Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

dg

Őstag
Molli!

Azt, hogy milyen hozzáállással lőcsölik le a problémát a pedagógusok, kívülről-belülről tapasztalatam. És ebben erősít meg az is, hogy mit hallok másoktól, általában. Kivételek, szerencsére, vannak.
Továbbképzésről szó sincs. Szükségtelen. Aki pedig e pályát választja, ha előre nem is, de látáván, hogy aktuális, utólag képbe jöhet, és ehhez nincs szükség hatalmas plusz, meg nem fizetett energiára, időre. Pont az a baj, hogy sokan, érintettek, ezt hiszik. Szerintem az együttműködésen, nyitottságon kívül nem kell más.
Azoknak, akik ezt a pályát választják, tudniuk kell előre, hogy nem fenékig tejfel, széles skálán mozog, amire fel kell készülniük. Ez pedig elvárható. A megoldandó feladatok zömére előre valóban nem is lehet felkészülni, de az alkalom adódik, idomulni kell hozzá és fel kell nőni a feladathoz. Éspedig úgy, hogy mindenki jól járjon! Pont ez a szakma veleje. Sokféleképpen lehet roncsot csinálni egy gyerekből, és ezt egy pedagógus pontosan tudja.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sokféleképpen lehet roncsot csinálni egy gyerekből, és ezt egy pedagógus pontosan tudja.
Hát ez nagyon igaz. Tényleg igaz az, hogy nem jó ovit, hanem jó óvónőt kell inkább keresni, ha jó helyre akarja beadni az ember a gyereket. És az iskolára még inkább igaz.

dg

Őstag
Hát ez nagyon igaz. Tényleg igaz az, hogy nem jó ovit, hanem jó óvónőt kell inkább keresni, ha jó helyre akarja beadni az ember a gyereket. És az iskolára még inkább igaz.

Az az igazság, hogy az oktatási törvényen lefektetett alapokon túl, van szabad keze az intézményeknek abban, hogy mit és hogyan valósít meg. Ez többnyire a vezetőn múlik, és ha még szorosabban értelmezzük, a vezető pozícióban lévő ember felfogásán. (S a felfogás egymagában foglalja a tudást, lelkületet, szemléletmódot, stb... mindent).

Azok az elvek, amiket én ezen a téren vallok, nem a saját ötletem. Nem csak szepy nem ért velem egyet, de sokan mások sem. A szakmában, pont ezkeben a kardinális kérdésekben, mint integráció, elég nagy a széthúzás.
Valójában, teljesen egyedi, hogy a felkínálkozó lehetőségeket megismerve, ki mi mellet teszi le a voksát. Tág körben ez sokminent érint, szűkebb értelemben benne van a diab is.

Az integrált nevelés magában foglal megannyi alkategóriát. Aki ezeket a kellékeket elutasítja, valójában visszalépeget az időben, és a korszerűtlen felé halad. Amit pedig én kategorikusan elutasítok! Szerencsére, nem egyedül... Pont erről szólnak azok a kezdeményezések, amiket említettem.

Valóban az lenne a leghatásosabb és -eredményesebb, ha felülről jönne egy kezdeményezés, de ez egyelőre utopisztikusnak tűnik. Már az maga a nirvána, ha lokális szinten látunk valamit megvalósulni.

Minap beszélgettem egy angliai ismerősömmel, akinek óvodás gyerkőce van. Ott például nem kérdés az, ami itt! A lehető legtermészetesebben fogadják az akármilyen különbözőségeket, és azonnal megteszik a kellő, egyénre szabott, speciális lépéseket az egységesítés felé, mindenféle elkülönítés mellőzésével. Ebben szellemi, fizikai különbségek egyaránt benne vannak. Hol vagyunk mi ettől??? A kőkorszakban.

A szülő végül nem tehet mást, mint magára utaltan, alulról kezdeményez, és kitapossa a maga és gyereke útját. Azonban azt gondolom,hogy hosszú távon ennek mégis széleskörű haszna van.

