hogy hogyan is műkődnek ezek élesben pl. egy magánbölcsi és oviban.Bevallom őszintén ,hogy én és a másik nevelő mindent megtettünk a mi részünkről ,még többet is mint kellett volna ,de a vezető részéről nem láttunk hajlandóságot arra ,hogy bármi is változzon.Itt elsősorban a kajára gondolok ,amit egy közeli iskolából hoztunk és hát nem volt a legjobb ,enyhe kifejezéssel,mindig hasmenése volt tőle a legtöbb gyereknek és nekünk sem tett jót ha hosszú távon azt ettük:(
Tehát sok mindent meg lehet valósítani szerintem is csak megtaláljuk a megfelelő embereket hozzá ,ami talán a mai világban a legnehezebb.De meg kell próbálnunk,mert ez egy kicsit a mi feladatunk is ,hogy ne nézzenek mindig sok helyen csodabogaraknak minket vagy a gyerekeinket ha diabosak.
A szórólap-prospektus dolgot nagyszerűnek tartom és ha már ott tartunk szívesen osztom mindenhol mindenkinek és segítek ahol tudok.
Nekem van ismerősőm aki nyomdában dolgozik és ért ezekhez a dolgokhoz, és ha már tudjuk mit akarunk akkor beszélek velük és árat is tudok kérni ,meg nagyon ügyeseek ilyen téren.
 

zsuzsa

Új tag
Én is magánóvodában dolgoztam, és úgy tapasztalltam, hogy ez nem magán vagy állami kérdés, sajnos ott is csak úgy és addig vállalták vólna amíg ott vagyok vele. Lisztérzékeny, és lázgörcsös gyerek is probléma nélkül járt az oviba, és fel is veszik őket, sőt a magán ovinak fontos volt, hogy a klégzési betegségben szenvedő gyerekeknek sószobát hozott létre, mert ez most elterjedő dolog, jó terápia, profitállni is tudott belőle, mert külsősök is jöhettek. Ha ezeket meg lehet oldani, mást is meglehetne, csak akarni kellenne, de a legnagyobb baj ott van, hogy nem ismerik, nem tudnak róla, és a köztudatban is csak úgy él, lisztérzékeny nem ehet liszetet, cukorbeteg nem ehet cukrot és ennyi. Borzasztó sekélyes infórmációik vannak az embereknek dolgokról. Szemléletválltás kéne, és attól félek egy kicsit hogy széllel szemben pisilünk.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A szórólap-prospektus dolgot nagyszerűnek tartom és ha már ott tartunk szívesen osztom mindenhol mindenkinek és segítek ahol tudok.
Nekem van ismerősőm aki nyomdában dolgozik és ért ezekhez a dolgokhoz, és ha már tudjuk mit akarunk akkor beszélek velük és árat is tudok kérni ,meg nagyon ügyeseek ilyen téren.

Pörög a dolog, úgy tűnik fog ez menni, megcsináljuk azért is! Lizzi, Te (is) vagy a mi emberünk, gyűjtheted az infot.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szemléletválltás kéne, és attól félek egy kicsit hogy széllel szemben pisilünk.
Akkor sokszor pisisek leszünk, de megcsináljuk. Remélem, hogy a mi kis késérleti nyulaink (diabos gyerkőcök) nem leszenek a kezdeményezésünknek a károsultjai. Mert hiába a kampány, ha az anyuka 28-as cukorrral hozza el az oviból a lurkót.
 

zsuzsa

Új tag
A gyerekeink minden célratörő tevékenységünknek csak az előnyét élvezhetik, és én is úgy vagyok vele, ha az enyémnek már nem is lesz könnyebb, vagy nekünk többet is kell harcolnunk, az utánunk jövőknek már könnyebb legyen, értük is magunkért is érdemes.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ma a diab kontrolon lenyúltam egy-két kiadványt, ebből az egyik:

Étrendi útmutató inzulinnal kezelt cukorbetegek részére
Tartalom:

  • Mik azok a tápanyagok?
  • Szénhidrátok és az inzulin
  • Miért kell diétázni?
  • Mi az étrendi kezelés célja?
  • MENNYI az elég?
  • A helyes tápanyagösszetételű étrend
  • A táplálkozás ritmusa
  • Bővebben a szénhidrátokról
  • Mérlegen az ételem
  • Mit jelent a glikémiás index?
  • Glikémiás index táblázat
  • Mit egyen a cukorbeteg?
  • Hasznos tanácsok
  • Étrendi napló
  • Diétás élelmiszerek
  • A hipoglikémia okai, kezelése
  • Lilly étrendi útmutató, mintaétrendek
  • Tudnivalók a legfontosabb élelmiszerek energia és tápanyagtartalmáról
És ez a soknak tűnő téma csupán 26 oldalon van, egy kb A5 méretű füzetecskében. Szépséghibája, hogy nem gyerekeknek készült, vagyis a mintaétrend felnőtteknek van összeállítva, viszont jó támpontot, és viszonyítási alapot ad. Mivel ilyen kicsi nagyon tömör, vagy egyszerű, de csak nekünk. Amire mi szánjuk, arra pont jó, mivel épp, hogy nem bonyolítja túl az egészet.
Valami hasolóra ha rátalálnánk gyerek változatban az jó lenne. Ettől függetlenül nem kell lemondanunk a tervünkről, hogy mi magunk is készítsünk, és Lizzi, a protekciódra is biztos szükség lesz.
 

dg

Őstag
örömteli, hogy hogy felbuzdult mindenki! Azért a létező szervezeteket is meg kéne kicsit piszkálni, nem? (utalva arra a petíció-szerű levélre, amiről jóval korábban szó volt.)
 
Oldal tetejére