Végül pedig:
Szepy.
Mint mondtam, a véleményednek vannak hívei, bőven.
Csak egy "aprócska" ellentmondást vélek felfedezni. Ha az integrációnak nem vagy híve, és úgy gondolod, az óvónőktől nem lehet elvárni,hogy egy diabost a megfelelő segítségnyújtás mellet megfelelően lássanak el -- mert én ezt mondom, és te ezzel nem értesz egyet --, akkor hogyan működik az, hogy te előre átnézed a heti menüt, és azt be is tartják az óvónők? Akkor most kooperálnak vagy nem? Mert a lényeg, pusztán ennyi!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Szepy!
Én továbbra is szívesen veszem, ha Tímeácska, vagy bármelyik anyuka leírja az oviban és az isiben történt pozitív és negatív élményeket.

Ez a fórum nem az intézmények szapulására lett létrehozva, és nem is arra használjuk. Sokkal inkább a személyes tapasztalatok megosztására, tanácsadásra, eszmecserére, és különböző nézetek megbeszélésére. Te is erre használod.

A többiek tudják, te nem, hogy nálunk nem a gyerkőcöm, hanem én magam vagyok a diabos, és az én gyerkőcöm már rég nem ovis korcsoport. Tehát én akár kívülálló, vagy pártatlan is lehetnék. Mégis elgondolkodtat az, amit itt az anyukák vívódásáról olvasok.

Ilyenkor eszembe jut az én kissrácom, aki a 90-es évek elején járt oviba totál egészségesen, egy tündéri óvónénihez, aki egyébként anno az én óvónénim volt. Ez az óvónéni, Jolika óvónéni, már akkor bevezette, hogy az asztalon folyamatosan volt alma, répa, és egyéb egészséges rágcsálni való. Az idénynek megfelelően folyamatosan volt friss zöldfűszer, és a gyerekek a vajas kenyérre azt raktak, és szívesem ették. A fiam azóra is felaprítja a frisss bazsalikomot, és rászórja a vajaskenyérre. Az oviban az édesség ünnep és jutalom volt. Úgy gondolom, a mi Jolika óvónénink nagyon jó úton járt.
Azt hiszem, Jolika óvónénikből kéne mindenhova. Szerencsére vannak is több helyen.

Szepy

Új tag
DG

Úgy gondolom elbeszélünk egymás mellett.Tisztáznám az én problémám egyszerűen tömören és nem híveket gyüjtök.Ami bennem az ellentmondást keltette az ahogy az óvónőről lett nyilatkozva (és mindegy hogy óvónő inkább azt mondanám egy másik ember aki civil )nem akarom ezt túl ragozni.

Írod a kooperálnak, igen együttműködnek és aki csak körülöttünk van legyen az barát szülő DR én igen mindenkivel arra törekszem hogy együtt működjünk, mert enélkül nem tudnánk biztonságos élhető tágabb körülményt kialakítani a lányunknak, de ezért nekünk nagyon sokat kell tennünk hogy oda vissza működjön.

Tisztádan vagyok azzal hogy egy fórum mire való.Nem állt szándékomban senkit megbántani, de levonva a konzekvenciát vísszább fogom magam.

Gabi

dg

Őstag
Sziasztok!

Nem szeretem hallani ha valakit ennyire élpengére állítanak. ...
Az óvonőt erre nem képzik ebbe a helyzetbe bele van kényszerítve, mindemelett másik 28 vagy több gyerekre kell még felelőségteljesen vigyáznia. ...
És ne mond azt hogy ez a kötelességük mert a mi vagy a te esetetekdben az óvonő a kötelességén felűl teljesít.
Gabi

A szülő nem háríthatja át a felelőséget soha senki másra.Mindenki a saját gyermekéért felelős....
... a gondózóval akire gyermekünket bizzuk ....
Gabi

DG

Úgy gondolom elbeszélünk egymás mellett.Tisztáznám az én problémám egyszerűen tömören és nem híveket gyüjtök.Ami bennem az ellentmondást keltette az ahogy az óvónőről lett nyilatkozva (és mindegy hogy óvónő inkább azt mondanám egy másik ember aki civil )nem akarom ezt túl ragozni.

Írod a kooperálnak, igen együttműködnek és aki csak körülöttünk van legyen az barát szülő DR én igen mindenkivel arra törekszem hogy együtt működjünk, mert enélkül nem tudnánk biztonságos élhető tágabb körülményt kialakítani a lányunknak, de ezért nekünk nagyon sokat kell tennünk hogy oda vissza működjön.

...

Gabi

Szepy!

Én azt hittem, hogy felelősségről, kötelességvállalásról, együttműködésről is írsz... Ha esetleg mégsem így volt, akkor valóban elbeszéltünk egymás mellet, s így akkor elnézést kérek, mert én bizony az előbb felsoroltakra (is)reflektáltam.
Egyébként külön köszönöm, hogy ezeket a fontos fogalmakat felhoztad, mert ezekről nem lehet eleget beszélni!

És félerértés ne essék! Az nagyon hasznos, ha valaki leírja a saját álláspontját és meg is indokolja!
Nem baj, hogy nem vagyunk egy véleményen, de bevallom, az önellentmondásokat nem kedvelem. Öreg hibám.

vighkata

Sziasztok!

Kérdem én hányszor köszönted meg hogy nap mint nap 8 órában a gyerekedre vigyáznak gondozzák?
Gabi

DG

Nem állt szándékomban senkit megbántani, de levonva a konzekvenciát vísszább fogom magam.

Gabi

Nem helyesled, hogy az anyuka szóváteszi az óvónő felé a diétahibát. Akkor szerinted az etikai számonkérés részedről minek nevezhető? Én nem tudom, hogy Tímeácska megköszönte-e, hogy vigyáznak a gyerekére, te honnan tudod, hogy nem köszönte meg?
Ellentmondásba kerültél önmagaddal.

Miért fognád vissza magad? Állj ki inkább a nézeteid mellett, hiszen nem állt szándékodban senkit megbántani.

zsuzsa

Új tag
Én a mi helyzetünkről tudok nyilatkozni, ami tényleg páratlan, szerencsére semmi gondunk az óvonéninkkel sem, és a rendszerrel sem. DE megjártuk a poklok poklát mire ezt a helyet megtalálltuk, és talán ezért is tudjuk értékellni azt a segítségnyújtást amit nyújtanak felénk, És ez nem feltétlenül tevőleges, hanem az emberi hozzánkállás. Én pedig egyetlen alkalommal se mulasztom el hogy ezt különböző apró módon meg ne köszönjem. Ezek lehetnek alkalmak, amikre apróságot mindíg visz a kicsi fiam, de lehet olyan figyelmesség is, hogy pl. minden reggel az összekészített ételhordóba beledugok, egy kis cetlit, hogy mikor mit egyen, ha magasabb a cukra mennyit egyen, és a végén mindíg ott van hogy" köszönöm". Apróság és belőlük ez fakad is természetességgel, de én mégsem veszem annak.

borka

Őstag
Kedves Sepy, Bemásoltam Napocska hozzászólását mert ez ügyben nem akarom a szót szaporítani.

Szerintem semmi kár nem ért senkit az által, hogy Timi leírta, amit gondolt. Biztos vagyok benne, -őt ismervén- hogy az óvónénivel is megbeszélték a dolgot, mint ahogy abban is, hogy ha valamiért köszönet jár, az sem marad el! Ami pedig a hozzászólásokat illeti, mindegyik hasznos, hiszen tanulunk egymás hibáiból, egymás jó megoldásaiból pedig profitálunk.

De eltudod-e képzelni, hogy a diabos anyuka nem hívja fel a figyelmét az óvónéninek a diabos gyerköccel való bánásmódról????:rolleyes:

A másik dolog, légyszi olvasd el még egyszer Timeácska által irott 26/ 253 felháborodását,és ezen bellül azt a részt ajánlom nagyon a figyelmedbe ahol azt írja,hogy a gyekőc szolt,hogy ő ezt nem eheti meg,és ennek ellenére sem kapcsolt az illető.

Ezekután milyen óvónőröl ill. emberről beszélünk?
Az ÓVÓDA nevében benne foglaltatik a funkciója is.Az ottani pedagógusok igen is felelnek a gyermekek testi,lelki,és egészségi állapotukért.

Szepy

Új tag
Diéta hibát nem az óvónő véti. Ha a szülő jól átadta az információkat ha tisztában volt a napi menüvel amit a gyermekének szánt ha apró biztosítékokat tesz pl: lázsd Zsuzsa akkor diéta hiba nem fordulhat elő.Etikailag nem lehet számon kérni mástól a felelősséget.Természetesen olyan előfordul, hogy többet szaladgál, vagy betegség....stb felbórít mindent, de én konkrétan az ebédről beszélek amiről jelen esetben szó volt és nem általánosítottam semmire.

Azt nem tudom hogy Tímeácska megköszönte-e hogy vigyáznak a fiára.Én ezt kérdeztem tőle amire eddíg nem válaszolt, ezért én ellentmondásba nem kerűltem mert nem állítottam hanem magam is kérdeztem.

Gabi

vighkata

Én a mi helyzetünkről tudok nyilatkozni, ami tényleg páratlan, szerencsére semmi gondunk az óvonéninkkel sem, és a rendszerrel sem. DE megjártuk a poklok poklát mire ezt a helyet megtalálltuk, és talán ezért is tudjuk értékellni azt a segítségnyújtást amit nyújtanak felénk, És ez nem feltétlenül tevőleges, hanem az emberi hozzánkállás. Én pedig egyetlen alkalommal se mulasztom el hogy ezt különböző apró módon meg ne köszönjem. Ezek lehetnek alkalmak, amikre apróságot mindíg visz a kicsi fiam, de lehet olyan figyelmesség is, hogy pl. minden reggel az összekészített ételhordóba beledugok, egy kis cetlit, hogy mikor mit egyen, ha magasabb a cukra mennyit egyen, és a végén mindíg ott van hogy" köszönöm". Apróság és belőlük ez fakad is természetességgel, de én mégsem veszem annak.

Zsuzsa, a legszívesebben mindig a te, és Napocska példáját mutatnám meg ott, ahol ez nem természetes, és erőn fölüli túlteljesítésnek vélik egy diabos kissrác ellátását. Csak így lehet nyugodt az anyuka, és csak így alakulhat ki a bizalmi kapcsolat.

dg

Őstag
Kedves Sepy, Bemásoltam Napocska hozzászólását mert ez ügyben nem akarom a szót szaporítani.

De eltudod-e képzelni, hogy a diabos anyuka nem hívja fel a figyelmét az óvónéninek a diabos gyerköccel való bánásmódról????:rolleyes:

A másik dolog, légyszi olvasd el még egyszer Timeácska által irott 26/ 253 felháborodását,és ezen bellül azt a részt ajánlom nagyon a figyelmedbe ahol azt írja,hogy a gyekőc szolt,hogy ő ezt nem eheti meg,és ennek ellenére sem kapcsolt az illető.

Ezekután milyen óvónőröl ill. emberről beszélünk?
Az ÓVÓDA nevében benne foglaltatik a funkciója is.Az ottani pedagógusok igen is felelnek a gyermekek testi,lelki,és egészségi állapotukért.

...mindezeken felül, az is kiderült Tímeácska beszámolójából, hogy az óvónéni tud telefonálni. Ha bizonytalan volt az ebédet illetően, és ráadásul Máté figyelmeztette is, s ha más nem, pusztán ez elbizonytalaníthatta volna, akkor igazán telefonálhatott volna ebéd előtt is egy kis útmutatásért.

...meg azt is megtudtuk, hogy hiába a csipogós cukimérő és a vastagon bekarikázott időpont, hogy mikor kell mérni, ezzel is vannak gondok...

Ja? Örülni kell, hogy egyáltalán mérnek? Hát igen, örülünk. Sajna ugyanis, beszéltem egy anyukával, aki gyerekének nem hogy nem hajlandók mérni a cukrát egy bp-i oviban, de még azt sem engedik meg, hogy a szülő bemenjen hozzá mérni. Indok - és nyugodtan dobjatok hátast --: a vc mérés túl intim! :confused::twisted:

vighkata

Ja? Örülni kell, hogy egyáltalán mérnek? Hát igen, örülünk. Sajna ugyanis, beszéltem egy anyukával, aki gyerekének nem hogy nem hajlandók mérni a cukrát egy bp-i oviban, de még azt sem engedik meg, hogy a szülő bemenjen hozzá mérni. Indok - és nyugodtan dobjatok hátast --: a vc mérés túl intim! :confused::twisted:
A teletrottyantott gatya, vagy a hányás ott milyen kategoria? Én dobtam hátast.

zsuzsa

Új tag
Borzasztó dolgokat nyilatkoztak nekünk is, nem is szívesen idézem vissza. Nekünk is mondta ovi vezető hogy nem vihetek szúróeszközt az oviba, és természetesen segít és felveszi de csak délelőttre, és nem mérik a cukrát! Egy órára sem hagyom ott sehol senkinél aki nem tudja megmérni a cukrát. Pláne oviban látom hogy egy óra rohangálás az udvaron, és felére tud zuhanni a cukra, mostanában még 11 kor is mérik, szinte az egész délelőttöt le kell fednünk, hogy biztonságban legyen, mert 11 kor van egy 3,5 ös cukra visznek neki egy szem keszet, hogy ebédig bírja., hiszen reggeltől délig az udvaron vannak, és rohangálnak, játszanak. Ha bármi gondjuk van akkor hívnak, és egy kicsit bizonytalanok már csörögnek, el is mondom minden reggel hívjatok ha bármi van, nem is óvonéni szokott hívni hanem a dadus néni, mert ő mér kijön a csopiból felhív ha van valami, és megbeszéljük, óvonéni foglalkozást tart vagy felügyel, de tökéletesen működik dadus nénikkel is.

tímeácska

Őstag
Sziasztok!

Nem szeretem hallani ha valakit ennyire élpengére állítanak.Ne felejtsük el mi nap mint nap a betegséggel élünk szinte tudásunk vetekszik az orvosokéval.Akkor miért itélkezünk és ítélünk el egy olyan embert aki ennek nem részese.Jelen estben az óvonőt.Amíg mi nem voltunk betegek mi sem tudtunk semmit erről a betegségről.Az óvonőt erre nem képzik ebbe a helyzetbe bele van kényszerítve, mindemelett másik 28 vagy több gyerekre kell még felelőségteljesen vigyáznia.Előfordulnak hibák annak kell örülni hogy ritkán.Gondolom meg lehetsz elégedve az ellátással ha nyugott szívvel még dolgozol is mellette.Szerintem inkább pozítivan kellet volna azt értékelni hogy annyi eszük volt hogy szóltak neketek és nem vártak délutánig.Kérdem én hányszor köszönted meg hogy nap mint nap 8 órában a gyerekedre vigyáznak gondozzák?És ne mond azt hogy ez a kötelességük mert a mi vagy a te esetetekdben az óvonő a kötelességén felűl teljesít.Gabi

Nos, tehát elkezdeném a válaszadást...
Az ÉN gyerekem számomra a LEGFONTOSABB a Világon! Az Ő egészsége, testi-szellemi-erkölcsi fejlődése MINDENNÉL jobban érdekel, ezekért BÁRMIT megtennék (és úgy érzem, MINDENT meg is teszek!)!

"Akkor miért itélkezünk és ítélünk el egy olyan embert aki ennek nem részese.Jelen estben az óvonőt."

Ez az ítélkezés, és elítélés szerintem egy kissé túlzás... A SAJÁT tapasztalatomat/véleményemet írtam le, amihez miért is ne lenne teljes mértékben jogom?!
Ha már ennyire "ítélkezés, és elítélés"-t említettél... Hogy miért is?! Hát, kérlek szépen csakis azért, mert ezzel a GYERMEKEM EGÉSZSÉGÉT KOCKÁZTATTA!!! Nem másért... Aki ismeri Mátét, az nagyon jól tudja, hogy Máté sajnos már túl sok mindenen ment keresztül, mióta megszületett, a diabja miatt. Ezek az "emlékek" azok, amik miatt sajnos nem tudom megveregetni az óvónéni vállát, a 17-es cukor kreálása miatt... És, azt azért még hozzátenném, a tisztán látás végett, hogy NEM toltam le/szidtam meg az óvónénit (úgy ahogy valójában szívem szerint tettem volna...), szép nyugodt hangon elmagyaráztam Neki, mivel, és mi volt a hiba. Ez a beszélgetés egy valóban baráti jellegű megbeszélés volt, harag nélkül!

"Az óvonőt erre nem képzik ebbe a helyzetbe bele van kényszerítve, mindemelett másik 28 vagy több gyerekre kell még felelőségteljesen vigyáznia."

Az óvónőt nem képzik... Oké, legyen így! És mi a helyzet azzal az "okítással", ami a gyerek ovikezdése előtt volt, amit én "tartottam" több napon keresztül, több óra hosszat?! Az nem okítás?! A felvilágosítás is okítás, csak máshogy nevezik meg...
Pardon! NINCS belekényszerítve, ugyanis, mondhatta volna azt is az óvónő még az ovi megkezdése előtt, hogy köszönöm szépen, de ebből a cukros kigyerekből nem kérek, nem vállalom a felelősséget érte, van nekem még másik 28 "gyerekem", akikre felelősségteljesen vigyáznom kell...

"Gondolom meg lehetsz elégedve az ellátással ha nyugott szívvel még dolgozol is mellette."

Nyugodt szívvel még dolgozom is mellette?! Már elnézést, de én ezt eléggé gúnyosnak érzem! És mivel így is érzem, azt hiszem szívem joga ezt kikérnem magamnak! Meg is teszem! KIKÉREM MAGAMNAK EZT A MONDATOT!!!
Hallottál Te már olyanról, hogy a szülőnek dolgoznia kell?! Tudod, a pénzkeresés egyik alapvető mozzanata! És most soroljam az előzményeket?! Oké, megteszem! Valamivel több, mint 1 éve meghalt a férjem. Hát, mese nem volt, el kellett tartanunk magunkat valamiből... És ezt munkának hívják... Úgyhogy, nyugodt szívvel, avagy anélkül, de dolgoznom is kellett mellette... Elégedettség ide, vagy oda...

"Szerintem inkább pozítivan kellet volna azt értékelni hogy annyi eszük volt hogy szóltak neketek és nem vártak délutánig."

Na, hát ez volt a minimum, amit tehettek, én úgy gondolom! Na, akkor lett volna csúnya világ, ha nem telefonálnak! Úgyhogy, ennyit a pozitívan gondolásról...

"Kérdem én hányszor köszönted meg hogy nap mint nap 8 órában a gyerekedre vigyáznak gondozzák?És ne mond azt hogy ez a kötelességük mert a mi vagy a te esetetekdben az óvonő a kötelességén felűl teljesít."

Szerintem ezek után Te el sem tudod rólam képzelni (és most csalódni fogsz...), hogy minden nap, amikor én megyek érte, megköszönöm a figyelmet, amit Máté iránt tanúsítanak... Most megdöbbentél?!
Ha VÁLLALTÁK a gyerek ovis felügyeletét, akkor IGEN IS EZ A KÖTELESSÉGÜK!!! Így csakis a kötelességén belül teljesít...

Mindjárt olvasom a többi hozzászólást, és reagálok azokra is! :twisted:

tímeácska

Őstag
Diéta hibát nem az óvónő véti. Ha a szülő jól átadta az információkat ha tisztában volt a napi menüvel amit a gyermekének szánt ha apró biztosítékokat tesz pl: lázsd Zsuzsa akkor diéta hiba nem fordulhat elő.Etikailag nem lehet számon kérni mástól a felelősséget.Természetesen olyan előfordul, hogy többet szaladgál, vagy betegség....stb felbórít mindent, de én konkrétan az ebédről beszélek amiről jelen esetben szó volt és nem általánosítottam semmire.

Már elnézést kérek, de nem a darás tészta lett volna Mátém ebédje! Neki (elvileg) tökfőzelék lett volna, legalábbis, ez szerepelt az 1 hónappal előtte kiadott étlapon... Valami oknál fogva mégsem azt kapta meg (pedig a főzelék meg volt!)... Nos, így már világos?! Ezen információ alapján most már lehetek felháborodott? Etikailag még így sem kérhető számon a felelősség?...

pumpás

Őstag
Már elnézést kérek, de nem a darás tészta lett volna Mátém ebédje! Neki (elvileg) tökfőzelék lett volna, legalábbis, ez szerepelt az 1 hónappal előtte kiadott étlapon... Valami oknál fogva mégsem azt kapta meg (pedig a főzelék meg volt!)... Nos, így már világos?! Ezen információ alapján most már lehetek felháborodott? Etikailag még így sem kérhető számon a felelősség?...
Teljesen egyt értek veled és a leitakkal!!:cool:

tímeácska

Őstag
Tényleg, Timi, a bólusbeadást hogy oldjátok meg az oviban? Gondolom Máté nyomogatja a pumpát, de a mennyiséget ki állapítja meg? Egy-egy étkezéshez mindig ugyanannyit kap az óvodában, vagy függ a mennyiség attól, hogy mennyi a cukor evés előtt? Ill. a szénhidrát mennyiségét is meg kell határozni, gondolom. Írd meg légyszi, hogy csináljátok!
Jövő hét hétfőn megyünk be Danival a kórházba pumpaügyileg, és utána ki kell találnunk, hogy pumpával hogyan működhet az oviba járás.

Szia Napocska! :p
A bólus beadást mi így oldjuk meg:
Mindig megkapjuk 1 hónapra előre az étlapot, átnézem, és jelzem, ha nem megfelelő valamelyik nap a kaja. Így történt ez az ominózus darás tészta esetében is :cool:... Ekkor felajánlanak valami más lehetőséget, jelen esetben tökfőzeléket... Én pedig elfogadtam...:cool:
Minden nap, a kaja mellé odaírom, hogy hány garammot ehet (és csakis annyit, nem többet!) (a kenyeret/kiflit/zsömit is grammban adom meg, nem szeletben...). Természetesen, vittünk be egy digitális grammos mérleget...:) És amikor már odaírtam, mennyit ehet, a kaja GI-s indexét is figyelembe véve adom meg a bólus fajtáját, és mennyiségét. Ide még be szoktam írni, hogy milyen vércukor-határokon belülre értendő a megadott mennyiség, ha alatta, vagy fölötte van x mmol/l-rel, arra is írok tervezetet. Persze, ezen adatokat az óvónénikkel személyesen is megbeszélem, átbeszéljük a mikor/hogyan/miért/mennyi kérdéseket az oviban aznap reggel is, amikor az adott kaját eszi! Ha bármi kérdésük van, vagy valami nem világos ebéd előtt, nyugodtan felhívhatnak...
Nem tudom, ezeken felül még mit kéne tennem...
(Főtt ételt nem engednek bevinni... Meg nem melegíthetik, hidegen meg mégsem jó egy zöldborsófőzelék sem...)

Oldal tetejére